ECC 2021

Curaçao Neptunus loopt finale mis

Curaçao Neptunus loopt finale mis

Voor het eerst sinds 2014 staat er geen Nederlands team in de finale van het Europese clubtoernooi. Nadat gisteren L&D Amsterdam al werd uitgeschakeld, ging vandaag ook Curaçao Neptunus kopje onder. En opnieuw was reuzendoder Bonn Capitals de aanstichter. De club uit de Duitse Bundesliga trok na zes runs in de zevende inning de winst met 8-7 naar zich toe.

Lang leek de tactiek van Curaçao Neptunus goed uit te pakken. In de wedstrijd tegen Fortitudo Bologna had de Rotterdamse ploeg gisteren nauwelijks moeite gedaan om een nederlaag te voorkomen. Daardoor stonden de Rotterdamse honkballers vandaag in de halve finales tegenover Bonn Capitals en ontliepen zij het sterke Parmaclima.

Terwijl titelverdediger Fortitudo Bologna vanmiddag in Ostrava in de halve finales onderuit ging tegen Parmaclima, hadden de Rotterdamse honkballers op het voor een halve finales onwaardige bijveld in Frýdek-Místek een 2-6 voorsprong tegen Bonn Capitals en lag de weg naar de finale wijd open. Tot Wilson Lee en Terrell Joyce, ook al de kwelgeesten in de wedstrijd tegen L&D Amsterdam, hun team op sleeptouw namen en de reuzendoder een historische finaleplaats bezorgden.

Cadeau

Curaçao Neptunus had de voorsprong vrijwel cadeau gekregen nadat de Duitse manager voor zijn startend pitcher verrassend koos voor jeugdinternational Paul Schmitz. Hij maakt pas vorig maand voor Bonn Capitals zijn debuut in de Duitse Bundesliga. Vorige week gooide hij als startend pitcher twee wedstrijden tijdens het U18 Europees kampioenschap. Daarin kwam Schmitz in de wedstrijden tegen Oostenrijk en Spanje tot twintig keer drie slag in 8 2/3 innings. En stond hij geen enkel punt toe.

Dat de slagploeg van Curaçao Neptunus andere koek was, bleek al snel. Na hits van Stijn van der Meer, Dwayne Kemp en Gianison Boekhoudt en een aantal wilde worpen had de Rotterdamse ploeg al een 0-4 voorsprong genomen voordat de eerste nul was gemaakt. Het leek een belangrijke voorsprong. Helemaal nadat de Rotterdammers via een solohomerun van Gianison Boekhoudt in de derde inning en hits van Stijn van der Meer en Dwayne Kemp in de vierde inning uitliep naar 1-6.

Desastreuze zesde inning

Maar vanaf dat moment gooide pitcher Maurice Wilhelm de deur in het slot. Wilhelm had in de eerste inning het pitchen overgenomen en loodste zijn ploeg de negende inning in. Even daarvoor hadden Wilson Lee en Terrell Joyce in de zevende inning met homeruns het tij gekeerd.

Het werd een desastreuze zesde inning voor Curaçao Neptunus waar geen einde aan leek te komen. Uiteindelijk produceerde Bonn Capitals zes honkslagen en draaide de ploeg de 2-6 achterstand om in een 8-6 voorsprong. Die dreun kwam zo hard aan bij Curaçao Neptunus, dat de koploper uit de Nederlandse hoofdklasse niet meer op gelijke hoogte kon komen. Dwayne Kemp scoorde nog wel de 8-7 in de negende inning. Maar met lopers op het eerste en het tweede honk sneuvelde Dashenko Ricardo voor de laatste nul van de wedstrijd.

Sprookje

En zo krijgt het sprookje van Bonn Capitals een vervolg. De reuzendoder won eerder deze week al van Parmaclima en L&D Amsterdam en schakelde nu ook de Rotterdamse grootmacht uit. Voor de tweede keer op rij speelt de tienvoudig Europees clubkampioen uit Rotterdam om het brons. In zijn tweede European Champions Cup uit de clubgeschiedenis staat Bonn Capitals morgen in de finale tegenover dertienvoudig winnaar Parmaclima, dat voor het eerst sinds 2011 weer de eindstrijd heeft bereikt.

Bonn Capitals is de derde Duitse ploeg ooit en de eerste sinds 2010 die de Europese clubfinale heeft bereikt. Mannheim Tornados (1967) en Heidenheim Heidekopfe (2010) gingen de honkballers uit Bonn voor. Voor het eerst sinds 2015 gaat daarmee ook de finale niet tussen een Nederlands en Italiaans team.

         1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
CURAÇAO NEPTUNUS 4 0 1 1 0 0 0 0 1 7 14 1
BONN CAPITALS   0 1 0 0 0 1 6 0 X 8 16 1


Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (5 2/3+1 man): 1-1-10-1
Berry van Driel (1/3+2 man): 2-0-4-0
Aaron de Groot (1 man): 0-0-1-0
Kevin Kelly (1 1/3): 2-2-1-0

Pitchers Bonn Capitals
Paul Schmitz (5 man): 0-2-3-0
Maurice Wilhelm (8+1): 6-0-10-1
Tomisch (1/3): 0-0-1-0
Miceli (2/3): 0-1-0-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021