HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam naar eerste plaats

Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

L&D Amsterdam naar eerste plaats

Curaçao Neptunus pakte op 29 april de eerste overwinning van dit hoofdklasseseizoen en daarmee de koppositie in het klassement. Die eerste plaats gaven de Rotterdammers hierna niet meer uit handen. Tot vanavond. Curaçao Neptunus begint pas morgen aan de laatste speelronde uit de reguliere competitie en zag daardoor L&D Amsterdam vanavond voor het eerst dit seizoen in het klassement langszij gaan.

Het verschil tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam was een maand geleden nog elf punten. Maar door acht nederlagen in de laatste veertien wedstrijden bleef van die voorsprong niets meer over. Vanavond kon L&D Amsterdam daardoor de eerste plaats in de hoofdklasse overnemen. De regerend kampioen is nog maar de eerste koploper sinds Curaçao Neptunus op de eerste speeldag de eerste plaats in handen kreeg.

Met nog drie wedstrijden te gaan tegen Twins Oosterhout heeft Curaçao Neptunus overigens de kans op de eerste plaats in de hoofdklasse nog volledig in eigen handen. Dan moeten de Rotterdammers alle drie de wedstrijden tegen de nummer vier uit de hoofdklasse winnen. Vorige maand won Twins Oosterhout één van zijn drie wedstrijden tegen Neptunus. Dat leidde een serie in waarin de Rotterdammers uiteindelijk zeven van hun acht nederlagen van dit seizoen leden.

Achter de top twee werd HCAW vanavond definitief zeker van de derde plaats in de reguliere competitie. De Bussumse ploeg won dit seizoen al vier keer met een verschil van minimaal tien punten, maar verloor nog niet eerder met zulke ruime cijfers. Daar bracht DSS/Kinheim vandaag verandering in. De Haarlemse ploeg sloeg de Bussumse honkballers met 2-13 van het veld. Door die nederlaag is de tweede plaats voor HCAW nu onbereikbaar geworden.

L&D Amsterdam – Quick Amersfoort

Shairon Martis (14-0-3-1) gooide vanavond voor L&D Amsterdam maar liefst veertien keer drie slag in zeven innings. Arthur Lugtmeijer (derde inning) en Rachid Engelhardt (vierde inning) openden beiden een slagbeurt van Quick Amersfoort met een tweehonkslag, maar gevaarlijk werden de bezoekers geen enkel moment.

Door onder meer een driehonkslag van Emilson Haswell scoorde L&D Amsterdam zelf driemaal in de vierde inning om op 4-0 te komen. Hierna keek de Amsterdamse ploeg niet meer achterom en werd Quick Amersfoort in acht innings met 10-0 verslagen. Denzel Richardson (3 uit 5) en Delano Selassa (3 uit 5) sloegen elk drie hits voor L&D Amsterdam.

 • L&D Amsterdam – Quick Amersfoort: 10-0 (8 innings) | boxscore

HCAW – DSS/Kinheim

HCAW liep vanavond in de eigen Rob Hoffmann Vallei tegen zijn grootste nederlaag op van dit seizoen. Door acht vrije lopen en vier veldfouten gaf de nummer drie uit de hoofdklasse de wedstrijd tegen DSS/Kinheim uit handen.

Dat kwam ook voor een belangrijk deel door goed slagwerk van de Haarlemse ploeg. En dan met name van korte stop Tommy van de Sanden, die vanavond met vier hits evenzoveel punten binnensloeg. De laatste twee in de zevende inning, voordat hij op een wilde worp zelf het vijfde Haarlemse punt in de zevende inning kon scoren. Daarmee kwam de 2-13 eindstand op het scorebord en kon het materiaal na zeven innings worden opgeborgen.

De winst was meer dan welkom voor DSS/Kinheim in de strijd om de vijfde plaats in de reguliere competitie. Want even verderop ging Hoofddorp Pioniers onderuit tegen Silicon Storks, dat met de winst nu zeker is van de zevende plaats in de reguliere competitie.

 • HCAW – DSS/Kinheim: 2-13 (7 innings) | boxscore

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

In Hoofddorp waren Silicon Storks en Hoofddorp Pioniers na drie innings en tien runs in evenwicht: 5-5. Het duurde vervolgens tot de achtste inning voordat er weer werd gescoord. Brendly Martina (tweehonkslag) kon de thuisplaat passeren na een hit van Gideon Ocalia en een opofferingsslag van Joran Berkhout. Door onder meer vier wijd en geraakt werper kreeg Hoofddorp Pioniers hierna in de negende inning nog wel alle honken vol, maar hield Silicon Storks zijn voorsprong vast.

Voor de Haagse ploeg was het al zijn twaalfde overwinning van dit seizoen, slechts één minder dan nummer zes Hoofddorp Pioniers en twee minder dan nummer vijf DSS/Kinheim. Voor Hoofddorp Pioniers maakte Robin Houtkamp zijn debuut in de hoofdklasse. De rechtsvelder scoorde in de derde inning één van de Hoofddorpse punten.

 • Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: 6-5 | boxscore

Klassement

1. L&D Amsterdam   40-63
2. Curaçao Neptunus  39-62
3. HCAW        40-55
4. Twins Oosterhout  38-43
5. DSS/Kinheim    40-28
6. Hoofddorp Pioniers 39-26
7. Silicon Storks   40-21
8. Quick Amersfoort  40-14

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse