SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem verlengt winning streak en neemt meer afstand

Nina Oomes (2-run homerun in eerste wedstrijd) en Rachel Henks (one-hitter in tweede wedstrijd) waren succesvol voor Sparks Haarlem tegen Quick Amersfoort. Foto's (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem verlengt winning streak en neemt meer afstand

Sparks Haarlem, de koploper in de softbal hoofdklasse, heeft meer afstand genomen in een weekeinde waarin twee double-headers moesten worden geschrapt wegens regen en veldcondities. Op eigen veld bleef Sparks Haarlem Quick Amersfoort zaterdag tweemaal de baas (5-2, 5-0), waardoor de ploeg nu tien wedstrijden op rij in winst heeft omgezet. Door de dubbele nederlaag staat de ploeg uit Amersfoort nu slechts één punt voor op Roef!, dat op zaterdag twee shutouts (9-0, 6-0) boekte tegen Amsterdam Pirates. Op zondag was Amsterdam Pirates wel succesvol in een inhaalduel tegen Onze Gezellen en won met 3-2. Hoewel dit een thuiswedstrijd was voor de Amsterdamse ploeg werd het duel in Haarlem gespeeld. Het oorspronkelijke duel (in Amsterdam) werd een paar weken geleden ongeldig verklaard, omdat de Amerikaanse pitcher van de hoofdstedelijke ploeg teveel innings had gegooid in één double-header. Ook toen kwam Pirates tot winst, maar door de overtreding van de reglementen kreeg de ploeg twee punten in mindering en moest het duel worden overgespeeld op het veld van de tegenstander. Zaterdag werd de double-header van Onze Gezellen tegen Olympia Haarlem afgelast. Hetzelfde gebeurde met de dubbel tussen Hoofddorp Pioniers en Tex Town Tigers. Voor TTT was het de eerste keer dit seizoen dat een wedstijd wegens de weersomstandigheden geen doorgang vond.

Stand na zondag: Sparks Haarlem 24-42, Olympia Haarlem 21-32, Tex Town Tigers 22-29, Quick Amersfoort 24-26, Roef! 24-25, Onze Gezellen 22-14, Amsterdam Pirates 23-14, Hoofddorp Pioniers 22-0.

Sparks Haarlem vs. Quick Amersfoort

Sparks Haarlem verlengde haar winning streak naar tien wedstrijden door tweemaal te winnen van Quick Amersfoort, dat nu viermaal op rij heeft verloren. Na uitstel en werkzaamheden aan het veld vanwege de regen sloeg Sparks Haarlem in beide wedstrijden al vroeg toe op weg naar de winst.

In het openingsduel hielden pitchers Kirsten Scheele (Sparks Haarlem) en Richelle van Gennip (Quick Amersfoort) elkaar goed in balans, maar was het de thuisploeg die op de juiste momenten de juiste klappen wist te produceren. De ploeg scoorde vier punten in de eerste twee innings en kwam niet in de problemen. In de eerste slagbeurt zorgde een honkslag van Maxime van Dalen voor de eerste twee punten. Een inning later sloeg Nina Oomes de bal over de omheining voor een 2-run homerun, de eerste homerun in haar hoofdklasse-loopbaan. Quick Amersfoort wist alleen in de vijfde inning tot scoren te komen. Michelle Schuur opende met een honkslag, schoof op na een fout en scoorde met één uit na een honkslag van Franka van Dijk, die op haar beurt scoorde op een opofferingsslag van Rose Mwaro. Dat halveerde de achterstand, maar Sparks Haarlem kwam onmiddellijk zelf ook weer tot scoren in de eigen vijfde slagbeurt na een honkslag (met twee uit) van Bobbi Scheurkogel.

In de tweede wedstrijd domineerde Rachel Henks in de cirkel voor Sparks Haarlem. De Amerikaanse rechtshander schakelde slechts één slagvrouw met drie slag uit, maar stond ook maar één honkslag toe. Drie Quick-slagvrouwen wisten de honken te bereiken en twee van hen kwamen in scoringspositie. De eerste was Damishah Charles die in de tweede inning vier wijd kreeg en opschoof na een grounder. De tweede (en laatste) was Angelica Bomba via een driehonkslag in de derde slagbeurt. Na een vrije loop in de vierde inning maakte de Sparks-verdediging een dubbelspel, waarna Henks de laatste negen slagvrouwen op rij uitschakelde.

Sparks Haarlem wist wel tot scoren te komen op Leonella Elizabeth, die het hele duel gooide voor Quick Amersfoort. Maar de thuisploeg was alleen productief in de eerste inning, want daarin werden alle punten gescoord. Met Nina Oomes en Kimberly Jones (beiden honkslag) op het eerste en derde honk en één uit volgde een 5-run rally dankzij slagwerk van Feline Poot (RBI-single), Lorraine Kieft (RBI-single), Suka Van Gurp (2-run triple) and Bobbi Scheurkogel (RBI-grounder). Leonella Elizabeth herstelde zich hierna en stond in het restant van de wedstrijd nog maar vier honkslagen toe. Sparks Haarlem kreeg wel nog vier loopsters in scoringspositie, maar wist niet meer tot scoren te komen. De vijf punten in de eerste inning waren echter genoeg.

Roef! vs. Amsterdam Pirates

Op eigen veld in Moergestel kwam Roef! tweemaal tot een shutout tegen Amsterdam Pirates. De thuisploeg werd in de eerste twee innings puntloos gehouden door Mandy van der Maas, die werd gesteund met een dubbelspel in de tweede inning. Maar in de derde slagbeurt kwam Roef! zesmaal tot scoren met twee uit. Nadat Wies Ligtvoet (stootslag) en Sophie Verdaasdonk beiden een honkslag hadden geslagen ging het snel en volgden de punten elkaar op. Dat was het gevolg van honkslagen van Sterre den Duijn, Charlotte Drijvers en Isa Los (2-run) en een driehonkslag van Onaisha Franka plus een fout. Roef! voerde de stand op in de vierde inning via een inside-the-park-homerun van Wies Ligtvoet en een 2-run double van Isa Los. Voor Ligtvoet was het de derde inside-the-park-homerun van het seizoen, waaronder een grand slam. De Amsterdamse slagploeg kwam niet verder dan twee honkslagen op pitchers Jessie Tolmie en Kim Horsten en wist maar eenmaal in scoringspositie te komen.

In de tweede wedstrijd bereikte Pirates de honken wat vaker en sloeg vijf honkslagen, maar werd puntloos gehouden door Marjolein Merkx en Kim Horsten. Roef! kwam snel tot scoren op Sarah Cornell die het hele duel gooide voor Pirates. Ze schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit, maar moest ook tien honkslagen en zes punten toestaan. Die punten kwam al vroeg tot stand, want Roef! scoorde driemaal in zowel de eerste als de tweede slagbeurt. In de eerste inning gebeurde dat na een foute aangooi en tweemaal vier wijd met volle honken. In de volgende slagbeurt zorgden Isa Los (RBI-single) en Lisa de Vries (2-run single) voor de punten.

Amsterdam Pirates vs. Onze Gezellen

Zondag was Amsterdam Pirates in Haarlem succesvoller tegen Onze Gezellen en draaide een 0-2 achterstand om in een 3-2 overwinning. Dat gebeurde in een wedstrijd waarin zeven pitchers in actie kwamen, vier voor Pirates, drie voor OG, en voor een softbalwedstrijd is dat een groot aantal. Onze Gezellen liet drie loopsters achter in de eerste inning, maar scoorde een inning later na een tweehonkslag van Noa Armirotto en in een double-steal situatie. Vanaf de derde inning werd OG puntloos gehouden. Pirates kreeg nauwelijks kansen in de eerste vier innings, maar daar kwam vanaf de vijfde inning verandering in. In die slagbeurt opende Sietske Drijvers met een stootslag-honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Kelly Koeman en scoorde na een tweehonkslag van Resa ter Heegde. Een inning later nam Pirates de leiding over. Stacy Groot begon met vier wijd en scoorde toen volgende slagvrouw Rhowan Stuart de bal wegsloeg voor een 2-run homerun. In de eerste helft van de zevende inning nam Sanne van der Putten de Amsterdamse pitching over, schakelde drie slagvrouwen op rij uit en kreeg haar eerste hoofdklasse-save op haar naam.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse