SB Hoofdklasse

Goed weekeinde Onze Gezellen; Zeldzaam gelijkspel in Enschede

Maxime van Dalen sloeg op zaterdag twee homeruns voor Sparks Haarlem en voert de hoofdklasse nu aan met vijf. (c) Fred Versluis

Goed weekeinde Onze Gezellen; Zeldzaam gelijkspel in Enschede

Onze Gezellen kan terugkijken op een prima weekeinde. De ploeg kwam viermaal tot winst, verliet de voorlaatste plaats en heeft weer uitzicht op aansluiting met de top van de ranglijst in de softbal hoofdklasse. Op zaterdag werd tweemaal gewonnen bij Quick Amersfoort (3-4, 6-9), dat hierdoor van de derde naar de vierde plaats zakte. Op zondag won OG ook de inhaaldubbel tegen Amsterdam Pirates (7-0, 9-2). Aanvankelijk stond het opnieuw vastgestelde – ongeldig verklaarde – duel tussen OG en Pirates op het programma. Die ontmoeting is echter uitgesteld en in plaats daarvan volgde de dubbel tussen beide teams, die een week geleden werd geschrapt. Tex Town Tigers passeerde Quick op de ranglijst en nestelde zich op de derde plaats na een goed resultaat tegen Roef! op zaterdag. In het eerste duel werd een achterstand omgedraaid in een 8-7 overwinning, waarna de tweede ontmoeting met een 3-3 stand eindigde na te zijn gestaakt wegens regen. Het was de eerste keer sinds het seizoen 2012 dat een wedstrijd in de hoogste softbal-afdeling met een gelijke stand eindigde. Negen jaar geleden werden drie wedstrijden na negen innings met een gelijkspel afgesloten. De beide koplopers in de hoofdklasse stonden zaterdag tegenover de hekkensluiters. Lijstaanvoerder Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates (2-12, 0-8) en nummer twee Olympia Haarlem kwam tot twee shutouts tegen Hoofddorp Pioniers (15-0, 11-0). Met uitzondering van Amsterdam Pirates passeerden de ploegen op zaterdag de helft van de competitie. Vanaf nu gaat het strepen beginnen, want uiteindelijk zullen er zes ploegen afvallen voor de eerste twee plaatsen. Dit seizoen is er geen play-off ronde, maar gaan de nummers één en twee rechtstreeks naar de Holland Series.

Stand na zondag: Sparks Haarlem 22-38, Olympia Haarlem 21-32, Tex Town Tigers 22-29, Quick Amersfoort 22-26, Roef! 22-21, Onze Gezellen 21-14, Amsterdam Pirates 20-12, Hoofddorp Pioniers 22-0.

Tex Town Tigers vs. Roef!

Beide wedstrijden in Enschede waren aantrekkelijk. Er was een spannend scoreverloop en er gebeurde genoeg op het veld. Ook buiten het veld. Voor aanvang van de eerste ontmoeting werd Ben Goorts in de bloemen gezet, want hij kwam voor de duizendste keer in actie als official scorer bij een vrouwen-softbalwedstrijd. Ben is met 45 actieve seizoenen één van de drie recordhouders onder de official scorers. De andere twee zijn Feiko Drost en Marco Stoovelaar (inderdaad, de auteur van dit artikel), want ook zij zijn bezig aan hun 45e seizoen als official scorer in zowel honkbal als softbal.

Roef! bouwde in de eerste wedstrijd in Enschede een ogenschijnlijk comfortabele 3-7 voorsprong op, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. Tex Town Tigers kwam sinds de derde inning al regelmatig tot scoren, draaide het duel om en won dankzij een 3-run rally in de zesde inning met 8-7. Roef! opende de score in de eerste inning via een tweehonkslag van Sophie Verdaasdonk, maar Tex Town Tigers scoorde tweemaal in de derde slagbeurt na slagwerk van Annemiek Jansen (double) en Dinet Oosting (single). Hierna werd door beide ploegen in de volgende slagbeurten driftig gescoord en beschikte TTT uiteindelijk over de langste adem. Roef! hernam de leiding via een 3-run rally in de vierde inning toen Eva Versloot met twee uit en volle honken een baseclearing, 3-run double sloeg. TTT wist één punt terug te pakken na een fout, maar in de vijfde inning kwam Roef! opnieuw driemaal tot scoren, dankzij honkslagen van Isa Los en Charlotte Drijvers en een fout. Dat bracht de stand op 3-7.

De thuisploeg kwam echter sterk terug. In de vijfde inning werd tweemaal gescoord na honkslagen van Dinet Oosting en Lindsey Meadows. En een inning later volgden drie punten. Dit keer kreeg TTT de honken vol met twee uit en was het Lizzie Clarijs die met een tweehonkslag de honken schoonveegde en haar ploeg op een 8-7 voorsprong zette.

In de tweede ontmoeting was het Roef! dat een achterstand ongedaan maakte, maar uiteindelijk genoegen moest nemen met een gelijkspel. Na drie puntloze innings, opende Roef! ook nu de score, nadat Charlotte Drijvers in de vierde inning met volle honken werd geraakt door een worp. Daar bleef het bij, want met drie loopsters op de honken volgden een binnenhoog en een dubbelspel. TTT antwoordde met drie punten in de eigen vierde slagbeurt. Dinet Oosting zorgde voor de gelijkmaker met een lead-off homerun en klappen van Danielle ten Donkelaar (velderskeus) en Tess Remmers (honkslag) leverden een 3-1 voorsprong op.

Nu was het Roef! dat sterk terugkwam. In de zesde inning begon Sterre den Duijn met een honkslag en volgde Sophie Verdaasdonk met een homerun, zodat het een 3-3 stand werd. In de zevende inning nam Roef! de leiding over, want er werd driemaal gescoord na een fout, een tweehonkslag van Kim Donkers en een stootslag-honkslag van Sophie Verdaasdonk. Maar met Roef! op een 3-6 voorsprong, een loopster op het eerste honk en één uit werd het duel onderbroken wegens regen. Het veld werd onbespeelbaar en verder spelen was niet meer mogelijk. Zodoende werd de stand teruggedraaid naar zes complete innings en dat resulteerde in een 3-3 gelijkspel. Een gelijke stand is zeldzaam geworden in de softbal hoofdklasse. Voor Roef! was het de eerste keer dat een wedstijd in de hoofdklasse met een gelijke stand eindigde. Voor Tex Town Tigers was het de eerste keer sinds 4 september 2010. Op die dag eindigde ook het duel tegen Terrasvogels met een 3-3 stand na negen innings. In 2012 eindigden de laatste wedstrijden (drie) in de hoogste afdeling met een gelijke stand. Tegenwoordig wordt doorgespeeld totdat er een beslissing is verkregen, tenzij het duel voortijdig wordt gestaakt wegens de weersomstandigheden.

Quick Amersfoort vs. Onze Gezellen

Na een aantal wisselvallige wedstrijden speelde Onze Gezellen prima tegen Quick Amersfoort, dat voor het weekeinde de derde plaats innam. OG won tweemaal en dat waren punten die voor de Haarlemse ploeg zeer welkom waren. Het combinatie-team dat na vorig seizoen ontstond na de samenvoeging van Terrasvogels en Onze Gezellen stond op de voorlaatste plaats. Door de dubbele winst bij Quick Amersfoort naderde OG Amsterdam Pirates (de tegenstander van zondag) tot op twee punten.

In het eerste duel keek Onze Gezellen aanvankelijk tegen een 1-0 achterstand aan, maar scoorde driemaal in de derde inning. Dat leek voldoende, todat Quick Amersfoort langszij kwam in de zesde inning. OG herstelde en hernam de leiding in de zevende slagbeurt. Met een 1-0 achterstand was Onze Gezellen productief in de derde inning. Met Katharina Szalay (stootslag-honkslag) en Babs de Jonge (honkslag) op respectievelijk het tweede en eerste honk zorgde Karin Tuk met een honkslag voor de gelijkmaker. Met twee uit sloeg Kelsy Pieneman de bal ver het outfield in voor een 2-run double om OG op een 1-3 voorsprong te zetten. Maar in de zesde inning vormde een foute aangooi de inleiding voor de terugkomst van Quick en een gelijke stand. Damishah Charles (fout) en Kayleigh Adelina (honkslag) scoorden toen beiden met één uit op een tweehonkslag van Puck van der Kolk. OG hernam de leiding in de zevende inning toen pinch-runner Isa Smit wist te scoren na een wilde worp.

In de tweede wedstrijd sloeg Onze Gezellen al snel toe. Quick Amersfoort wist een 0-6 achterstand terug te brengen naar 4-6, maar daar stonden weer drie OG-punten tegenover. En dus stond de thuisploeg ook in het tweede duel met lege handen. Een 2-run double van Karin Tuk en een opofferingsslag van Marijn Crouwel leverden OG drie punten op in de eerste inning. Een honkslag van Katharina Szalay (tweede inning), homerun van Karin Tuk en honkslag van Ella Krommendijk (derde inning) voerden de stand op naar 0-6. Startende pitcher Hannah Held hield Quick drie innings puntloos. Maar in de vierde inning kwam Quick terug op de Duitse international en haar opvolgster Margot van Eijl. Puck van der Kolk en Franka van Dijk leverden toen beiden een 2-run single af (4-6). Onze Gezellen nam onmiddellijk weer afstand en reageerde met twee punten in de vijfde inning na klappen van Lisa Meyering (double) en Ella Krommendijk (single). Een tweehonkslag van Kelsy Pieneman zorgde voor een belangrijk extra insurance run in de zesde slagbeurt en bracht de stand daarmee op 4-9. Quick wist hier nog twee punten tegenover te zetten, maar daar bleef het bij.

Amsterdam Pirates vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem boekte twee mercy-rule overwinningen. Het eerste duel kon na vijf innings worden afgesloten. De Haarlemse ploeg kwam daarin tot zestien honkslagen, waaronder vier van Bobbi Scheurkogel, drie van Nina Oomes en een homerun van Lorraine Kieft. Met uitzondering van Suka Van Gurp kwamen alle speelsters tot minimaal één honkslag. Amsterdam Pirates wist daar slechts drie honkslagen tegenover te zetten. Dat deed de ploeg op de Amerikaanse Rachel Henks, die in 2019 voor het toen in de overgangsklasse spelende Pirates uitkwam. De hoofdstedelijke ploeg maakte ook vijf verdedigende fouten. Sparks Haarlem opende met een 4-run rally in de eerste inning en nam daarna verder afstand. Met een 0-7 voorsprong sloeg Lorraine Kieft in de vierde inning een 2-run homerun, nadat ze in de eerste inning al een RBI-double had geslagen.

In de tweede wedstrijd gooiden Kirsten Scheele (4 innings) en Caressa Schoor (2 innings) een combined shutout. Dit keer kwam Pirates tot slechts één honkslag. Die kwam op naam van Darby Pandolfo in de vierde inning, nadat Kirsten Scheele de eerste negen slagvrouwen op rij had uitgeschakeld. Sparks Haarlem liet dertien honkslagen noteren, waaronder drie van Zoe Hicks en Maxime van Dalen (twee homeruns). Toch stond Sparks Haarlem na vier innings slechts met 0-2 voor. Maar in de vijfde inning volgde een 4-run rally en in de zesde inning werd een mercy-rule puntenverschil bereikt. Na verschillende wissels in de Pirates-verdediging in de vijfde inning sloeg Maxime van Dalen een 2-run homerun. Een inning later sloeg de eerste honkvrouw met een loopster op het honk de bal weer over de omheining. Met vijf homeruns voert ze nu de hoofdklasse aan.

Olympia Haarlem vs. Hoofddorp Pioniers

Hoofddorp Pioniers, dat nog altijd puntloos is na 22 wedstrijden, moest op zaterdag ook de meerdere erkennen in Olympia Haarlem. Opnieuw moest de ploeg twee mercy-rule nederlagen incasseren. In de laatste zes wedstrijden kreeg Pioniers in 19 1/3 inning liefst 94 punten tegen, terwijl de ploeg zelf niet tot scoren wist te komen.

In het eerste duel kwam Olympia Haarlem tot vijftien honkslagen, waaronder drie van Brenda Beers (twee doubles), die ook driemaal scoorde en drie punten binnensloeg. Pioniers liet slechts één honkslag noteren. Die werd gelijk in de eerste inning geslagen door openingsslagvrouw Julia Westhoek. Olympia kwam in hun eerste slagbeurt tienmaal tot scoren op negen honkslagen, waaronder RBI-triples van Jessie van Aalst en Yindi Beekveldt. Na vier punten in de tweede inning werd het vijftiende punt in de derde slagbeurt gescoord op een walk-off opofferingsslag van Anna Prins.

In de tweede ontmoeting scoorde Olympia Haarlem negen punten in de eerste slagbeurt met als hoogtepunt een 2-run triple van Brenda Beers. Ook nu voorkwam Pioniers een No-Hitter en liet twee honkslagen noteren. Die kwamen allebei op naam van Kelsey Huijzers.

Onze Gezellen vs. Amsterdam Pirates

Op zondag kwam Onze Gezellen ook tweemaal tot winst tegen Amsterdam Pirates. Hierdoor passeerde de Haarlemse ploeg de Amsterdamse formatie op de ranglijst en nam weer bezit van de zesde plaats. Overigens nog altijd een opmerkelijk lage plek voor het OG-team.

In het eerste duel boekte Onze Gezellen een mercy-rule shutout in zes innings. Toch leek het geen mercy-rule uitslag te worden, want OG stond na vijf innings slechts met 4-0 voor. De resterende drie punten volgden echter in de zesde slagbeurt. De thuisploeg produceerde twaalf honkslagen en met uitzondering van Desiree Adriaansz kregen alle slagvrouwen in de slagvolgorde er minstens één op hun naam. Noa Armirotto sloeg er drie. Een 2-run homerun van Karin Tuk zorgde voor de eerste punten in de eerste inning, waarna honkslagen van Babs de Jonge en Marijn Crouwel de voorsprong verdubbelde in de derde inning. Het mercy-rule verschil werd met twee uit bereikt in de zesde inning, waarbij de laatste twee punten werden gescoord op een walk-off, 2-run single van Noa Armirotto.

Ook het tweede duel eindigde met een walk-off situatie, nadat OG aanvankelijk eerst een 0-2 achterstand moest wegwerken. In deze wedstrijd kwam OG tot zestien honkslagen en was het Babs de Jonge die met vier hits op dreef was. Ook nu sloegen bijna alle startende speelsters van OG (behalve Amy Udink) minstens één honkslag. Amsterdam Pirates kreeg in de eerste inning snel de honken vol. Na een gedwongen nul op de plaat zorgde vier wijd voor Winke Verdick (met één uit) en Darby Pandolfo (met twee uit) voor twee punten. Pirates liet drie loopsters achter en Onze Gezellen antwoordde met vier punten, waarvan twee na een fout. Honkslagen van Masha Meloni en Desiree Adriaansz brachten nog eens twee loopsters over de plaat in de derde inning. In de zesde inning (met één uit) werd het verschil van zeven punten bereikt. Met een 8-2 stand maakte een fout op een grounder van Masha Meloni een einde aan de wedstrijd.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse