SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem verstevigt koppositie; Record-inning voor Roef!

International Wies Ligtvoet sloeg zes honkslagen (2 doubles, 1 triple, 1 homerun), scoorde zevenmaal en had acht RBI's voor Roef! in de double-header tegen Hoofddorp Pioniers. (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem verstevigt koppositie; Record-inning voor Roef!

Sparks Haarlem verstevigde op zondag de koppositie in de Softbal Hoofdklasse. Na de wedstrijden van zaterdag nam de ploeg al alleen bezit van de leiderspositie en een dag later werd meer afstand genomen. Dat gebeurde via een dubbele overwinning op Onze Gezellen (4-9, 5-6). Titelverdediger Roef! kroop weer wat nader naar de top-vier en deed dat via twee enorme overwinningen (0-17, 0-25) op hekkensluiter Hoofddorp Pioniers. Het eerste duel dat Roef! op zaterdag speelde tegen Sparks Haarlem krijgt mogelijk nog een vervolg. Roef! diende toen namelijk in de vierde inning een protest in tegen een spelsituatie (afdoen van een helm door een honkloopster), dus daar zal de protestcommissie zich over moeten buigen. Het voor zondag geplande inhaalduel van Amsterdam Pirates bij Olympia Haarlem vond geen doorgang vanwege (mogelijke) coronagevallen in de hoofdstedelijke ploeg. Om dezelfde reden werd ook de dubbel van Pirates op zaterdag geschrapt. Op zondag, en ook komend weekeinde, moeten verschillende teams een aantal speelsters missen, want die nemen deze week met de nationale Under-18 ploeg deel aan het Europees Kampioenschap in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Stand na zondag: Sparks Haarlem 20-34, Olympia Haarlem 19-28, Quick Amersfoort 20-26, Tex Town Tigers 20-26, Roef! 20-20, Amsterdam Pirates 16-12, Onze Gezellen 17-6, Hoofddorp Pioniers 20-0.

Onze Gezellen vs. Sparks Haarlem

In het eerste duel tussen deze twee Haarlemse ploegen kwam Sparks niet echt in de problemen. Sparks Haarlem nam al snel de leiding, Onze Gezellen scoorde wat terug, verkleinde de achterstand, maar de voorsprong kwam niet in gevaar. De koploper liet 14 honkslagen noteren, waaronder drie van Feline Poot, die ook zaterdag aanvallend al op dreef was in haar eerste wedstrijden terug na college in de USA. De van een blessure herstellende Rebecca Soumeru startte voor Sparks Haarlem en had met drie innings haar langste optreden van het seizoen. Sparks opende de score met twee uit in de eerste inning toen kon worden gescoord na een vangfout en een tweehonkslag van Maxime van Dalen.

Met een 0-3 achterstand kwam Onze Gezellen voor het eerst tot scoren in de tweede slagbeurt na een honkslag van Ella Krommendijk. Daar stond gelijk weer een Sparks-punt tegenover, dankzij een tweehonkslag van Bobbi Scheurkogel. Een doorgeschoten bal stelde Karin Tuk in staat het tweede OG-punt aan te laten tekenen (vierde inning), maar ook dit keer stelde Sparks daar weer een punt tegenover (vijfde inning). Het grootste spanningsmoment kwam in de tweede helft van de vijfde inning toen OG de achterstand terugbracht naar 4-5. Dat gebeurde op een bijzondere manier. Noa Armirotto en Katharina Szalay openden met een honkslag, waarna beiden scoorden via een opofferingsstootslag, respectievelijk door Masha Meloni en Karin Tuk. Het komt niet vaak voor dat er tweemaal op rij een succesvolle squeeze wordt geplaatst.

Maar in de eerste helft van de zesde inning ging het verdedigend mis bij OG, dat twee fouten maakte op twee stootslagen, nadat Denice van Dijk was begonnen met een honkslag, en dat zorgde voor volle honken. Honkslagen van Nina Oomes en Suka Van Gurp (2-run) deden de rest en Sparks Haarlem nam meer afstand. De vijfde veldfout van OG zorgde in de zevende inning voor het negende Sparks-punt.

In de tweede ontmoeting had Onze Gezellen de winst in handen, maar uiteindelijk stond de ploeg toch weer met lege handen. OG sloeg in de derde inning toe met een 5-run rally. Dit keer was het de Sparks-verdediging dat een paar keer in de fout ging. Met drie honken bezet en één uit zorgden twee fouten voor drie punten, waarna Isa Smit volgde met een 2-run triple. Sparks herstelde zich en stond geen punten meer toe.

Onze Gezellen, dat dit keer foutloos speelde, kon echter geen tegenpunten voorkomen. Na eenmaal te hebben gescoord in de vijfde inning volgde een rally van vier punten in de zesde slagbeurt om de stand in balans te brengen. Dat gebeurde op honkslagen van Zoe Hicks en Suka Van Gurp en tussendoor een 2-run double van Nina Oomes. In de zevende inning maakte Zoe Hicks weer goed contact en zette Sparks Haarlem met haar honkslag op een 5-6 voorsprong. Maar die kwam even later wel nog even in gevaar. Katharina Szalay (honkslag) en Lisa Meyering (fout) bereikten de honken en OG kreeg via een opofferingsstootslag loopsters op het tweede en derde honk. Hierna maakten een nul op de thuisplaat en een grounder een einde aan de wedstrijd.

Hoofddorp Pioniers vs. Roef!

Voor aanvang van het seizoen was al bekend dat de jonge ploeg van Hoofddorp Pioniers, met veel debutanten in de hoogste afdeling, het moeilijk zou krijgen. Maar soms moet het Hoofddorpse team, waarin toch zeker talentvolle speelsters uitkomen, wel hele forse nederlagen slikken. Zoals op zondag tegen Roef!, dat met 0-17 en 0-25 uithaalde. Het gevolg was dat Pioniers in het weekeinde in de vier gespeelde wedstrijden liefst 68 punten moest incasseren en zelf niet tot scoren wist te komen.

In de eerste wedstrijd scoorde Roef! twaalf punten in de eerste slagbeurt. Dat gebeurde op vijf honkslagen en zes vrije lopen. Hoogtepunten in de openingsbeurt waren een 2-run single van Maudy Bezems en een 3-run inside-the-park-homerun van Isa Los. In de tweede inning was het Wies Ligtvoet die een 2-run inside-the-park-homerun sloeg. Een honkslag van Sterre den Duijn en een 2-run double van Onaisha Franka voerden de stand in de derde inning op met nog eens drie punten. Hoewel Hoofddorp Pioniers niet scoorde, wist de ploeg wel twee honkslagen te slaan op Shomayra Franka. Die werden in de tweede inning geslagen door Elyke Kardijk en Merel de Groot.

In de tweede wedstrijd realiseerde Roef! met twintig punten in de eerste inning een nieuw record. Roef! kwam 25 keer aan slag op drie werpsters. Dat betekende dat zeven speelsters dus driemaal aan slag zijn geweest in die eerste inning. De Pioniers-verdediging moest in de openingsbeurt liefst zestien honkslagen toestaan en de derde nul leek maar niet te komen. Hoogtepunten in de eerste slagbeurt waren een 3-run triple van Wies Ligtvoet en een 2-run triple van Sterre den Duijn.

Na die dramatische eerste inning sloeg Roef! overigens nog maar vijf honkslagen in de volgende twee innings. Roef! sloeg in dit duel 21 honkslagen, waaronder vier van Wies Ligtvoet, die vijfmaal scoorde en vijf punten binnensloeg. De snelle Ligtvoet had een kans om for-the-cycle te slaan, maar miste uiteindelijk de homerun. Na de wedstrijden van zondag is de international met een slaggemiddelde van .661 de beste slagvrouw in de hoofdklasse. Ook heeft ze met 33 de meeste honkslagen op haar naam staan. Isa Los had in dit duel eveneens vijf RBI’s en Bo Horsten passeerde viermaal de thuisplaat. De 21 honkslagen zijn een teamrecord voor Roef! sinds het in 2017 in de hoofdklasse debuteerde.

Maar ondanks de forse nederlaag was er toch ook nu weer een lichtpuntje voor Pioniers, dat met een aantal invalsters speelde vanuit het tweede team en de juniorenploeg. Net als in de eerste wedstrijd werd een No-Hitter voorkomen. Dit keer tekende Kelsey Huijzers in de eerste inning voor de enige Hoofddorpse honkslag. Wel is het de tweede keer dit seizoen dat Pioniers twintig punten in één wedstrijd moest toestaan. Op 30 mei werd met 0-20 verloren van Amsterdam Pirates.

Verliezen met 25-0 is natuurlijk een hele forse nederlaag. Toch is het niet uniek en ook niet dat dit alleen maar bij een hekkensluiter zou kunnen gebeuren. Het kan ook één van de topteams overkomen. Zo won Sparks Haarlem in het seizoen 2013 met liefst 27-0 van Terrasvogels, toen de rivaal voor de koppositie. Aan het einde van dat seizoen stonden de twee teams tegenover elkaar in de Holland Series. Terrasvogels was de sterkste ploeg en werd landskampioen.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse