Europa Cup softbal

Olympia Haarlem wel, Roef! niet naar Europa Cupfinale

Brenda Beers sloeg vrijdag twee driehonkslagen in de eerste inning voor Olympia Haarlem en plaatste zich met de ploeg voor de Cup Winners Cup-finale. (Foto: ESF)

Olympia Haarlem wel, Roef! niet naar Europa Cupfinale

Olympia Haarlem staat op zaterdagavond (20:00 uur) in het Italiaanse Saronno in de finale van het toernooi om de European Cup Winners Cup. De Haarlemse ploeg was na de wedstrijden van donderdag al zeker van een finaleplek wat er ook zou gebeuren op de slotdag (vrijdag), want in geval van gelijke standen waren de resultaten in het voordeel van Olympia. Het team van hoofdcoach Stanley Doney sloot de voorronde op vrijdag af met een 11-0 overwinning tegen Chicaboo’s Stabroek (België). In de eindstrijd staat Olympia Haarlem op zaterdag tegenover de organiserende ploeg Saronno, waarvan donderdagavond met 8-5 werd verloren. In het toernooi om de European Premiere Cup miste Roef! een plek in de finale, die een geheel Italiaanse bezetting heeft. Op woensdag leed Roef! twee kostbare nederlagen tegen Forlì (Italië) en Joudrs Praha (Tsjechië). Beide keren stond Roef! voor (3-1 tegen Forlì in de zesde inning en 6-1 tegen Joudrs in de tweede inning) en beide keren werd uiteindelijk in de verlenging verloren. Die nederlagen bleken uiteindelijk cruciaal en dus beslissend voor de rangschikking. Roef! kwam op de slotdag van de voorronde wel tot een fraaie 3-2 overwinning in tien innings op bekerhouder Bollate en sloot af met een gedeelde tweede plek met Forlì, maar mist de finale op basis van het onderling resultaat tegen de Italiaanse ploeg. De Nederlandse landskampioen speelt zaterdagmiddag (12:00 uur) in Buttrio (eveneens in Italië) nu om het brons spelen en doet dat tegen Rivas uit Spanje.

voortvarend

Olympia Haarlem sloot de finaleronde in het Cup Winners Cup-toernooi op vrijdag af met een overtuigende 11-0 shutout-winst in 3 1/2 inning tegen het Belgische Chicaboo’s Stabroek. Zoals al verschillende keren eerder werd gedaan in het toernooi kwam Olympia voortvarend uit de startblokken met een productieve eerste slagbeurt. Dit keer kwam Olympia tot een rally van acht punten op acht honkslagen. Het aanvallende vuurwerk begon al gelijk met een lead-off triple van Brenda Beers, waarna Dinet Oosting een homerun sloeg. Jessie van Aalst en Lizzie Clarijs volgden met honkslagen en daarna werd het ene na het andere punt gescoord. Eerst stelde een wilde worp Van Aalst in staat tot scoren te scoren. Met één uit sloeg Cindy van der Zanden een honkslag. Met twee uit werd de voorsprong opgevoerd met nog eens vijf punten.

uniek

Het eerste punt van deze volgende vijf kwam tot stand na een honkslag van Quilen Dirksz. Tijdens de slagbeurt van volgende slagvrouw Yindi Beekveldt passeerden ook Van der Zanden en Dirksz de thuisplaat na een wilde worp. Hierna volgde een unieke aanvallende prestatie van Brenda Beers. Met Yindi Beekveldt op het eerste honk na haar vrije loop sloeg de international namelijk voor de tweede keer in deze inning een driehonkslag. En twee triples in dezelfde wedstrijd is al bijzonder, twee driehonkslagen in dezelfde slagbeurt is dus heel zeldzaam. Even later scoorde Brenda Beers het achtste punt in de inning na een honkslag van Dinet Oosting. De stand werd in de derde inning met nog eens drie punten opgevoerd dankzij een honkslag van Dinet Oosting en een 2-run double van Machteld Rector.

one-hitter

Alyson Spinas-Valainis en Lindsey Meadows stonden samen slechts één Belgische honkslag toe. Spinas kreeg maar één loopster op de honken. Dat gebeurde in de tweede inning, maar ze werd daarna gesteund met een dubbelspel. In de vierde inning nam Lindsey Meadows de pitching over. Zij stond toen met twee uit de enige honkslag van Chicaboo’s toe. Het was de vierde keer deze week dat de Olympia-pitching tot een one-hitter kwam. Eerder gebeurde dat al tegen Zürich Challengers (Zwitserland), Crazy Chicklets (Oostenrijk) en Carrousel (Rusland).

pick-up players

De honkslag van Chicaboo’s kwam op naam van Nicky Uytendaal, die tijdens dit toernooi aan de Belgische ploeg is toegevoegd, want zij komt in onze hoofdklasse uit voor Quick Amersfoort. Zo zijn ook Dinet Oosting, Lizzie Clarijs en Lindsey Meadows gastspeelsters in het team van Olympia Haarlem. Zij spelen allemaal voor Tex Town Tigers, maar Oosting en Meadows speelden in het verleden al eerder voor de Haarlemse ploeg in de hoofdklasse-competitie. Al verschillende jaren mogen teams die aan een Europees bekertoernooi deelnemen hun roster uitbreiden met speelsters van andere ploegen, de zogenoemde pick-up players. De achterliggende gedachte van deze regel was destijds dat ‘zwakkere’ teams hierdoor meer tegenstand konden bieden. Echter, ook de ‘sterkere’ teams vulden hun rosters door de jaren heen aan met speelsters van buitenaf.

achtergebleven

Roef! begon de slotdag van de voorronde met een 6-1 overwinning tegen Rivas (Spanje), maar keek wel vijf innings lang tegen een 1-0 achterstand aan. Beide teams kregen al vroeg in de wedstrijd de nodige scoringskansen. Roef! had de score kunnen openen in de eerste inning. Wies Ligtvoet en Kim Donkers begonnen met honkslagen, maar een binnenhoog en tweemaal drie slag volgden. Even later kreeg Rivas een nog grotere scoringsmogelijk in de eerste slagbeurt, maar liet drie loopsters achter. Vervolgens was het Roef! dat met twee uit in de tweede inning drie honkloopsters kreeg, maar ook zij bleven achter. Uiteindelijk opende Rivas de score in de vierde inning via een velderskeus-klap. In de vijfde inning liet Roef! wederom drie loopsters achter. Vervolgens liet Roef! ook in de zevende inning weer drie loopsters achter. De ploeg liet totaal veertien loopsters achter in het duel.

rally

Maar in de zesde inning draaide Roef! het duel om met een 6-run rally. Dat gebeurde met twee uit! Onaisha Franka kreeg toen vier wijd en scoorde de gelijkmaker na een driehonkslag van Wies Ligtvoet, die vervolgens scoorde na een honkslag van Kim Donkers. Later werd de voorsprong opgevoerd dankzij 2-run singles van Isa Los en Sterre den Duijn. Met een 6-1 voorsprong sloot de Amerikaanse pick-up player Sydney Watkins het duel voor Roef! als closer af met vijf strikeouts in de laatste twee innings. Naast Watkins voegde Roef! deze week ook Sietske Drijvers (Amsterdam Pirates) en Nadine Marinus (Tex Town Tigers) aan de ploeg toe.

Perfect Game

Vrijdagmiddag hervatte Roef! de wedstrijd tegen Bollate, die maandagavond met een 0-0 stand in de zesde inning werd gestaakt wegens hevige bliksem. Dat was aanvankelijk een pitching-duel tussen de Italiaanse international Greta Cecchetti en Sydney Watkins. Op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt stond Cecchetti een Perfect Game te gooien. Cecchetti keerde bij de hervatting niet terug en in haar plaats gooide de Tsjechische Veronika Pecková het restant. Watkins gooide het duel wel compleet uit. De Perfect Game eindigde in de zevende inning toen Wies Ligtvoet begon met vier wijd. Even later kwam er ook een einde aan de No-Hitter na een honkslag van Sterre den Duijn. Maar met twee loopsters op de honken maakte een dubbelspel een einde aan de inning en volgde een verlenging.

walk-off

Bollate kwam in de extra innings als eerste tot scoren in de achtste inning. Bollate’s gastspeelster Maxime van Dalen (Sparks Haarlem) was de tie-break loopster en scoorde na een honkslag van Lara Cecchetti. Maar ook Roef! kwam tot scoren, eveneens via de tie-break loopster. Dat was pinch-runner Lisa de Vries, die het derde honk bereikte na een wilde worp en vervolgens scoorde op een velderskeus-klap van Sophie Verdaasdonk. Na een puntloze negende inning volgde de beslissende tiende slagbeurt. Bollate hernam de leiding toen tie-break loopster Irene Costa kon scoren, nadat er een foute aangooi volgde op een stootslag-honkslag van Elisa Cecchetti. Ook nu toonde Roef! veerkracht en kwam sterk terug in de tweede helft van de tiende inning. Pinch-runner Kim Horsten scoorde als tie-break loopster de gelijkmaker na een honkslag van Sterre den Duijn. Dat was het begin van een spannende ontknoping. Na een infield-hit van Elizabeth Snow zorgde een double-steal voor loopsters op het tweede en derde honk. Met het eerste honk open werd een gedwongen loop opgezet via opzettelijk vier wijd voor pinch-hitter Sophie Verdaasdonk. De gedwongen nul kwam inderdaad, want Den Duijn werd op de plaat uitgeschakeld op een klap van Isa Los. Maar met de honken vol scoorde Snow even later het winnende punt op een walk-off wild pitch.

finale

Echter, ondanks de fraaie winst stond Roef! toch met lege handen. Bollate trok door de beslissende wilde worp weliswaar voor het eerst tijdens het toernooi aan het kortste einde, maar desondanks werd de ploeg winnaar van de voorronde en bereikte de finale. Forlì en Roef! eindigden op een gedeelde tweede plaats. Doordat de Italiaanse ploeg het onderlinge duel op woensdag met 6-5 winnend afsloot werd Roef! uitgeschakeld voor de finale. Forlì, dat onder leiding staat van voormalig Oranje-bondscoach Juni Francisca en gastspeelsters Suka Van Gurp (Sparks Haarlem) en Laura Wissink (Quick Amersfoort) in de gelederen heeft, moet het in de eindstrijd opnemen tegen Bollate. Dat wordt een confrontatie tussen de twee bekerwinnaars van twee jaar geleden. Bollate won toen de Premiere Cup en Forlì de Cup Winners Cup. Roef!, dat voor eerst aan een Europees bekertoernooi deelneemt, speelt zaterdag om het brons.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Europa Cup softbal