EK U12 2021

EK Honkbal Onder 12 start volgende week: ‘Individueel groeien én goud winnen’

EK Honkbal Onder 12 start volgende week: ‘Individueel groeien én goud winnen’

Team Kingdom of the Netherlands U12 speelt vanaf dinsdag 10 augustus het Europees Kampioenschap in België. Na een opeenvolgende vijfde, vierde en tweede plaats, wil bondscoach Peter Herkemij natuurlijk niets liever dan net over de grens het goud winnen. Hij denkt dat dit zeker mogelijk is en legt uit hoe de balans is tussen presteren en plezier maken in zijn piepjonge spelersgroep.

Onvergetelijke ervaring
Peter Herkemij begint volgende week aan zijn vierde Europees Kampioenschap als bondscoach van het U12 honkbalteam. Voor veel van zijn spelers wordt het echter de allereerste internationale trip als lid van het jongste Koninkrijksteam. “En dat wordt een onvergetelijke ervaring voor ze”, weet Herkemij nu al. “Velen zijn voor het eerst een paar dagen alleen van huis en dat kan spannend zijn als jong mannetje. Sommigen krijgen ruzie met elkaar of last van vermoeidheid of heimwee. Maar laten we ons vooral richten op de positieve kanten aan de trip. Het is een geweldige kans om jezelf te laten zien voor een groot publiek. En je maakt je eerste meters in een hopelijk lange ‘Koninkrijksteam carrière’. Want veel voormalige U12 talentjes vormen nu de kern van de U15 ploeg, die op weg zijn naar de Nederlandse top.”

Archiefbeeld: coach Peter Herkemij
Archiefbeeld: Bondscoach Peter Herkemij.

Ieder jaar beter
De spelers en de ouders van het U12 zamelden met indrukwekkende acties veel geld in, zodat de complete ploeg met een fraai kledingpakket en een goede accommodatie helemaal klaar is voor het EK in België. Met de teamgeest zit het wel goed dus en dat geldt volgens Herkemij ook voor de aanwezige kwaliteit. “Onze voorbereiding was top, maar nu moeten de zeventien jongens het gaan doen op het veld”, zegt de bondscoach. “Ieder jaar doen we het beter op het EK als Onder 12 ploeg en ik vind dat mijn huidige jongens zich ook uitstekend ontwikkelen. Er zit een stijgende lijn in onze resultaten en natuurlijk gaan we in België voor niets minder dan de eerste plaats.” Italië, Tsjechië, Duitsland en Frankrijk ziet Herkemij als de belangrijkste concurrenten voor het goud. En thuisland België? “Die stellen historisch gezien niet veel voor, die willen we sowieso verslaan.”

Plezier maken
U12 gaat dus voor goud, maar volgens de bondscoach is de individuele ontwikkeling van de spelers nog veel belangrijker dan het winnen van prijzen. “Dit zijn de beste spelers van het land en daar horen verantwoordelijkheden bij die passen bij topsport”, zegt Herkemij. “Maar het moet allemaal wel een beetje speels blijven, die mannetjes zijn nog geen twaalf jaar oud. We willen dat onze jongens in België vooral veel plezier maken, beter worden en hopelijk ook nog eens goed presteren. En we worden ongetwijfeld gesteund door Nederlandse fans, dus we gaan er een topweek van maken.”

Bekijk hier het schema van het Europees Kampioenschap Onder 12.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U12 2021