Honkbal

SportAmerika Pro Update: slecht nieuws voor Ozzie en Xander, koppositie voor Jansen

Xander Bogaerts staat met corona aan de kant deze week (Foto; Phrake Photography)

SportAmerika Pro Update: slecht nieuws voor Ozzie en Xander, koppositie voor Jansen

Tekst: Hans Mulder

SEIZOENSSTATS: 513 AB, .259/.317/.483, .800 OPS, 82 R, 86 RBI, 34 2B, 23 HR, 17 SB, 107 OPS+

Ozzie Albies en de Atlanta Braves hadden een 9-0 road trip achter de rug, maar daarna werd het ze niet gemakkelijk gemaakt. Eerst waren er die twee nederlagen in eigen huis tegen de Yankees en vervolgens brachten de San Francisco Giants een bezoek aan Truist Park. De road trip verliep niet helemaal naar wens voor onze landgenoot, maar de lucht in Georgia deed hem schijnbaar goed. Lang mocht de infielder er niet van genieten, want deze week stapte het gezelschap op het vliegtuig naar Los Angeles voor een serie tegen de Dodgers.

Albies en de Braves wilden tegen de Giants die nare smaak wegspoelen die ze hadden overgehouden aan het bezoek van de Yankees. Binnen de kortste keren keek de ploeg ook tegen San Francisco tegen een 3-0 achterstand aan. Atlanta herpakte zich en dat gold ook voor Ozzie Albies. Zijn eerste drie AB’s liepen op niets uit, maar de tweedehonkman gaf het startsein voor een productieve zevende inning. Met een RBI-double bracht hij de achterstand terug tot 3-4 en een homerun van Jorge Soler deed de rest. De Braves wonnen met 6-5.

Een 2-for-4 van Albies in de tweede ontmoeting konden een 5-0 nederlaag niet voorkomen. Met singles in de eerste en de achtste inning trachtte Albies de tegenstander onder druk te zetten, maar helaas zonder succes. Halverwege deze maand timmerde Ozzie vier wedstrijden op rij een bal de tribunes in, maar nu werd zijn geduld op de proef gesteld. Na 14 augustus lukte het hem niet meer. Tot afgelopen zondag. In de zevende inning kwam hij door met zijn 34e double van het jaar en een inning later verzorgde hij het slotakkoord. Met een 8-0 voorsprong al op zak was deze long ball niet de belangrijkste van de 23, maar daarom niet minder welkom. Atlanta won de wedstrijd met 9-0 en daarmee deze serie.

PIJNLIJKE SERIE

Het goede gevoel waarmee de Braves naar de westkust trokken, verdween in LA al snel. Albies trok naar de westkust met in het achterhoofd dat hij .333 sloeg tegen de Dodgers en van zijn 4 hits tegen deze tegenstander er drie keer een double uitrolde. Zo mooi werd het dit keer bepaald niet voor de kleine infielder. Hij moest maandag lang wachten op zijn eerste en enige hit, maar in de achtste inning kwam hij alsnog door met een single. Hij tilde zijn hitting streak daarmee naar zes wedstrijden, maar moest dit duel met 5-3 aan de titelverdediger laten.

De hitting streak eindigde in de tweede ontmoeting, maar dat was nog het minst vervelende. Atlanta genoot van een 2-0 voorsprong na vier innings, maar kreeg in de vijfde een flinke tegenvaller te slikken. Albies was 0-for-2 toen hij in de vijfde weliswaar contact maakte, maar de bal ging via zijn knie fout. De tweedehonkman had veel pijn en moest door leden van de staf van het veld worden gedragen. De eerste berichten zijn dat de schade meevalt, maar de kans is aanwezig dat Ozzie Albies wel wat wedstrijden moet missen. Helaas konden de Braves hem niet opvrolijken. De tweede wedstrijd ging ondanks de voorsprong nog verloren en ook de derde werd een prooi voor de Dodgers. Het waren nipte nederlagen voor Atlanta, maar helaas voor de Braves tellen die even zwaar.

SEIZOENSSTATS: 459 AB, .298/.366/.4501, .867 OPS, 77 R, 70 RBI, 33 2B, 20 HR, 5 SB, 130 OPS+

De grip op de divisie zijn de Boston Red Sox al lang verloren, maar nog altijd is er wel het zicht op een wildcard. Vorig weekend troffen ze in de Cleveland Indians een tegenstander die te pakken was. Voor Xander Bogaerts was het zaak om op het nippertje nog iets van de maand augustus te maken. De kortestop begon furieus aan het seizoen, maar rond de ASG kwam de klad er toch een wat in. Cijfermatig is het zo slecht nog niet. Zo sloeg hij meer runs binnen dan in juli, maar een groot deel daarvan was in de 20-8 overwinning tegen de Rays. En dat was ook de volgende tegenstander voor de BoSox.

In de hoop dat de knuppel van Bogaerts na wat rust in gang zou schieten, mocht de kortestop de laatste wedstrijd tegen de Twins laten schieten. Het plan pakte niet lekker uit. Met drie K’s in vier at-bats keerde Bogaerts terug in de line-up tegen Cleveland. Zijn ploeggenoten compenseerden het gebrek aan slagkracht van hun infielder en versloegen de Indians met 4-3. Met z’n 33e double van het seizoen begon Xander Bogaerts goed aan de tweede wedstrijd. Een error van de defensie stelde J.D. Martinez in staat te scoren en zelf strandde Bogey op het derde honk. Hij was 1-for-5 in dit, na extra innings, met 5-3 gewonnen duel.

OPMERKELIJKE ACTIE

Boston was goed op weg om met een sweep te vertrekken uit Cleveland. Mede dankzij een single en een run van Bogaerts stond er een 4-0 voorsprong op het bord na vijf innings. De Indians bleken echter veel taaier dan gedacht. Met 7 runs in de laatste drie innings sloeg de thuisploeg hard terug en wendden ze een sweep af door met 7-5 te winnen. Xander Bogaerts was 2-for-13 in deze serie en zag zijn slaggemiddelde voor het eerst sinds 6 april onder de .300 duiken.

De Red Sox vervolgden hun road trip in Florida en in de vierde inning van de eerste wedstrijd had Bogaerts zijn eerste hit te pakken. Voor de kortestop was dit leuk, maar zijn team schoot er niets mee op. De Rays versloegen hun opponent maandag vrij eenvoudig met 6-1. Met twee uit en het tweede honk bezet kwam Bogaerts in de tweede ontmoeting door met een RBI-single. J.D. Martinez kon vanaf het tweede honk de thuisplaat passeren, maar de aangewezen slagman kon op dat moment niet vermoeden dat die single voorlopig het laatste wapenfeit was van Xander Bogaerts. De kortestop werd in de tweede inning letterlijk van het veld gehaald vanwege een positieve coronatest en zal de komende dagen moeten toekijken. Boston verloor dit vreemde duel met 8-5, maar won de series finale met 3-2.

SEIZOENSSTATS: 280 AB, .221/.274/.393, .666 OPS, 27 R, 41 RBI, 14 2B, 10 HR, 3 SB, 80 OPS+

In tegenstelling tot Xander Bogaerts kan Didi Gregorius juist terugkijken op een goede maand. De kortestop van de Phillies heeft zijn jicht aardig onder controle en daarmee lijkt een last van zijn schouders gevallen. Afgelopen weekend speelde hij een serie tegen de Arizona Diamondbacks en voor aanvang van dat drieluik had hij al vijf multi-hit games in augustus. Daar zou het overigens niet bij blijven. Na de serie thuiswedstrijden vertrokken Gregorius en de Phillies naar Washington. Met in het achterhoofd dat Atlanta tegen de Dodgers speelde, hadden de Phillies hier louter zeges nodig.

De start van de serie van vier tegen de Diamondbacks liet even op zich wachten. Er waren wat positieve gevallen uitgerold bij de Phillies, waardoor er wat geschoven moest worden in de line-up. Arizona trok zich niets van de vertraging aan en leek op weg naar een eenvoudige zege. Didi Gregorius was nog niet verder gekomen dan een infield single in de zesde, maar in de negende maakte de kortestop het nog serieus spannend. Een single leverde Philadelphia 2 runs op en bracht de achterstand terug tot 7-8. Verder dan dat lieten de D-Backs het echter niet komen.

EVEN NAAR HUIS

Ook in de tweede ontmoeting dreigde Sir Didi deze tegenstander pijn te doen. Met twee honken bezet en één uit in de zevende kon Gregorius, met een 4-2 voorsprong al op zak, een vorentscheidung afdwingen. In plaats daarvan sloeg hij de bal in een dubbelspel en bleef hij 0-for-5. Na extra innings werd er wel gewonnen: 7-6. Met 3-for-4 nam Gregorius zaterdag op grandioze wijze revanche voor die 0-for-5 van vrijdag. Het betroffen 3 doubles en 2 ervan leverden hem ook nog een RBI op. Zijn slaggemiddelde schoot omhoog naar .221 en de 7-0 overwinning maakte deze avond compleet. Zondag wonnen de Phillies opnieuw, nu met 7-4, maar deze liet Gregorius schieten.

Na deze home stand trokken de meeste Phillies naar Washington voor een serie tegen de Nationals, maar dat gold niet voor Didi Gregorius. De kortestop stapte op het vliegtuig naar Curaçao om daar bij de geboorte van zijn kind te zijn. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wanneer Sir Didi terugkeert. Wel is duidelijk dat zijn Phillies de druk op Atanta aardig opvoeren. De naweeën van Ida gooiden hier en daar wat roet in het eten, maar de Phillies sloegen zich stoïcijns naar drie overwinningen.

SEIZOENSSTATS: 55.1 IP, 2-4 (30 SV), 2.60 ERA, 1.157 WHIP, 3.25 FIP, 20 R, 16 ER, 32 BB, 68 K, 153 ERA+

Voor Kenley Jansen stond augustus in het teken van revanche. De closer van de LA Dodgers wilde zich wreken voor een erg matige juli, waarin onze landgenoot in 7.2 innings maar liefst 15 hits en 8 runs om zijn oren kreeg. Het gewenste eerherstel kwam er inderdaad deze maand. Dave Roberts zond zijn closer bovengemiddeld vaak naar de heuvel en Jansen beschaamde het vertrouwen niet. Tegen de Rockies kreeg hij van zijn manager nauwelijks tijd om bij te komen en daarna volgde een interessante herhaling van de NLCS van vorig seizoen.

Na een korte, maar succesvolle road trip naar San Diego moesten de Dodgers de eerste wedstrijd in een serie van drie aan de Colorado Rockies laten. Vorige week zaterdag kwam de titelhouder in deel twee wat voor de dag. Dankzij 3 runs in de achtste inning mocht Kenley Jansen met een 5-2 voorsprong op zak beginnen aan de negende. Jansen had al 3 saves tegen deze tegenstander en had 14 pitches nodig voor zijn vierde. Veel te duchten van de Rockies had de closer niet. Trevor Story werd met drie slag opzij gezet en de overige twee nullen kostten Jansen in totaal 10 pitches. Na de 4-2 nederlaag op vrijdag herstelden de Dodgers de orde met een 5-2 overwinning. Voor Jansen betrof het zijn 29e save van het seizoen.

Tijdens de series finale op zondag mocht Jansen opnieuw zijn opwachting maken, maar dit keer niet uit luxe. De bullpen van de Dodgers had aardig wat te verduren gehad, waardoor Jansen zelfs met een 5-0 achterstand in de achtste inning aan het werk werd gezet. Hij had 13 pitches nodig voor twee ground outs en een strikeout, liet zijn ERA daardoor zakken naar 2.65 en zag even later hoe Justin Turner zelfs de negende inning voor zijn rekening moest nemen. Voor het eerst in tijden verloren de Dodgers weer eens een serie en lieten ze na in te lopen op de Giants.

SWEEEEEEP!

Tegen de Braves had de titelverdediger het weer helemaal op de rit. Gesteund door een sterke start wonnen de Dodgers afgelopen maandag de eerste wedstrijd met 5-3. Blake Treinen werd in dit duel als closer gebruikt. Die rol was in de tweede weer weggelegd voor Kenley Jansen. Nu sloeg de thuisploeg toe in de late innings en was het aan Jansen om de 3-2 voorsprong over de streep te trekken. De closer had het in juli moeilijk (ERA van 9.39) maar tegen de Braves was daar niets meer van te merken. Austin Riley maakte nog contact, maar werd een simpele out. De volgende twee tegenstanders konden na een strikeout gaan zitten.

Daarmee stelde Jansen niet alleen de zege veilig, maar voor de zevende keer in acht jaar tikt hij de grens van 30 saves aan. Tijdens het ingekorte 2020 bleef hij steken op 11 saves. Zijn ERA liet hij dalen naar 2.60 en in de gehele maand augustus kreeg hij slechts 3 runs tegen. Op 17 augustus waren het de Pirates die als laatste wisten te scoren tegen Jansen. Niet alleen Jansen is op dreef de laatste weken, maar zijn Dodgers hebben hun vertrouwde plek aan kop van de divisie weer ingenomen.

SEIZOENSSTATS: 117 AB, .239/.345/.419, .764 OPS, 17 R, 16 RBI, 3 2B, 6 HR, 16 SB, 110 OPS+

Augustus was voor Carter Kieboom de maand van zijn definitieve doorbraak. Nadat zijn Washington Nationals tijdens de trade deadline uitverkoop hielden, kreeg de jeugd een kans en Kieboom greep deze met alle mogelijke ledematen aan. Hij begon de maand met een 6-game hitting streak, sloeg de nodige runs binnen en tilde zijn slaggemiddelde zelfs even boven de .400. Helaas verliep de serie tegen de New York Mets niet geheel naar wens voor de derdehonkman, maar tegen de Phillies kreeg hij alle gelegenheid om dat weer recht te breien.

Met 2 hits in zijn laatste 10 AB’s verliep het einde van de road trip niet geheel naar wens voor Carter Kieboom. Die twee tikken kwamen ook nog eens in één wedstrijd. Helaas voor de derdehonkman en de Washington Nationals ging het tijdens de start van de home stand al niet veel beter. De New York Mets kwamen buurten in de hoofdstad en troffen een ijskoude Kieboom. Voor het eerst in meer dan drie weken bleef de infielder drie wedstrijden op rij verstoken van een hit. Alleen in de achtste inning van de derde wedstrijd bereikte Carter Kieboom de honken. Dit gebeurde middels vier wijd. Door de 0-for-11 in deze serie viel het slaggemiddelde terug van .253 naar .226.

BACK-TO-BACK

Na vier nederlagen in de laatste vijf wedstrijden werd het voor Kieboom en de zijnen niet eenvoudiger. Toch beet de derdehonkman tegen de hoger aangeslagen Phillies afgelopen maandag behoorlijk van zich af. In de tweede inning zette Kieboom de Nats op het bord nadat hij even daarvoor was doorgekomen met een single. Een inning later, bij een 6-2 achterstand, raakte de infielder de bal nog veel beter. Zijn vijfde homerun bracht de achterstand terug tot 6-3, maar de Phillies raakten er niet door in de war. Ondanks de productieve avond van Kieboom wonnen zij met 7-4.

Dinsdag schoof Kieboom een behoorlijk stuk op in de line-up. Vanaf de zevende plek vond hij zichzelf nu opeens terug op de tweede plek. Hij opende met een walk in de eerste inning en in de vierde maakte hij opnieuw een fan blij met een souvenir. De zesde homerun van Kieboom hielp Washington aan 2 runs, maar de Phillies pakten uit met in totaal 12 runs en zegevierden opnieuw: 12-6. Nadat de staart van Ida woensdag over het noordoosten trok, werd donderdag de series finale gespeeld. Ook deze ging, al zag het daar lang niet naar uit, naar de Phillies (7-6). Kieboom moest zich tevreden stellen met een single in de vierde en een walk in de vijfde inning. Hij komt daarmee op een slaggemiddelde van .239.

SEIZOENSSTATS: 290 AB, .245/.350/.341, .691 OPS, 39 R, 29 RBI, 15 2B, 3 HR, 10 SB, 96 OPS+

Het venijn zat deze maand in de staart voor Jurickson Profar. Mede vanwege zijn verblijf op de IL kon hij nauwelijks iets betekenen voor de San Diego Padres, maar tegen de LA Angels maakte hij toch het een en ander goed. De veelzijdige Profar mocht opeens weer opdraven in de starting line-up en met name in de eerste wedstrijd kreeg manager Jayce Tingler geen spijt van die keuze. Of er voor Profar een rol is weggelegd in de strijd om de wildcards zal de komende weken duidelijk worden. Er leek niet zo heel veel aan de hand voor de Friars, maar inmiddels zit de ambitieuze organisatie in zwaar weer.

MEER MINUTEN

Na die zo teleurstellende sweep tegen de Dodgers waren de Padres nog niet verlost van tegenstanders uit LA. Eind vorige week werd er een bezoek gebracht aan de Angels en daar bewees Profar weer eens zijn waarde voor de ploeg. Met twee honken bezet hielp de tweede triple van deze jaargang San Diego aan de eerste runs van de wedstrijd. Dankzij Jake Marisnick liep Profar zelf de 3-0 over de thuisplaat. Na vier nederlagen mochten de Friars eindelijk weer juichen: 5-0. Dat was niet het geval in de tweede wedstrijd. Met 0-for-3 bleef de bijdrage van Profar beperkt. In de achtste inning werd hij geraakt door de pitcher, maar het werd voor hem en de Padres een wedstrijd om snel te vergeten: 2-10.

Na die 0-for-3 was het slaggemiddelde van Profar voor het eerst in augustus onder de .240 gezakt. In het eerste duel met Arizona kreeg hij de kans hier iets aan te doen. Profar startte niet, maar kwam als pinch hitter nog wel twee keer aan slag. Die twee slagbeurten legden hem geen windeieren, want twee keer was een single het resultaat. Productief was hij niet, maar zijn teamgenoten compenseerden dit ruimschoots door met 7-5 te winnen. Een dag later, als starter dit keer, was Profar wel productief. Na een infield single in de derde inning mocht hij in de zesde z’n vijfde RBI van de maand bijschrijven. De RBI-single van Profar hielp Adam Frazier over de thuisplaat en daarmee was direct de eindstand op 3-0 bepaald. Een sweep zat er niet in voor de Friars. Arizona won woensdag de series finale met 8-3 en met 0-for-3 kon Profar geen potten breken.

SEIZOENSSTATS: 516 AB, .279/.320/.434, .754 OPS, 68 R, 71 RBI, 24 2B, 18 HR, 11 SB, 111 OPS+

De prestatiecurve van Jonathan Schoop heeft wel iets weg van de stand van de zon. In april en mei werkte hij langzaam toe naar juni om daar volop te schitteren. Eenmaal het hoogste punt bereikt, vlakte het in juli en augustus weer wat af. Schoop kwam er deze maand wat karig af wat RBIs betreft en ook lukte het hem slechts één keer de bal het stadion uit te slaan. Afgelopen weekend tegen de Blue Jays waren de runs duur. Daarna stond er een interessante clash met de Twins op het programma.

Schoop besloot de road trip in St. Louis met een 3-hit game en gaf dit thuis tegen de Blue Jays een vervolg. Hij moest daarvoor wel even geduld hebben, want zijn hits kwamen pas in de tweede helft van de wedstrijd. Met één uit kwam Schoop in de zesde inning door met een single en in de achtste herhaalde hij dit, maar nu met twee nullen op het bord. Het resulteerde niet in runs of RBIs, maar de Tigers wonnen wel: 2-1. In de zevende inning van de tweede wedstrijd zette Jonathan Schoop zijn team op het scorebord. Na zijn single was het Jeimer Candelario die zijn ploeggenoten over de thuisplaat sloeg. De achterstand werd daarmee teruggebracht tot 1-2. Uiteindelijk had Toronto extra innings nodig om er met een 3-2 zege vandoor te gaan.

WEINIG SPEKTAKEL

Jonathan Schoop was 0-for-4 in de series finale, die opnieuw erg close was. De infielder bereikte na een error de honken en scoorde wat later de eerste en enige run namens Detroit. Opnieuw scoorden de Blue Jays er één meer en trokken daarmee deze serie naar zich toe. Door de 3-for-12 in dit drieluik veranderde er nauwelijks iets aan ’t slaggemiddelde van Schoop, dat bleef hangen rond de .285. Tijdens de inhaalwedstrijd tegen de Twins was onze landgenoot 0-for-4 met 2 K’s. Voor de derde keer op rij werd verloren door de Tigers. Nu met 3-2.

Oakland was de volgende tegenstander tijdens deze home stand en helaas voor Schoop en de Tigers kreeg de losing streak een vervolg op dinsdag. In de zevende inning was er nog wel een single voor Jonathan Schoop, maar voor Detroit was er geen eer te behalen: 3-9. Aan alles komt een einde, dus ook aan de losing streak van de Tigers. Schoop speelde hierin een belangrijk rol. Zijn RBI-single in de zevende inning bracht Detroit naast Oakland en zijn ploeggenoten maakten het karwei vervolgens af. Na vier nederlagen lieten de Tigers zich het zoet van de overwinning goed smaken: 8-6. Dat zoet werd donderdag weer ingeruild voor een zure 8-6 nederlaag. Schoop verscheen slechts twee keer aan slag, maar keerde beide keren onverrichter zake terug.

SEIZOENSSTATS: 363 AB, .220/.284/.275, .559 OPS, 35 R, 28 RBI, 11 2B, 3 HR, 1 SB, 59 OPS+

Het was voor Andrelton Simmons vlees noch vis in augustus. De kortestop uit Mundo Nobo werkte een, voor zijn doen, vrij gemiddelde maand af en dat is in dit geval niet al te positief. Defensief is het bij Simba vrijwel altijd wel goed verzorgd, maar om een nieuw contract te verdienen, zal hij met zijn bat toch ook iets moeten laten zien. Dat was dit seizoen ver onder de maat en ook in augustus kon Simmons dat tij niet keren. Minnesota worstelde zich in augustus knap door een lastig schema, maar helaas kon Andrelton Simmons zich niet onderscheiden. Af en toe leefde zijn knuppel op. Wat dat betreft was de serie tegen Milwaukee typerend voor zijn seizoen.

Met een infield single in de tweede inning begon Simmons goed aan ’t drieluik tegen de Brew Crew. De kortestop herhaalde dit kunstje nog eens in de zesde inning. In beide gevallen stonden er ploeggenoten op de honken, maar gescoord werd er niet. Daarvoor was één klap van Josh Donaldson nodig, die Minnesota in de tweede inning aan de enige runs van de wedstrijd hielp: 2-0. Afgelopen zaterdag bleef Simmons (0-for-3) zonder hits, maar mocht hij wel zijn 28e RBI bijschrijven. Onze landgenoot nam de uitdrukking “take one for the team” in dit geval letterlijk. Met de honken vol werd hij geraakt door de werper. Met 6-4 ging ook dit duel naar de Twins, die niet voor het eerst een koploper in een divisie pootje lichtten. De series finale duurde voor Simmons zeven innings. De infielder was 0-for-2 en moest de zege aan Milwaukee laten: 2-6.

KNUPPEL ZWIJGT WEER

Na twee wedstrijden zonder hit was het maandag weer tijd voor Simmons om zijn knuppel weer eens in stelling te brengen. Zijn ploeg won de inhaalwedstrijd tegen Detroit met 3-2 en in de zevende tekende de kortestop voor een single. Op de sweep tegen de Yankees na hadden de Twins in augustus een naam opgebouwd als reuzendoder. Grote teams werden door hen verslagen, maar de Cubs bleken deze week een maatje te groot voor Simmons en de zijnen. In twee wedstrijden scoorden de Twins slechts één run en de knuppel van onze landgenoot zweeg (0-for-4). In beide wedstrijden haalde Simmons het einde van de wedstrijd niet en werd hij voortijdig vervangen.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan zullen wij wekelijks de MLB Update van SportAmerika delen op Honkbalsoftbal.nl! Voor meer supergave MLB content, zoals mooie podcasts, draft previews, prospect watches en natuurlijk het laatste nieuws is SportAmerika jouw thuis!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal