HB Hoofdklasse

Quick Amersfoort wint na verlenging

Foto: © Jan Kruijdenberg

Quick Amersfoort wint na verlenging

Met een walk-off overwinning in de tiende inning heeft Quick Amersfoort vanavond een einde gemaakt aan een serie van vijf nederlagen op rij. In Amsterdam won L&D Amsterdam met 1-0 van koploper Curaçao Neptunus om terug te keren op de tweede plaats. Voor de Rotterdamse ploeg was het voor het eerst in ruim twee jaar tijd dat tweemaal op rij werd verloren in de reguliere competitie.

Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers en Silicon Storks en DSS/Kinheim speelden vanavond hun afgelopen weekend verregende wedstrijd. Hekkensluiter Quick Amersfoort boekte daarin een belangrijke overwinning om aansluiting te houden bij Silicon Storks. De wedstrijd werd pas beslist in de verlenging, met de curfew-regel niet heel gebruikelijk op een doordeweekse avond. Voor de Amersfoortse ploeg was het de zesde overwinning van dit seizoen en nog maar de tweede uit de laatste dertien wedstrijden. DSS/Kinheim won gelijktijdig van Silicon Storks en zag daarmee het gat met nummer zes Hoofddorp Pioniers weer groeien tot vier punten.

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus halen de komende weken op dinsdag hun onderlinge serie in. Vanavond leverde de eerste wedstrijd uit die serie winst op voor de Amsterdammers. Het is daarmee voor het eerst sinds juni 2019 dat Curaçao Neptunus in de reguliere competitie twee wedstrijden op rij heeft verloren. Toen won tussen 25 en 27 juni 2019 L&D Amsterdam driemaal van de Rotterdammers. Na de winst van HCAW gisteravond tegen Curaçao Neptunus, was vanavond opnieuw L&D Amsterdam te sterk.

L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus

Pitcher Gio de Graauw (7-3-3-0) gooide vanavond in het Loek Loevendie Ballpark één van zijn beste wedstrijden uit de hoofdklasse. Tegen de sterke slagploeg van Curaçao Neptunus was hij dichtbij een volledige shut-out. De talentvolle pitcher kwam tot twee uit in de negende inning en had tot dat moment maar twee hits hoeven toestaan. Na die twee nullen in de negende inning stroomden de honken vol door vier wijd voor John Polonius en Roger Bernadina en een honkslag van Dwayne Kemp. Manager Michael Duursma nam het zekere voor het onzekere en stuurde Shairon Martis naar de heuvel. Hij zag zijn derde pitch op Dudley Leonora de lucht in gaan voor de derde uit van de wedstrijd.

Dat betekende de winst voor L&D Amsterdam, want hoewel de Amsterdamse slagploeg alleen twee honkslagen had geslagen in de vierde inning, zorgde de thuisploeg daarmee wel voor de beslissing. Roelie Henrique sloeg de eerste honkslag van zijn ploeg en kon even later scoren op tweehonkslag van Denzel Richardson. Het bleef het enige punt van de wedstrijd.

 • L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 1-0 | boxscore

Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers

De wedstrijd tussen Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers eindigde in een thriller. Lang had de Amersfoortse thuisploeg een 1-0 voorsprong, nadat Bas Wiers zijn ploeg met een honkslag in de derde inning aan de leiding had gebracht. Ondertussen hield pitcher Stijn Bruins Slot (2-1-3-0) de slagploeg van Hoofddorp Pioniers puntloos. In de achtste inning kwam Hoofddorp Pioniers op gelijke hoogte op het pitchen van Jakob Syrén, die samen met zijn broer Oscar deel uitmaakt van de voorlopige Zweedse selectie voor het aankomende EK.

Met volle honken maakte Quick Amersfoort nog wel de tweede uit op de thuisplaat, maar hierna gooide Syrén voor de tweede keer in deze slagbeurt een slagman raak. Daardoor kon Raul Jacobs de gelijkmaker scoren. Uiteindelijk moest de wedstrijd worden beslist in de verlening. In de tiende inning kreeg Hoofddorp Pioniers na een veldfout opnieuw alle honken vol. Nu kwam Quick Amersfoort met een strikeout ongeschonden uit de slagbeurt. In de gelijkmakende tiende slagbeurt kreeg vervolgens ook de thuisploeg lopers op alle honken. Nu door onder meer een vangfout in het buitenveld. Quick Amersfoort bleek wel succesvol. Jorge Hernandez Morantes sloeg de bal over de korte stop heen voor de walk-off overwinning.

 • Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers: 2-1 (10 innings) | boxscore

Silicon Storks – DSS/Kinheim

DSS/Kinheim scoorde vanavond drie runs in zowel de eerste, vierde als vijfde inning om op 0-9 te komen tegen Silicon Storks. In alle drie de slagbeurten profiteerden de Haarlemse honkballers van drie vrije lopen. Storks verkleinde de achterstand in de vijfde inning nadat Joran Berkhout (honkslag) en Kevin van Veen (tweehonkslag) elk twee ploeggenoten binnen sloegen. In de volgende innings kwam de Haagse ploeg zelfs terug tot 7-10.

Kans om de achterstand helemaal in te lopen, kreeg Silicon Storks niet meer. Na de achtste inning werd de wedstrijd vanwege de curfew-regel beëindigd en konden de honkballers van DSS/Kinheim de punten mee terug naar Haarlem nemen. Het was de tweede winst voor de Haarlemse ploeg uit de serie tegen Storks. En de elfde in totaal. Daarmee verstevigde DSS/Kinheim zijn vijfde plaats in het klassement.

 • Silicon Storks – DSS/Kinheim: 7-10 (8 innings) | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus  31-54
2. L&D Amsterdam   31-45
3. HCAW        33-45
4. Twins Oosterhout  33-41
5. DSS/Kinheim    33-24
6. Hoofddorp Pioniers 33-20
7. Silicon Storks   33-15
8. Quick Amersfoort  33-12

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse