Honkbal

‘Switch pitchers’ zeldzaam in het honkbal; Curaçaoënaar Cijntje blinkt uit

Curaçaoenaar Jurrangelo Cijntje is op dit moment de meest talentvolle switch pitcher ter wereld (Foto: Twitter)

‘Switch pitchers’ zeldzaam in het honkbal; Curaçaoënaar Cijntje blinkt uit

Anders dan swich hitters (slagmensen die zowel links als rechts kunnen slaan) kom je switch pitchers maar zelden tegen in het honkbal. Switch pitchers, het woord zegt het al, kunnen zowel links- als rechtshandig gooien. Was Tony Mullane van de Cincinnati Reds in vroegere tijden een beroemdheid in de voorlopers van de huidige MLB, tegenwoordig kom je ze bijna alleen nog tegen in High School en Collegeteams. Van Tony Mullane wordt overigens gezegd dat hij bij zijn wedstrijden vrijwel nooit een handschoen droeg. Dat had hij beide handen vrij. Voor een switch pitcher wel zo handig.

Zeldzaam

Opvallend genoeg is er voor Nederlandse honkbalfans een hele bekende naam die ooit als zogenaamde ambidextrous pitcher uitkwam: Carter Kieboom – sinds kort weer actief voor de hoofdmacht van de Washington Nationals.

In zijn tijd bij de Walton High School in Marietta, Georgia was hij – behalve infielder – ook actief als werper.
Hij haalde rechtshandig een snelheid van 86 MPH, linkshandig 80 MPH.

De enige swich pitcher van onze tijd in de Major League is Pat Venditte. Hij heeft door de jaren heen als relief pitcher voor een groot aantal organisaties gespeeld, waar onder: Miami Marlins, San Francisco Giants, Oakland Athletics, Los Angeles Dodgers, Seattle Mariners en Toronto Blue Jays. Sinds het einde van vorig seizoen is hij een free agent. Hij is naamgever van een bijzondere regel in het honkbal: de Pat Venditte rule. Die regel geeft switch pitchers de verplichting vooraf bij iedere slagman aan te geven met welke arm zij gaan gooien.

Ook geen onbekende in Europa

Doordat Venditte ook over een Italiaans paspoort beschikt, hebben de spelers van Team Kingdom of the Netherlands tijdens het laatste Europees Kampioenschap ook kennis met hem kunnen maken.

Dat switch pitching tegenwoordig ook weer in de honkbalomgeving van het koninkrijk voorkomt, bewijst Jurrangelo Cijntje. Hij trok voor het eerst internationaal de aandacht toen hij – namens Curaçao – in 2016 meedeed aan de Little League World Series.

Tijdens zijn outings (o.a. tegen Zuid-Korea) gebruikte hij twee handschoenen, een linkshandige én een rechtshandige. We zijn nu een aantal jaren verder en de Curaçaoënaar – een supertalent volgens kenners – staat nu volop in de belangstelling van scouts uit de Major League. Hij heeft recent try-outs gespeeld voor de Kansas City Royals en de Miami Marlins. In 2018 maakte Cijntje onderdeel uit van het Team Kingdom of the Netherlands U15 dat dat jaar in Panama deelnam aan het WK.

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal