HB Hoofdklasse

Samenvattingen: Neptunus wint reguliere competitie, Richardson beste slagman

Foto: © Robert Bos

Samenvattingen: Neptunus wint reguliere competitie, Richardson beste slagman

Met drie overwinningen op Twins Oosterhout heeft Curaçao Neptunus de reguliere competitie als winnaar afgesloten. Met de eerste plaats heeft de Rotterdamse ploeg zich bovendien nu al verzekerd van deelname aan de European Champions Cup volgend jaar. L&D Amsterdam eindigde met één punt achterstand op de tweede plaats, maar heeft met Denzel Richardson wel de beste slagman van dit hoofdklasseseizoen. Bekijk hieronder de samenvattingen. De serie Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks volgt dinsdagavond, aangezien er maandagavond nog gespeeld wordt.

De 28-jarige ex-prof Denzel Richardson sloeg dit weekeinde acht honkslagen, waarvan zes in één wedstrijd om er geen twijfel over te laten bestaan wie dit seizoen de beste slagman is van de hoofdklasse. Ook in 2019 was Richardson al de beste slagman van de hoofdklasse. Toen had hij een slaggemiddelde van .388.

De speler van L&D Amsterdam leidde de reguliere competitie in honkslagen (71) en laat met een slaggemiddelde van .447 concurrent Dwayne Kemp (.388 met 62 honkslagen) ver achter zich. Richardson sloeg dit seizoen bovendien de meeste punten binnen (46), en had onder meer de meeste tweehonkslagen (18) en driehonkslagen (3). Verder staat hij op de tweede plaats met gestolen honken (21) en als derde met homeruns (4).

Shurman Marlin (Twins Oosterhout) sloeg in 2019 al eens de meeste homeruns, maar werd Bryan Engelhardt met evenveel homeruns en minder slagbeurten in dat jaar de Homerun King. Dit jaar staat Marlin nog wel alleen aan kop. Met zeven homeruns staat hij momenteel boven Taylor Clemensia (6). Met nog twee resterende wedstrijden in de reguliere competitie lijkt het onwaarschijnlijk dat iemand Marlin nog inhaalt. Silicon Storks-speler Brendly Martina wist tot dusver de meeste honken te stelen. Hij bleef met 23 gestolen honken in 25 pogingen eerste voor Denzel Richardson (21 uit 24)

Curaçao Neptunus – Twins Oosterhout

Curaçao Neptunus stond het hele seizoen op de eerste plaats in de hoofdklasse en had vorige maand nog een voorsprong van elf punten op L&D Amsterdam. Die wisten de Amsterdammers de afgelopen weken in te lopen en daardoor zelfs donderdag kortstondig de eerste plaats in het klassement over te nemen. Daardoor had Curaçao Neptunus drie overwinningen nodig op het sterke Twins Oosterhout om de eerste plaats in de reguliere competitie veilig te stellen. In die missie slaagde de ploeg van hoofdcoach Ronald Jaarsma. In drie dagen tijd werd drie keer op rij afgerekend met de honkballers uit Oosterhout. Daarmee verzekerde Curaçao Neptunus zich van de eerste plaats in de reguliere competitie. En dus ook van het eerste ticket voor de European Champions Cup van 2022.

Foto: © Robert Bos

Twins Oosterhout kwam in drie wedstrijden niet verder dan drie runs tegen de koploper. Vrijdagavond gooide Diegomar Markwell (2-2-5-1) een complete wedstrijd voor zijn tiende overwinning van het seizoen, de meeste van alle pitchers dit jaar in de hoofdklasse. Hij moest echter wachten tot de zevende inning voordat zijn ploeg hem die winst gaf. Bij een 1-1 tussenstand scoorde Shaldimar Daantji het winnende punt. Twee innings later sloegen Stijn van der Meer en Dwayne Kemp met tweehonkslagen de laatste twee punten van de wedstrijd binnen: 1-4.

Met die overwinning keerde Curaçao Neptunus weer terug op de eerste plaats, de positie die de Rotterdamse ploeg dit hele seizoen al in handen had. En die gaf Neptunus nu niet meer uit handen. Want ook de wedstrijden op zaterdag en zondag leverden winst op. Zaterdag werd het 7-1, nadat Curaçao Neptunus al vroeg op een 4-1 voorsprong was gekomen. John Polonius sloeg later met een homerun nog eens twee punten binnen.

De laatste wedstrijd voor Curaçao Neptunus uit de reguliere competitie werd zondag ingekort tot 5 1/2 innings nadat de regen het veld in Oosterhout onbespeelbaar had gemaakt. In dat duel hadden beide ploegen één keer gescoord in de eerste inning. Voor de Rotterdammers sloeg Stijn van der Meer een solohomerun. In de tweede inning bracht Christian Diaz na een veldfout Curaçao Neptunus opnieuw op voorsprong. Maar ditmaal hield die voorsprong wel stand. Dat kwam vooral door pitcher Kevin Kelly, die samen met zijn veld vanaf de eerste inning veertien tegenstanders op rij uitschakelde, waarvan negen met drie slag. Dashenko Ricardo maakte er na zijn tweehonkslag in de zesde inning nog 1-3 van voordat de regen een einde maakte aan het duel.

 • Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus: 1-4 | boxscore
 • Curaçao Neptunus – Twins Oosterhout: 7-1 | boxscore
 • Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus: 1-3 (5 1/2 innings) | boxscore

L&D Amsterdam – Quick Amersfoort

Om uitzicht te houden op de eerste plaats moest er dit weekeinde tweemaal worden gewonnen door L&D Amsterdam. Aan die opdracht voldeden de Amsterdammers tegen hekkensluiter Quick Amersfoort. Het bleek uiteindelijk tevergeefs. Omdat Curaçao Neptunus geen fouten maakte, moeten de Amsterdammers genoegen nemen met de tweede plaats in de reguliere competitie.

Zaterdag sloeg L&D Amsterdam er lustig op los. Dat zorgde voor maar liefst zeventien honkslagen. Doordat L&D Amsterdam ook veertien spelers achterliet op de honken, bleef het na negen innings 1-8. Denzel Richardson schitterde met maar liefst zes hits, waaronder twee tweehonkslagen. Hij bracht daarmee niet alleen drie ploeggenoten over de thuisplaat, maar besliste ook de strijd om de titel Beste slagman in dit hoofdklasseseizoen.

Juan Carlos Sulbaran en Nick Veltkamp hielden Quick Amersfoort zondag negen innings lang puntloos. Slechts twee keer bereikte een speler van de Amersfoortse ploeg veilig het tweede honk. Niettemin hielden de bezoekers lang zicht op een overwinning, omdat L&D Amsterdam na een punt van Roelie Henrique in de eerste inning zes innings lang niet meer wist te scoren. Pas in de zevende inning bracht Sicnarf Loopstok de eindstand op het scorebord. Met zijn tweehonkslag stuurde hij Kenny Berkenbosch (honkslag) en Mick Vos (vier wijd) over de thuisplaat voor de 3-0 winst.

 • Quick Amersfoort – L&D Amsterdam: 1-8 | boxscore
 • L&D Amsterdam – Quick Amersfoort: 3-0 | boxscore

HCAW – DSS/Kinheim

Lars Huijer (10-4-4-0) en Ian Delemarre gooiden zaterdag voor HCAW samen twaalf keer drie slag om DSS/Kinheim negen innings lang puntloos te houden. Door tweehonkslagen van Arthur Bonevacia, Rodney Daal en Victor Draijer had HCAW na twee innings al een 0-6 voorsprong. Dat werd 0-9 na nog eens tweehonkslagen van Max Draijer en Jeandro Tromp in de achtste inning. Tromp sloeg daarmee twee van de drie Bussumse punten in deze inning binnen.

Zondag ging de winst naar DSS/Kinheim, dat de punten hard nodig had om kans te houden op de vijfde plaats in het klassement. Al in de eerste inning bracht Tommy van de Sanden zijn ploeg op voorsprong toen hij met een tweehonkslag twee punten binnensloeg. Maar het duurde tot de zevende inning voordat de wedstrijd werd beslist. Jochem Koedijk en Jason Jakobus opende deze slagbeurt met honkslag. Vlak voordat pitcher Jim Ploeger de slagbeurt met drie slag afsloot, kon Jakobus zijn ploeg voor de tweede keer dit duel op voorsprong zetten na een doorgeschoten bal. Met drie sterke innings hielden de Haarlemse honkballers hierna deze voorsprong wel vast. Daardoor liep HCAW-pitcher Dennis Burgersdijk zijn tiende seizoenszege mis en is Diegomar Markwell (Curaçao Neptunus) nu de enige pitcher geworden met tien zeges.

Met zijn vijftiende overwinning heeft DSS/Kinheim goede zaken gedaan voor de vijfde plaats. Dat betekent dat Hoofddorp Pioniers zijn twee resterende wedstrijden moet winnen om de vijfde plaats in het klassement over te kunnen nemen.

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

In de jacht op de vijfde plaats speelde Hoofddorp Pioniers dit weekend maar één wedstrijd. Die leverde wel winst op tegen het lastige Silicon Storks. De Hoofddorpse ploeg sleepte de winst pas in de achtste inning binnen. Bij een 3-3 tussenstand sloeg Nathan Berkel een homerun waarmee hij Jeldwin Orman (honkslag) mee over de thuisplaat nam voor de 5-3 zege. Het was de eerste homerun voor Berkel dit seizoen en zijn derde in zijn twee seizoenen in de hoofdklasse. De slagploeg van Silicon Storks kwam dit duel tot meer honkslagen (10 tegen 7), maar bleef na negen innings met lege handen. Derde honkman Brendly Martina wist twee honken te stelen, waarmee hij zijn eerste plaats in het klassement voor gestolen honken verstevigde.

De wedstrijd tussen Silicon Storks en Hoofddorp Pioniers werd op zondag afgelast. Dit duel wordt maandagavond in Hoofddorp gespeeld. Dinsdagavond staat in Hoofddorp ook nog de hervatting van de gestaakte wedstrijd tegen Twins Oosterhout op het programma. Alleen als Pioniers beide wedstrijden wint, kan de Hoofddorpse ploeg in het klassement nummer vijf DSS/Kinheim passeren.

 • Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks: 5-3 | boxscore
 • Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: afgelast

Klassement na 14 speelrondes

1. Curaçao Neptunus  42-68
2. L&D Amsterdam   42-67
3. HCAW        42-57
4. Twins Oosterhout  41-43
5. DSS/Kinheim    42-30
6. Hoofddorp Pioniers 40-28
7. Silicon Storks   41-21
8. Quick Amersfoort  42-14

De nummers 1 tot en met 4 vervolgen vanaf donderdagavond 2 september de strijd om de landstitel in de Play-Offs (Bovenste-4 poule). Curaçao Neptunus speelt in een best-of-five tegen Twins Oosterhout. De andere best-of-five gaat tussen L&D Amsterdam en HCAW. De nummers 5 tot en met 8 spelen dan verder in de Onderste-4 poule. Het team dat als laatste eindigt in die Onderste-4 poule speelt om promotie/degradatie tegen de kampioen uit de eerste klasse.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse