Honkbal

SportAmerika Pro Update: Kieboom keert terug bij Nationals

SportAmerika Pro Update: Kieboom keert terug bij Nationals

Tekst: Hans Mulder

Deze laatste dagen voor de trade deadline waren vooral voor Jonathan Schoop interessant. Was er nog een team dat hem wegplukte bij de Detroit Tigers? Deze week kon hij in het uniform van de Tigers nog gewoon verder bouwen aan zijn hitting streak. In de line-up van de Washington Nationals kwamen we Carter Kieboom weer tegen en Kenley Jansen herstelde zich van een paar slechte dagen op de heuvel. Dit alles en nog veel meer in deze editie van de SportAmerika Pro Update.

SEIZOENSSTATS: 394 AB, .261/.321/.492, .813 OPS, 63 R, 69 RBI, 30 2B, 17 HR, 13 SB, 109 OPS+

Het lukt de Atlanta Braves nog maar niet om boven de .500 te komen, maar toch zijn Ozzie Albies en de zijnen nog altijd in de race voor hun vierde divisietitel op rij. Om hun kansen te verbeteren, was een goede road trip wenselijk. Met series tegen de Phillies en de Mets kregen de Braves deze week wat beter zicht op hun mogelijkheden. De trip begon in Philadelphia, waar ze vier keer speelden tegen de Phillies. Vervolgens reisde het gezelschap door naar de Big Apple, waar de leidende Mets op hun stonden te wachten.

Tegen de Philadelphia Phillies weigerde de knuppel van Albies nogal eens dienst dit seizoen. Tot de serie van vorig weekend was hij 8-for-48 tegen Philadelphia. In de eerste van vier wedstrijden begon de infielder echter aan een inhaalslag. Hij opende in de eerste inning met, hoe kan het ook anders, een double om vervolgens de eerste run van de wedstrijd te scoren. Een single in de derde inning resulteerde eveneens in een run op weg naar een 7-2 zege. Ozzie Albies kwam in de tweede ontmoeting opnieuw door met een double en scoorde de enige run namens Atlanta. Hij was 2-for-5 maar ging met zijn ploeg wel onderuit.

De Braves zijn dit seizoen niet zelden een gevalletje van alles of niets en dat bleek ook weer tegen de Phillies. In Game 2 zwegen de bats en in de derde wedstrijd vloog de ene bal na de andere het stadion uit. Eén van de vijf homeruns kwam op naam van Ozzie Albies. Zijn 16e homerun van het jaar hielp Atlanta aan 3 runs en een 10-1 voorsprong. Daarmee was het nog niet gedaan, want de teller stokte bij 15-3. Hoe anders verliep de laatste wedstrijd. Aaron Nola was meesterlijk namens de Phillies en hield Albies (0-for-4) en de Braves in bedwang: 2-1.

BELANGRIJKE SERIE

Voor de Braves begon hun verblijf in de Big Apple maandag met een doubleheader tegen de Mets. Die drukke dagen zijn doorgaans niet aan Atlanta besteed, maar dit keer begonnen ze met een 2-0 overwinning. Albies noteerde een single in de eerste inning, maar de rest van deze dag zou zijn knuppel zwijgen. Deel twee van de doubleheader ging met 1-0 naar de Mets, waardoor de gastheren de aanval op hun koppositie voorlopig even counterden.

Dinsdag, in de derde ontmoeting, pakten de Braves weer eens uit. Met 12-5 lieten ze de Mets alle hoeken van het eigen stadion zien en Ozzie Albies ging diep. Heel diep. Na een walk in de eerste inning volgde een enorme klap in de tweede. Met één honk bezet en twee uit sloeg de tweedehonkman zijn zeventiende homerun van dit seizoen. Het betekende op dat moment een 4-0 voorsprong voor Atlanta, dat geheel volgens de eigen traditie een dag later aanvallend weer stilviel. De vierde wedstrijd ging, ondanks de 2-for-4 van Albies, met 2-1 naar de Mets. Een knullige nederlagen, want kansen lagen er wel degelijk voor de Braves. De singles van Albies volgden echter op momenten dat er niemand in scoringspositie stond.

Met een 6-3 overwinning sloten de Braves deze zogenaamde rivalry road trip met een goed gevoel af. Ze liepen één wedstrijd in op de Mets en Albies mocht weer een hit en een RBI aan zijn totaal toevoegen. Met een RBI-single in de vijfde inning zorgde de tweedehonkman met de 4-1 voor wat lucht in de gelederen van de Braves. Een inning eerder had hij zelf, na een homerun van Austin Riley, al een run over home plate gelopen.

SEIZOENSSTATS: 355 AB, .307/.370/.515, .885 OPS, 59 R, 53 RBI, 29 2B, 15 HR, 5 SB, 137 OPS+

De Boston Red Sox strijden in de AL East samen met de Tampa Bay Rays om de eerste plaats. Beide teams hebben de New York Yankees inmiddels op grote achterstand gezet, maar voor de mensen in Boston blijven dat desondanks speciale wedstrijden. Afgelopen weekend konden ze hun hart weer eens ophalen, want die gehate Bronx Bombers kwam naar Fenway Park. Een welkome tegenstander voor Xander Bogaerts, die dit seizoen uitstekend presteert tegen de aartsrivaal. Na het vertrek van de Yankees kwam er een andere divisierivaal naar Beantown. Tegen de Toronto Blue Jays konden de Red Sox zich geen fouten permitteren in de jacht op de divisietitel.

Slapeloze nachten bezorgde Xander Bogaerts de werpers van de Yankees dit seizoen. Als onze landgenoot eenmaal het logo van de aartsrivaal zag, ging hij helemaal los. Met een slaggemiddelde dat bijna de .450 aantikte was Bogaerts een plaag voor de Yankees en dat hoopte hij in deze serie van vier door te trekken. Hij kwam door met een single in de zesde inning van de eerste wedstrijd, maar zijn walk in de tiende inning was vele malen belangrijker. Deze leidde uiteindelijk tot de winnende run: 5-4.

WEER DIE POLS

Met een sac fly was Xander Bogaerts opnieuw belangrijk voor de Red Sox in het tweede duel. De kortestop was 1-for-3 met zijn 52e RBI en een 6-2 overwinning. Met een 4-3 overwinning in de derde ontmoeting wisten de Yankees een sweep af te wenden. Bogaerts was 1-for-4 en hij zag zijn slaggemiddelde zakken naar .311. Met 0-for-3 daalde dit zondag nog verder, maar zijn belangrijkste wapenfeit kwam in de achtste inning. Een sac fly liet Enrique Hernandez de winnende run scoren en voor de derde keer in vier dagen wonnen de BoSox: 5-4.

Rond de ASG had Xander Bogaerts last van zijn pols. Dit stak ook deze week weer de kop op, want hoewel de blessure niet ernstig schijnt te zijn, hield manager Alex Cora zijn kortestop de eerste twee wedstrijden wel aan de kant. Pas in de derde in deze serie van vier, Game 2 in de doubleheader op woensdag, deed Cora een beroep op zijn infielder. Twee keer bereikte Bogaerts de honken. In de eerste inning middels een single en met twee honken bezet werd Bogaerts in de vierde geraakt door de werper. Boston versloeg de Blue Jays voor de tweede keer in drie wedstrijden: 4-1.

Deze serie werd door de Red Sox afgesloten met een flinke nederlaag. Donderdag wonnen de Blue Jays voor de tweede keer in een paar dagen en de manier waarop dit gebeurde, zal de fans in Boston nog wel even heugen. Hun Red Sox werden met 13-1 van het veld geslagen. Xander Bogaerts maakte deze oorwassing slechts gedeeltelijk mee. Hij stond slechts drie innings op het veld en was 0-for-2 aan slag. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk of we ons zorgen moeten maken over zijn pols. Met een 4-0 achterstand was Boston nog zeker niet kansloos toen Bogaerts naar de kant werd gehaald.

SEIZOENSSTATS: 191 AB, .209/.263/.382, .645 OPS, 21 R, 28 RBI, 7 2B, 8 HR, 3 SB, 75 OPS+

Met één wedstrijd voorsprong op de Braves begonnen Didi Gregorius en zijn Philadelphia Phillies aan die oh zo belangrijke serie tegen de rivaal. Het was vooral zaak om de serie van vier niet te verliezen en als het even kon de voorsprong in de NL East zelfs uit te breiden. De home stand kreeg daarna een vervolg tegen de Washington Nationals. Heel voorzichtig moeten de Nats hun rivalen laten gaan en in de onderlinge serie kregen de Phillies dus de kans verder afstand te nemen.

Gregorius presteert goed tegen de twee belangrijkste rivalen in de divisie. Tegen de Mets (.286 BA) nog net iets beter dan tegen de Braves, maar daar kon hij vorig weekend aan werken. Met zijn zevende double en zijn eerste triple begon Sir Didi goed aan deze serie van vier. Die triple in de zevende inning leidde tot een run, maar alle inspanningen van de Amsterdammer waren tevergeefs. Atlanta won met 7-2.

MOEIZAAM

Na een dagje rust mocht Gregorius in de derde ontmoeting opnieuw aan de bak. De Phillies hadden Game 2 met 5-1 gewonnen, maar kregen de runs in Game 3 aan alle kanten om de oren. In de achtste inning kreeg Gregorius na een fielder’s choice en een error van Albies nog wel een RBI achter zijn naam, maar het leed was toen al geleden: 3-15. De met 2-1 gewonnen series finale bekeek Gregorius wederom vanaf de kant.

Tegen de Nationals keerde Gregorius “gewoon” terug in de line-up en met 2-for-4 in de eerste wedstrijd hielp hij zijn slaggemiddelde weer de weg omhoog (van .211 naar .217) te vinden. Veel meer dan dat zat er ook niet in, want runs of RBIs leverden deze hits niet op in deze met 6-5 gewonnen wedstrijd. Helaas voor de kortestop kelderde zijn slaggemiddelde afgelopen dinsdag weer. De Phillies verloren met 6-4 en Gregorius was 0-for-4.

Na een verregende woensdag speelden de rivalen donderdag een doubleheader. Met 0-for-3 was deze voor Gregorius weinig succesvol. In ’t eerste deel bereikte hij de honken nadat de pitcher hem raakte. Een paar uur later was er voor hem slechts een rol als pinch-hitter weggelegd. Beide teams wonnen één wedstrijd donderdag. Washington was in de eerste ontmoeting met 3-1 te sterk en Philadelphia won deel twee met 11-8. Met slechts 4 hits in zijn laatste 28 AB’s zit Gregorius even in een dipje.

SEIZOENSSTATS: 39.1 IP, 1-4 (22 SV), 2.97 ERA, 1.297 WHIP, 3.66 FIP, 16 R, 13 ER, 27 BB, 45 K, 131 ERA+

Kenley Jansen zal de eerste week na de ASG zo snel mogelijk willen vergeten. Niet alleen gaf hij drie keer een voorsprong uit handen, maar hij werd ook nog eens uitgejouwd door de eigen aanhang. Het moest voor hem dan ook de week van eerherstel worden. Dat moest ook wel, want veel meer averij konden de Dodgers niet gebruiken. De titelhouder zag deze week bekende gezichten, want net als een week eerder speelde LA tegen de Rockies en de Giants. Voor Jansen de uitgelezen kans dus om te laten zien dat hij deze teams wel degelijk van scoren af kan houden.

Tussen 18 juli en 24 juli schoot het ERA van Kenley Jansen omhoog van 1.24 naar 3.05. Deze beroerde periode begon met een optreden tegen de Colorado Rockies en tegen diezelfde Rockies mocht de closer het afgelopen zaterdag opnieuw proberen. Na zijn drie slechte wedstrijden kreeg Jansen van Dave Roberts niet de kans om even vertrouwen te tanken. Met een 1-0 voorsprong werd hij “gewoon” voor de leeuwen gegooid. Hier is de bal Kenley, zoek het maar uit!

KENLEY KAN HET NOG

Na vier pitches had Jansen al twee nullen te pakken. Het ging crescendo voor de closer, maar Ryan McMahon wilde van geen opgeven weten. Hij maakte er een lange slagbeurt van en dwong een walk af. Verder liet Jansen het niet komen. C.J. Cron werd weggezet met drie slag. Kenley Jansen had voor zijn 22e save 15 pitches nodig. Niet alleen was dit goed voor zijn ERA (2.97) maar bovenal voor het vertrouwen.

De Dodgers wonnen twee van de drie wedstrijden tegen de Rockies en zetten vervolgens koers naar San Francisco voor die belangrijke serie tegen de Giants. Deze liep niet goed af voor de titelverdediger. San Francisco won twee van de drie wedstrijden en liep dus weer uit in de divisie. Kenley Jansen kon alleen maar toekijken. De closer kwam niet in actie tijdens dit drieluik en bleef zo staan op 22 saves.

SEIZOENSSTATS: 12 AB, .083/.267/.083, .350 OPS, 2 R, 0 RBI, 0 2B, 0 HR, 0 SB, 5 OPS+

Aan het begin van dit seizoen maakten we opnieuw kennis met Carter Kieboom en afgelopen week mocht de derdehonkman zich opnieuw bewijzen in de hoofdmacht van de Nationals. Nadat Kieboom in april twee wedstrijden speelde tegen de Braves mocht hij het nu tegen Baltimore en Philadelphia laten zien. In de minors sloeg de infielder dit seizoen .236/.376/.385 en daar koppelde hij tevens vijf homeruns aan. Kieboom wacht nog altijd op zijn eerste hit in de majors dit seizoen.

GEDULD BELOOND

Door de blessure van Jordy Mercer ontstond er een vacature bij de Nationals en het was aan Kieboom om deze in te vullen. Vorig weekend maakte hij zijn rentree in de majors tegen de Orioles en met een HBP mocht Kieboom zich in de achtste inning naar het eerste honk begeven. Trea Turner timmerde even later de bal weg voor een homerun, waardoor Kieboom een run scoorde. Voor Washington mocht dit niet baten, want de O’s wonnen met 5-3. In de laatste wedstrijd tegen Baltimore mocht Kieboom starten op het derde honk. Aan slag was hij 0-for-3, maar hij dwong in de achtste nog wel vier wijd af. Met de honken vol wist Washington niet te scoren en zou ’t uiteindelijk met 5-4 verliezen.

Tegen de Philadelphia Phillies werd het wachten van Kieboom beloond. Twee keer maakte de infielder zijn opwachting en in het tweede duel was daar eindelijk zijn eerste hit van dit seizoen. Na een 0-for-4 op dinsdag kwam zijn single donderdag als geroepen. In de tweede wedstrijd van de doubleheader mocht Kieboom starten op het derde honk. Zijn AB in de eerste inning werd geen succes, maar twee innings later was hij eindelijk van die hatelijke nul. Na wat defensief gepruts van de Phillies scoorde Carter Kieboom de zevende run namens Washington. Deze riante voorsprong bleek niet genoeg, want na acht innings ging dit duel met 11-8 naar de Phillies.

SEIZOENSSTATS: 261 AB, .238/.341/.322, .663 OPS, 36 R, 24 RBI, 14 2B, 2 HR, 10 SB, 89 OPS+

De ambitieuze Padres verliezen heel langzaam wat terrein in de NL West. Jurickson Profar trad met zijn ploeg vorig weekend aan tegen de Miami Marlins en voor de Friars betekende dit een serie die gewonnen moest worden. Voor Profar werd het daarna interessant, want met San Diego bracht onze landgenoot daarna een bezoek aan Oakland. Achter de schermen rommelt het wat bij de Athletics, maar op het veld zijn ze, nets als de Padres, volop in de race voor een wildcard.

Tegen de meeste teams uit de NL East deed Jurickson Profar het zo slecht nog niet, dus mocht de veelzijdige international vorige week starten tegen de Miami Marlins. Hij beschaamde het vertrouwen niet met 2 hits en 2 RBIs in 4 AB’s. Een fielder’s choice in de tweede inning leverde de Padres de eerste run op en in de vierde inning was Profar met een RBI-single opnieuw belangrijk. Hoe belangrijk deze RBIs waren voor de Padres bleek wel in de late innings. San Diego had halverwege een 3-0 voorsprong, maar Miami kwam terug tot 3-2. Zijn goede optreden garandeerde Profar echter geen vaste plek in de line-up. Dat bleek in de tweede ontmoeting. Hij mocht alleen opdraven in de zevende inning, was 0-for-1, maar de Friars wonnen wel weer: 5-2.

PENDELDIENST PROFAR

In de jacht op de Giants en de Dodgers kunnen de Padres alle zeges goed gebruiken, maar in Florida bleef het bij die twee overwinningen uit de eerste twee wedstrijden. De laatste twee uit deze serie van vier verdwenen in de plunjezak van de Marlins. Met 3-2 versloegen de Fish hun opponent in de derde ontmoeting en in de vierde stonden ze de bal aardig te raken getuige de 9-3. Beide keren werkte Profar een complete game af. Hij was in die duels 1-for-6 met een double, zijn dertiende van deze jaargang, in de vierde wedstrijd.

Profar begon het tweeluik tegen zijn oude werkgever uit Oakland als invaller. De Padres wonnen dinsdag thuis met 7-4 van de A’s, maar in zijn ene at-bat kon onze landgenoot geen potten breken. Als centerfielder mocht hij in de tweede wedstrijd wel starten. In de zesde en zevende inning kreeg Profar vier wijd en in de negende kwam hij door met een RBI-double. Jake Cronenworth kon daardoor de tweede run namens de thuisploeg scoren. Dankzij een wild pitch kon Profar even later de vierde run over de thuisplaat lopen, maar dit alles kwam veel te laat. Oakland had de wedstrijd op dat moment al zo goed als binnen en won met 10-4.

SEIZOENSSTATS: 392 AB, .286/.327/.464, .791 OPS, 56 R, 61 RBI, 17 2B, 17 HR, 1 SB, 120 OPS+

Een spannende week voor Jonathan Schoop. Sinds de zomer van start is gegaan, is de infielder ontzettend lekker bezig. Maar is dat voldoende om een trade af te dwingen naar een contender? Voorlopig verdedigt de infielder nog altijd de kleuren van de Tigers en probeerde hij deze week zijn hitting streak verder uit te breiden. Met zijn club kwam hij twee teams tegen die onder de Tigers staan in de divisie. Vorig weekend wilden de Tigers hun tanden zetten in de Royals en

Met een positief gevoel konden Jonathan Schoop en de Detroit Tigers beginnen aan de serie tegen de Kansas City Royals. In de divisie hadden ze al een voorsprong op deze ploeg en dat konden ze afgelopen weekend mooi uitbouwen. Schoop op zijn beurt was bezig aan een imponerende reeks, die aan het begin van ’t weekend op 12 wedstrijden stond. Die streak werd tegen de Royals verder uitgebreid, maar dat gold niet voor de winning streak van de Tigers. Deze stokte namelijk bij 7 toen de eerste wedstrijd met 5-3 verloren ging. Voor Schoop waren met name de zesde en zevende inning van belang. Met een single en een RBI-single tilde hij zijn streak naar 13 wedstrijden.

In de tweede wedstrijd werd er lustig op los gescoord, maar Jonathan Schoop had geen aandeel in één van de 8 runs die door Detroit over de thuisplaat werden geslagen. De eerstehonkman was 1-for-5 en zag Kansas City 9 runs produceren. Schoop was wel productief in de series finale. Zijn hitting streak hing hierin aan een zijden draad, maar in de negende inning perste hij er een double uit. Dit leidde uiteindelijk tot de enige run die de Tigers zouden scoren deze dag. Dat was bij lange na niet genoeg. De Royals wonnen relatief eenvoudig met 6-1.

EINDE AAN DE STREAK

Het lukte de Tigers aanvankelijk niet om in Minnesota voor de ommekeer te zorgen. In extra innings ging de eerste wedstrijd van deze serie met 6-5 verloren, maar dankzij een single in de zesde inning hield Schoop zijn streak wel in leven. Die hitting streak stond op 16 wedstrijden toen Schoop en de Tigers begonnen aan de tweede wedstrijd. Na een RBI-single liep automatic runner Jonathan Schoop in de elfde inning de winnende run over de thuisplaat. Helaas voor de infielder kwam hij niet tot een hit, waardoor de streak eindigde bij 16 wedstrijden.

Wat eindstand betreft had de laatste wedstrijd van dit drieluik meer weg van American Football of Olympisch handbal. De Twins en Tigers verdeelden 32 hits onder elkaar en na negen innings stond er een 17-14 eindstand op het bord. Schoop was daar niet bij betrokken. Een pijnlijke rug hield hem aan de kant en de club beweerde bij hoog en laag dat het niets met de trade deadline te maken had. Hij startte gisteren (donderdag) tegen zijn oude club Baltimore en was in dat duel 2-for-5. Op het moment van schrijven is Schoop nog “gewoon” speler van de Tigers, maar dit kan snel veranderen.

SEIZOENSSTATS: 276 AB, .214/.284/.279, .563 OPS, 32 R, 19 RBI, 9 2B, 3 HR, 1 SB, 60 OPS+

Een pikante serie voor Andrelton Simmons afgelopen weekend. Met zijn huidige team vocht Simba vier duels uit met de club waar hij de laatste seizoenen voor uitkwam. De Minnesota Twins zijn bezig aan een teleurstellend seizoen en ze konden de eigen fans ook niet opvrolijken met wat overwinningen tegen de Angels. De home stand kreeg daarna een vervolg tegen de Detroit Tigers. Nog niet zo lang geleden een team dat Minnesota onder zich wist te houden in de AL Central.

Het werd geen gelukkig weerzien vorige week. Althans niet voor Andrelton Simmons. De kortestop van Curacao speelde vijf seizoenen voor de Angels en kwam in die periode tot bijna 600 hits. Eerder dit seizoen speelden de Twins al een doubleheader tegen de Halos en was Simmons 0-for-5. Nu had hij vier wedstrijden de tijd om tot een eerste hit tegen zijn oude werkgever te komen, maar in geen van de vier duels konden we Simmons op een single of meer betrappen. Hij maakte 12 keer de gang naar het slagperk en even zo vaak keerde hij onverrichter zaken terug. Zijn Twins verging het al niet veel beter. Zij wisten alleen de tweede wedstrijd met 5-4 uit het vuur te slepen en verloren de overige drie duels.

DIP

Tegen de Angels sliep de knuppel van Simmons, maar ook tegen de Tigers zat er nauwelijks leven in het slaghout. Met een single, een walk en een zwaarbevochten 6-5 overwinning sloten Andrelton Simmons en de Twins de eerste van drie wedstrijden af. In de negende inning van ’t tweede duel bereikte Simba in de negende inning nog de honken na vier wijd, maar zweeg zijn knuppel. Dit was woensdag niet anders in de laatste wedstrijd. Zijn teamgenoten kwamen in totaal tot 16 hits en 14 runs, maar de kortestop leverde hier geen bijdrage aan. Simmons was 0-for-4 en zag zijn slaggemiddelde verder dalen. Het staat nu op .214 en zo laag stond ’t dit seizoen nog niet. In zijn laatste 24 AB’s noteerde Andrelton Simmons slechts één hit.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal