Europa Cup softbal

Olympia Haarlem wint Cup Winners Cup; Brons voor Roef! bij Premiere Cup

Olympia Haarlem verovert na een zenuwslopende finale de Europese Cup Winners Cup in Italië. (Foto: Olympia Haarlem)

Olympia Haarlem wint Cup Winners Cup; Brons voor Roef! bij Premiere Cup

Olympia Haarlem heeft in een zenuwslopende finale tegen Saronno op zaterdagavond voor de derde keer de Europese Cup Winners Cup gewonnen. In het Italiaanse Saronno draaide Olympia in de zesde inning een 2-0 achterstand om in een 2-3 voorsprong en hield het minimale verschil in het restant vast. Olympia Haarlem won de Europese beker eerder in 2016 en 2017. Voor Saronno was het de eerste keer dat werd deelgenomen aan de strijd om de Cup Winners Cup. Wel was de club in 2006 mede-organisator van het evenement. Roef! heeft het toernooi om de European Premiere Cup afgesloten met een prima derde plek. In Buttrio, eveneens in Italië, won de Nederlandse landskampioen zaterdagmiddag na een spannende ontknoping in acht innings met 2-1 van Rivas (Spanje) om beslag op het brons te leggen. Daarmee heeft Roef! de eerste deelname aan een Europees bekertoernooi uitstekend afgesloten. In de geheel Italiaanse (en ook spannende) finale was het Forlì dat de beker veroverde na een 2-5 overwinning tegen bekerhouder Bollate. Dat zorgde voor nog meer Nederlands succes, want Forlì staat onder leiding van voormalig bondscoach Juni Francisca.

Olympia Haarlem stond in de finale tegenover Yamerky Guevara Limonta, één van de zes Cubaanse speelsters die dit seizoen in de Italiaanse competitie actief zijn. Guevara speelt voor Taurus Donati Gomme Old Parma, maar was voor het Cup Winners Cup-toernooi opgenomen in de ploeg van Inox Team Saronno. De rechtshandige Cubaanse kreeg in de eerste slagbeurt gelijk een paar forse uithalen tegen, maar de line drives werden onschadelijk gemaakt door outfieldsters Fabrizia Marrone (linksveld) en Nicoletta Motta (rechtsveld). Olympia begon het duel eveneens met een gast-pitcher, want Lindsey Meadows stond in de cirkel voor de Haarlemse ploeg. Na twee snelle nullen kreeg de rechtshandige pitcher van Tex Town Tigers twee loopsters op de honken na een honkslag van de Venezolaanse international Milagros Lozada Lago en vier wijd voor de Italiaanse international Giulia Longhi. Zij bleven achter. Saronno, dat vorig seizoen de best-of-five Italiaanse titelstrijd verloor (3-1) van Bollate, kwam opnieuw in scoringspositie in de tweede slagbeurt. Dit keer openden Gioia Tittarelli en (gast-speelster) Noa Armirotto (Onze Gezellen) met honkslagen, maar ook nu kwam Lindsey Meadows ongeschonden uit de inning. Maar in de derde inning kwam Saronno voor het eerst tot scoren toen Brittany Abacherli een lead-off homerun sloeg.

tactiek

Olympia Haarlem kon aanvankelijk niet doordrukken op de Cubaanse pitcher Yamerky Guevara Limonta, die met haar maniertjes voor vertraging zorgde. Zo veegde ze voor elke pitch gravel bij elkaar voor de werpplaat, keek ze regelmatig naar haar dug-out, pakte ze zo nu en dan gravel op, liep om de plaat heen en veegde ze voor elke worp ook telkens met haar gooi-hand langs haar broek. Olympia kwam voor het eerst op het honk in de derde inning toen Lisa Hop met twee uit een honkslag sloeg, maar zij ging uit bij een steelpoging. Een inning later kreeg de ploeg de eerste loopster in scoringspositie. Met één uit sloeg Dinet Oosting een stevige honkslag, schoof op na een grounder van Jessie van Aalst, maar bleef achter. In de tweede helft van de vierde inning kreeg Saronno opnieuw de eerste twee slagvrouwen op de honken. Hierna nam Alyson Spinas-Valainis de pitching over en volgde ook tactisch coachen van Olympia’s hoofdcoach Stanley Doney, want de Nieuw-Zeelander haalde midveldster Cindy van der Zanden naar binnen als extra infieldster. Dat werkte, want Van der Zanden nam het eerste honk over bij de succesvolle verwerking van een opofferingsstootslag, waarna de twee loopsters achterbleven op het tweede en derde honk.

homerun

In de vijfde inning dwong Olympia Haarlem ook Saronno tot een werpsterswissel. Mariëlle Vleugels opende als slagvrouw en dreunde de bal langs de rechtsveld-lijn voor een lead-off, stand-up triple en dus leek het gelijkmakende punt in de maak. Met Vleugels op het derde honk nam Kelly Barnhill de pitching over, maar de Amerikaanse voorkwam een tegenpunt, want na een grounder sloot ze af met twee strikeouts. Even later verdubbelde Saronno de voorsprong met twee uit in de vijfde inning toen Giulia Longhi uithaalde en de bal diep het rechtsveld insloeg. Daar rende Jessie van Aalst naar de omheining, reikte en ving de bal uitstekend over het hek, maar verloor tegelijkertijd helaas de controle over de bal toen ze door haar snelheid tegen het hek knalde. De bal viel aan de verkeerde kant van het hek op de grond, Longhi kreeg een homerun op haar naam en Saronno stond met 2-0 voor.

spanning

Het duel was vanaf het begin al spannend, maar die steeg flink vanaf de eerste helft van de zesde inning. Lisa Hop opende met een honkslag en Brenda Beers kreeg vier wijd, waarna Yamerky Guevara Limonta de pitching weer overnam. Dit keer had Olympia Haarlem beter contact op de worpen van de Cubaanse rechtshander. Ze werd begroet met een honkslag van Dinet Oosting. Dat leverde het eerste Olympia-punt op en zorgde voor loopsters op het tweede en derde honk. Vervolgens was het Jessie van Aalst die stevig uithaalde. Haar klap eindigde in een vangfout van de rechtsveldster, waardoor zowel Beers als Oosting tot scoren kwam en Olympia de leiding overnam!

In het restant van de enerverende wedstrijd bleven de zenuwen door het intieme stadionnetje in Saronno gieren. De Italiaanse ploeg werd op rij uitgeschakeld in de zesde inning, maar kwam dicht bij de gelijkmaker in de zevende slagbeurt. Alyson Spinas-Valainis kreeg twee snelle nullen via grounders, maar hierna volgden honkslagen van Brittany Abacherli (infield-hit) en Milagros Lozada Lago. Met twee uit en de gelijkmaker op het tweede honk was Giulia Longhi de volgende slagvrouw. Met een slaggemiddelde van ruim .500 één van de beste slagvrouwen in het team van Saronno, die eerder in het duel al een homerun had geslagen. Maar na een eerste wijdbal sloeg ze volgende pitch van Spinas de lucht in, waarna de pop-fly werd gevangen door tweede honkvrouw Rachel van Veen. De Cup Winners Cup was voor Olympia Haarlem!

Bekijk hier de samenvatting van de finale door SDTV

scoreverloop

In het bronzen duel van het toernooi om de Premiere Cup tussen Roef! en Rivas waren de punten schaars in het zonovergoten Buttrio (29 graden). Het was Roef! dat de score in de eerste inning opende, maar de Spaanse tegenstander kwam langszij in de vierde beurt en uiteindelijk was een verlenging nodig om het duel te beslissen. Het was Wies Ligtvoet die het eerste punt scoorde. Zij werd door de tweede worp van pitcher Yilian Tornés geraakt en werd in scoringspositie gebracht via een opofferingsstootslag van Kim Donkers. Roef! kreeg vervolgens de honken vol nadat ook Elizabeth Snow werd geraakt door een worp en Nadine Marinus een honkslag sloeg. Met twee uit wist Ligtvoet te scoren na een wilde worp. Hierna volgde een bijzonder wedstrijdverloop. Nadat Wies Ligtvoet had gescoord domineerde de linkshandige pitcher Yilian Tornés, want zij stond geen slagvrouw van Roef! meer tot de honken toe. Ook niet in de verlenging! De Cubaanse international sloot de eerste inning met drie slag af, waarna ze alle hiernavolgende negentien slagvrouwen op rij uitschakelde! Negen daarvan met drie slag. De honkslag van Nadine Marinus bleef de enige die ze incasseerde. En toch stond Tornés, die in de Italiaanse competitie uitkomt voor Rheavandors Caronno, met lege handen en was de verliezende werpster.

tie-break

Rivas kreeg een eerste scoringskans in de tweede inning op starter Sydney Watkins. Gastspeelster Kimberly Jones begon met een stootslag-honkslag. De speelster van Sparks Haarlem werd naar het tweede honk gebracht met een opofferingsstootslag, maar bleef achter. In de vierde inning was de Spaanse ploeg succesvoller op reliever Shomayra Franka. Anyibell Ramírez en Kimberly Jones openden met honkslagen, waarna de eerste met twee uit de gelijkmaker scoorde na een honkslag van Carmen Caicoya op Franka’s opvolgster Jessica Tolmie. Rivas kreeg de volgende loopster in scoringspositie in de vijfde inning, waarna Marjolein Merkx de vierde werpster voor Roef! werd en afsloot met een strikeout. In de zevende inning kreeg Rivas een volgende kans de stand te wijzigen, maar liet dit keer loopsters op het eerste en tweede honk achter. Doordat er geen verandering in de stand was gekomen volgde een verlenging. Voor Rivas bleef de tie-break loopster in de achtste inning achter op het tweede honk. Even later volgde een opmerkelijk slot van de wedstrijd. Sterre den Duijn, de tie-break loopster voor Roef!, bereikte eerst het derde honk na een wilde worp. De volgende worp op slagvrouw Sophie Verdaasdonk eindigde in het midveld en werd gevangen. Maar het werd een opofferingsslag, want Den Duijn scoorde op deze walk-off klap het winnende punt. Verdaasdonk was de twinitigste opeenvolgende slagvrouw die door pitcher Yilian Tornés werd uitgeschakeld. Zij had echter de pech dat ze via de tie-break regel een honkloopster kreeg die ze zelf niet op de honken had toegelaten. En juist die ene loopster bezorgde Roef! de winst.

succes

In de geheel Italiaanse Premiere Cup-finale veroverde Poderi Dal Nespoli Forlì via een 5-2 winst tegen MKF Bollate voor de vierde keer de Europese beker. Maar dat was voor het eerst sinds 2007 toen het evenement werd georganiseerd op het complex van Sparks Haarlem. Sindsdien eindigde de ploeg viermaal op de derde plaats. In de voorronde trok Forlì met 7-0 in zes innings nog aan het kortste einde tegen Bollate. In de spannende finale sloeg Forlì pas in de zevende inning toe tegen Bollate dat twee jaar geleden op eigen veld de Premiere Cup won. Ook toen was het een Italiaanse finale en was Bussolengo de tegenstander, waarvan met 4-3 werd gewonnen. Net als twee jaar geleden speelde Bollate tegen een ploeg met een voormalige Nederlandse bondscoach als hoofdcoach. Bij Bussolengo had Craig Montvidas destijds de leiding, bij Forlì is het Juni Francisca. In 2019 was het Bollate dat in de zevende inning toesloeg. Dit keer was het Forlì dat in de laatste reguliere slagbeurt voor de beslissing zorgde. En daarmee toch wel voor een verrassing tekende. Greta Cecchetti domineerde namelijk als pitcher voor Bollate, stond nauwelijks iets toe en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit. Ook Forlì-pitcher Sierra Hyland gaf niet veel weg en pas in de zesde inning wist Bollate tot scoren te komen. Forlì moest het tijdens het toernooi bovendien doen zonder international Erika Piancastelli, die momenteel in de Verenigde Staten deelneemt aan het tweede seizoen van de professionele competitie Athletes Unlimited. Maar in de zevende inning kwam Forlì met één uit na een tweehonkslag van Laura Wissink tot een rally van vijf punten. Wissink, die twee jaar geleden de beker won met Bollate, was nu bij Forlì Piancastelli’s vervangster als catcher. Wissink’s pinch-runner Elda Ghilardi scoorde de gelijkmaker na een honkslag van Miriana Cerioni. De Amerikaanse Caylan Arnold nam het pitchen over, maar daarna volgden twee punten na een foute aangooi en nog eens twee op een 2-run single van Suka Van Gurp. Bollate wist hier nog één punt tegenover de zetten. Daarmee voegde Juni Francisca wederom een prijs toe aan zijn lange coachloopbaan, waarin hij door de jaren heen ook succesvol was met Sparks Haarlem. Als bondscoach eindigde hij met Oranje tijdens het Wereldkampioenschap 2016 op de vierde plek en werd hij in 2017 met de nationale ploeg Europees kampioen. En nu veroverde hij met Forlì dus de Premiere Cup.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Europa Cup softbal