Na Sparta/Feyenoord en Neptunus wordt Quick Amersfoort de derde club waarvoor Roger Bernadina op het hoogste niveau gaat spelen.

HB Hoofdklasse

Roger Bernadina gaat na het seizoen terug naar Nicaragua

Roger Bernadina gaat na het seizoen terug naar Nicaragua

Als de Holland Series van dit seizoen voorbij zijn, heeft Roger Bernadina nog ongeveer één week om zijn koffers te pakken. Hij moet zich eind oktober melden bij zijn nieuwe club: Leones de Léon in Nicaragua. Hij neemt met zijn team deel aan de Winter League van Nicaragua, die half november van start gaat. 

Het is qua omvang een kleine competitie met slechts vijf teams die elkaar in de competitie elk 30 maal ontmoeten. Het eerste deel van de competitie duurt tot eind december. Het kampioenschap wordt beslist in een aparte serie wedstrijden die in januari 2022 wordt gespeeld.

De nieuwe club van Bernadina speelt zijn thuiswedstrijden in het stadion Estadio Héroes y Martires de Septembre in Léon; het grootste honkbalstadion van het land.

Wij spraken Roger over zijn nieuwe avontuur:

Waarom ga je terug naar Nicaragua?

“Ik wil graag iedere dag met honkbal bezig zijn, daarnaast zijn de sfeer in het stadion en het contact met de fans voor mij heel belangrijk. De fans in de stad zijn op een relaxte manier ‘honkbalgek’. Wat wij hier in Nederland hebben met voetbal, geldt daar voor honkbal; het is de nationale sport.”

Kan je nog gewoon over straat?

“Ja hoor, dat lukt prima, maar ik word wel herkend. Die contacten met de fans vervelen nooit.”

Jouw nieuwe club heeft de laatste seizoenen goed gepresteerd

“Zeker, ze hebben de Winter League van Nicaragua zesmaal gewonnen; in het reguliere seizoen zijn ze ook tweemaal kampioen geweest.”

Belangrijk voor je Nederlandse fans: blijf je beschikbaar voor het Koninkrijksteam?

“Zeker! Als ik word geselecteerd, dan ben ik natuurlijk beschikbaar. Wanneer er wedstrijden worden gespeeld als ik in Nicaragua speel, is de reistijd wel even een punt van aandacht. Maar daar valt altijd een mouw aan te passen.”

Laatste vraag: hoe is het gesteld met Corona in Nicaragua?

“De laatste keer dat ik er was heb ik niets van speciale maatregelen gemerkt.”

(red. Dat heeft mogelijk iets te maken met de manier waarop de regering met Corona omgaat. De grote sportcompetities (zoals het honkbal) gaan gewoon zonder beperkingen door. Van coronagevallen in honkbalteams hoor je weinig; slechts in 2020 is de competitie korte tijd stilgelegd. Dat had volgens een woordvoerder van de regering niets met Corona te maken, maar was op uitdrukkelijk verzoek van de teams zelf.)

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse