HB Hoofdklasse

HCAW brengt spanning terug in de Play-Offs

Foto: © Alfred Cop

HCAW brengt spanning terug in de Play-Offs

Terwijl Curaçao Neptunus in Oosterhout in zeven innings met 0-10 afrekende met Twins Oosterhout, bracht HCAW in Bussum de spanning terug in de Play-Offs. De nummer drie van de reguliere competitie profiteerde volop van een slechte dag van de titelverdediger om met 10-1 winst tegen L&D Amsterdam de stand in de best-of-five gelijk te trekken.

De overwinning van HCAW van vandaag was nog maar de eerste in een best-of-five van de Play-Offs sinds 2005, toen de ploeg zich voor het laatst plaatste voor de Holland Series. Of dat de Bussumse ploeg dit jaar ook gaat lukken, zal pas over drie weken blijken. Doordat HCAW de stand in de best-of-five gelijk heeft getrokken, valt de beslissing pas na de onderbreking voor het Europees kampioenschap. Morgen spelen HCAW en L&D Amsterdam hun derde wedstrijd uit de serie en vervolgen de best-of-five dan weer pas op zaterdag 25 september.

Curaçao Neptunus krijgt de kans om zich morgen als eerste ploeg al wel te plaatsen voor de Holland Series. De Rotterdamse ploeg won vandaag zijn tweede wedstrijd op rij uit de best-of-five tegen Twins Oosterhout.

HCAW – L&D Amsterdam

Als L&D Amsterdam aspiraties had om de best-of-five al in de eerste speelweek te beslissen, dan deed de ploeg die vandaag zelf de das om. HCAW scoorde drie punten in zowel de eerste als vierde inning. In allebei de slagbeurten profiteerde de Bussumse ploeg van veldfouten in de defensie van L&D Amsterdam. In totaal vier veldfouten maakte de ploeg vandaag. HCAW bleef zelf wel foutloos. En daardoor hield de thuisploeg met Lars Huijer (8-6-5-0) op de heuvel zijn tegenstander zes innings lang puntloos.

Was het donderdagavond nog spannend, vandaag had HCAW zijn tegenstander door de goede start volledig in zijn greep. In de zevende inning verkleinde Gilmer Lampe met een solohomerun de achterstand voor L&D Amsterdam wel tot 6-1, maar een inning later sloeg HCAW opnieuw genadeloos toe. Ook nu werd HCAW weer door zijn tegenstander in het zadel geholpen. Door een doorgeschoten bal, een wilde worp en vier wijd met volle honken scoorde HCAW drie van de vier punten in deze slagbeurt en bepaalde de thuisploeg de eindstand op 10-1.

Bij de Amsterdammers keerde vandaag Donny Breek terug op de heuvel. De voormalig profhonkballer werd op 26 juli van dit jaar na drie profseizoenen door Minnesota Twins ontslagen. Breek hield vandaag vier slagmannen stand. Hij zag ze alle vier op de honken komen.

 • HCAW – L&D Amsterdam: 10-1 | boxscore
 • Stand in de best-of-five: 1-1

Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus

De tweede wedstrijd uit de best-of-five tussen Curaçao Neptunus en Twins Oosterhout werd vooral het verhaal van catcher Dashenko Ricardo en pitcher Aaron de Groot (5-1-3-0). De Groot, die volgende week voor het eerst zijn opwachting mag maken voor het Nederlands Koninkrijksteam tijdens het Europees kampioenschap, was oppermachtig.

Nadat hij zijn heuveloptreden was begonnen met vier wijd stond hij niemand meer toe tot de honken totdat Ruendrick Piternella in de vijfde inning de eerste honkslag voor Twins Oosterhout dit duel sloeg. Op dat moment had Curaçao Neptunus al een 0-9 voorsprong genomen.

Curaçao Neptunus opende het duel met drie hits op rij om meteen in de eerste slagbeurt op 0-2 te komen. Na drie runs in de vierde inning verhoogde Dashenko Ricardo (3 uit 4) de voorsprong in de vijfde inning tot 0-10. Hij sloeg met een homerun drie punten binnen. De elfde Rotterdamse hit van de dag bracht in de zevende inning Ricardo voor zijn tweede punt van de dag over de thuisplaat. Ricardo had even daarvoor de bal met een stuit het stadion uitgeslagen voor een ground-rule tweehonkslag.

 • Twins Oosterhout – Curaçao Neptunus: 0-10 (7 innings) | boxscore
 • Stand in de best-of-five: 2-0

DSS/Kinheim – Quick Amersfoort

In de Onderste-4 poule pakte DSS/Kinheim zijn eerste winst. In Haarlem rekende de ploeg me 4-2 af met Quick Amersfoort. Sem Kuijper sloeg een tweehonkslag en een driehonkslag en scoorde daarmee twee van de vier punten voor zijn ploeg. De enige punten voor Quick Amersfoort kwamen in de vierde inning op het scorebord na een tweepunten-homerun van Taylor Clemensia.

 • DSS/Kinheim – Quick Amersfoort: 4-2 | boxscore

Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers

De honkballers van Silicon Storks herpakten zich vandaag na hun verlies van donderdagavond tegen Hoofddorp Pioniers. De thuisploeg had weinig genade met de Hoofddorpse ploeg. Al in de eerste inning scoorde de ploeg vijfmaal. Op hits van Ibrahin Redan (3 uit 4) en Yurdlon Martie (2 uit 3) liepen beide keren twee punten binnen.

Die achterstand kon Hoofddorp Pioniers niet meer inlopen. Vier pitchers van Silicon Storks stonden samen in negen innings maar vijf honkslagen toe. Nadat beide ploegen in de zevende inning eenmaal hadden gescoord, was de eindstand bereikt: 8-4.

 • Silicon Storks – Hoofddorp Pioniers: 8-4 | boxscore

Klassement Onderste-4 poule

1. DSS/Kinheim    01-02
2. Hoofddorp Pioniers 02-02
3. Silicon Storks   02-02
4. Quick Amersfoort  01-00

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse