ECC 2021

Prijzen voor Boekhoudt en Martis

Foto: © Robert Bos

Prijzen voor Boekhoudt en Martis

Op de slotdag van de European Champions Cup in Ostrava (Tsjechië) hebben Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) en Shairon Martis (L&D Amsterdam) toch nog voor Nederlands succes gezorgd. Zij werden uitgeroepen tot beste slagman en beste pitcher van het toernooi.

Parmaclima en Bonn Capitals sloten vanavond de European Champions Cup af met de eerste Italiaanse – Duitse finale sinds 2010. In het Arrows Park sloegen Alex Sambucci (solo) en Leomartires Rodriguez (+2) homeruns voor Parmaclima. Terrell Joyce sloeg een solohomerun voor Bonn Capitals. De Italiaanse ploeg begon met een 6-4 voorsprong aan de negende inning. De honkballers uit Bonn kregen vervolgens nog lopers op het eerste en derde honk, maar met drie slag voor pinch-hitter Justus Recki sloot ex-Major League José Campos de wedstrijd af en was de eerste Europese clubtitel voor Parma sinds 1999 een feit.

Ondanks de eerste finale zonder Nederlands team sinds 2014 was er bij de prijsuitreiking wel Nederlands succes. Twee van de drie persoonlijke prijzen gingen naar spelers van Nederlandse clubs. Gianison Boekhoudt werd uitgeroepen tot beste slagman. De speler van Curaçao Neptunus kwam deze week in Tsjechië tot een slaggemiddelde van .571. Hij sloeg acht honkslagen, waaronder twee homeruns. Daarmee kreeg hij de voorkeur boven UnipolSai Foritudo-speler Ericson Leonora (.600). Deze Venezolaanse/Curaçaose speler sloeg dit toernooi negen hits.

Beste pitcher

De prijs voor de beste pitcher ging naar Shairon Martis. De voormalig Major Leaguer was dit toernooi de enige pitcher die geen verdiend punt tegen had gekregen en een wedstrijd had gewonnen. Hij was voor L&D Amsterdam winnend pitcher in de wedstrijd uit de eerste ronde tegen Arrows Ostrava. Martis gooide in twee wedstrijden in totaal 6 2/3 inning met elf keer drie slag, geen enkele keer vier wijd en vijf honkslagen tegen.

Dwayne Kemp kreeg geen persoonlijke prijs, maar was deze European Champions Cup wel één van de beste spelers. Hij leidde het toernooi in homeruns (6), honkslagen (10), binnengeslagen punten (15) en gescoorde runs (9). Emilson Haswell werd de enige speler dit toernooi met een slaggemiddelde van 1.000. De speler van L&D Amsterdam sloeg in drie slagbeurten een honkslag en een homerun en kreeg één keer vier wijd.

Meest Waardevolle Speler

De prijs voor de Meest Waardevolle Speler ging naar Alex Sambucci (.333). De Italiaanse honkballer sloeg dit toernooi in zijn eerste vier wedstrijden slechts vier hits. Maar in de finale bleek hij van enorme waarde voor Parmaclima. Met een homerun en een tweehonkslag sloeg hij punten binnen in de vierde en vijfde inning. Daarmee had hij een belangrijk aandeel in de 6-4 overwinning van zijn ploeg op het Duitse Bonn Capitals.

De Europese clubwinst voor Parma is de veertiende uit de clubhistorie. Daarmee heeft Parma zijn record voor het eerst sinds 1999 weer kunnen verhogen. Alleen Curaçao Neptunus komt met tien Europese titels in de buurt bij dit aantal. De Rotterdamse club eindigde vandaag op een vierde plaats. L&D Amsterdam sloot een dag eerder de European Champions Cup af als vijfde. In de ochtendwedstrijd versloeg Heidenheim Heideköpfe in zeven innings Rouen Huskies met 1-12. Shawn Larry en Gary Owens sloegen elk drie punten binnen met een homerun. Door deze nederlaag verliest Frankrijk zijn plek in de European Champions Cup. Die plek wordt volgend jaar ingenomen door een tweede team uit Tsjechië. Op de slotdag van de CEB Cup verloor Draci Brno vandaag wel van het Franse Templiers Sénart, maar sloot de Tsjechische toernooiwinnaar het toernooi af met een beter onderling resultaat.

Eindstand

  1. Parmaclima (Italië)
  2. Bonn Capitals (Duitsland)
  3. UnipolSai Fortitudo (Italië)
  4. Curaçao Neptunus (Nederland)
  5. L&D Amsterdam(Nederland)
  6. Arrows Ostrava (Tsjechië)
  7. Heidenheim Heideköpfe (Duitsland)
  8. Rouen Huskies (Frankrijk)

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in ECC 2021