SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem & Olympia Haarlem nemen afstand, spanning stijgt in Hoofdklasse

International Mariëlle Vleugels had in het weekeinde met twee gescoorde punten, drie honkslagen (twee doubles) en vier binnengeslagen punten een belangrijke bijdrage voor Olympia Haarlem. Foto (c) Fred Versluis.

Sparks Haarlem & Olympia Haarlem nemen afstand, spanning stijgt in Hoofdklasse

Met nog vijf speelrondes voor de boeg in de reguliere competitie begint de spanning in de Softbal Hoofdklasse nu toch echt te stijgen. De huidige top-4 ontloopt elkaar niet veel en zij zullen in de komende weken uitmaken wie gaan spelen om de kampioenstitel. De overige vier ploegen zijn uitgeschakeld. Hoewel Sparks Haarlem en Olympia Haarlem momenteel de twee kopposities innemen valt er nog niets te zeggen of zij ook daadwerkelijk de competitie op deze plekken gaan afsluiten. Zoals bekend zijn er dit seizoen geen play-offs en plaatsen de twee beste ploegen zich rechtstreeks voor de best-of-three Holland Series, die op de agenda staat voor 16 en 17 oktober. In de komende vijf weken staat de top-4 regelmatig tegenover elkaar en kan de stand nog flink wijzigen. Zo ontmoet koploper Sparks Haarlem aanstaande zaterdag titelverdediger Roef! en haalt de volgende dag in tegen Olympia Haarlem, dat het een dag eerder moet opnemen tegen Tex Town Tigers. Ook nog op het programma staan Roef! vs. TTT (18 september), Olympia vs. Sparks (2 oktober) en Roef! vs. Olympia (9 oktober). We hebben dus nog heel veel mooi, aantrekkelijk en spannend softbal voor de boeg, voordat we weten welke twee teams om de titel gaan spelen.

In het weekeinde kwamen vier ploegen op zaterdag tot een dubbele overwinning. Sparks Haarlem haalde belangrijke punten binnen tegen en bij Tex Town Tigers (2-7 en 0-7). Olympia Haarlem kwam als enige thuisploeg tot winst, maar moest wel tweemaal een achterstand uitwissen en boekte kleine overwinningen tegen Quick Amersfoort (3-1 en 6-4), waardoor de ploeg wat meer afstand nam van TTT. Door de dubbele nederlaag werd Quick nu ook uitgeschakeld voor de tweede plek en dus de Holland Series. Roef! zegevierde tweemaal (0-3 en 3-7) in Haarlem bij Onze Gezellen. Op zondag haalde OG in tegen Olympia en werden de punten gedeeld. Olympia won het eerste duel met 1-9, maar liep in de tweede ontmoeting tegen een 7-0 shutout-nederlaag aan. Door het verlies in de eerste wedstrijd werd ook OG uitgeschakeld voor de tweede plek en de kampioensreeks.

Amsterdam Pirates won zaterdag twee keer ruim (0-11 en 4-15) bij Hoofddorp Pioniers, dat halverwege het tweede duel een 4-2 voorsprong had. Hoewel Pioniers nog altijd puntloos is was deze double-header beslissend wat de laatste plaats op de ranglijst betreft. De ploeg die op de achtste (en laatste) plaats eindigt degradeert naar de Eerste Klasse. Pioniers kan in het restant van de competitie nog altijd in punten gelijk eindigen met Pirates, maar moet dan wel alle resterende wedstrijden in winst omzetten, terwijl de Amsterdamse ploeg alles moet verliezen. In dat geval, bij een gelijke stand, zal een beslissingswedstrijd volgen, omdat het om een degradatieplek gaat. Maar wanneer Pirates eenmaal wint of Pioniers eenmaal verliest zal degradatie voor de jonge Hoofddorpse ploeg een feit zijn. De plek van de degradant wordt volgend jaar ingenomen door de kampioen van de Eerste Klasse. Momenteel is het Rotterdamse Neptunus de ongeslagen koploper (11-0) in de op één na hoogste afdeling met nog één competitieronde voor de boeg. Na afsluiting van de competitie wordt de Eerste Klasse gesplitst, waarna de top-4 en onderste-4 elk vanaf 25 september nog een vervolgcompetitie speelt. De winnaar van de top-4 is kampioen en promoveert naar de Hoofdklasse. Neptunus wordt op de ranglijst gevolgd door Onze Gezellen-2, Euro Stars, Twins Oosterhout en UVV, die allemaal dicht bij elkaar staan. Donderdag haalt Neptunus in tegen Euro Stars, terwijl aanstaande zaterdag UVV en Twins tegenover elkaar staan in hun laatste double-header van de reguliere competitie.

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 30-54, Olympia Haarlem 30-46, Tex Town Tigers 32-41, Roef! 32-37, Quick Amersfoort 32-30, Onze Gezellen 32-22, Amsterdam Pirates 32-20, Hoofddorp Pioniers 32-0.
Stand Eerste Klasse: Neptunus 11-22, Onze Gezellen-2 11-16, Euro Stars 11-14, Twins Oosterhout 12-14, UVV 12-14, DSS 12-6, Red Lions 11-4, Orioles 12-2.

Tex Town Tigers vs. Sparks Haarlem

In het openingsduel in Enschede sloeg Sparks Haarlem in de derde inning toe met een 5-run rally. Daar werden een inning later twee punten aan toegevoegd, waarna Tex Town Tigers met een 0-7 achterstand alleen in de vijfde en zesde inning tot scoren wist te komen. Sparks kwam tot twaalf honkslagen, waaronder drie van Riangela Flanegin (met .531 de beste slagvrouw in de Hoofdklasse) en Kimberly Jones. ‘Cirkel-veteranen’ Kirsten Scheele en Rebecca Soumeru schakelden samen zeven slagvrouwen met drie slag uit en stonden zes honkslagen toe. Toch was het Tex Town Tigers dat dicht bij het openingspunt was in de tweede inning toen het met één uit de honken vol had staan. Annemiek Jansen en Dinet Oosting kregen beiden vier wijd en met één uit was iedereen safe op een velderskeus-klap van Lindsey Meadows. Maar een gedwongen nul op de plaat en een strikeout maakten een einde aan wat een productieve slagbeurt had kunnen zijn. In de derde inning draaide Sparks de rollen om en kwam wel tot een rally door vijfmaal te scoren met twee uit! Tenley Boersma kreeg tussen twee vangballen door vier wijd van starter Lindsey Meadows. Kimberly Jones volgde met een honkslag, waarna een vrije loop voor Maxime van Dalen eindigde in een wilde worp die Boersma in staat stelde tot scoren te komen. Honkslagen van Riangela Flanegin (1-run) en Zoe Hicks (2-run) plus een fout op een klap van Bobbi Scheurkogel voerden de stand op naar 0-5 en zorgden ook voor een werpsterswissel. Een honkslag van Van Dalen en een opofferingsslag van Flanegin op Ginger de Weert maakten er in de vierde inning een 0-7 stand van. TTT kwam na de tweede inning niet in scoringspositie, maar voorkwam een mercy-rule nederlaag door te scoren in de vijfde (tweehonkslag Dinet Oosting) en zesde slagbeurt (opofferingsslag Aafje van Baal).

In de tweede ontmoeting kwam Sparks Haarlem wel tot een mercy-rule overwinning, maar daar zag het aanvankelijk niet naar uit. De koploper kwam voor het eerst tot scoren in de tweede inning, maar besliste het duel pas in de vijfde inning via een 6-run rally. Een honkslag van Denice van Dijk leverde Sparks het eerste punt op, waarna twee puntloze innings volgden. In de eerste vier innings kwam Sparks ook niet verder dan maar drie honkslagen. Maar in de vijfde inning sloeg Sparks er ineens flink op los met vijf succesvolle honkslagen, die zes punten opleverden. Maxime van Dalen, Zoe Hicks en Bobbi Scheurkogel sloegen puntscorende honkslagen, Suka Van Gurp leverde een RBI-double af en de rally werd afgesloten met een 2-run double van Denice van Dijk. Ook in deze wedstrijd kreeg Tex Town Tigers de kans de leiding te nemen, maar slaagde daar wederom niet in. In de vierde inning, met slechts een 0-1 achterstand, kreeg de thuisploeg drie loopsters met nul uit. Dit keer werden twee loopsters gedwongen uitgeschakeld op de plaat, waarna een line drive van Annemiek Jansen onschadelijk werd gemaakt.

Olympia Haarlem vs. Quick Amersfoort

Olympia Haarlem kwam tegen Quick Amersfoort pas laat op gang in het openingsduel tegen Quick Amersfoort. De ploeg keek al snel tegen een achterstand aan, maar draaide het duel in de vijfde inning om. Quick, dat lange tijd in de top-vier stond, maar daar nu definitief uit is verdwenen, opende de score in de eerste inning via een honkslag van Franka van Dijk. Daar bleef het bij. De Amersfoortse ploeg liet in de tweede inning drie loopsters achter. Met twee uit en een loopster op het eerste honk sloeg Angelica Bomba een honkslag. Met loopsters ‘at the corners’ besloot Olympia hoofdcoach Stanley Doney om powerhitter Laura Wissink ‘heen te gooien’ en gaf het teken voor opzettelijk vier wijd. Die beslissing wierp vruchten af, want een pop-fly volgde en drie loopsters bleven achter. Quick kwam alleen in de zesde inning nog in scoringspositie. Olympia werd aanvankelijk van scoren afgehouden door Richelle van Gennip, die het hele duel gooide voor Quick, maar wel regelmatig honkloopsters kreeg. De thuisploeg leek in de eerste inning langszij te komen na een lead-off driehonkslag van Brenda Beers, maar zij werd later op de thuisplaat uitgeschakeld. In de tweede inning opende Cindy van der Zanden met een tweehonkslag, maar bleef achter. Een inning later bleven drie loopsters achter. Pas in de vijfde inning wist Olympia tot scoren te komen op Van Gennip, maar dat was het gevolg van twee fouten. Die zorgden voor loopsters op het tweede en derde honk, waarna Mariëlle Vleugels met één uit een 2-run single sloeg. Een inning later volgde een insurance run via een honkslag van Jessie van Aalst.

In de tweede wedstrijd keek Olympia tegen een 1-4 achterstand toen de ploeg in de zesde inning tot een 5-run rally kwam om toch weer tot winst te komen. Een honkslag van Puck van der Kolk en een fout leverden twee Quick-punten op in de eerste slagbeurt. Twee innings later zorgde Van der Kolk met een opofferingsslag voor het derde punt. Olympia Haarlem pakte een punt terug via een honkslag van Lisa Hop (3e inning), maar hier stond in de vijfde inning weer een Quick-punt tegenover. Dit keer via een lead-off homerun van Laura Wissink. De 1-4 voorsprong bleek niet genoeg. Na twee innings op rij te zijn uitgeschakeld sloeg Olympia in de zesde inning toe met vijf punten. Met één uit en Lisa Hop (honkslag) en Jessie van Aalst (vier wijd) op de honken produceerde Mariëlle Vleugels een puntscorende tweehonkslag en na opzettelijk vier wijd voor Cindy van der Zanden leverde een honkslag van Rachel van Veen twee punten op, wat de stand in balans bracht (4-4). Met Van Veen op het tweede en Van der Zanden op het derde honk en één uit volgde een opmerkelijke werpsterswissel aan Quick-zijde. Korte stop Laura Wissink nam de pitching over van Richelle van Gennip, die ook al de hele eerste wedstrijd had gegooid. Wissink maakte haar pitching-debuut in de hoogste klasse, maar zag Olympia de leiding nemen. Van der Zanden scoorde via een opofferingsstootslag/squeeze van Quilen Dirksz en Van Veen scoorde even later na een honkslag van Anna Prins. Quick werd vervolgens in de zevende inning op rij uitgeschakeld door Lisa Hop.

Onze Gezellen vs. Roef!

Roef! kwam zaterdag in Haarlem niet echt in de problemen tegen en bij Onze Gezellen. In het eerste duel stond de regerend landskampioen na drie innings met 0-3 voor. Geen ruime voorsprong, maar Onze Gezellen werd puntloos gehouden en dus waren de drie vroege punten voldoende. In de eerste inning opent Isa Los met een tweehonkslag en krijgt Wies Ligtvoet met één uit vier wijd. De twee scoren respectievelijk in een double-steal situatie en een velderskeus-situatie. Het derde punt wordt in de derde inning gescoord door Ligtvoet na een doorgeschoten bal. Onze Gezellen weet alleen in de zesde inning in scoringspositie te komen op Jessica Tolmie, die het hele duel gooit. In deze slagbeurt staat ze haar tweede honkslag toe als Desiree Adriaansz opent met een infield-hit. Zij bereikt via een opofferingsstootslag van de Duitse international Katharina Szalay het tweede honk, maar blijft daar achter.

In de tweede wedstrijd breekt Roef! met een 5-run rally in de vijfde inning een 1-1 stand. Onze Gezellen komt nu tot wat meer honkslagen en weet driemaal te scoren, maar kan de achterstand niet meer ongedaan maken. Beide teams scoren in de derde inning. In de vijfde slagbeurt komt Roef! op stoom en trekt het duel naar zich toe. Een tweehonkslag van Elizabeth Snow, honkslagen van Lisa de Vries (2-run) en Marjolein Merkx en een grounder van Gini Ketelaars leveren vijf punten op. Een sac-fly van Merkx zorgt in de zesde inning voor nog een extra puntje. OG kan hier nog slechts twee punten tegenover stellen. Wies Ligtvoet komt in dit duel tweemaal tot scoren. Dat brengt haar seizoentotaal op 42, goed voor een gedeelde eerste plaats met Britt Vonk (Tex Town Tigers). Ook slaat de international twee honkslagen, waardoor ze nu met 45 ook de koploopster in deze categorie is.

Hoofddorp Pioniers vs. Amsterdam Pirates

Amsterdam Pirates komt in het eerste duel bij Hoofddorp Pioniers tot een overtuigende 0-11 shutout op veertien honkslagen, waaronder drie van Stacy Groot, die ook drie punten binnenslaat. Sanne van der Putten gooit het hele duel voor Pirates en komt tot een 2-hitter. Pirates opent de score in de tweede inning met een 4-run rally met twee uit op drie back-to-back extra-basehits. Met loopsters op het tweede en derde honk (en twee uit) slaat Iris Hooijer een 2-run triple, gevolgd door een RBI-driehonkslag van Darby Pandolfo en een RBI-double van Stacy Groot. Honkslagen van Groot, Rhowan Stuart en Sietske Drijvers voeren de stand op naar 0-7 in de vierde inning. In de vijfde inning volgt nog een 4-run rally, dit keer op slagwerk van Kelly Koeman (honkslag), Stacy Groot (grounder), Sarah Cornell (driehonkslag) en Rhowan Stuart (honkslag). Pioniers weet alleen in de tweede inning het tweede honk te bereiken.

In de tweede ontmoeting laat Pioniers zien dat het wel degelijk talent in de ploeg heeft, maar dat de jonge speelstersgroep gewoon ervaring te kort komt om een wedstrijd naar hun hand te kunnen zetten. De ploeg staat na vier innings op een keurige 4-2 voorsprong, maar een eerste overwinning zit er niet in. Met een 0-1 achterstand heeft Pioniers de honken vol met twee uit en scoort na vier wijd voor Merel de Groot, maar laat drie loopsters achter. Pirates herneemt de leiding in de derde inning, maar in de tweede helft van de vierde inning komt Pioniers tot een 3-run rally met twee uit op startende pitcher Mandy van der Maas. Met twee uit en Julia Westhoek (velderskeus) op het eerste honk krijgt Merel de Groot en volgt Julia Kwakernaak met een puntscorende honkslag, die de stand weer in balans brengt (2-2). Hierna slaat ook Kelsey Huijzers een honkslag. De Groot scoort en Kwakernaak weet ook de thuisplaat te passeren na een fout. Pioniers staat ineens met 4-2 voor en de Pirates-coaching grijpt snel in en maakt een werpsterswissel. De Amerikaanse Sarah Cornell wordt naar de cirkel gehaald en zij staat in het restant van het duel niets meer toe. In de vijfde inning neemt Pirates de leiding weer over als driemaal wordt gescoord op twee fouten en een honkslag van Isabelle Markies. Na een punt via een wilde worp in de zesde inning komt de Amsterdamse ploeg tot een rally van negen punten in de zevende inning met als hoogtepunten een homerun van Rhowan Stuart en een baseclearing, 3-run triple van Sietske Drijvers.

Onze Gezellen vs. Olympia Haarlem

Op zondag worden er in de inhaaldubbel tussen Onze Gezellen en Olympia Haarlem twee mercy-rule overwinningen genoteerd en is er een puntendeling. Voor aanvang kan Onze Gezellen theoretisch nog op gelijke hoogte komen met Olympia Haarlem en is er ook nog een gelijke stand mogelijk tussen meerdere teams. Maar OG trekt in de eerste ontmoeting met 1-9 aan het kortste einde. Voor de thuisploeg betekent dit de officiële uitschakeling voor de tweede plaats van de ranglijst en dus ook voor de Holland Series. Toch duurde het ook dit keer even voordat Olympia Haarlem op gang kwam. Zaterdag was dat ook het geval tegen Quick Amersfoort. Dit keer bleef Olympia in de eerste drie innings puntloos op starter Lisa Meyering, maar toen volgde een 7-run rally in de vierde slagbeurt op drie pitchers. Het scoren gaat snel en soms makkelijk. Een honkslag van Jessie van Aalst en een tweehonkslag van Mariëlle Vleugels zorgen voor de eerste twee punten. Hierna wordt met loopsters op alle honken gescoord via een geraakt werpster en tweemaal vier wijd, waarna een honkslag van Yindi Beekveldt nog eens twee punten oplevert. Olympia voegt twee punten toe in de vijfde inning en OG weet alleen in de eigen vijfde beurt eenmaal tot scoren te komen.

In de tweede wedstrijd zijn de rollen omgedraaid en is Onze Gezellen duidelijk de beste ploeg. OG komt tot een 7-0 shutout, pitcher Roos-Marijn Kramer komt niet in de problemen en gooit het hele duel. Onze Gezellen opent de score in de tweede inning op een opofferingsslag van Ella Krommendijk. In de hiernavolgende slagbeurten breidt OG de voorsprong uit op klappen van Babs de Jonge (fout) en Katharina Szalay (honkslag-plus-fout). Met een 3-0 voorsprong is er in de vijfde inning een 4-run rally, waardoor de wedstrijd voortijdig kan worden afgesloten. Met volle honken wordt gescoord na vier wijd voor Masha Meloni en een honkslag van Melissa de Greef. Met nog steeds drie loopsters op de honken en twee uit wordt op een klap van Katharina Szalay een walk-off-error gemaakt. Twee loopsters komen door deze fout tot scoren en de 7-0 shutout is een feit.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse