Pitcher Tyson Quolas

HB Hoofdklasse

Twins Oosterhout sluit competitie af met recordzege

Pitcher Tyson Quolas (Twins Oosterhout).
Foto: © Robert Bos

Twins Oosterhout sluit competitie af met recordzege

Met de 22e overwinning van dit seizoen heeft Twins Oosterhout vanavond de reguliere competitie van de hoofdklasse afgesloten. Daarmee heeft de Oosterhoutse ploeg het eigen clubrecord uit 1995 verbroken. In Hoofddorp werd met 3-4 gewonnen van Hoofddorp Pioniers, dat daarmee zijn laatste kans op de vijfde plaats niet benutte.

In dertien seizoenen in de hoofdklasse won Twins Oosterhout nooit meer dan 21 wedstrijden in de reguliere competitie. Die prestatie behaalde de club in zijn tweede hoofdklasseseizoen in 1995. Vanavond verbeterde de ploeg van hoofdcoach Jeffrey Arends na 26 jaar in zijn laatste wedstrijd uit de reguliere competitie die prestatie. Het clubrecord overwinningen in de hoofdklasse heeft Twins Oosterhout voor de tweede keer ooit in de Play-Offs gebracht. Daarin is vanaf donderdagavond 2 september Curaçao Neptunus de tegenstander. De 3-4 overwinning op Hoofddorp Pioniers vanavond was nog maar de eerste zege in acht wedstrijden tijd sinds Twins Oosterhout op 5 augustus tegen Hoofddorp Pioniers (eveneens met 3-4) het eigen seizoensrecord al had geëvenaard.

Door zijn nederlaag van vanavond sluit Hoofddorp Pioniers de reguliere competitie af als de nummer zes. De Hoofddorpse ploeg had bij winst de vijfde plaats van DSS/Kinheim kunnen overnemen. Maar daar slaagde Pioniers niet in. De honkballers van hoofdcoach Mervin Gario eindigen met vijftien overwinningen op gelijke hoogte met DSS/Kinheim. De Haarlemmers wonnen echter vijf van de zes onderlinge wedstrijden (6-5 winst op 6 mei, 10-6 winst op 9 mei, 2-4 winst op 8 juli, 3-2 winst op 10 juli en 8-14 winst op 11 juli). Hoofddorp Pioniers won alleen de wedstrijd op 18 mei (5-1).

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

Terwijl vijf van de acht clubs de reguliere competitie zondag al hadden afgesloten, moesten nog drie teams een inhaalwedstrijd spelen. Maandagavond was het eerst de beurt aan de teams van Silicon Storks en Hoofddorp Pioniers.

Foto: © Robert Bos

Voor hun thuiswedstrijd in Hoofddorp miste de Haagse ploeg drie spelers. Pitcher Jayden Gonesh, catcher Yurdion Martie en binnenvelder Sheadion Jamanika reisden gisteren met het Koninkrijksteam af naar Italië voor het Europees kampioenschap voor spelers van 23 jaar en jonger.

Voor Silicon Storks stond er niets meer op het spel. De Haagse ploeg was met twaalf zeges en één gelijkspel al zeker van de zevende plaats in de reguliere competitie. Winst was voor Hoofddorp Pioniers met het oog op de vijfde plaats wel noodzakelijk. Daar moest de Hoofddorpse ploeg wel even op wachten. Pas in de slotfase scoorde Pioniers zeven punten voor de 5-9 winst. Bij een 5-2 achterstand sloeg Nathan Berkel met een tweehonkslag in de zevende inning twee runs binnen. Een hit van Jeldwin Orman en een tweehonkslag van Denzel Brooks brachten Hoofddorp Pioniers vervolgens langszij: 5-6. Daarmee was het verzet gebroken. Door drie vrije lopen en een kostbare vangfout kon de Hoofddorpse ploeg een inning later uitlopen naar 5-9 voordat het duel na acht innings werd beëindigd.

Derde honkman Brendly Martina (Silicon Storks) wist in de eerste inning het tweede honk te stelen. Het was zijn 24e gestolen honk van dit seizoen. De meeste van alle spelers in de hoofdklasse.

 • Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: 5-9 (8 innings) | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout

Op eigen veld ging Hoofddorp Pioniers vanavond op jacht naar zijn zestiende seizoenszege om als vijfde te kunnen eindigen. Hoofddorp Pioniers en Twins Oosterhout moesten vanavond opnieuw opdraven nadat hun onderlinge wedstrijd op zondag 8 augustus was gestaakt. Dat gebeurde in de tweede helft van de vierde inning met een 3-2 voorsprong voor Hoofddorp Pioniers. Even daarvoor was er onenigheid ontstaan tussen de spelers van beide teams, waarna de scheidsrechters besloten de wedstrijd stil te leggen. De Commissie Strafzaken van de KNBSB bepaalde dat de gestaakte wedstrijd in zijn geheel over moest worden gespeeld.

Foto: © Robert Bos

Zodoende begonnen beide teams weer op 0-0. Twins Oosterhout moest vanavond wel aantreden met een verzwakte selectie. Maar liefst zeven spelers reisden gisteren af naar het Italiaanse Verona voor deelname aan het U23 Europees kampioenschap. Waaronder Max Kops, die in het openingsduel op het EK vanavond maar liefst zes punten voor het Koninkrijksteam binnensloeg. Dat deed hij onder meer met een homerun.

Pitcher Tyson Quolas ving het gemis van de zeven spelers eigenhandig op. De Amerikaan gooide in zijn derde start van het seizoen zijn allereerste complete wedstrijd in de hoofdklasse. Hij verbeterde bovendien zijn aantal strikeouts van 20 mei, toen hij eveneens als startend pitcher tegen Hoofddorp Pioniers negen keer drie slag gooide. Vanavond kwam Quolas in negen innings zelfs tot elf strikeouts. De Amerikaan hoefde maar vijf honkslagen te incasseren, waarvan drie in de vierde inning. In die slagbeurt zorgde Hoofddorp Pioniers voor vuurwerk met een tweehonkslag van Nathan Berkel en op rij een driehonkslag van Jeldwin Orman en een tweehonkslag van Denzel Brooks. De drie hits waren goed voor een 3-0 voorsprong.

Die voorsprong hield stand tot de zevende inning. Twins Oosterhout greep op dat moment een pitcherwissel aan om de achterstand weg te werken. Hoofdcoach Jeffrey Arends, die in de zevende inning als pinch-runner op de honken kwam voor Joshua Zara (tweehonkslag), opende de score na vier wijd met volle honken. Even later sloeg Luuk Visser met nog altijd volle honken de bal het rechtsveld in. Daarop kon zelfs drie keer worden gescoord, mede door een fout in de Hoofddorpse defensie. Bij de 3-4 tussenstand hield Quolas de voorsprong in de slotfase vast. Met zijn elfde strikeout van de avond gooide de Amerikaan in de negende inning de wedstrijd uit.

 • Hoofddorp Pioniers – Twins Oosterhout: 3-4 | boxscore

Eindstand reguliere competitie

1. Curaçao Neptunus  42-68
2. L&D Amsterdam   42-67
3. HCAW        42-57
4. Twins Oosterhout  42-45
5. DSS/Kinheim    42-30
6. Hoofddorp Pioniers 42-30
7. Silicon Storks   42-21
8. Quick Amersfoort  42-14

De nummers 1 tot en met 4 vervolgen vanaf donderdagavond 2 september de strijd om de landstitel in de Play-Offs (Bovenste-4 poule). Curaçao Neptunus speelt in een best-of-five tegen Twins Oosterhout. De andere best-of-five gaat tussen L&D Amsterdam en HCAW. De nummers 5 tot en met 8 spelen dan verder in de Onderste-4 poule. Het team dat als laatste eindigt in die Onderste-4 poule speelt om promotie/degradatie tegen de kampioen uit de eerste klasse.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse