Softbal

Sparks Haarlem alleen op kop; Richelle van Gennip gooit No-Hitter

Feline Poot nam Sparks Haarlem op sleeptouw in haar eerste wedstrijden terug na college in de USA. Foto (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem alleen op kop; Richelle van Gennip gooit No-Hitter

Sparks Haarlem is na de wedstrijden op zaterdag de enige koploper in de softbal-hoofdklasse. Op eigen veld won de ploeg met 4-1 en 5-0 van titelverdediger Roef!, dat ook vorige week de tegenstander was in een inhaaldubbel. Voor het weekeinde stond Sparks Haarlem in punten gelijk met stadgenoot Olympia Haarlem, maar die ploeg kwam in Enschede tot een puntendeling met Tex Town Tigers. Olympia won het eerste duel met 2-5, TTT pakte de punten in de tweede ontmoeting door met 4-3 te winnen. Quick Amersfoort was tweemaal met 0-13 te sterk voor Hoofddorp Pioniers en nestelde zich daardoor naast Tex Town Tigers op de derde plaats. De double-header tussen Onze Gezellen en Amsterdam Pirates werd uit voorzorg geschrapt vanwege een aantal (mogelijke) coronagevallen in de hoofdstedelijke ploeg. Dat was een nieuwe domper voor Pirates, dat na vorig weekeinde twee punten in mindering kreeg. De Amerikaanse werpster Sarah Cornell maakte toen een sterk debuut in de Pirates-ploeg. Ze was tweemaal winnende werpster tegen Hoofddorp Pioniers en een dag later deed ze hetzelfde tegen Onze Gezellen. Maar in deze laatste (inhaal)dubbel ging het mis. Volgens de reglementen mogen pitchers van buiten de EU in één double-header maximaal zeven volledige innings gooien, ook wanneer de wedstrijden van een dubbel op twee verschillende dagen worden gespeeld. Dat deed ze al in de eerste ontmoeting, want toen gooide ze een complete wedstrijd. In het tweede duel gooide ze nog eens vier innings en dus was Pirates in overtreding. Deze tweede wedstrijd werd ongeldig verklaard, Pirates kreeg twee punten in mindering en het duel wordt op 25 juli overgespeeld, maar dan op het veld van Onze Gezellen.

Stand na zaterdag: Sparks Haarlem 18-30, Olympia Haarlem 19-28, Quick Amersfoort 20-26, Tex Town Tigers 20-26, Roef! 18-16, Amsterdam Pirates 16-12, Onze Gezellen 15-6, Hoofddorp Pioniers 18-0.

Sparks Haarlem vs. Roef!

In het openingsduel kwam Sparks Haarlem gelijk in de eerste inning tot scoren. Dat bleek al genoeg te zijn, want Roef! kon geen vuist maken op pitcher Kirsten Scheele, die de landskampioen vijf innings van scoren hield. Pas in de zesde inning kon Roef! een punt laten aantekenen, maar keek op dat moment al tegen een 4-0 achterstand aan. Met één uit in de eerste inning sloeg Suka Van Gurp een driehonkslag op startende werpster Jessica Tolmie. Even later scoorde ze op een honkslag van Feline Poot, die voor het eerst dit seizoen in actie kwam voor Sparks Haarlem na haar terugkeer van college in de USA. Daar speelde ze in 52 wedstrijden in het team van Florida SouthWestern State College en kwam tot een slaggemiddelde van .399. De infieldster sloeg 65 honkslagen, waaronder 17 homeruns (meeste), kwam 56 tot scoren, had 58 binnengeslagen punten (meeste) en stal ook nog eens 17 honken voor Buccaneers, met wie ze kampioen werd in de Division I van de NJCAA. Feline Poot zette haar sterke aanvallende seizoen in de States voort in dit duel, want ze sloeg gelijk 3-uit-3, scoorde eenmaal, had een RBI en stal twee honken. In de derde inning zorgde haar zus Ismay voor het tweede punt. Ze opende met een tweehonkslag, stal het derde honk en scoorde na een foute aangooi.

In de vierde slagbeurt was het Ismay Poot die het volgende punt binnensloeg. Dervisa Mutic werd toen geraakt door een worp, schoof op naar het derde honk na een foute aangooi en scoorde op een squeeze van Ismay Poot. En in de vijfde was het Feline weer die voor het vierde punt zorgde. Dit keer sloeg ze een honkslag en scoorde met twee uit op een driehonkslag van Lorraine Kieft. In de zesde inning kreeg Roef! de grootste scoringskans. Wies Ligtvoet begon met een honkslag en scoorde later op een tweehonkslag van Sophie Verdaasdonk. Sterre den Duijn (geraakt werpster) en Charlotte Drijvers (stootslag-honkslag), teamgenoten van Feline Poot in de States, zorgden voor volle honken, maar de drie loopsters bleven achter.

In de tweede wedstrijd gooide Rachel Henks een complete game shutout. Sparks Haarlem kwam in dit duel tot slechts vijf honkslagen op het pitching-duo Marjolein Merkx en Jessica Tolmie, maar wist ook vijfmaal te scoren. Onder de vijf honkslagen zat wel een belangrijke en beslissende klap.

Een driehonkslag van Maxime van Dalen stelde Suka Van Gurp in staat het eerste punt te scoren in de eerste inning. Daarna werd de ploeg drie innings puntloos gehouden, maar daarna volgde een 3-run rally in de vijfde inning. Met twee uit en Nina Oomes (velderskeus) en Suka Van Gurp (vier wijd) op de honken haalde Feline Poot stevig uit en sloeg een 3-run homerun. Een opofferingsslag van Tammie Lijbers verhoogde de stand naar 5-0 in de zesde inning. Roef! kwam eveneens tot vijf honkslagen, maar liet zes loopsters op de honken achter.

Tex Town Tigers vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem besliste het eerste duel al gelijk in de eerste slagbeurt door driemaal te scoren op Lindsey Meadows, die het hele duel gooide voor Tex Town Tigers. De thuisploeg wist wel terug te komen tot 2-3, maar daar stonden nog twee Olympia-punten tegenover in de zevende inning. Olympia kreeg in de openings-inning de honken vol met één uit dankzij Cindy van der Zanden (foute aangooi), Jessie van Aalst (vier wijd) en Mariëlle Vleugels (vier wijd). Een velderskeus-klap van Rachel van Veen zorgde voor het eerste punt, waarna Lisa Hop een 2-run single afleverde. Olympia verzuimde meer punten toe te voegen in de tweede inning en liet toen drie loopsters achter. Lindsey Meadows herstelde zich hierna prima en stond niet veel meer toe. Ondertussen kwam TTT terug in de wedstrijd. In de derde inning (met twee uit) kwam de ploeg voor het eerst tot scoren op Alyson Spinas na een tweehonkslag van Britt Vonk en een honkslag van Annemiek Jansen.

In de zesde inning was het Dinet Oosting die opende met een tweehonkslag en scoorde op een honkslag van Nadine Marinus. Maar Olympia reageerde onmiddellijk en scoorde twee insurance runs. Met twee uit raakten de honken vol via Rachel van Veen (infield-hit), Lisa Hop (vier wijd) en Quilen Dirksz (infield-hit), waarna Anna Prins de bal het rechtsveld in prikte voor een 2-run single.

Samenvatting eerste wedstrijd Tex Town Tigers-Olympia Haarlem door SDTV (met 10 camera’s)

in de tweede ontmoeting lukte het Tex Town Tigers wel een achterstand om te draaien in een voorsprong. Wederom nam Olympia al vroeg de leiding en stond halverwege de vierde inning met 0-3 voor, maar daar bleef het bij. TTT pakte een punt terug en trok het duel in de zesde inning naar zich toe met een 3-run rally.

Net als in de eerste wedstrijd scoorde Olympia al gelijk in de eerste slagbert. Brenda Beers opende met een honkslag en Cindy van der Zanden hamerde de bal diep het midveld in voor een 2-run homerun. Dat was haar vierde homerun in het seizoen, goed voor een gedeelde eerste plaats met Riangela Flanegin (Sparks Haarlem). De Haarlemse ploeg voegde een punt toe in de vierde inning na een honkslag van Anna Prins. Olympia-pitcher Lisa Hop hield TTT aanvankelijk van scoren af, maar moest het eerste punt toestaan in de vierde inning. Annemiek Jansen begon toen met een honkslag, kwam in scoringspositie na een honkslag van Dinet Oosting, stal het derde honk en scoorde na een foute aangooi.

Met twee uit sloeg TTT in de zesde inning toe en nam bezit van de wedstrijd. Dinet Oosting begon met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Lizzie Clarijs. Met twee uit kreeg Lindsey Meadows vier wijd en bereikte Daniëlle ten Donkelaar het honk na een fout. Beiden scoorden, want pinch-hitter Aafje van Baal produceerde een 2-run single. Daniëlle ten Donkelaar maakte het karwei daarna als pitcher af en gooide een one-two-three zevende inning om de winst te bezegelen.

Samenvatting tweede wedstrijd Tex Town Tigers-Olympia Haarlem door SDTV

Hoofddorp Pioniers vs. Quick Amersfoort

Quick Amersfoort ondervond op zaterdag geen problemen met het nog puntloze Hoofddorp Pioniers. De ploeg won op het fraaie complex in Hoofddorp tweemaal met 0-13 in wedstrijden die allebei via de mercy-rule voortijdig konden worden afgesloten.

In het eerste duel kreeg Quick-pitcher Richelle van Gennip slechts twee honkloopsters. De rechtshander schakelde negen slagvrouwen op rij uit, waarvan de eerste acht met drie slag. De negende was een door Kelsey Huijzer geslagen line drive, maar die werd gevangen door derde honkvrouw Lizzy Uytendaal. De Perfect Game eindigde in de vierde inning toen openingsslagvrouw Julia Westhoek op het honk kwam na een vangfout in het outfield. Zij werd later gedwongen uitgeschakeld op het tweede honk. Van Gennip sloot af met haar negende strikeout en kreeg een No-Hitter op haar naam. De No-Hitter van Richelle van Gennip is de derde dit seizoen na Lisa Hop (Olympia Haarlem) en Kirsten Scheele (Sparks Haarlem), maar is de eerste voor Quick Amersfoort in de hoogste afdeling.

Quick kwam tot tien honkslagen, waaronder drie van Kayleigh Adelina, die vier punten binnensloeg. Twee daarvan waren het gevolg van een driehonkslag in de eerste inning, waarin ook tweemaal werd gescoord op een tweehonkslag van Damishah Charles. Een 9-run rally volgde in de tweede slagbeurt met als hoogtepunten een 2-run single van Kayleigh Adelina en 2-run doubles van Rose Mwaro en Laura Wissink.

Hoofddorp Pioniers voorkwam een volgende No-Hitter in de tweede wedstrijd. Met twee uit in de tweede inning sloeg Elyke Kardijk een honkslag en dat was het enige hoogtepunt voor de jonge Hoofddorpse ploeg. Quick Amersfoort kwam tot 11 honkslagen, waaronder drie van Nicky Uytendaal en Michelle Schuur (4 RBI’s). Na drie punten in de eerste inning (2-run triple Damishah Charles) en één punt in de tweede volgde een 7-run rally in de derde inning, die werd geopend met een RBI-triple van Nicky Uytendaal. In de vierde inning zorgde Michelle Schuur met een honkslag voor nog eens twee punten om de voorsprong verder op te voeren.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal