SB Hoofdklasse

Perfect Game Roos-Marijn Kramer; Cycle voor Annemiek Jansen; TTT naar 2e plek

Tex Town Tigers passeert Olympia Haarlem op de ranglijst in de softbal hoofdklasse. (c) Fred Versluis.

Perfect Game Roos-Marijn Kramer; Cycle voor Annemiek Jansen; TTT naar 2e plek

In een weekeinde met veel bewolking en soms hier en daar ook regen wisten bijna alle teams in de softbal hoofdklasse toch hun geplande wedstrijden af te werken. Twee double-headers werden geschrapt, maar dat gebeurde uit voorzorg vanwege mogelijke corona-gevallen in het team van Olympia Haarlem. Zodoende kwam de ploeg op zaterdag niet in actie tegen Sparks Haarlem en vervielen zondag de wedstrijden tegen Onze Gezellen. Het inhaalduel van Olympia Haarlem tegen Amsterdam Pirates op dinsdagavond staat wel nog op het speelschema. Dat betekende dat de twee koplopers in de hoofdklasse (Sparks Haarlem en Olympia Haarlem) niet speelden, waardoor Tex Town Tigers de tweede plaats op de ranglijst kon overnemen. De ploeg uit Enschede stond in het weekeinde tegen de twee hekkesluiters, maar deelde op zaterdag de punten met Amsterdam Pirates (2-13 winst, 5-3 verlies). Roef! en Quick Amersfoort deelden eveneens op zaterdag. Beide teams wonnen met één punt verschil, Roef! met 2-1, Quick met 3-4. Onze Gezellen boekte twee mercy-rule shutouts tegen Hoofddorp Pioniers (7-0, 15-0). In het tweede duel gooide Roos-Marijn Kramer een 3-inning Perfect Game. Op zondag was er wel volle winst voor Tex Town Tigers (2-13, 0-9) in een inhaaldubbel tegen Hoofddorp Pioniers, dat hierdoor als eerste ploeg officiëel werd uitgeschakeld voor de top-2, terwijl TTT de tweede plek overnam van Olympia. In het eerste duel was het Annemiek Jansen die tot een bijzondere prestatie kwam door for-the-cycle te slaan. Komend weekeinde reizen titelverdediger Roef! en Olympia Haarlem af naar Italië voor deelname aan de Europese bekertoernooien. Roef! neemt in Buttrio en Castions di Strada deel aan de strijd om de European Premiere Cup. Olympia Haarlem is deelnemer aan het toernooi om de European Cup Winners Cup, waarin de wedstrijden worden gespeeld in Saronno, Bollate en Legnano.

Stand na zondag: Sparks Haarlem 24-42, Tex Town Tigers 26-35, Olympia Haarlem 21-32, Quick Amersfoort 26-28, Roef! 26-27, Onze Gezellen 24-18, Amsterdam Pirates 25-16, Hoofddorp Pioniers 26-0.

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers ondervond in het eerste duel in Amsterdam weinig problemen en boekte een comfortabele 2-13 winst in vijf innings, maar de rollen waren omgedraaid in de tweede ontmoeting. In het openingsduel kwam TTT tot twaalf honkslagen en had een 5-run rally in zowel de tweede als de vijfde slagbeurt. Dinet Oosting en Lizzie Clarijs namen hun ploeg op sleeptouw. Oosting sloeg drie honkslagen en miste alleen de homerun om for-the-cycle te slaan. Ze scoorde viermaal en sloeg drie punten binnen. Clarijs sloeg twee driehonkslagen en had vijf RBI’s, terwijl Britt Vonk driemaal scoorde.

Dinet Oosting opende de score in de eerste inning met een driehonkslag, waarna ze zelf scoorde op een opofferingsslag van Lindsey Meadows. Een inning later volgde de eerste rally van vijf punten. Nadat was gescoord op vier wijd met volle honken voor Britt Vonk en een honkslag van Dinet Oosting, haalde Lizzie Clarijs uit met een baseclearing 3-run triple. Een tweede sac-fly van Lindsey Meadows verhoogde de stand naar 0-8 in de vierde inning, maar vervolgens pakte Amsterdam Pirates twee punten terug op honkslagen van Sietske Drijvers en Kelly Koeman. Daar stond een tweede 5-run rally tegenover van TTT in de vijfde inning en die werd dit keer afgesloten met een 2-run triple van Lizzie Clarijs.

De tweede wedstrijd had een heel ander scoreverloop en leverde ook een heel ander beeld op. Pirates zat er vanaf het begin lekker in en opende de score met twee uit in de eerste inning na een honkslag van Rhowan Stuart. TTT kwam, eveneens met twee uit, langszij in de derde inning na back-to-back driehonkslagen van Britt Vonk en Dinet Oosting. Pirates hernam de leiding onmiddelijk in de eigen derde slagbeurt op startende werpster Ginger de Weert. Darby Pandolfo opende met een driehonkslag en scoorde na een honkslag van Stacy Groot. Een inning later voegde Pirates daar twee onverdiende punten aan toe, dankzij een veldfout, een tweehonkslag van Iris Hooijer en (na een werpsterswissel) honkslag va Darby Pandolfo, die 3-uit-4 sloeg. Pirates voerde de stand op naar 5-1 in de vijfde inning. Dit keer opende Sarah Cornell met een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Sietske Drijvers.

Als pitcher overheerste Sarah Cornell, want zij stond niet veel scoringskansen toe. Wel wist TTT de achtestand in de zesde inning terug te brengen naar 5-3 na een honkslag van Britt Vonk, driehonkslag van Dinet Oosting (haar tweede in dit duel) en een tweehonkslag van Annemiek Jansen, wat werd gevolgd door een rain-delay van 15 minuten. Met twee uit in de tweede helft van de zesde inning kwam er een voortijdig einde aan de wedstrijd, omdat een nieuwe hevige regenbui verder spelen onmogelijk maakte. Tex Town Tigers sloeg in beide wedstrijden drie triples, Pirates had er twee in het tweede duel.

Roef! vs. Quick Amersfoort

In Moergestel kwamen ook Roef! en Quick Amersfoort tot een puntendeling. In de eerste ontmoeting was het Quick dat de score opende, maar Roef! draaide de wedstrijd in de vijfde inning om in wat een pitching-duel was tussen Marjolein Merkx en Richelle van Gennip, die beiden een complete game gooiden. Quick scoorde al snel, want in de eerste inning opende Franka van Dijk met een honkslag en scoorde even later na een fout. Maar daar bleef het bij, want de ploeg werd van verder scoren afgehouden door Marjolein Merkx.

Roef! wist slechts twee honkslagen te slaan op Richelle van Gennip, maar dat bleek genoeg, want de tweede hit was beslissend met twee uit in de vijfde inning. De rechtshandige pitcher stond in de eerste vier innings maar twee slagvrouwen tot de honken toe en die kwamen beiden niet in scoringspositie. Haar No-Hitter eindigde toen Charlotte Drijvers de vijfde inning opende met een honkslag. Na een opofferingsstootslag van Lisa de Vries kreeg Roef! voor het eerst een loopster in scoringspositie. Maar even later werd Drijvers in een rundown uitgeschakeld op een klap van pinch-hitter Kim Donkers, die in deze situatie zelf het tweede honk wist te bereiken. De honken raakten vervolgens vol na vier wijd voor Onaisha Franka en geraakt werpster voor Wies Ligtvoet. Hierna maakte Sophie Verdaasdonk goed contact, want met een tweehonkslag zorgde ze voor twee punten en daarmee ook voor de winst. Quick kreeg in de zesde inning de eerste twee slagvrouwen op de honken, maar zij bleven achter.

Het tweede duel werd driemaal onderbroken wegens regen. Ook dit keer opende Quick de score in de eerste inning. Roef! kwam langszij, maar dit keer sloeg de bezoekende ploeg toe met een 3-run rally in de vijfde inning op weg naar de winst. Angelica Bomba zorgde met een opofferingsslag voor het eerste Amersfoortse punt in de eerste inning, waarna Onaisha Franka met een honkslag in de tweede inning voor een gelijke stand zorgde. Er volgden twee puntloze innings en een rain-delay van drie minuten in de derde slagbeurt.

Quick Amersfoort hernam de leiding in een lange vijfde inning. Laura Arp begon met een honkslag, schoof op na een opofferingsstootslag van Michelle Schuur en scoorde de go-ahead run op een honkslag van Franka van Dijk, die even later na een fout het volgende punt liet aantekenen. Maar met een 1-3 voorsprong, één uit, een 1-wijd-1-slag count op slagvrouw Angelica Bomba en een nog niet geldige wedstrijd volgde een tweede onderbreking wegens regen. Dit keer een lange rain-delay van liefst 44 minuten. Maar ook nu kon de wedstrijd weer worden hervat en voegde Quick nog een belanrgijk insurance run toe. Angelica Bomba maakte haar slagbeurt af, sloeg een honkslag en scoorde na drie wilde worpen. Een cruciaal punt, want in de zesde inning wist Roef! tweemaal tot scoren te komen op een 2-out single van Onaisha Franka, maar liet ook loopsters op het eerste en derde honk achter. In de zevende slagbeurt kreeg Roef! nog een kans de achterstand ongedaan te maken. Sterre den Duijn begon met een honkslag, waarna de derde rain-delay volgde. Na een onderbreking van dertien minuten kreeg de thuispoeg met één uit loopsters op het eerste en tweede honk na een honkslag van de Australische Elizabeth Snow, die zich eind juli weer in Moergestel meldde. Maar tot scoren kwam het niet meer.

Onze Gezellen vs. Hoofddorp Pioniers

Onze Gezellen stond op zaterdag geen punten toe aan Hoofddorp Pioniers, dat hierdoor in acht opeenvolgende wedstrijden een shutout-nederlaag moest incasseren, allemaal met een mercy-rule puntenverschil. In het eerste duel kwam Pioniers tot vijf honkslagen en bleef aanvankelijk goed in de wedstrijd, want Onze Gezellen stond slechts met 3-0 voor na vier innings. Pas in de vijfde en zesde slagbeurt drukte OG door. De thuisploeg scoorde eenmaal in de tweede, derde en vierde inning op slagwerk van Desiree Adriaansz (honkslag), Marijn Crouwel (opofferingsslag) en Masha Meloni (opofferingsslag). Een 2-run homerun van all-time homerun-leader Karin Tuk in de vijfde inning voerde de stand op naar 5-0 in de vijfde inning. Pioniers kwam eveneens in scoringspositie in de tweede, derde en vierde slagbeurt, maar werd puntloos gehouden door Lisa Meyering, die het hele duel gooide. Onze Gezellen bereikte het verschil van zeven punten met één uit in de zesde inning. Al snel raakten de honken vol, waarna een honkslag van Noa Armirotto voor het zesde punt zorgde. Na een gedwongen nul op de thuisplaat was het Karin Tuk die met een walk-off single een einde aan de wedstrijd maakte.

In de tweede wedstrijd was er een hoofdrol voor OG-pitcher Roos-Marijn Kramer, want zij gooide een Perfect Game. Weliswaar in een 3-inning wedstrijd, maar het blijft een bijzondere prestatie. Het was de vierde No-Hitter van het seizoen in de softbal hoofdklasse na Lisa Hop (Olympia Haarlem, 13 mei), Kirsten Scheele (Perfect Game, Sparks Haarlem, 29 mei) en Richelle van Gennip (Quick Amersfoort, 17 juli). Kramer gooide ook vorig seizoen, toen als pitcher van Terrasvogels, een No-Hitter tegen Pioniers in wat toen de laatste wedstrijd van het seizoen was, want een dag later werd de competitie abrupt afgebroken na strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. De laatste keer dat er in één seizoen twee Perfect Games werden gegooid was in 2013. Toen waren er drie. Van de negen slagvrouwen die Roos-Marijn Kramer tegenover zich kreeg schakelde ze er zeven met drie slag uit. Onze Gezellen kwam zelf tot tien honkslagen op drie pitchers. Na eenmaal te hebben gescoord in de eerste inning kwam OG tot een rally van zes punten in de tweede slagbeurt en een 8-run rally in de derde. Het verschil van vijftien punten werd bereikt op een walk-off single (gevolgd door een fout) van Jessica Waasdorp.

Hoofddorp Pioniers vs. Tex Town Tigers

Op zondag maakte Hoofddorp Pioniers in het eerste duel een einde aan hun puntloze streak. Op 17 juli kwam Pioniers in de tweede inning tegen Quick Amersfoort tweemaal tot scoren. Hierna zou de ploeg lang zonder punten blijven, want in 36 1/3 inning wist Pioniers niet tot scoren te komen. Een uitzonderlijk lange puntloze streak, waarin de ploeg acht shutout-nederlagen moest incasseren. Maar op zondag kon er eindelijk weer een punt worden gevierd, zelfs twee. In de tweede helft van de tweede inning, met een 0-6 achterstand, opende Fleur Witvliet met vier wijd, waarna ze scoorde op een driehonkslag van Robin de Groot. En die scoorde met één uit zelf na een wilde worp. Pioniers bleef hierna puntloos, terwijl Tex Town Tigers nog zevenmaal tot soren kwam.

TTT opende de score met twee punten in de eerste inning. Met één uit sloeg Annemiek Jansen een driehonkslag en scoorde op een honkslag van Lizzie Clarijs, die later scoorde na een fout. Hierna scoorde TTT viermaal in de tweede slagbeurt. Eerst via een opofferingsslag van Britt Vonk, vervolgens tweemaal op een inside-the-park-homerun van Annemiek Jansen en daarna via een honkslag van Lindsey Meadows. In de derde inning voegde Annemiek Jansen een puntscorende honkslag toe en in de vierde inning een baseclearing, 3-run double. De midveldster sloeg daarmee for-the-cycle en kwam tot zes binnengeslagen punten!

In de tweede ontmoeting gooiden Ginger de Weert en Lindsey Meadows samen een 2-hit shutout. Dit keer wisselde TTT het scoren om de inning af, want er werd driemaal gescoord in de eerste, derde en vijfde slagbeurt. Een fout en honkslagen van Lindsey Meadows en Aafje van Baal zorgden voor de eerste reeks van drie punten. Twee innings later kwamen de volgende drie punten tot stand via een 2-run homerun van Aafje van Baal en een tweehonkslag van Lizzie Clarijs. En in de vijfde slagbeurt vormde een fout de inleiding voor de resterende punten.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse