EK U23 2021

Koninkrijksteam U23 naar EK Finale!

Team Kingdom of the Netherlands U23 heeft zich geplaatste voor de EK Finale (Foto: Bob Prins)

Koninkrijksteam U23 naar EK Finale!

Team Kingdom of the Netherlands U23 heeft zich vanmiddag in Verona via een zege op Groot-Brittannië geplaatst voor de finale van het EK U23. Daarmee krijgt het morgenavond de kans om de titel van 2017 te heroveren en heeft het zich bovendien al geplaatst voor het WK U23 van 2022. De Britten werden met 12-4 verslagen.

Voor deze belangrijke halve finale gaf bondscoach Sidney de Jong de bal aan één van zijn meest ervaren Hoofdklasse starters: Naut Kragt van L&D Amsterdam. Kragt opende de wedstrijd met een strikeout, maar werd vervolgens hard geraakt door Matteo Sollecito, die een tweehonkslag sloeg. Met twee uit kwam daar ook nog een homerun van Michael Flaherty overheen, die daarmee zorgde voor een verrassende 2-0 voorsprong van de Britten.

Kragt kreeg gelukkig direct steun van zijn slagploeg. Julian Rip sloeg een infield single en Max Kops kwam via geraakt werper op het honk en zo kreeg het Koninkrijksteam meteen het eerste en tweede honk bezet. Delano Selassa bracht zijn ploeg met een 2-run double op gelijke hoogte. Even later, ook nog in de eerste inning, zorgden Sheadion Jamanika en Tyriq Kemp er met RBI-singles voor dat Oranje een 4-2 voorsprong nam.

Toen in de tweede inning opnieuw Selassa (RBI-single) en Tyriq Kemp (bases loaded walk) punten over de thuisplaat brachten, leek het duel met een 6-2 voorsprong al gespeeld. De Britten kwamen echter terug in de derde inning. Een veldfout leidde deze comeback in en met twee uit lukte het Kragt niet om uit de inning te komen. Een honkslag en een vrije loop zorgden voor volle honken en Kennard Dawson bracht Groot-Brittannië met zijn 2-run single terug tot 6-4.

Aaron ‘Win’ de Groot

Reliever Kevin Bakker kwam uit de inning met een groundout, maar kwam op zijn beurt in de volgende inning na back-to-back singles en een sac bunt in de problemen. Hij werd met één uit en lopers op het tweede en derde honk vervangen door Aaron de Groot, die zijn ploeg opnieuw uit de brand hielp. Twee strikeouts op rij maakten een einde aan de Britse dreiging en dat bleek een zeer belangrijk moment in de wedstrijd.

Een slagbeurt later volgde namelijk een complete momentum swing. Tommy van de Sanden (walk), Sheadion Jamanika (honkslag) en Yurdion Martie (honkslag) zorgden met 0 uit voor volle honken. De tweede bases loaded walk van de dag voor Tyriq Kemp en een two-run single van Jeandro Tromp zorgden al voor een grote voorsprong en die voorsprong bleef groeien deze inning. Eerst dankzij de RBI-double van Julian Rip en even later met wat hulp van de Britse pitching via een wilde worp en schijn.

Met Aaron de Groot op de heuvel kwam deze grote voorsprong, 12-4 inmiddels, niet meer in gevaar. De Groot was in 3.1 inning ongenaakbaar. Hij stond slechts twee honklopers toe (1 hit, 1 walk) en gooide 10 (!) keer drie slag. Voor de oplettende lezer: dat waren dus alle nullen die hij maakte deze wedstrijd. Hij pakte en passant zijn derde win van het toernooi in de vierde wedstrijd van het Koninkrijksteam. Het is de vraag of hij morgen ook weer beschikbaar is uit de bullpen, maar door zijn goede outing van vandaag beschikt het Koninkrijksteam verder over een zeer verse bullpen en zou theoretisch vrijwel elke pitcher morgen kunnen gooien.

Wie er op zaterdagavond om 20.30 uur in Verona de tegenstander is, weten we vanavond laat pas. Om 21.00 uur staan in de tweede halve finale thuisland Italië en Duitsland tegenover elkaar. Wel weten we al dat de finale morgen wederom live te zien is via www.baseballsoftball.tv!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in EK U23 2021