HB Hoofdklasse

HCAW slaat hard toe tegen Curaçao Neptunus

Foto: © Robert Bos

HCAW slaat hard toe tegen Curaçao Neptunus

Koploper Curaçao Neptunus heeft opnieuw een klap moeten incasseren. Nadat eerder deze maand L&D Amsterdam de Rotterdammers al tweemaal puntloos had gehouden, sloeg zaterdag HCAW hard toe. De Bussumse ploeg won zelfs met ongebruikelijk grote cijfers van Curaçao Neptunus: 0-10. Een dag later won HCAW opnieuw. L&D Amsterdam bleef deze week wel ongeslagen en liep daarmee vier punten in op de koploper.

De shut-out nederlaag van Curaçao Neptunus was al de vierde van dit seizoen. En de grootste shut-out nederlaag sinds het 0-13 verlies tegen HCAW tijdens de Bovenste-4 poule op 30 augustus 2018. Het is bovendien voor het eerst in in ieder geval ruim twintig jaar dat de Rotterdamse ploeg in de reguliere competitie vier keer met een shut-out heeft verloren.

L&D Amsterdam won deze week zijn drie wedstrijden tegen Twins Oosterhout. De Oosterhoutse ploeg sluit daarmee de reguliere competitie af als nummer vier. Door de twee zeges op Curaçao Neptunus kan HCAW nog wel stijgen in het klassement. Ook L&D Amsterdam heeft nog kans om te klimmen.

Onderin kan nog eveneens het één en ander verschuiven, waarbij Hoofddorp Pioniers en DSS/Kinheim al niet meer zijn in te halen door Silicon Storks en Quick Amersfoort. Met nog één speelronde te gaan, lijkt Hoofddorp Pioniers de beste papieren te hebben voor de vijfde plaats. DSS/Kinheim stond het grootste deel van het seizoen op de vijfde plek, maar verspeelde deze week twee keer kostbare punten tegen Silicon Storks. Doordat Hoofddorp Pioniers tegen Quick Amersfoort ook verloor, staan Pioniers en DSS/Kinheim nu nog in punten op gelijke hoogte. Hoofddorp Pioniers heeft nog een serie voor de boeg tegen Silicon Storks.

HCAW – Curaçao Neptunus

Koploper Curaçao Neptunus had met HCAW deze week een zware tegenstander. Donderdagavond ontsnapte Neptunus pas in de achtste inning aan een nederlaag tegen HCAW. Bij een 3-3 tussenstand scoorde de ploeg met twee man uit drie keer. Dat gebeurde onder meer na vier keer vier wijd, een tweehonkslag van Christian Diaz (4 uit 4) en een hit van Louie Sienders. Voor HCAW sloeg Berend Ruben een solohomerun. Voor Diaz (.538) was het al zijn zevende honkslag in drie wedstrijden tijd sinds zijn rentree in de hoofdklasse.

Zaterdag was er geen ontsnappen mogelijk voor Curaçao Neptunus. Pitcher Lars Huijer (7-1-5-1) stond vrijwel geen enkele kans toe, terwijl de Bussumse slagploeg er lustig op los sloeg. Rake klappen van Julian Rip (3 uit 5) en Bob van der Meer (3 uit 5) en een homerun van Linoy Croes brachten tien punten over de thuisplaat voor de 0-10 winst. Jeandro Tromp scoorde vier runs. De midvelder van HCAW bekroonde daarmee een serie van zes wedstrijden waarin hij acht hits sloeg en tien runs scoorde. Het leverde hem deze week een plek op in het U23 Koninkrijksteam.

In de derde onderlinge wedstrijd trok HCAW vandaag de seriewinst naar zich toe. Drie punten in zowel de eerste als tweede inning legden de basis voor de 8-5 winst. Bob van der Meer (3 uit 5) en Julian Rip (2 uit 3) scoorden samen vier van de acht Bussumse punten. Dennis Burgersdijk pakte als pitcher zijn negende winst en staat daarmee weer samen met Diegomar Marwell (Curaçao Neptunus) bovenaan in het klassement.Het was de zesde nederlaag van Curaçao Neptunus sinds de terugkeer van de European Champions Cup vorige maand.

 • HCAW – Curaçao Neptunus: 3-6 | boxscore
 • Curaçao Neptunus: HCAW: 0-10 | boxscore
 • HCAW – Curaçao Neptunus: 8-5 | boxscore

L&D Amsterdam – Twins Oosterhout

Twins Oosterhout, dat deze week hofleverancier werd van het U23 Koninkrijksteam, kon in zijn serie tegen regerend kampioen L&D Amsterdam geen vuist maken. Startend pitcher Stefan Ianelli (Twins Oosterhout) begon het duel tegen L&D Amsterdam donderdagavond met vier keer vier wijd en één keer geraakt werper. Met slechts één honkslag in de eerste slagbeurt scoorde L&D Amsterdam al zevenmaal in de eerste inning. Via onder meer een driehonkslag van Delano Selassa en een solohomerun van Roelie Henrique liepen de Amsterdammers eenvoudig uit naar een 15-2 overwinning in 6 1/2 inning. Voor Twins Amersfoort sloeg Tyson Quolas een homerun.

Ook zaterdag was het krachtsverschil groot. De slagploeg van Twins Oosterhout kreeg geen grip op de pitches van Naut Kragt en Kevin Geestman, die samen negen strikeouts gooiden. Voor L&D Amsterdam opende Raydley Legito (tweehonkslag) de score in de derde inning. Vanaf de zesde inning liepen de Amsterdammers uit naar de 0-6 winst.

Zondag scoorde L&D Amsterdam vier keer in de eerste inning, tweemaal in de tweede inning en zelfs zeven keer in de derde inning. Daarmee was van spanning opnieuw geen enkele keer sprake. De Amsterdamse slagploeg kwam in zes innings tot achttien hits. Gilmer Lampe (3 uit 4) en Sicnarf Loopstok (2 uit 2) sloegen homeruns. Denzel Richardson (.411) kwam tot drie hits. Hij verstevigde daarmee zijn eerste plaats in het slagklassement.

 • L&D Amsterdam – Twins Oosterhout: 15-2 (6 1/2 inning) | boxscore
 • Twins Oosterhout – L&D Amsterdam: 0-6 | boxscore
 • L&D Amsterdam – Twins Oosterhout: 15-4 (6 1/2 inning) | boxscore

Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers

Scott Prins en Lucca van der Schouw hielden Quick Amersfoort donderdagavond puntloos. Zelf scoorde Hoofddorp Pioniers al driemaal in de eerste inning. Bij een 0-4 voorsprong volgden nog eens acht runs in de achtste inning om de wedstrijd vroegtijdig te beëindigen. Hoofddorp Pioniers opende de achtste slagbeurt met vijf honkslagen op rij. Tot dat moment hadden de bezoekers nog maar vier hits geslagen. Door vier vrije lopen liep hierna de score op tot 0-12. Die overwinning leverde de Hoofddorpse ploeg de vijfde positie op in het klassement.

Zaterdag had Hoofddorp Pioniers iets langer nodig om op gang te komen. Pas in de vijfde inning scoorde de ploeg van hoofdcoach Mervin Gario zijn eerste punten. Bij een 0-1 achterstand sloeg Jair Bogaerts de bal het stadion uit voor zijn tweede homerun in de hoofdklasse. Daarmee nam hij Denzel Brooks (vier wijd) en Pim Vijfwinkel (vier wijd) mee over de thuisplaat. Op hits van Jeldwin Orman en Denzel Brooks vergrootte Hoofddorp Pioniers die voorsprong later tot 5-1. Met een 5-2 eindstand pakte pitcher Koen van ’t Klooster (Hoofddorp Pioniers) zijn eerste save in de hoofdklasse.

Een sweep bleef uit, want zondag trok Quick Amersfoort de winst naar zich toe. Bij een 1-2 achterstand sloegen in de zevende inning Emeron Lourens, Jordy Burger, Rachid Engelhardt en Taylor Clemensia honkslagen om hun ploeg aan een 4-2 zege te helpen. Dat was goed voor de zevende zege van dit seizoen voor hekkensluiter Quick Amersfoort.

 • Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers: 0-12 (8 innings) | boxscore
 • Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 5-2 | boxscore
 • Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers: 4-2 | boxscore

Silicon Storks – DSS/Kinheim

DSS/Kinheim verloor donderdagavond zijn vijfde plaats in het klassement. Waar nummer zes Hoofddorp Pioniers tegen Quick Amersfoort wel won, verloren de Haarlemse honkballers van Silicon Storks. De Haagse ploeg kwam donderdag na runs in de vijfde en zesde inning op een 4-2 voorsprong, die Storks hierna niet meer uit handen gaf. Voormalig profhonkballer Ibrahin Redan (3 uit 4) sloeg met drie hits twee punten binnen. Matis Crouwel (DSS/Kinheim) bracht na schijn in de zevende inning de 3-4 eindstand op het scorebord. Voor Silicon Storks was het al de tiende overwinning van dit seizoen. In de vier voorgaande hoofdklasseseizoenen kwam de Haagse ploeg nooit hoger dan zeven zeges.

Zaterdag sloeg DSS/Kinheim slechts vier hits, maar trok de Haarlemse ploeg nu met 4-3 de winst naar zich toe. In de eerste inning sloeg Donny Kuijper met een hit twee punten binnen. Pas in de achtste inning sloeg Jochem Koedijk, bij een 2-3 achterstand, de volgende honkslag voor DSS/Kinheim. Het bleek een belangrijke, want na een honkslag van Tommy van de Sanden, opzettelijk vier wijd voor Kuijper en geraakt werper voor Seb Visser kon hij de gelijkmaker scoren. Door vier wijd voor Matis Crouwel tekende Jakobus hierna aan voor het uiteindelijk winnende punt.

De seriewinst ging naar Silicon Storks, dat zondag op vijf hits zes keer scoorde in de vijfde inning voor de 6-2 winst. Brendly Martina en Darren Winklaar sloegen in de vijfde slagbeurt met een tweehonkslag elk twee punten binnen.

 • Silicon Storks – DSS/Kinheim: 4-3 | boxscore
 • DSS/Kinheim – Silicon Storks: 4-3 | boxscore
 • Silicon Storks – DSS/Kinheim: 6-2 | boxscore

Klassement na 13 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  38-62
2. L&D Amsterdam   38-59
3. HCAW        39-55
4. Twins Oosterhout  38-43
5. Hoofddorp Pioniers 38-26
6. DSS/Kinheim    39-26
7. Silicon Storks   39-19
8. Quick Amersfoort  39-14

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse