HB Hoofdklasse

Curaçao Neptunus naar Holland Series

Foto: © Robert Bos

Curaçao Neptunus naar Holland Series

Curaçao Neptunus heeft zich voor de tiende keer op rij en de 27e keer in totaal geplaatst voor de finale om het Nederlands landskampioenschap. Met een 5-0 overwinning in de derde wedstrijd uit de best-of-five tegen Twins Oosterhout verzekerden de Rotterdamse honkballers zich al vroegtijdig van een plaats in de Holland Series. De andere finalist wordt de winnaar uit de serie tussen L&D Amsterdam en HCAW, die pas na het Europees kampioenschap wordt beslist. De Bussumers leiden de serie met 2-1. Vandaag won HCAW met 1-7 zijn tweede wedstrijd uit de Play-Offs.

Curaçao Neptunus bekroonde vandaag al vroegtijdig zijn succesvolle seizoen, waarin de Rotterdamse ploeg vrijwel de hele competitie op de eerste plaats heeft gestaan. Ook Twins Oosterhout kende een sterk seizoen. De ploeg won onder leiding van hoofdcoach Jeffrey Arends de meeste wedstrijden in de reguliere competitie ooit (22) en bereikte voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Play-Offs. Het sterke seizoen leverde voor maar liefst zeven spelers een selectie op voor het U23 Europees kampioenschap. Maar in de Play-Offs slaagde Twins Oosterhout er niet in om het de Rotterdamse honkballers lastig te maken.

Curaçao Neptunus moet drie weken wachten op de tegenstander van de Holland Series. Dat wordt of L&D Amsterdam of HCAW. De laatste vijf jaar ging de strijd om de landstitel tussen Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam. Maar na de winst van vandaag is HCAW nog maar één overwinning verwijderd van het uitschakelen van de titelverdediger. HCAW kan dan de eerste andere ploeg worden in de Holland Series sinds Corendon Kinheim in 2015. De laatste keer dat HCAW in de Holland Series stond was in 2005. Toen was het Rotterdamse Neptunus de tegenstander. Tussen 1991 en 2005 stond HCAW tien keer in de Holland Series waarvan acht keer tegenover het Rotterdamse Neptunus. In 1996 (3-2 winst tegen Kinheim) en 1998 (3-1 winst tegen Neptunus) werd HCAW landskampioen.

Curaçao Neptunus – Twins Oosterhout

Curaçao Neptunus gunde in de best-of-five van de Play-Offs zijn tegenstander in drie wedstrijden maar één punt. Na de 0-10 shut-out van gistermiddag hielden de Rotterdammers Twins Oosterhout vandaag weer puntloos. Pitchers Kaj Timmermans (4-2-2-0) en Misja Harcksen (1-0-3-0) speelden scherp, maar vonden hun gelijke in de Japanners Taisei Nakamura en Shunta Oba.

De Rotterdammers bleken echter zeer effectief. De kansen die de ploeg kreeg, waren voldoende om het initiatief in de wedstrijd naar zich toe te trekken. Rake klappen van Dashenko Ricardo, John Polonius en Gianison Boekhoudt brachten vijf punten binnen. Met drie strikeouts gooiden Kevin Bakker en Kevin Kelly in de laatste twee innings de wedstrijd uit en loodsten zij hun ploeg in de Holland Series.

 • Curaçao Neptunus – Twins Oosterhout: 5-0 | boxscore
 • Eindstand best-of-five: 3-0 voor Curaçao Neptunus

L&D Amsterdam – HCAW

Door de finaleplaats voor Curaçao Neptunus spelen L&D Amsterdam en HCAW nu niet alleen om een plaats in de Holland Series, maar ook voor een ticket voor de European Champions Cup van volgend jaar. Curaçao Neptunus verdiende al een ticket voor het Europese clubtoernooi met zijn eerste plaats in de reguliere competitie. Het tweede ticket gaat naar de andere finalist in de Holland Series.

Daarvoor heeft HCAW nu ineens de beste papieren. Op het Sportpark Ookmeer speelde de Bussumse ploeg tegen de regerend kampioen opnieuw een zeer sterke wedstrijd. HCAW diende alle schade toe in de vijfde inning. Bij een 1-2 voorsprong zag de Bussumse ploeg de honken volstromen na hits van Julian Rip en Kedin Dirksen en geraakt werper voor Arthur Bonevacia. HCAW profiteerde optimaal. Rodney Daal sloeg de bal vlak voor zich de grond in waarop Rip kon scoren. Hierna sloegen Bob van der Meer en Max Draijer de bal op exact dezelfde plek het rechtsveld in. Daarop kon nog eens twee keer worden gescoord, voordat Jeandro Tromp met een diepgeslagen bal de voorsprong naar 1-6 verhoogde.

Tromp maakte er zelf 1-7 van nadat hij met volle honken in de achtste inning werd binnengeslagen door een grondbal van Arthur Bonevacia. L&D Amsterdam moest na de vijfde Bussumse slagbeurt in de achtervolging, maar kon weinig uitrichten tegen de foutloos spelende defensie van HCAW, dat onder leiding van pitcher Jim Ploeger (6-1-7-0) veruit het sterkste spel liet zien. Nadat L&D Amsterdam acht innings op rij puntloos was gehouden, was de tweede winst voor HCAW in deze serie binnen.

 • L&D Amsterdam – HCAW: 1-7 | boxscore
 • Stand best-of-five: 2-1 voor HCAW

Quick Amersfoort – DSS/Kinheim

Met een 4-8 overwinning bleef DSS/Kinheim vandaag ook in zijn tweede wedstrijd in de Onderste-4 poule ongeslagen. De Haarlemse ploeg kwam twee keer op achterstand, maar trok in de zesde inning definitief het duel naar zich toe. Nick Hofer en Thomas Bos sloegen twee punten binnen voor een 3-4 voorsprong. In de laatste twee innings scoorde DSS/Kinheim nog eens vier punten voor de 4-8 winst. Het laatste punt scoorde de Haarlemse ploeg op een driehonkslag van Sem Kuijper, zijn tweede in twee dagen tijd. Kuijper sloeg dit duel drie van de acht Haarlemse punten binnen.

 • Quick Amersfoort – DSS/Kinheim: 4-8 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks

Hoofddorp Pioniers kreeg in het duel tegen Silicon Storks direct in de eerste slagbeurten drie punten tegen, maar sloeg hard terug in de vierde inning. Zes hits brachten maar liefst acht punten binnen. Het bracht Pioniers op 10-3, een voorsprong die de thuisploeg niet meer uit handen gaf. Door onder meer vijf binnengeslagen punten van manager Mervin Gario trok de Hoofddorpse ploeg de winst met 15-6 naar zich toe.

 • Hoofddorp Pioniers – Silicon Storks: 15-6 | boxscore

Klassement Onderste-4 poule

1. DSS/Kinheim    02-04
2. Hoofddorp Pioniers 03-04
3. Silicon Storks   03-02
4. Quick Amersfoort  02-00

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse