EK U15 2021

Kaj Timmermans: ‘Onze U15 pitchers zijn strijders op de heuvel’

Kaj Timmermans in actie voor Team Kingdom of the Netherlands U23 in 2017

Kaj Timmermans: ‘Onze U15 pitchers zijn strijders op de heuvel’

Hij heeft bakken vol ervaring als speler, maar als pitching coach debuteerde Kaj Timmermans (25) onlangs op het Europees Kampioenschap honkbal onder 15 jaar met Team Kingdom of the Netherlands. De speler van Curaçao Neptunus is trots op ‘zijn mannetjes’, die zich daar na twee zware nederlagen revancheerden en als derde eindigden.

“Wát een toffe ervaring is het spelen van een Europees Kampioenschap nu voor die kleine mannen”, zegt Kaj Timmermans als hij terugdenkt aan het afgelopen EK honkbal U15. In Slowakije werd de ploeg van bondscoach Eelco Jansen derde. “Er is livestreaming, de ouders zitten op de tribune, er zijn fotografen en alles komt op social media. Internationale jeugdevents zijn nu een hele happening, dat was vroeger wel anders.” Timmermans kan het weten. Hij speelde veel EK’s en WK’s met U16, U18, U21 en U23 teams van het Koninkrijksteam en was nu als pitching coach voor het eerst actief op een groot toernooi. “Vroeger was alles veel eenvoudiger, het is gaaf hoe professional de organisatie nu is geregeld rondom events.”

Pitchers met progressie
“Veel leuke herinneringen kwamen weer naar boven tijdens het toernooi en tegelijkertijd heb ik als coach veel nieuwe ervaringen opgedaan in Slowakije”, vervolgt Timmermans. “Onze derde plaats was teleurstellend, want we gingen alleen voor goud. Er had ook veel meer ingezeten. Maar ik ben trots op de veerkracht die we toonden en natuurlijk in het bijzonder op onze pitchers.” Kimi Verkruijssen, Tobias Imming, Tim Scholte, Joris Meinsma, Leandro Salazar Mata, Tijn Fredrikze en Tristan Kuijer waren de pitchers in Slowakije en Tsjechië. Coach Timmermans is tevreden over de progressie die de jongens hebben doorgemaakt. “Je moet een slagman een moeilijke middag kunnen bezorgen en dat kunstje beheersen ze allemaal. Het waren echte strijders op de heuvel, zo zie ik dat graag. ”

Echte liefhebber
Timmermans was niet de hele week in Slowakije: als pitcher van Curaçao Neptunus moest hij ook gewoon in actie komen in de Honkbal Hoofdklasse. De oud-speler van HCAW valt onder de categorie echte honkballiefhebbers en combineert meer dan alleen zijn loopbaan als speler en coach. “Ik ben ook pitching coach bij RTC Scimitars en Amsterdam Diamonds en geef ook nog training bij HCAW en Centrals. Daarnaast richt ik me op de organisatie van zomer- en wintertrainingen.” Timmermans is naar eigen zeggen fulltime bezig met honkbal en is ook nog bezig met een opleiding tot gymdocent.

Kaj Timmermans in actie namens Neptunus. (Foto: Jan Kruijdenberg)

Ambities heeft hij genoeg. Als pitching coach, maar tijdens zijn spelerscarrière hoopt de 25-jarige ook nog veel successen te behalen. “Ik wil als speler met Neptunus nog lange tijd schitteren in de Hoofdklasse, de Holland Series en in de Europa Cup. Met Neptunus willen we dit jaar laten zien dat we de beste van Nederland zijn. Ook wil ik dolgraag een vaste waarde worden in Team Kingdom of the Netherlands.”

Daarnaast hoopt hij de jongens van de U15 ploeg te helpen in hun ontwikkeling. De klik van Timmermans met zijn talenten is in ieder geval top. “De jongens volgen mijn carrière en af en toe pak ik ook wedstrijden mee van die mannen. Ook op en rondom de velden kom ik ze regelmatig tegen: het is gewoon super tof om met de jeugd te werken.”


Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U15 2021