HB Hoofdklasse

Koploper Curaçao Neptunus herpakt zich

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Koploper Curaçao Neptunus herpakt zich

Nadat Curaçao Neptunus deze week nog was begonnen met een ongewone dubbele nederlaag, heeft de koploper zich herpakt tegen DSS/Kinheim. In vier dagen tijd scoorde de Rotterdamse ploeg 38 runs. Net als nummer twee L&D Amsterdam en nummer drie HCAW pakte de Rotterdamse ploeg daarmee deze week de volle buit.

Voor Curaçao Neptunus keerde vandaag Christian Diaz na vier jaar terug in de hoofdklasse. De beste slagman van de hoofdklasseseizoenen van 2015 en 2016 deed dat met een honkslag in zijn eerste slagbeurt. Uiteindelijk scoorde hij als rechtsvelder twee van de punten van zijn ploeg in de 12-2 overwinning tegen DSS/Kinheim. De terugkeer van de oud-international is voor Neptunus meer dan welkom met het oog op de aankomende Bovenste-4 poule.

Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim

Na de 0-10 winst op donderdagavond sloeg de slagploeg van Curaçao Neptunus zaterdag in acht innings twintig honkslagen. Dashenko Ricardo rondde de tweede Rotterdamse slagbeurt, waarin Neptunus zevenmaal scoorde, af met een homerun. De voorsprong was na drie innings al opgelopen tot 1-11. In de zevende inning sloeg ook Dwayne Kemp de bal over de hekken. Na acht innings kwam de wedstrijd bij een 5-16 stand ten einde. De slagploeg van Neptunus kwam dit duel tot zeven tweehonkslagen, waaronder twee van John Polonius (4 uit 5) en Roger Bernadina (3 uit 4). En de eerste van Adam Wills (2 uit 3) in de hoofdklasse.

Een dag later waren de Rotterdamse honkballers al na 6 1/2 innings klaar. Bij een 1-2 achterstand scoorde Curaçao Neptunus vandaag in drie innings tijd elf punten om de wedstrijd te beslissen. Stijn van der Meer (2 uit 4) en Roger Bernadina (1 uit 1) sloegen samen vijf van de twaalf Rotterdamse punten binnen. DSS/Kinheim kwam dit duel niet verder dan de twee punten in de eerste drie innings. Die scoorde de ploeg op het pitchen van starter Mike van den Berg, die zijn debuut voor de Rotterdammers maakte in de hoofdklasse. De dertigste seizoenszege van Neptunus werd opgeluisterd door de rentree van buitenvelder Christian Diaz.

 • DSS/Kinheim – Curaçao Neptunus: 5-16 (8 innings) | boxscore
 • Curaçao Neptunus – DSS/Kinheim: 12-2 (6 1/2 innings) | boxscore

Silicon Storks – L&D Amsterdam

Silicon Storks slaagde er deze week niet in om te stunten tegen L&D Amsterdam. Brendly Martina bracht Silicon Storks zaterdag met een solohomerun in de eerste slagbeurt op een 0-1 voorsprong. Maar via tweehonkslagen van Denzel Richardson (eerste inning) en Jair van Borkulo (vierde inning) en een solohomerun van Gilmer Lampe in de vijfde inning draaide L&D Amsterdam de 0-1 achterstand om in een 5-1 voorsprong. Met nog eens vier runs in de zevende inning werd de eindstand bepaald op 9-1. Op het pitchen van Jelle van der Lelie en Connor Prins scoorde Silicon Storks na de eerste inning niet meer.

Zondag wist Silicon Storks beter partij te bieden. De Haagse honkballers sloegen meer honkslagen dan hun tegenstanders, maar konden niet voorkomen dat L&D Amsterdam al vroeg op voorsprong kwam. De Amsterdammers scoorden driemaal in de eerste slagbeurt, waarvan twee keer op een honkslag van Delano Selassa. Pas nadat Silicon Storks in de zesde inning de stand weer in evenwicht had gebracht, kon L&D Amsterdam het duel beslissen. Vier wijd met volle honken in de zevende inning en hits van Rashid Gerard en Raydley Legito in de negende inning brachten de eindstand op 3-5.

 • L&D Amsterdam – Silicon Storks: 9-1 | boxscore
 • Silicon Storks – L&D Amsterdam: 3-5 | boxscore

Quick Amersfoort – HCAW

HCAW liet dit weekeinde tegen Quick Amersfoort twee gezichten zien. Pitcher Lars Huijer (8-2-1-1) stond zaterdag maar één honkslag toe, een tweehonkslag van Rachid Engelhardt in de eerste inning. Hierna bereikte geen enkele speler van Quick Amersfoort meer veilig het tweede honk. Onder leiding van Rodney Daal (4 uit 5), Victor Draijer (2 uit 4) en Arthur Bonevacia (2 uit 4) liep HCAW in 6 1/2 inning uit naar een eenvoudige 11-0 shut-out.

Zondag ging het een stuk moeizamer bij HCAW. De Bussumse ploeg had vandaag een verlenging nodig voor zijn derde overwinning op Quick Amersfoort deze week. In die verlenging sloeg HCAW genadeloos toe. Vijf hits, waaronder tweehonkslagen van Linoy Croes en Julian Goins leverden vijf punten op. Quick Amersfoort kreeg in de gelijkmakende tiende slagbeurt na twee keer vier wijd nog wel lopers op de honken, maar wist die kans niet te benutten. Daarmee trok HCAW de winst met 3-8 naar zich toe.

 • HCAW – Quick Amersfoort: 11-0 (6 1/2 inning) | boxscore
 • Quick Amersfoort – HCAW: 3-8 (10 innings) | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout

In eigen huis slaagde Twins Oosterhout er zaterdag niet in om de beste clubprestatie uit 1995 te verbeteren. Toen won de Oosterhoutse ploeg 21 wedstrijden in 35 wedstrijden. De 22e zege bleef zaterdag in de 35e wedstrijd van het seizoen uit. Pitcher Scott Prins (8-1-4-0) was zes innings lang te sterk vanaf de heuvel. Alleen Tyriq Kemp kon na zijn solohomerun in de eerste inning scoren. De pitchers van Twins Oosterhout gooiden zelf dertien keer vier wijd in negen innings. Raul Jacobs (1 uit 3) bracht drie punten over de thuisplaat. Denzel Brooks (2 uit 3) op zijn beurt twee. De laatste met zijn tweehonkslag in de achtste inning. Dat bracht de eindstand op 1-8.

De wedstrijd tussen Hoofddorp Pioniers en Twins Oosterhout werd zondag in de tweede helft van de vierde inning gestaakt na wanordelijkheden. Dat gebeurde bij een 3-2 voorsprong voor de Hoofddorpse thuisploeg. Pioniers had op dat moment het eerste en derde honk bezet en twee man uit. Even daarvoor was slagman Raul Jacobs door een bal van pitcher Simon Gross geraakt. De wedstrijd wordt nu op een later moment afgemaakt.

 • Twins Oosterhout – Hoofddorp Pioniers: 1-8 | boxscore
 • Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout: gestaakt | boxscore

Klassement na 12 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  34-60
2. L&D Amsterdam   34-51
3. HCAW        36-51
4. Twins Oosterhout  35-45
5. DSS/Kinheim    36-24
6. Hoofddorp Pioniers 35-20
7. Silicon Storks   36-15
8. Quick Amersfoort  36-12

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse