SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem klimt na Perfect Game tegen Roef!

Riangela Flanegin sloeg een grand slam homerun voor Sparks Haarlem en Alyson Spinas-Valainis gooide de eerste vier innings in een Perfect Game voor Olympia Haarlem. (Foto's: Fred Versluis en ESF)

Olympia Haarlem klimt na Perfect Game tegen Roef!

De competitie in de softbal-hoofdklasse werd zaterdag weer hervat na de onderbreking voor de Europese bekertoernooien, waarin de Nederlandse clubs succesvol waren. Olympia Haarlem veroverde na een thriller-finale de European Cup Winners Cup door een 2-0 achterstand om te draaien in een 2-3 overwinning tegen Inox Team Saronno uit Italië. Regerend landskampioen Roef! nam voor het eerst deel aan een Europees toernooi en won in de strijd om de European Premiere Cup het brons na een eveneens spannende wedstrijd tegen Rivas (Spanje), waarvan in de achtste inning met 2-1 werd gewonnen. Afgelopen week was er ook ‘Nederlands’ succes in het derde Europese bekertoernooi in het Bulgaarse Dupnitsa. Dit toernooi was in het verleden de B-poule van de Europa Cup, waarvan de A-poule in 2014 werd omgedoopt in Premiere Cup. De B-poule ging vanaf dat jaar verder als European Cup. In Bulgarije won Wesseling Vermins (Duitsland) de beker na een 6-1 overwinning in de finale tegen Wroclaw Panthers (Polen). In de Duitse ploeg kwamen Katherina Szalay, Hannah Held, Roos-Marijn Kramer en Masha Meloni in actie en die komen in onze hoofdklasse-competitie uit voor Onze Gezellen.

Op zondag stonden Olympia Haarlem en Roef! tegenover elkaar in een uitgestelde double-header en deelden de punten. Olympia kwam in de eerste wedstrijd tot een 7-0 shutout-winst in vijf innings, een duel dat voor de Haarlemse pitching een combined Perfect Game was. De tweede ontmoeting kreeg een Europa Cup-sfeertje met een spannende ontknoping, maar Roef! wist een nipte 2-3 voorsprong vast te houden. Wel miste Olympia door het verlies een kans bezit te nemen van de tweede plaats, maar de ploeg heeft nog vier inhaalwedstrijden op het programma staan en staat nu slechts één punt achter Tex Town Tigers. Op zaterdag kwamen vier ploegen tweemaal tot winst. Koploper Sparks Haarlem was tweemaal te sterk voor Onze Gezellen (11-1 en 8-2), dat hierdoor werd uitgeschakeld voor de eerste plaats. Tex Town Tigers won beide wedstrijden bij Quick Amersfoort (0-5 en 0-8). Olympia Haarlem en Roef! stonden zaterdag tegenover de hekkensluiters in de hoofdklasse. Olympia won tweemaal (3-11 en 0-5) bij Amsterdam Pirates, dat hierdoor officiëel als tweede ploeg werd uitgeschakeld voor de top-twee en dus de Holland Series. Roef! won op eigen veld tweemaal (18-0 en 8-0) van Hoofddorp Pioniers, dat dit seizoen nog altijd puntloos is. Roef! passeerde hierdoor Quick op de ranglijst en nam de vierde plaats over.

Stand: Sparks Haarlem 28-50, Tex Town Tigers 30-41, Olympia Haarlem 26-40, Roef! 30-33, Quick Amersfoort 30-30, Onze Gezellen 28-20, Amsterdam Pirates 30-16, Hoofddorp Pioniers 30-0.

Sparks Haarlem vs. Onze Gezellen

In het eerste duel had Sparks Haarlem genoeg aan vier innings om tot winst te komen. Rebecca Soumeru gooide haar eerste complete wedstrijd van het seizoen en stond vier honkslagen toe. Met een 2-0 voorsprong kwam Sparks Haarlem viermaal tot scoren in de tweede inning en bereikte een mercy-rule puntenverschil via een 5-run rally in de vierde slagbeurt. De thuisploeg nam vanaf de tweede inning meer afstand en besliste toen al eigenlijk de wedstrijd. Honkslagen van Nina Oomes en Maxime van Dalen (2-run) en tussendoor een fout leverden vier punten op. Met een 6-0 achterstand wist Onze Gezellen alleen in de vierde inning tot scoren te komen na een tweehonkslag van Karin Adriaansz-Tuk. Even later besliste Sparks Haarlem het duel in de vierde inning, waarin ook het aanvallende hoogtepunt in de wedstrijd kwam. Sparks Haarlem kreeg de honken vol via Tenley Boersma (honkslag), Nina Oomes (vangfout) en Maxime van Dalen (geraakt werpster). Hierna, er was inmiddels ook één uit, maakte Riangela Flanegin vol contact op een worp van Roos-Marijn Kramer en dreunde de bal over de linksveld-omheining voor een grand slam homerun. Met de stand nu op 10-1 kreeg Suka Van Gurp vier wijd. De international, die een week geleden als pick-up player met Forlì (Italië) de Premiere Cup won, scoorde het elfde punt toen er een fout werd gemaakt op een klap van Denice van Dijk. Met vijf homeruns deelt Riangela Flanegin nu de koppositie in deze categorie samen met Karin Adriaansz-Tuk en Maxime van Dalen. Maar na het weekeinde is Flanegin met .535 de nieuwe beste slagvrouw in de hoofdklasse. Voor het weekeinde stond ze op de tweede plaats met een slaggemiddelde van .526. Dat was slechts .003 achter koploopster Britt Vonk (Tex Town Tigers), maar die komt momenteel in de Verenigde Staten uit in het tweede seizoen van de nieuwe profcompetitie Athletes Unlimited.

Ook in de tweede ontmoeting sloeg Sparks Haarlem al vroeg toe met een 6-run rally in de tweede inning. Dit keer produceerde de thuisploeg slechts zeven honkslagen, maar kreeg ook acht loopsters op de honken via vier wijd. Met een 1-0 voorsprong was de tweede slagbeurt beslissend en werd ondermeer gescoord op honkslagen van Maxime van Dalen en Ismay Poot (2-run). Net als in het eerste duel wist Onze Gezellen in slechts één inning tot scoren te komen. Dat was dit keer de derde inning, waarin werd gescoord op klappen van Ella Krommendijk (honkslag) en Babs de Jonge (velderskeus), maar daar bleef het bij.

Quick Amersfoort vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers kwam tweemaal tot een shutout-winst bij Quick Amersfoort. Zeven van de tien speelsters in de startende line-up van TTT namen vorige week als pick-up player deel aan de verschillende Europese bekertoernooien. Dinet Oosting, Lizzie Clarijs en Lindsey Meadows wonnen met Olympia Haarlem de Cup Winners Cup. Van tegenstander Quick waren drie speelsters in de Cup-toernooien actief.

In het openingsduel in Amersfoort brak Tex Town Tigers een puntloze stand in de vierde inning. Dat gebeurde dankzij een 2-run single van Daniëlle ten Donkelaar, die in het Cup Winners Cup-toernooi pick-up player was in het team van het Zwitserse Zürich Challengers. In de zesde inning breidde TTT de voorsprong uit naar 0-5. Die rally begon met een RBI-double van Nadine Marinus, waarna ook werd gescoord op een grounder van Shaneequa Kock en een foute aangooi.

De tweede wedstrijd bleef aanvankelijk ook enige tijd puntloos en net als in de opener besliste TTT het duel laat. Met een 0-1 voorsprong sloeg de ploeg uit Enschede toe met vier punten in de vijfde inning. Dit keer kwam de rally tot stand via een wilde worp en puntscorende klappen van Nadine Marinus (honkslag), Daniëlle ten Donkelaar (velderskeus) en Shaneequa Kock (velderskeus). Goed slagwerk was er ook in de zevende inning, waarin dit keer twee extra-basehits werden genoteerd. Lindsey Meadows zorgde met een tweehonkslag voor het eerste punt en scoorde daarna zelf na een driehonkslag van Nadine Marinus, die op haar beurt de thuisplaat kon passeren op een grounder van Daniëlle ten Donkelaar. Quick wist slechts drie honkslagen te noteren op Lindsey Meadows, die de volle zeven innings gooide.

Amsterdam Pirates vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem ondervond niet veel problemen bij Amsterdam Pirates, dat voor het weekeinde theoretisch nog altijd een kans had de tweede plaats te bereiken. Maar na de dubbele nederlaag werd Pirates officiëel uitgeschakeld voor de titelstrijd, want dit seizoen plaatsen alleen de twee beste teams uit de reguliere competitie zich voor de best-of-three Holland Series.

In het openingsduel zette Olympia Haarlem al gelijk de toon door driemaal te scoren in de eerste slagbeurt en daar twee punten aan toe te voegen in zowel de tweede als de derde inning. Pirates wist aanvankelijk een mercy-rule puntenverschil te voorkomen, maar daar maakte Olympia in de zesde inning een einde aan via een 4-run rally. Een foute aangooi in een double steal-situatie, een wilde worp en een tweehonkslag van Quilen Dirksz leverden Olympia een snelle voorsprong op in de eerste slagbeurt. Nadat Pirates eenmaal tot scoren was gekomen in de eerste eigen slagbeurt, nam de Haarlemse tegenstander definitief afstand. Een homerun van Yindi Beekveldt en een driehonkslag van Lisa Hop (3-uit-3) in de tweede inning en een 2-run double van Anna Prins in de derde slagbeurt maakten er een 1-7 stand van. Na weer een tegenpunt in de vijfde inning kwam de winnaar van de Cup Winners Cup op een mercy-rule stand in de zesde inning door nog eens vier punten te scoren. Dat gebeurde na een fout, een honkslag van Lisa Hop en een 2-run double van rookie Daphne Onderwater, die hiermee haar eerste honkslag in de hoofdklasse liet aantekenen.

In de tweede wedstrijd kwam Alyson Spinas-Valainis tot een complete game 3-hit shutout, haar eerste 7-inning shutout sinds 18 juli vorig jaar. De rechtshander schakelde negen slagvrouwen met drie slag uit. Hoewel alleen Olympia Haarlem tot scoren kwam was het toch ook een beetje een werpstersduel tussen Spinas en Amsterdam-pitcher Sarah Cornell. Ook zij gooide het hele wedstrijd, kwam tot tien strikeouts, maar moest ook zeven honkslagen en vijf punten (drie verdiend) toestaan. De punten van Olympia kwamen dan ook verspreid over de wedstrijd tot stand en de ploeg kon niet tot een rally komen. In de eerste inning werd de score geopend na een honkslag van Mariëlle Vleugels, die ook in de derde inning tot een RBI-single kwam. Met een 0-3 voorsprong sloeg Rachel van Veen in de vierde inning een homerun. Dat was haar eerste van het seizoen, maar ook haar eerste sinds 16 september 2018. In de vijfde slagbeurt zorgde Jessie van Aalst met een grounder voor het vijfde punt.

Roef! vs. Hoofddorp Pioniers

Het eerste duel in Moergestel duurde slechts één uur. Okay, één uur en één minuut. Maar dat was voor Roef! genoeg om in twee slagbeurten achttien keer tot scoren te komen. Doordat Hoofddorp Pioniers de thuisplaat niet wist te passeren eindigde de eerste ontmoeting al na 2 1/2 inning. Roef! scoorde zevenmaal in de eerste inning en volgde met een 11-run rally in de tweede slagbeurt. De puntenproductie kwam tot stand op slechts zes honkslagen, maar twaalf slagvrouwen mochten naar het eerste honk gaan via vier wijd en bovendien maakte de Hoofddorpse verdediging ook nog eens zes fouten. Pioniers wist daar in de drie slagbeurten op Jessica Tolmie slechts één honkslag tegenover te zetten.

Roef! besliste het duel met een 7-run rally in de eerste inning, waarin Marjolein Merkx een 2-run single sloeg. De pitcher was in dit duel rechtsveldster, sloeg 2-uit-3, scoorde tweemaal en had drie binnengeslagen punten. Voor Merkx waren dit niet alleen de eerste RBI’s van het seizoen, het waren voor haar ook de meeste binnengeslagen punten in één wedstrijd en zelfs in één seizoen. Vorig seizoen sloeg ze voor het eerst twee punten binnen. Isa Los sloeg vijf punten binnen voor de thuisploeg. Drie daarvan kwamen tot stand via een baseclearing double in de derde inning.

De tweede wedstrijd kon na 4 1/2 inning worden afgesloten. Dit keer moest Roef! even op gang komen. Na een enkel punt in de eerste, tweede en derde inning volgde een 5-run rally in de vierde slagbeurt. In deze wedstrijd was Lisa de Vries met drie honkslagen op dreef voor de thuisploeg en sloeg Sophie Verdaasdonk drie punten binnen. Met een 3-0 voorsprong drukte Roef! definitief door in de vierde inning. Na een honkslag van Wies Ligtvoet, een gestolen honk-situatie en een honkslag van Lisa de Vries sloeg Sophie Verdaasdonk een 2-run homerun. Dat bracht de stand op 8-0, genoeg om het duel voortijdig te kunnen afsluiten. Pioniers kwam in dit duel tot vijf honkslagen, waaronder twee van Kelsey Huijzers.

Olympia Haarlem vs. Roef!

Op een zwaarbewolkte zondagmiddag stonden de twee succesvolle deelnemers aan de Europese bekertoernooien tegenover elkaar. Bij Olympia Haarlem ontbrak Cindy van der Zanden nog. Zij vormde afgelopen week samen met Dervisa Mutic (Sparks Haarlem) het coachduo van de mannensoftballers van Alcmaria Victrix, die in Italië deelnamen aan de European Super Cup. Dat toernooi werd zaterdag afgesloten.

In de eerste wedstrijd stonden Alyson Spinas-Valainis (vier innings) en Mariëlle Vleugels (één inning) samen niemand van Roef! tot de honken toe en realiseerden daarmee een combined Perfect Game. Het was de vijfde No-Hitter van dit seizoen en de tweede No-Hitter voor Olympia Haarlem. Op 13 mei gooide Lisa Hop tegen Onze Gezellen de eerste. Het was ook de derde Perfect Game van het seizoen 2021. De laatste keer dat een team twee No-Hitters in hetzelfde seizoen had was in 2018, waarin Sparks Haarlem tot deze prestatie kwam. De laatste Perfect Game gegooid door een Olympia Haarlem-pitcher dateert van 28 april 2013. Op die datum stond pitcher Lindsey Meadows niemand tot de honken toe in een 4-inning wedstrijd tegen het Talent Team Holland.

Olympia opende de score in de eerste inning via een 2-run triple van Quilen Dirksz, waarna Lisa Hop in de derde inning een solo-homerun sloeg. Via een wilde worp en een honkslag van Yindi Beekveldt werd de stand in de vierde inning verhoogd naar 5-0. Het mercy-rule puntenverschil werd bereikt in de tweede helft van de vijfde inning. Eerst werd gescoord na een foute aangooi, waarna Rachel van Veen met volle honken met een walk-off single voor een 7-0 stand zorgde.

De tweede wedstrijd was een stuk spannender en er leek zelfs een verlenging of een come-from-behind-winst in de maak. Beide teams kregen verschillende scoringskansen, maar de punten bleven schaars. Olympia Haarlem opende met een punt in de eerste inning na een honkslag van Mariëlle Vleugels, maar werd vervolgens puntloos gehouden door Marjolein Merkx, die het hele duel gooide. Roef! kwam in de vierde inning langszij via een honkslag van Sophie Verdaasdonk en nam de leiding toen Isa Los haar derde homerun van het seizoen sloeg in de vijfde inning. In de zevende slagbeurt zorgde Isa Los met een honkslag voor een insurance run en bracht de stand op 1-3. En dat bleek inderdaad een cruciaal punt, want het scheelde niet veel of Roef! stond ook in dit duel met lege handen. In de tweede helft van de zevende inning kreeg Anna Prins voor thuisploeg Olympia vier wijd met één uit en Brenda Beers een vrije loop met twee uit. Roef! was één uit verwijderd van de winst, maar de spanning steeg. Lisa Hop volgde met een puntscorende honkslag (stand nu 2-3), waarna de honken volraakten na een infield-hit van Jessie van Aalst. Zodoende stond het gelijkmakende punt op het derde honk en het winnende punt op het tweede honk. Kortom, the game was on the line. Maar de wedstrijd eindigde toen een door Mariëlle Vleugels geslagen bal werd gevangen door derde honkvrouw Sophie Verdaasdonk.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse