Ozzie Albies won voor het eerst in zijn carrière een Silver Slugger Award.

Honkbal

SportAmerika Pro Update: historie voor Ozzie, Kieboom blijft scoren

Ozzie Albies is hot!
Foto: © Freek Bouw

SportAmerika Pro Update: historie voor Ozzie, Kieboom blijft scoren

Tekst: Hans Mulder

Nu we in de laatste maand van het reguliere seizoen zijn aanbeland, richten we in de Dutch Watch onze pijlen voornamelijk op de spelers die in aanmerking komen voor de play-offs. Natuurlijk laten we spelers als Jonathan Schoop en Carter Kieboom niet links liggen, maar ze zullen er de komende weken wel wat bekaaider vanaf komen. Dat geldt niet voor een speler als Ozzie Albies, die weer een bijzondere week achter de rug heeft. Over hem en de overige spelers van het Koninkrijksteam kun je weer alles vinden in deze SportAmerika Pro Update.

SEIZOENSSTATS: 539 AB, .258/.315/.494, .808 OPS, 89 R, 93 RBI, 34 2B, 27 HR, 17 SB, 109 OPS+

Veel sneller dan verwacht stond Ozzie Albies weer op het veld. Het zag er vorige week even akelig uit toen hij de bal tegen zijn eigen knie sloeg, maar uiteindelijk miste de infielder slechts twee potjes. Voor de Atlanta Braves was dit alleen maar goed nieuws, want in de race richting het postseason kan de regerend kampioen in de NL East alle hulp goed gebruiken. Vorige week kreeg de ploeg een sweep aan de broek van de Dodgers, maar in Denver probeerden de Braves weer naar grote hoogte te stijgen. Daarna keerden ze terug naar huis voor een serie tegen de Nationals.

WELCOME BACK OZZIE!

De gedwongen pauze pakte bepaald niet slecht uit voor Ozzie Albies. Hij miste de verloren laatste wedstrijd in LA en de met 6-5 gewonnen eerste wedstrijd tegen de Rockies, maar hij had vorige week vrijdag niet lang nodig om te acclimatiseren. Hij was terug als leadoff hitter en ramde de tweede bal die hij zag direct Coors Field uit. Zijn overige drie AB’s verliepen minder succesvol. Dat gold ook voor de wedstrijd als geheel. Voor de vierde dag op rij zat er slechts één run verschil tussen Atlanta en de tegenstander en voor de derde keer trokken de Braves aan het kortste eind: 3-4.

Die homerun van Albies bleek een voorbode op wat komen ging dat weekend. De tweedehonkman liet zijn 1-for-4 van vrijdag volgen door een 2-for-5 op zaterdag. Zoals het een goede leadoff hitter betaamd opende hij dit bal met een single en kon hij even later scoren na een productieve out van Austin Riley. Met een 2-2 tussenstand op het bord joeg hij in de derde inning de bal opnieuw het stadion uit voor zijn 25e homerun van het seizoen. Wederom was dit niet genoeg en weer ging een 1-run game naar de tegenstander: 6-7. Hoe anders was de vierde en laatste wedstrijd van deze serie. Al heel vlot namen de Braves afstand en weer was Albies de aanstichter van al dit geweld. De eerste pitch van de wedstrijd ging de tribunes in en daarmee legde de infielder (1-for-5) een basis voor een uiteindelijk 9-2 zege.

HISTORIE

Vorige week waren we op deze plek nog bang dat de Braves Albies enige tijd kwijt zouden zijn, maar er ging deze week een zucht van verlichting dat dit niet het geval was. Tussen 11 augustus en 14 augustus sloeg de infielder in vier achtereenvolgende wedstrijden een homerun en dit kunststukje herhaalde hij deze week. Hij nam drie dingers mee uit Denver en was dinsdag in de eerste wedstrijd tegen de Nationals opnieuw bij de pinken.

Zijn ploeg had zojuist een 5-1 voorsprong weggeven, maar in de zevende inning was daar opnieuw een homerun (met één ploeggenoot aan boord) van de man uit Willemstad. Dit betekende zijn 27e homerun en met Eddie Rosario aan boord was de klap goed voor 2 runs. In totaal tekende Albies dinsdag voor 4 RBIs en bracht zijn totaal daarmee op 93 voor het seizoen. Ozzie Albies is de eerste tweedehonkman van 24 jaar of jonger die in één seizoen minimaal 25 homeruns en 90 RBIs noteert. Ruim 80 jaar geleden was Joe Gordon de enige die hem voorging.

Na dit productieve optreden zweeg de knuppel van Albies op woensdag en prompt verloren de Braves met 2-4. Ook in de derde en laatste wedstrijd van deze serie weigerde de bat dienst. In de zevende inning kreeg Albies nog wel opzettelijk vier wijd met twee uit en twee honken bezet, maar pas in de tiende deed hij de Nats echt pijn. Of eigenlijk deed Joc Pederson dit. Door diens RBI-single kon Albies scoren en daarmee de Braves aan de 7-6 zege helpen. De home stand gaat dit weekend verder tegen de Marlins en Atlanta begint daaraan met een voorsprong van 3.5 wedstrijden op de Phillies en 5 op de Mets.

SEIZOENSSTATS: 459 AB, .298/.366/.501, .867 OPS, 77 R, 70 RBI, 33 2B, 20 HR, 5 SB, 128 OPS+

Waar Ozzie Albies razendsnel terugkeerde, daar liet de rentree van Xander Bogaerts op zich wachten. De kortestop testte positief op corona, maar bleek lang niet de enige van zijn team. De ene na de andere verdween op de Covid-list en manager Alex Cora kon praktisch dagelijks zijn filiaal in de Triple-A bellen voor één of meerdere spelers. Ondanks alle afwezigen (11!) waren de resultaten niet slecht deze week. De Red Sox wonnen vorige week twee van de vier wedstrijden tegen de Rays en pakten vervolgens de serie tegen de Indians. Deze week volgde opnieuw een belangrijk drieluik tegen de koploper in de divisie.

Bogaerts speelde daarin geen enkele rol van betekenis. Zijn naam ontbrak deze week op de wedstrijdformulieren vanwege Covid-19, maar in de loop van de week kwam er wel een goed bericht. De kortestop testte weliswaar positief, maar voelde zich goed. Volgens manager Alex Cora kan Bogaerts in het weekend van 10 september terugkeren in de line-up. Hij treft dan een team aan dat bijna in de geschiedenisboeken belandde. De Red Sox verloren afgelopen week achtereenvolgens één keer van de Indians en twee keer van de Rays. In de huidige staat is dat geen verrassing, maar wel dat de tegenstander telkens de dubbele cijfers haalde. Op fenway Park was dit sinds augustus 2006 niet meer voorgekomen. Een vierde blamage bleef hen bespaard, want woensdag werd met 2-1 gewonnen van de Rays en daarmee stonden de BoSox weer voor even tweede in de AL East.

SEIZOENSSTATS: 300 AB, .220/.278/.380, .658 OPS, 30 R, 42 RBI, 14 2B, 10 HR, 3 SB, 78 OPS+

Mede dankzij een 6-game winning streak mengden de Philadelphia Phillies zich weer in de debatten voor de titel in de NL East. Een groot deel van die overwinningen behaalden de Phillies zonder hun vaste kortestop. Didi Gregorius trok even naar Curacao om bij de geboorte van zijn kind te zijn. Afgelopen weekend maakte de international weer de oversteek naar Florida om zich bij zijn ploeggenoten in Miami te voegen. Na die serie zat de lange road trip er voor Philly nog niet op. Het ging deze week weer noordwaarts voor een drieluik tegen de Milwaukee Brewers.

Didi Gregorius had vier wedstrijden gemist toen hij vorige week vrijdag aantrad tegen de Miami Marlins. Vlekkeloos verliep die rentree bepaald niet. Voor de Phillies ging het aanvankelijk nog best aardig, maar dit gold niet voor Gregorius. Hij maakte zes innings vol en was daarin 0-for-3 aan slag. In die zesde inning liep het voor de bezoekers ook volledig in de soep. Miami scoorde 7 runs en legde daar de basis voor een 10-3 zege. Het tweede duel verliep voor Gregorius vele malen beter. Hij kwam in de eerste en de negende inning door met een single, maar zijn walk in de vierde deed de Marlins nog het meest pijn. Pitcher Ranger Suarez kwam vlak daarna door met een double en liet Gregorius de tweede run van de Phillies scoren. Genoeg voor de zege was dit niet, want in de achtste zetten de Fish er 3 runs tegenover.

Met een hit én een overwinning nam Gregorius afscheid van de Sunshine State. Met twee uit noteerde Gregorius in de vierde inning zijn 65e hit van het seizoen. Dankzij een homerun van Freddy Galvis kon de infielder even later de thuisplaat passeren voor wat op dat moment een 3-1 voorsprong betekende. De Phillies gaven dit nog uit handen, maar trokken in extra innings alsnog aan het langste eind: 4-3. Met 3-for-11 zag Gregorius zijn slaggemiddelde stijgen naar .224.

SLECHT EINDE

De Phillies begonnen bewonderenswaardig aan de serie tegen de Brewers. Op maandag 6 september werd de Brew Crew door de bezoekers met 12-0 aan de kant gezet. Helaas voor Sir Didi deed dit duel zijn slaggemiddelde geen goed. Hij was 0-for-4 met een walk, na een lange at-bat, in de achtste. Die vier wijd mondde uit tot één van de zeven runs die de Phillies in deze inning zouden scoren. Milwaukee sloeg in de tweede ontmoeting hard terug door Philly met 10-0 te kloppen, maar Gregorius maakte deze afgang niet mee. Hij bleef aan de kant.

Een dag later maakte de kortestop wel weer zijn opwachting. Het was voor de Phillies de zesde en laatste wedstrijd in deze road trip, die eindigde zoals hij begon. Met een nederlaag. Onze landgenoot opende de tweede inning met een single en probeerde daarmee de Brewers onder druk te zetten. Helaas werkten zijn ploeggenoten niet mee. Met 3-4 werd dit duel verloren, waardoor de Phillies in de NL East achter de feiten en de Braves aan blijven lopen. Gregorius sloot deze road trip af met 4 hits in 17 AB’s. Met een .224 slaggemiddelde ging het huiswaarts. Dit weekend treffen de Phillies daar de Colorado Rockies.

SEIZOENSSTATS: 57.1 IP, 2-4 (30 SV), 2.51 ERA, 1.157 WHIP, 3.32 FIP, 20 R, 16 ER, 34 BB, 69 K, 160 ERA+

Een interessante serie voor de LA Dodgers vorig weekend. De titelverdediger nam het in San Francisco op tegen de Giants en op het spel stond de koppositie in de NL West. Voor Kenley Jansen betekende dit een weerzien met de ploeg die het hem al zo moeilijk maakte dit seizoen. De closer had voor aanvang van dit drieluik 16 earned runs opgegeven en 9 daarvan waren tegen de Giants. Van de in totaal 32 hits die Jansen dit seizoen moest toestaan, kwam bijna een derde deel van de knuppel van deze tegenstander. Voor de Dodgers stond er daarna nog een pittige serie op het programma. In St. Louis stonden de Cardinals op de titelhouder te wachten.

Kansen op saves kreeg Jansen vorig weekend niet. Na twee dagen rust mocht hij vrijdag in de eerste wedstrijd al zijn opwachting maken in San Francisco. Hij deed dit niet met een voorsprong op zak. Het was zijn taak om de Giants van scoren te houden en de 1-1 op het bord te houden. Dit ging niet vanzelf. Darin Ruf en Kris Bryant kregen elk vier wijd. Verder dan dat liet Jansen het niet komen. Alex Dickerson maakte er nog een lange at-bat van, maar werd de tweede nul. Buster Posey kon na drie pitches weer gaan zitten. Jansen had zijn job gedaan, liet zijn ERA dalen naar 2.56, maar zag zijn ploeg in elf innings verliezen. Helaas voor LA was dit niet de enige nederlaag van het weekend. San Francisco won twee van de drie duels en pakte na deze serie de leiding weer in de divisie.

GEDULD

Na zijn inning tegen de Giants nam Jansen plaats in de wachtkamer. Tegen de divisierivaal speelde hij niet meer en daarna werd ook in St. Louis zijn geduld op de proef gesteld. De eerste twee wedstrijden gingen eenvoudig naar LA en was de closer niet nodig. Het derde duel werd een prooi voor de thuisploeg en pas donderdag, bijna een week na zijn laatste wedstrijd, mocht Kenley Jansen weer eens opdraven.

In de vijfde inning hadden de Cardinals een 2-1 voorsprong genomen en het was aan Jansen om dit in de achtste inning niet verder op te laten lopen. Onze landgenoot zette zijn slagploeg weer razendsnel aan het werk. Tyler O’Neill werd met drie pitches en een K weggezet, daarna had Jansen nog zes pitches nodig om Nolan Arenado en Dylan Carlson te elimineren. In totaal 9 pitches en zijn ERA daalde hiermee naar 2.51. Helaas voor de Dodgers slaagde de aanval er niet in een tweede run te produceren, waardoor de vier wedstrijden in deze serie gelijk over de teams werden verdeeld. De titelverdediger moet in de NL West nu de rivaal uit San Francisco weer voor laten gaan.

SEIZOENSSTATS: 150 AB, .247/.335/.393, .729 OPS, 20 R, 20 RBI, 4 2B, 6 HR, 100 OPS+

Voor de Washington Nationals staat alleen nog de eer op het spel dit seizoen. Ze hopen dat ze hier en daar nog wat contenders in de wielen kunnen rijden en bovenal dat de jeugd de geboden kans grijpt. Wat dat laatste betreft, hebben ze over Carter Kieboom niet veel te klagen. Het begin in juli was lastig, maar daarna vertoonde zijn slaggemiddelde een stijgende lijn. Niet dat je steil achterover slaat van zijn prestaties, maar Kieboom laat zich goed zien bij de Nats.

WALK IT OFF!

Afgelopen week kreeg hij die kans tegen de New York Mets. Een tegenstander die nog altijd hoopt op een divisietitel, maar dan wel afhankelijk is van de Braves en Phillies. Kieboom begon de serie 0-for-4, maar met name in de tweede wedstrijd kwam hij sterk voor de dag. De derdehonkman was 3-for-5 met 3 runs en in de zevende inning zijn vierde double van dit seizoen. De dadendrang van de infielder hielp de Nationals opnieuw niet aan een zege. Het eerste duel ging met 6-2 verloren en Game 1 in de doubleheader met 9-11. Deel twee werd door de Nationals gewonnen en daarin mocht Kieboom al in de eerste inning een RBI bijschrijven, zijn17e van deze jaargang.

Ook in Atlanta bleef Kieboom productief voor de Nationals. De bezoekers uit Washington maakten het de Braves knap lastig en met 3 hits in 12 at-bats liet de derdehonkman zich niet onbetuigd. In zowel de eerste als de derde wedstrijd kwam Kieboom door met een RBI. Carter Kieboom staat na deze serie op 44 wedstrijden dit seizoen en daarin kwam de infielder tot 20 RBIs, 20 runs, 37 hits en 6 homeruns. De enige wedstrijd tegen de Braves waarin Kieboom geen RBI noteerde, werd gewonnen door Washington. Na een enerverende series finale, die in de tiende inning werd beslist, moest de kampioen van 2019 deze serie alsnog aan Atlanta laten.

SEIZOENSSTATS: 299 AB, .241/.348/.334, .682 OPS, 40 R, 29 RBI, 15 2B, 3 HR, 10 SB, 93 OPS+

Jurickson Profar hoopt met zijn San Diego Padres een wildcard te bemachtigen, maar het resterend programma voor de Friars liegt er niet op. Zo spelen ze nog tien keer tegen de Giants, komen ze nog regelmatig de Dodgers tegen en treffen ze nog de Cardinals en de Braves. Vrijwel allemaal teams die nog ergens voor spelen. De enige uitzondering troffen ze afgelopen week in de LA Angels. Dat was tevens de afsluiting van een home stand, die vorig weekend begon met een serie tegen de Houston Astros.

De Padres hadden tegen de Astros overwinningen nodig. Het liefst drie om in de race om de wildcards alles in eigen hand te houden. In de eerste wedstrijd had manager Jayce Tingler de hulp van Profar maar heel even nodig. Onze landgenoot mocht alleen in de negende inning even opdraven, maar leading off lukte het hem niet de honken te bereiken. San Diego verloor dit duel met 3-6, maar met Profar op het eerste honk herstelde de ploeg zich knap in de tweede ontmoeting.

BALK

Met een single, zijn enige deze dag, liet Jurickson Profar de honken vollopen in wat een productieve inning zou worden. Zelf zou de international vanaf het derde honk scoren na een balk en daarmee de Padres op een 4-2 voorsprong brengen. Profar (1-for-4) mocht de gehele wedstrijd blijven staan en na afloop mochten de Friars een bescheiden feestje vieren: 10-2.

De series finale op zondag ging grotendeels aan de man uit Willemstad voorbij. Pas in de zevende inning maakte Profar zijn eerste en enige gang naar het slagperk. Hij dwong vier wijd af, maar een dubbelspel maakte een einde aan dit optreden. Met een walk-off homerun van Jake Cronenworth beslisten de Friars ook dit duel in hun voordeel: 4-3.

Twee dagen na die zege was er voor Profar weer een complete game weggelegd. Vier keer stond hij tegen de LA Angels in het slagperk en met vier wijd in de tweede inning begon het hoopgevend. De volgende drie AB’s leverden echter niets op en ook zijn ploeggenoten konden geen potten breken. De Angels hielden de Padres van scoren. Ze wonnen in San Diego met 4-0. Woensdag volgde de revanche al voor de Friars, maar in de 8-5 zege speelde Profar slechts een bescheiden rol. Alleen in de zevende inning kwam ’t voormalig topprospect aan slag, maar zonder resultaat. Zijn slaggemiddelde zakt naar .241. Met de Padres reist Profar dit weekend naar LA voor een serie tegen de Dodgers.

SEIZOENSSTATS: 543 AB, .280/.320/.436, .756 OPS, 74 R, 73 RBI, 26 2B, 19 HR, 1 SB, 110 OPS+

Jonathan Schoop kon met zijn Tigers vorig weekend landgenoot Profar een handje helpen. Detroit ging op bezoek in Cincinnati en de Reds strijden met de Padres om de tweede wildcard. De Tigers zijn al lang en breed uitgespeeld, maar in het eerste weekend van september zaten ze Cincy aardig in de weg. Na die serie zat de road trip er nog niet op voor Schoop en de zijnen, want in Steel City stonden de Buccos hen op te wachten.

In Oakland was Schoop 2-for-12 in drie wedstrijden, maar die twee hits had hij in Cincinnati al na vijf innings en drie AB’s te pakken. Met zijn negentiende homerun van het seizoen zette Schoop de Tigers in de derde inning op een 3-1 voorsprong en de infielder zou deze dag afsluiten met 4 hits, 3 runs en 1 RBI. Met 15-5 wonnen de Tigers het duel eenvoudig. Ook in de overige twee wedstrijden liet Schoop zich niet onbetuigd. Hij was in die duels 3-for-9 met onder meer zijn 25e double, 2 runs en zijn 73e RBI van dit jaar. Met Detroit won Jonathan Schoop twee van de drie duels en dat deed met name de Reds veel pijn.

Voor zowel de Tigers als Jonathan Schoop liep de serie in Pittsburgh uit op een teleurstelling. De infielder was in dit drieluik 1-for-12 en zag daardoor zijn slaggemiddelde dalen naar .280. Zijn enige hit betrof een double in de zevende inning van de eerste wedstrijd. Voor Schoop was dit zijn 26e tweehonkslag van deze jaargang. Detroit wist de Pirates alleen in de derde wedstrijd te verslaan en daarin noteerde Schoop, na een walk, zijn enige run van deze serie. De Tigers keren nu terug naar Motown en treffen daar dit weekend de Tampa Bay Rays.

SEIZOENSSTATS: 377 AB, .220/.285/.273, .558 OPS, 36 R, 29 RBI, 11 2B, 3 HR, 11 SB, 57 OPS+

Voor de tweede keer in vijf jaar en de eerste keer in de laatste drie seizoenen zullen de Minnesota Twins de play-offs missen. Ze hebben de laatste weken echter wel de status van reuzendoder gekregen door vrijwel elke koploper in de divisie te verslaan. Die kans kregen ze vorig weekend opnieuw. In Florida kruisten ze de degens met de Tampa Bay Rays. Daarna trok het gezelschap naar Cleveland voor hun laatste serie daar tegen de Indians.

Voor Simmons draait het in de laatste maand van het seizoen vooral om het opvijzelen van zijn statistieken. Defensief is er, zoals te doen gebruikelijk, niet veel op de kortestop aan te merken. Aanvallend des te meer. Ook ’t drieluik in Tampa Bay bracht daar geen verandering in. Simmons speelde alleen de eerste twee wedstrijden, kwam in vijf officiële at-bats tot één hit en dwong daarbij ook nog één keer vier wijd af. Zijn Twins wonnen één van de drie wedstrijd. Toevallig net die ene waarin Simmons niet in actie kwam.

Bij hun laatste bezoek aan de Indians kwamen de Twins ijzersterk voor de dag. Ze wonnen de eerste drie van de vier wedstrijden, hielden de toekomstige Guardians twee duels op rij van scoren en Simmons mocht voor het eerst sinds 28 augustus weer een RBI aan zijn totaal toevoegen. In de tweede ontmoeting was de kortestop 2-for-3 met ook nog een walk en kwam hij in de vijde inning door met een RBI-single. Het was pas zijn 29e binnengeslagen run van dit seizoen. Minnesota won deze wedstrijd, net als een dag later zonder Simba, met 3-0. Voor Simmons bleef het bij deze 2 hits. De derde wedstrijd speelde hij niet en in de vierde, met 1-4 verloren, ontmoeting bleef het bij 2 AB’s.

SportAmerika en de KNBSB zijn een mediapartnership aangegaan. Als onderdeel daarvan zullen wij wekelijks de MLB Update van SportAmerika delen op Honkbalsoftbal.nl! Voor meer supergave MLB content, zoals mooie podcasts, draft previews, prospect watches en natuurlijk het laatste nieuws is SportAmerika jouw thuis!

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal