HB Hoofdklasse

Ook HCAW en L&D Amsterdam zeker van Play-Offs

Foto: © Robert Bos

Ook HCAW en L&D Amsterdam zeker van Play-Offs

Na Curaçao Neptunus hebben ook L&D Amsterdam en HCAW zich geplaatst voor de Play-Offs (Bovenste-4 poule). Beide ploegen verloren in de elfde speelronde tweemaal, maar zijn inmiddels niet meer in te halen door nummer vijf DSS/Kinheim. Twins Oosterhout kan donderdag de vierde en laatste ploeg worden in de Play-Offs.

De elfde speelronde in de hoofdklasse heeft flink moeten leiden onder de slechte weersomstandigheden. Drie wedstrijden werden op zaterdag afgelast en nog eens twee duels op zondag. Daardoor stonden vanavond drie inhaalwedstrijden op het programma. Morgen volgen nog twee inhaalwedstrijden. Dan spelen ook L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus hun nog openstaande onderlinge wedstrijd.

Tussen de regenbuien door plaatsten HCAW en L&D Amsterdam zich gisteren voor de Play-Offs. Dat deden ze zo’n twee weken nadat koploper Curaçao Neptunus zich als eerste ploeg al had geplaatst voor de Bovenste 4-poule. Met het ticket voor de Play-Offs op zak, pakte de Bussumse ploeg meteen vanavond een knappe overwinning op koploper Curaçao Neptunus.

Twins Oosterhout kan later deze week de vierde ploeg worden, die zich plaatst voor de Play-Offs. De honkballers uit Oosterhout wonnen in de elfde speelronde maar liefst twee van de drie wedstrijden van regerend kampioen L&D Amsterdam. Vanavond was Twins met 0-4 te sterk. Het was de eerste shut-out voor L&D Amsterdam in precies één jaar tijd. Op 2 augustus vorig jaar verloren de Amsterdammers ook door een shut-out (9-0). Toen gebeurde dat eveneens door Twins Oosterhout.

Shurman Marlin en Dennis Burgersdijk zijn vanavond nieuwe klassementleiders geworden. Burgersdijk leidde HCAW naar de winst en is daarmee de eerste pitcher dit seizoen met acht overwinningen geworden. Marlin sloeg voor Twins Oosterhout zijn zevende homerun van het seizoen en is daarmee Taylor Clemensia in het klassement voorbij. Omdat Marlin met zijn homerun bovendien twee punten binnensloeg, leidt hij nu ook het klassement van de meeste binnengeslagen punten.

Curaçao Neptunus – HCAW

Roger Bernadina (één tweehonkslag en vier keer vier wijd) scoorde donderdagavond voor Curaçao Neptunus punten in de tweede, derde, vijfde en zesde inning. Zijn laatste punt liep Bernadina binnen op de driehonkslag van Dashenko Ricardo (3 uit 4). Dat was in een zesde Rotterdamse slagbeurt waarin Curaçao Neptunus bij een 5-5 gelijke stand uitliep naar 9-5. Dat werd zelfs nog 11-5 in de zevende inning. Victor Draijer (HCAW) verkleinde met zijn homerun het verschil in de achtste en laatste inning tot 11-7. Voor HCAW gooide Arjen Nijkamp de wedstrijd in de laatste inning uit. Hij maakte daarmee zijn debuut in de hoofdklasse.

Terwijl de andere wedstrijden op zaterdag door de regen werden afgelast, konden de honkballers van HCAW en Curaçao Neptunus in Bussum hun wedstrijd wel spelen. Dat werd een pitchersduel tussen Misja Harcksen (3-3-2-0 in 7 innings) en Lars Huijer (8-2-5-1 in 8 innings). Het enige punt van de wedstrijd scoorde Dudley Leonora (tweehonkslag) in de vijfde inning na een hit van Dashenko Ricardo. HCAW kreeg hierna in drie slagbeurten nog een loper in scoringspositie, maar wist niet meer te scoren. De laatste kans kreeg de Bussumse ploeg toen Max Draijer in de negende inning een tweehonkslag sloeg. Maar met onder meer één keer drie slag hield Kevin Kelly de Bussumse ploeg op de nul.

In de derde wedstrijd uit de serie tussen de nummers één en twee uit de hoofdklasse kreeg pitcher Kaj Timmermans tegen zijn oude ploeg HCAW vanavond nauwelijks de kans om in de wedstrijd te komen. In de eerste slagbeurt moest hij al meteen drie punten incasseren na onder meer tweehonkslagen van Arthur Bonevacia en Max Draijer. Een inning later verdubbelde HCAW die voorsprong na hits van Julian Rip en Bob van der Meer. Curaçao Neptunus zette hierna de achtervolging in, maar het verschil bleek al te groot. Met 6-9 ging de winst naar HCAW en verloor de Rotterdamse koploper zijn derde wedstrijd van dit seizoen.

 • Curaçao Neptunus – HCAW: 11-7 (8 innings) | boxscore
 • HCAW – Curaçao Neptunus: 0-1 | boxscore
 • Curaçao Neptunus – HCAW: 6-9 (7 innings) | boxscore

L&D Amsterdam – Twins Oosterhout

Twins Oosterhout deed in de elfde speelronde zeer goede zaken. De honkballers van hoofdcoach Jeffrey Arends wonnen maar liefst twee van de drie wedstrijden van L&D Amsterdam en naderen de Amsterdammers daarmee in het klassement tot twee punten. De eerste winst boekte Twins Oosterhout donderdagavond. Bij een 4-5 achterstand stroomden in de tweede helft van de zevende inning de honken voor Twins Oosterhout vol na vier wijd voor Jerzy van Gool en Rayshelon Carolina en een honkslag naar het eerste honk van Tyriq Kemp. Met nog maar weinig speeltijd voor de curfew-regel schakelde de defensie van L&D Amsterdam de eerste tegenstander nog wel uit op de thuisplaat, maar met een honkslag diep in het rechtsveld stuurde Shurman Marlin hierna alsnog de twee winnende punten over de thuisplaat. Jarreau Martina (Twins Oosterhout) sloeg met de enige homerun van de wedstrijd in de derde inning twee punten binnen.

Op zondag leek dat scenario zich te herhalen. Maar nu in de negende inning. Bij een 4-6 achterstand sloeg Shurman Marlin (3 uit 5) opnieuw de bal het buitenveld in. Daarmee bracht hij andermaal twee punten binnen. Nu kwam Twins Oosterhout een run tekort voor de winst, maar sleepte de ploeg wel een verlenging uit het vuur. Door een paar veldfouten en goed aanvallend spel trokken de Amsterdammers daarin met 6-9 alsnog de winst naar zich toe.

Vanavond liet Twins Oosterhout het niet aankomen op de laatste innings. In Amsterdam sloegen de bezoekers vroeg toe tegen L&D Amsterdam. Na vier wijd en een veldfout kon Rayshelon Carolina de score in de eerste inning openen voordat er ook maar één honkslag was geslagen. In de derde inning vergrootte Shurman Marlin de voorsprong met zijn homerun tot 0-3. Een honkslag van Jerzy van Gool en een tweehonkslag van Rayshelon Carolina brachten in de negende inning ook het vierde punt op het scorebord. En daarmee was de eerste shut-out voor L&D Amsterdam in één jaar tijd een feit. De Amsterdamse ploeg kwam vanavond op het pitchen van Simon Gross, Raf Cocu en Shunta Oba niet verder dan drie honkslagen.

 • Twins Oosterhout – L&D Amsterdam: 6-5 (7 innings) | boxscore
 • Twins Oosterhout – L&D Amsterdam: 6-9 | boxscore
 • L&D Amsterdam – Twins Oosterhout: 0-4 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort

Met twee overwinningen op hekkensluiter Quick Amersfoort is Hoofddorp Pioniers vier punten ingelopen op nummer vijf DSS/Kinheim. Het verschil tussen beide ploegen is nu nog slechts twee punten. Dat gat kunnen de honkballers uit Hoofddorp morgenavond inlopen als in de inhaalwedstrijd de derde zege op rij tegen Quick Amersfoort wordt geboekt.

De eerste winst pakte Hoofddorp Pioniers afgelopen donderdagavond. Quick Amersfoort scoorde in dat duel mede door tweehonkslagen van Rachid Engelhardt, Jorge Hernandez Morantes en Pascal Zegwaard en drie Hoofddorpse veldfouten al zesmaal in de eerste slagbeurt. Hoofddorp Pioniers herpakte zich echter goed en trok alsnog de winst met 12-11 naar zich toe.

Scott Prins (8-0-5-0 in 7 innings) stond vanavond voor Hoofddorp Pioniers voor de vierde keer in zes wedstrijden geen punten toe en verlaagde daarmee zijn verdiende puntengemiddelde tot 0.48. De pitcher leidde zijn ploeg naar een 3-0 shut-out tegen Quick Amersfoort. Bij beide teams waren de honkslagen spaarzaam, maar de thuisploeg wist als enige zijn kansen te verzilveren. In de vijfde inning sloeg Hoofddorp Pioniers vier van zijn vijf hits van de avond om driemaal te scoren. Jeldwin Orman (tweehonkslag), Jorrit Penseel (honkslag) en Jair Bogaerts (vier wijd) scoorden de Hoofddorpse punten. Bij Quick Amersfoort maakte vanavond Wesley Bernardus zijn rentree in de hoofdklasse. Bernardus speelde zijn laatste wedstrijden op het hoogste niveau voor Quick Amersfoort in 2018.

 • Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 12-11 | boxscore
 • Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 3-0 | boxscore

DSS/Kinheim – Silicon Storks

DSS/Kinheim en Silicon Storks deelden in hun eerste twee wedstrijden uit de elfde speelronde de punten. DSS/Kinheim scoorde donderdagavond zes keer op zes honkslagen in de derde inning. Daarmee vergrootte de Haarlemse ploeg zijn voorsprong tot 9-0. Die kwam hierna niet meer in gevaar. Hoewel Silicon Storks met zestien hits één honkslag meer had dan zijn tegenstander, trokken de Haagse honkballers wel met 11-6 aan het kortste eind.

Zondag begonnen beide teams bij een 7-7 tussenstand aan de negende en laatste inning. Raibiently Mercelina (honkslag) scoorde op een hit van Joran Berkhout voor Silicon Storks, waarna Berkhout zelf door een wilde worp kon scoren. In de gelijkmakende negende slagbeurt kreeg DSS/Kinheim nog wel alle honken vol, maar wist de Haarlemse ploeg daar niet meer dan één punt uit te halen: 8-9.

DSS/Kinheim – Silicon Storks: 11-6 | boxscore
DSS/Kinheim – Silicon Storks: 8-9 | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus  30-54
2. HCAW        33-45
3. L&D Amsterdam   30-43
4. Twins Oosterhout  33-41
5. DSS/Kinheim    32-22
6. Hoofddorp Pioniers 32-20
7. Silicon Storks   32-15
8. Quick Amersfoort  32-10

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse