SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem vaster op eerste plek na tweemaal winst

Merel de Groot (Hoofddorp Pioniers) schakelt Zoe Hicks (Sparks Haarlem) uit bij een steelpoging, maar Sparks Haarlem verstevigde de koppositie. (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem vaster op eerste plek na tweemaal winst

Met een dubbele overwinning tegen en bij Hoofddorp Pioniers verstevigde Sparks Haarlem op zaterdag de koppositie in de softbal hoofdklasse. De ploeg won met 0-7 en 2-16 van Pioniers, dat nu 52 wedstrijden op rij heeft verloren. De lange losing streak begon op de slotdag van het seizoen 2019, dat werd afgesloten met een nederlaag tegen Tex Town Tigers. In het ingekorte vorige seizoen bleef Pioniers in 23 wedstrijden puntloos en dit seizoen is de jonge Hoofddorpse formatie in 28 wedstrijden nog niet tot winst gekomen. Voor Sparks Haarlem betekenden de twee overwinningen een verlenging van hun winning streak die nu uit twaalf wedstrijden bestaat. Quick Amersfoort, dat de vierde plaats inneemt, deelde de punten met Amsterdam Pirates. Na een 10-4 overwinning werd met 0-5 verloren van Pirates, dat op de voorlaatste plaats staat, maar desondanks aan een zeer acceptabel seizoen bezig is. Onze Gezellen kwam ook tot een puntendeling bij Tex Town Tigers. Na een 4-8 winst voor OG in de opener sloot TTT het tweede duel met 7-6 af. Afgelopen dinsdagavond verloor Amsterdam met 6-0 in een inhaalduel bij Olympia Haarlem. De komende dagen staat de competitie stil en nemen regerend landskampioen Roef! en Olympia Haarlem in Italië deel aan de Europese bekertoernooien. De competitie wordt weer hervat op zaterdag 28 augustus.

Stand: Sparks Haarlem 26-46, Tex Town Tigers 28-37, Olympia Haarlem 22-34, Quick Amersfoort 28-30, Roef! 26-27, Onze Gezellen 26-20, Amsterdam Pirates 28-18, Hoofddorp Pioniers 28-0.

Hoofddorp Pioniers vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem opende de score al snel in het eerste duel op het fraaie sportpark in Hoofddorp. Maar met een 0-3 voorsprong stokte de punten-productie. Pioniers speelde een prima wedstrijd en stond van de derde tot en met zesde inning slechts één tegenpunt toe. Pas in de zevende inning wist Sparks Haarlem de voorsprong met nog eens drie punten uit te breiden. Sparks Haarlem scoorde het eerste punt in de eerste slagbeurt via een opofferingsslag van Zoe Hicks. Een honkslag van Tenley Boersma, gevolgd door een driehonkslag van Nina Oomes verhoogden de stand met twee punten in de volgende slagbeurt. Maar daar bleef het lange tijd bij.

Hoofddorp Pioniers bereikte in de eerste drie innings eenmaal het honk op starter Rebecca Soumeru. Dat gebeurde in de derde inning na een fout, maar een dubbelspel volgde. Met een 0-3 achterstand kwam Pioniers voor het eerst in scoringspositie in de vierde inning. Julia Westhoek opende met de eerste Hoofddorpse honkslag, waarna Julia Kwakernaak met twee uit na een fout op het honk kwam. Soumeru sloot af met een strikeout.

Sparks Haarlem wist weer te scoren in de vijfde inning doordat Kimberly Jones de thuisplaat kon passeren na een fout. Met de stand nu op 0-4 kwam Pioniers in de eigen vijfde slagbeurt voor de tweede keer in dit duel in scoringspositie op nieuwe werpster Rachel Henks. Met twee uit gooide de Amerikaanse vier wijd op Kelsey Huijzers, waarna haar pinch-runner Sophie van der Heide het tweede honk bereikte op de eerste hoofdklasse-honkslag van Ilse Stoovelaar (die als linksveldster zes nullen maakte). Maar ook zij bleven achter. Pioniers kwam niet meer in scoringspositie, maar Sparks wist nog driemaal te scoren in de zevende inning. Dat gebeurde op slagwerk van Suka Van Gurp (honkslag), Zoe Hicks (opofferingsslag) en Bobbi Scheurkogel (honkslag).

De tweede wedstrijd verliep een stuk makkelijker voor Sparks Haarlem, dat gelijk in de eerste inning toesloeg met een 8-run rally met als hoogtepunt een baseclearing, 3-run triple van Nina Oomes, die vervolgens haar rondje over de honken kon afmaken nadat er een fout volgde. Dit keer had de koploper genoeg aan vier innings. Er werden veertien Haarlemse honkslagen genoteerd, waaronder drie van Bobbi Scheurkogel, die ook drie punten binnensloeg. Nina Oomes had eveneens drie RBI’s en scoorde ook driemaal. In de derde inning was er een bijzonder moment voor Sparks-speelster Dani Möller. Zij werd ingezet als pinch-hitter en sloeg in haar debuutwedstrijd een honkslag in haar eerste slagbeurt in de hoogste afdeling. In de vierde inning tekenden Kimberly Jones en Suka Van Gurp voor aanvallend vuurwerk met back-to-back extra basehits. Eerst sloeg Jones twee punten binnen met een tweehonkslag, waarna Van Gurp (die viermaal scoorde) volgde met een 2-run inside-the-park-homerun. Pioniers wist in dit duel tweemaal te scoren in de eerste inning, dankzij honkslagen van Jade Rijgersberg en Fleur Witviet.

Quick Amersfoort vs. Amsterdam Pirates

Quick Amersfoort speelt de laatste paar weken wat wisselvallig, want van de laatste acht wedstrijden verloor de ploeg er zes. Op zaterdag was er een puntendeling met Amsterdam Pirates, dat drie van de laatste zes wedstrijden in winst omzette.

In het eerste duel op zaterdag ging Quick voor eigen publiek voortvarend van start en scoorde driemaal in de eerste inning. Na vier slagbeurten stond de thuisploeg met 8-0 voor, maar toen halveerde Amsterdam Pirates de achterstand. Daar stonden echter weer twee Amersfoortse punten tegenover. Damishah Charles (RBI-double) en Puck van der Kolk (2-run single) zorgden voor de openingspunten in de eerste inning, waarna Quick geen moment echt in gevaar kwam. Met een 4-0 voorsprong volgde een 4-run rally in de vierde inning met als hoogtepunt een puntscorende driehonkslag van Angelica Bomba. Pirates wist alleen in de vijfde inning tot scoren te komen, wat het gevolg was van drie fouten.

In de tweede ontmoeting domineerde pitcher Sarah Cornell voor Amsterdam Pirates. Zij gooide het hele duel voor de hoofdstedelijke ploeg, schakelde vier slagvrouwen met drie slag uit, stond slechts één honkslag toe en kreeg geen loopsters in scoringspositie. De Amerikaanse kreeg slechts twee slagvrouwen boven het minimum tegenover zich en kwam zodoende dicht bij een Perfect Game. In de tweede inning opende Nicky Uytendaal voor Quick met een honkslag, wat de enige bleef voor haar ploeg. Hierna schakelde Cornell elf slagvrouwen op rij uit. Met twee uit in de vijfde inning bereikte Kayleigh Adelina het honk na een fout. Zij strandde eveneens op het eerste honk, want de volgende zeven slagvrouwen werden weer op rij uitgeschakeld. Pirates opende de score in de eerste inning na een honkslag van Stacy Groot en een driehonkslag van Uchenna Jong Loy. Resa ter Heegde zorgde voor de overige drie punten. In de derde inning via een tweehonkslag en in de zevende inning op een velderskeus-klap.

Tex Town Tigers vs. Onze Gezellen

In de eerste ontmoeting in Enschede draaide Onze Gezellen het duel in de vijfde inning om dankzij een rally van vijf punten, waardoor een 4-3 achterstand werd omgezet in een 4-8 voorsprong. Het scoreverloop ging vanaf de eerste inning over-en-weer. Zo opende Tex Town Tigers de score met twee punten in de eerste inning na een fout. In de tweede slagbeurt bracht Kelsy Pieneman Onze Gezellen langszij en deed dat met een zeldzame klap, want op haar opofferingsslag werd niet eenmaal, maar tweemaal gescoord. TTT hernam de leiding in de derde inning via een honkslag van Lindsey Meadows, maar wederom was het Kelsy Pieneman die de achterstand weer ongedaan maakte. Dit keer met een tweehonkslag in de vierde inning.

TTT nam de leiding voor de derde keer in de tweede helft van de vierde inning na een honkslag van Annemiek Jansen. Maar Onze Gezellen wist ook deze achterstand weer uit te wissen en opnieuw was Kelsy Pieneman daar bij betrokken. In de vijfde inning opende Ella Krommendijk met een driehonkslag en scoorde de gelijkmaker na een tweehonkslag van Babs de Jonge. Na opzettelijk vier wijd voor powerhitter Karin Tuk kreeg de Haarlemse ploeg de honken vol na een velderskeus-klap (zonder nullen) van Marijn Crouwel. OG nam de leiding vervolgens over na een honkslag van Amy Udink, waarna nog eens drie insurance runs werden toegevoegd. Er werd eerst gescoord op klappen van Kelsy Pieneman en Masha Meloni, die allebei eindigden in een foute aangooi. Een honkslag van Katharina Szalay voerde de stand op naar 4-8. TTT kreeg nog een kans de achterstand ongedaan te maken in de zesde inning, maar liet toen drie loopsters achter, waarna in de zevende inning nog eens loopsters strandden op het tweede en derde honk.

In de tweede wedstrijd was het Tex Town Tigers dat driemaal een achterstand wegwerkte en uiteindelijk in de zevende inning won. Aanvallende hoofdrollen waren er voor Lindsey Meadows en Danielle ten Donkelaar, die beiden drie honkslagen sloegen en vijf punten binnensloegen. Beiden scoorden ook eenmaal, zodat ze samen dus voor alle punten verantwoordelijk waren.

OG scoorde tweemaal in de tweede inning na honkslagen van Masha Meloni en Isa Smit, maar een 2-run single van Danielle ten Donkelaar bracht TTT op gelijke hoogte in de vierde beurt. In de vijfde inning was er veel actie, want beide teams scoorden drie punten. OG via een fout, een squeeze van Karin Tuk en een honkslag van Marijn Crouwel. TTT dankzij een tweehonkslag van Lindsey Meadows, een honkslag van Danielle ten Donkelaar en opofferingsslag van Shaneequa Kock. Ook in de zesde inning hielden de twee teams elkaar in balans. Eerst nam OG voor de derde keer de leiding na een tweehonkslag van Isa Smit, maar daarna was het TTT dat voor de derde keer voor een gelijke stand zorgde. Dat gebeurde na een driehonkslag van Lindsey Meadows, die alleen de homerun miste om for-the-cycle te slaan. Onze Gezellen werd in de eerste helft van de zevende inning op rij uitgeschakeld door Danielle ten Donkelaar. Zij gooide het hele duel voor Tex Town Tigers, dat vervolgens in de eigen zevende slagbeurt succesvoller was. Danielle ten Donkelaar begon met een honkslag, kwam in scoringspositie via een opofferingsstootslag van Shaneequa Kock en bereikte het derde honk na een stootslag-honkslag van Pia Siering. Even later scoorde ze het winnende punt op een walk-off single van Aafje ten Baal.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse