Honkbal Nieuws 2021

Geen U18 wereldkampioenschap dit jaar

Geen U18 wereldkampioenschap dit jaar

De kersverse Europese U18 kampioen moet voor het wereldkampioenschap plaatsnemen in de wachtkamer. Vorige maand kwalificeerde het Nederlands Koninkrijksteam zich met de derde Europese titel op rij voor het WK in september van dit jaar. Het Amerikaanse organisatiecomité heeft echter besloten het toernooi voor spelers van 18 jaar en jonger uit te stellen tot 2022.

Florida is aangewezen als gastheer voor het U18 wereldkampioenschap. De wedstrijden worden gespeeld in het Ed Smith Stadium in Sarasota en het LECOM Park in Bradenton. Het Ed Smith Stadium is de thuisbasis tijdens Spring Training van Baltimore Orioles. De honkballers van Pittsburgh Pirates houden hun Spring Training in het LECOM Park.

Het was de bedoeling om het U18 wereldkampioenschap in Florida van 10 tot en met 19 september te houden. USA Baseball heeft in overleg met het organisatiecomité en de World Baseball Softball Confederation (WBSC) besloten het toernooi uit te stellen tot 2022. Als reden is hiervoor de coronapandemie gegeven. Dit betekent dat het Nederlands Koninkrijksteam nog een jaar moet wachten op het WK. De exacte datum wordt op een later moment bekendgemaakt.

Oppmermachtig

De nationale U18-teams hebben de afgelopen jaren de nodige successen geboekt. Sinds de met 3-2 verloren EK-finale tegen Italië in 2015 is het Nederlands Koninkrijksteam oppmermachtig op het EK. Oranje won verspreid over drie toernooien dertien wedstrijden op rij voordat afgelopen 7 juli in de eerste ronde met 5-7 werd verloren van Italië. Oranje haalde met een 2-6 zege vier dagen later in de finale revanche. Dat was goed voor de derde Europese U18-titel op rij en de zeventiende in totaal. De andere veertien edities werden gewonnen door Italië. De Nederlandse ploeg had op het EK met Stijn van der Schaaf en Mart Blijleven (.700) de Meest Waardevolle Speler en Beste slagman van het toernooi binnen de gelederen.

Met hun finaleplaats kwalificeerden Nederland en Italië zich voor het U18 wereldkampioenschap. Tijdens de laatste editie van het U18 WK werd het Nederlands Koninkrijksteam in 2019 in Zuid-Korea zevende. Dat was de beste eindklassering sinds de zesde positie in 2010. Zesmaal eerder werd een zevende plaats behaald. Eerder gebeurde dat in 1981, 1990, 1993, 1994, 1995 en 1996.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal Nieuws 2021