EK U15 2021

Koninkrijksteam U15 revancheert zich en pakt brons

Team Kingdom of the Netherlands U15 viert de overwinning op de Italianen en pakt brons (Foto: Line Drive Captures)

Koninkrijksteam U15 revancheert zich en pakt brons

Na twee zware nederlagen op vrijdag (tegen Italië) en op zaterdag (in de halve finale tegen Tsjechië) had Team Kingdom of the Netherlands op zondag de zware taak om tegen de Italianen, die hun halve finale verloren van Frankrijk, de bronzen medaille te veroveren. Die taak werd door het team uitstekend opgepakt: zij revancheerden zich voor de twee eerdere nederlagen en pakten met een 5-3 overwinning het brons.

Al in de eerste inning bleek dat het Koninkrijksteam vandaag uit een ander vaatje tapte. Starter Tobias Imming gooide een perfecte inning en Amarensio Franka, die vandaag vier van de zeven Nederlandse honkslagen voor zijn rekening nam, opende de aanval met een honkslag. Hij kon even later de 1-0 scoren op de sac fly van Tyrell Mercado en zag niet veel later teamgenoot Mauricio Montenegro het tweede punt scoren op de honkslag van Moos van Genderen.

Veerkracht

In de derde inning deden de Italianen iets terug, sterker nog: ze namen de leiding. Zij scoorden in deze slagbeurt drie runs op drie hits en drie walks. Reliever Thijs Helms kwam met twee uit gelukkig uit de inning en gaf zo zijn slagploeg de kans terug te komen. De ploeg van bondscoach Eelco Jansen toonde vandaag veel veerkracht en scoorde op de RBI groundout van Jamie Beerman in de gelijkmakende slagbeurt direct de gelijkmaker.

Thijs Helms hield de Italiaanse slagploeg in de volgende innings op de nul en zag zijn slagploeg de leiding nemen. Amerensio Franka sloeg wederom een honkslag om de vierde inning te openen en kon scoren nadat de Italianen de bunt van Mauricio Montenegro niet goed verwerkten. Een inning later sloeg Keegan Pieternella Jamie Beerman met zijn sacrifice fly over de thuisplaat voor de 5-3. Die voorsprong werd door Helms niet meer weggegeven. Hij werd met twee uit in de zevende inning nog wel vervangen door Franka, die aan twee pitches genoeg had om de laatste nul van de wedstrijd te forceren. Helms gooide uiteindelijk vier shutout innings, waarin hij twee honkslagen tegen kreeg, twee keer vier wijd gooide en vier keer drie slag. Hij werd de winnende pitcher in deze bronze medal game.

Met het brons sluit Oranje het toernooi, dat uit leek te lopen op een grote teleurstelling, toch nog goed af. Op het moment van schrijven van dit artikel is de finale van het EK U15 vanwege regen bij een 4-4 tussenstand in de vijfde inning stilgelegd. Het is nog onduidelijk of de wedstrijd vanavond wel uitgespeeld kan worden en hoe de WBSC Europe hiermee om zal gaan. Wie Europa volgend jaar vertegenwoordigd op het WK U15 zal dus nog moeten blijken.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2021