HB Hoofdklasse

De Graauw is Curaçao Neptunus opnieuw de baas

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

De Graauw is Curaçao Neptunus opnieuw de baas

Voor de derde week op rij is pitcher Gio de Graauw de kwelgeest geworden van Curaçao Neptunus. De achttienjarige pitcher stond vanavond slechts twee honkslagen toe voor zijn derde winst tegen de koploper op rij. Met een 2-1 overwinning verkleinde L&D Amsterdam het gat in het klassement met de koploper tot slechts één punt.

De Graauw gooide in zijn eerste dertien wedstrijden voornamelijk vanuit de bullpen. In 23 1/3 inning kreeg hij negen verdiende punten tegen (3.47). In zijn drie laatste wedstrijden tegen Curaçao Neptunus verlaagde De Graauw als startend pitcher zijn gemiddelde tot 1.99.

Verspreid over drie opeenvolgende dinsdagavonden stond de jonge pitcher van Curaçao Neptunus in 22 innings slechts acht honkslagen en één punt toegestaan. Dat punt scoorde Stijn van der Meer (vier wijd) vanavond in de eerste inning na een honkslag van Dudley Leonora.

Dubbelspel

Van die voorsprong was een slagbeurt later al niets meer over. Na vier wijd voor Roelie Henrique en een hit van Delano Selassa sloeg Denzel Richardson zijn twee ploeggenoten met een tweehonkslag over de thuisplaat: 2-1. Het bleven de enige punten van de wedstrijd.

Met onder meer drie keer een dubbelspel drukte de defensie van L&D Amsterdam elke kans van Curaçao Neptunus de kop in. Pitcher Gio de Graauw (3-6-2-0) stond alleen nog een tegenstander toe op het tweede honk na twee keer vier wijd in de derde inning. Zijn opvolgers Jelle van der Lelie (achtste inning) en Kevin Geestman (negende inning) stonden ook niemand meer toe op het tweede honk. Zelfs niet nadat Dwayne Kemp in de negende inning de bal ver het linksveld in had geslagen. Bij een poging daar een tweehonkslag van te maken, werd hij uitgemaakt op het tweede honk.

Beste slagman

L&D Amsterdam kreeg nog de honken vol in de derde en zevende inning, maar het lukte de thuisploeg niet meer om zijn voorsprong te vergroten. Niettemin pakte de Amsterdamse ploeg van hoofdcoach Michael Duursma wel zijn negende overwinning op rij. Voor Curaçao Neptunus was het al de zevende nederlaag in de laatste vijftien wedstrijden. In totaal verloor de koploper dit seizoen achtmaal. Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam sluiten deze week de reguliere competitie af met een serie tegen respectievelijk Twins Oosterhout en Quick Amersfoort. Koploper Curaçao Neptunus kan zich nu geen misstap meer veroorloven. L&D Amsterdam heeft één overwinning meer nodig in de laatste drie wedstrijden om de koppositie over te nemen.

Denzel Richardson was vanavond goed voor twee honkslagen (2 uit 4). Hij verhoogde daarmee zijn slaggemiddelde tot .414 waarmee hij meer afstand nam van Dwayne Kemp (.399), die door het sterke heuveloptreden van De Graauw vandaag maar één honkslag sloeg. Richardson heeft nog één speelronde om zijn eerste plaats te verdedigen en voor de tweede keer sinds 2019 de beste slagman van de hoofdklasse te worden. Hij wist bovendien een honk te stelen, om zich daarmee ook aan de kop van dit klassement te melden. Net als Brendly Martina (Silicon Storks) wist Richardson 21 honken te stelen in 23 pogingen.

 • L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 2-1 | boxscore

Klassement

1. Curaçao Neptunus  39-62
2. L&D Amsterdam   39-61
3. HCAW        39-55
4. Twins Oosterhout  38-43
5. Hoofddorp Pioniers 38-26
6. DSS/Kinheim    39-26
7. Silicon Storks   39-19
8. Quick Amersfoort  39-14

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse