Pitcher Mike Groen in actie op het U23 wereldkampioenschap in 2019.

Honkbal

U23 Koninkrijksteam alsnog naar WK

U23 Koninkrijksteam alsnog naar WK

Morgen start het Koninkrijksteam in het Italiaanse Verona aan het U23 Europees kampioenschap. Voor de nationale U23-ploeg staan dit jaar twee grote toernooien op het programma. Nederland heeft namelijk alsnog een uitnodiging ontvangen voor het wereldkampioenschap dat volgende maand start in de Mexicaanse staat Sonora. Het wordt het eerste WK honkbal in ruim twee jaar tijd. Het toernooi start op donderdag 23 september. De finale is op zaterdag 2 oktober.

Het Nederlands Koninkrijksteam miste in 2019 plaatsing voor het wereldkampioenschap. Tijdens het Europees kampioenschap eindigde de Nederlandse ploeg toen op een teleurstellende vijfde plaats nadat het Koninkrijksteam het toernooi was begonnen met nederlagen tegen Groot-Brittannië en Frankrijk.

Duitsland en Tsjechië bereikten de finale en kwalificeerden zich daarmee voor de derde editie van het U23 wereldkampioenschap. De Europese titel ging naar de Tsjechen na een 1-4 overwinning in de eindstrijd van het EK.

Afmeldingen

Voor het U23 wereldkampioenschap was één wildcard beschikbaar. Die ging in 2019 al naar Zuid-Korea. Onlangs kwamen een aantal plekken beschikbaar na afmeldingen van tweevoudig finalist Japan, China, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Behalve met het Nederlands Koninkrijksteam is het deelnemersveld aangevuld met de nationale teams van Colombia, de Dominicaanse Republiek en Panama.

Het Koninkrijksteam is voor het WK ingedeeld in de zware poule B. Tegenstanders in deze groep worden Colombia, Zuid-Korea, Nicaragua, Panama en Venezuela. Het Koninkrijksteam speelt zijn wedstrijden in Hermosillo. Tsjechië en Duitsland zijn ingedeeld in poule A, samen met gastheer Mexico, Cuba, de Dominicaanse Republiek en Chinese Taipei. Deze teams spelen hun wedstrijden uit de eerste ronde in het Estadio Yaquis in Ciudad Obregon. Dat is ook de speellocatie voor de wedstrijden om de 7e tot en met de 12e plaats. De finaleronde wordt gespeeld in Hermosillo.

Tiende plaats

Het wordt de tweede keer dat Oranje deelneemt aan het WK voor spelers van 23 jaar en jonger. Tijdens de vorige editie in 2018 in het Colombiaanse Barranquilla eindigde het Koninkrijksteam met twee overwinningen in acht wedstrijden op een tiende plaats, voor Zuid-Afrika en Tsjechië. Mexico veroverde de wereldtitel na winst in de finale tegen Japan, de winnaar van de eerste editie in 2016.

Het U23 wereldkampioensachap in Mexico wordt het eerste WK honkbal in ruim twee jaar tijd. Het toernooi zou eigenlijk vorig jaar al worden gespeeld, maar werd toen vanwege de coronapandemie uitgesteld. Het laatste WK was het wereldkampioenschap voor spelers van 18 jaar en jonger in augustus/september 2019. Vanwege het uitstel mogen aan het WK eenmalig spelers van 24 jaar meedoen. Morgen start ook het U23 Europees kampioenschap. Daarvoor maakte manager Sidney de Jong onlangs de selectie bekend. In het Italiaanse Verona spelen de Europese deelnemers voor twee tickets voor het U23 WK van 2022 in Chinese Taipei.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal