SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem heeft Holland Series in zicht; Hoofddorp Pioniers degradeert

Koplopers Sparks Haarlem en Olympia Haarlem waren zondag aan elkaar gewaagd. Rachel van Veen (Olympia) schakelt Maxime van Dalen (Sparks) uit in de tweede wedstrijd. (Foto: Fred Versluis)

Sparks Haarlem heeft Holland Series in zicht; Hoofddorp Pioniers degradeert

Het was een ‘van-alles-wat-weekeinde’ voor Sparks Haarlem. De koploper in de Softbal Hoofdklasse won, verloor, speelde gelijk en zag een wedstrijd worden afgelast. Zaterdag eindigde het eerste duel tegen en bij Roef! met een 2-2 stand, omdat verder spelen na acht innings niet mogelijk was vanwege de weersomstandigheden. Het gevolg was dat de tweede ontmoeting werd afgelast. Op zondag kwam Sparks Haarlem op eigen veld tot een puntendeling in een inhaaldubbel tegen Olympia Haarlem. Sparks won de opener met 2-0, waarna Olympia het tweede duel met 9-10 won in acht innings. Dat zorgde weer voor een beslissing, want door de winst van Sparks Haarlem op zondag werd Roef! uitgeschakeld voor de eerste plaats. Zaterdag boekte Olympia een belangrijke dubbele zege tegen Tex Town Tigers (5-0 en 6-5). Ondanks de puntendeling op zondag kwam plaatsing voor de Holland Series voor beide teams weer een stukje dichterbij. Aanstaande zaterdag kan Sparks Haarlem zich als eerste plaatsen voor de kampioensfinale.

Aan de onderkant van de ranglijst viel ook een beslissing, want Hoofddorp Pioniers moet na drie seizoenen in de hoogste afdeling te hebben gespeeld een stapje terugdoen. De jonge ploeg heeft een zwaar seizoen achter de rug en stond voor een onmogelijke opdracht om degradatie te kunnen ontlopen. Niet alleen moesten alle resterende wedstrijden (waaronder zes wedstrijden tegen de top-vier) in winst worden omgezet, bovendien moest Amsterdam Pirates alle resterende wedstrijden verliezen. Alleen dan zou een beslissingswedstrijd tussen deze twee teams volgen. Het puntloze Pioniers verloor zaterdag met 3-0 bij Quick Amersfoort en stond zodoende voor de 33e keer dit seizoen met lege handen. De tweede wedstrijd moest in de eerste inning met een 3-1 voorsprong voor Quick helaas worden gestaakt, nadat iemand onwel was geworden. Het duel wordt dinsdagavond uitgesteld. Pirates verloor zaterdag op eigen veld tweemaal van Onze Gezellen (8-15 en 0-3).

In de Eerste Klasse bleef koploper Neptunus ongeslagen in de reguliere competitie na twee ruime overwinningen op zaterdag tegen Orioles (13-0 en 15-0) en een inhaalwinst op donderdag tegen Euro Stars (2-10). UVV won beide wedstrijden van de belangrijke dubbel tegen Twins Oosterhout (10-3 en 10-6), zodat de ploeg zich als laatste plaatste voor de top-vier. Na zaterdag staat er nog één inhaalduel op het programma (dinsdagavond Red Lions tegen Onze Gezellen-2), maar de top-vier is bekend. Neptunus, Onze Gezellen-2, UVV en Euro Stars gaan nu strijden om promotie naar de Hoofdklasse. Wanneer OG-2 winnaar wordt van deze Promotie-poule zal de nummer twee promoveren, omdat OG al een team in de hoogste afdeling heeft spelen.

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 33-57, Olympia Haarlem 34-52, Tex Town Tigers 34-41, Roef! 33-38, Quick Amersfoort 33-32, Onze Gezellen 34-26, Amsterdam Pirates 34-20, Hoofddorp Pioniers 33-0.
Stand Eerste Klasse: Neptunus 14-28, Onze Gezellen-2 13-18, UVV 14-18, Euro Stars 14-16, Twins Oosterhout 14-14, DSS 14-8, Red Lions 13-6, Orioles 14-2.

Roef! vs. Sparks Haarlem

De eerste ontmoeting tussen competitie-koploper Sparks Haarlem en titelverdediger Roef! was spannend van begin tot einde, maar kreeg uiteindelijk een onbevredigend slot. Of misschien toch wel. Het duel kreeg vanwege regen geen beslissing, maar de gelijke eindstand gaf wellicht toch een goed beeld, want beide teams deden niet voor elkaar onder. Sparks Haarlem opende de score in de vierde inning toen Suka Van Gurp met één uit vier wijd kreeg, het tweede honk stal en scoorde op een honkslag van Zoe Hicks. In de vijfde inning kwam Roef! langszij op Rebecca Soumeru, die in deze slagbeurt de pitching voor Sparks overnam van Kirsten Scheele. Met één uit raakte ze Onaisha Franka met een worp en die liet de gelijkmaker aantekenen na een tweehonkslag van Wies Ligtvoet. In de reguliere zeven innings kregen beide teams verschillende loopsters in scoringspostitie, maar was het Roef! dat het dichtst bij een mogelijk beslissend punt kwam. Sparks werd in de laatste drie slagbeurten op rij uitgeschakeld. Roef! liet tussen de derde en zesde inning zes loopsters achter, waarvan vier in scoringspositie. Eén daarvan strandde op het derde honk. Dat was Marjolein Merkx die de zesde inning opende met een honkslag, waarna haar pinch-runner Kelly Bezems via twee opofferingsstootslagen naar het derde honk werd gebracht. Rebecca Soumeru sloot daarna af met een strikeout.

In de achtste inning hernam Sparks Haarlem de leiding toen de snelle tie-break loopster en pinch-runner Dervisa Mutic scoorde op een infield-hit van Nina Oomes. De voorsprong was van korte duur, want ook Roef! kwam tot scoren. Dat gebeurde eveneens via de tie-break loopster en net als Sparks startte Roef! met een snelle loopster op het tweede honk. Dat was Wies Ligtvoet, die opschoof via een opofferingsstootslag en met twee uit de gelijkmaker scoorde na een wilde worp. Nadat de slagbeurt was afgesloten volgde een onderbreking wegens regen en was verder spelen uiteindelijk niet meer mogelijk. Het duel werd gestaakt, eindigde met een 2-2 stand en de tweede ontmoeting werd afgelast.

Olympia Haarlem vs. Tex Town Tigers

Olympia Haarlem kwam tot de volle winst tegen Tex Town Tigers. Alyson Spinas-Valainis domineerde als pitcher in het eerste duel, schakelde zeven slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts vier honkslagen toe in haar tweede complete game 7-inning shutout in twee weken. Olympia Haarlem liet ook slechts vijf honkslagen noteren op TTT-pitchers Daniëlle ten Donkelaar en Ginger de Weert. Drie daarvan kwam in de eerste twee innings, waarin de thuisploeg vijfmaal tot scoren kwam. Genoeg voor de winst. In de eerste inning bereikten Brenda Beers (honkslag) en Cindy van der Zanden (vier wijd) als eerste twee slagvrouwen de honken. Met twee uit scoorden ze op een tweehonkslag van Lisa Hop. In de tweede slagbeurt scoorde Olympia driemaal via vier wijd met volle honken. Met Anna Prins (vier wijd), Quilen Dirksz (honkslag) en Brenda Beers (vier wijd) op de honken en één uit zorgde een vrije loop voor Cindy van der Zanden voor een punt en een werpsterswissel. Ginger de Weert nam het over, maar begon met vier wijd voor Jessie van Aalst. Na een gedwongen nul op de plaat volgde ook vier wijd voor Lisa Hop en kon het vijfde punt worden gescoord. Olympia liet drie loopsters achter, maar de voorsprong was voldoende. Ook in de volgende slagbeurt liet Olympia de honken vol achter, maar de ploeg kwam niet meer tot scoren op Ginger de Weert, die vanaf de vierde inning negen van de tien slagvrouwen uitschakelde. TTT kwam alleen in de eerste en zesde inning dicht bij een punt.

In de tweede wedstrijd kwam Olympia Haarlem tot een come-from-behind overwinning. De ploeg keek na vijf innings tegen een 3-5 achterstand aan, maar draaide het duel in de zesde inning in eigen voordeel om. Tex Town Tigers opende de score in de derde inning op een 2-run single van Lindsey Meadows, maar Olympia kwam langszij in de vierde inning dankzij een 2-run single van Quilen Dirksz. TTT herstelde en antwoordde met een 3-run rally in de vijfde slagbeurt en opnieuw was het Lindsey Meadows die goed contact maakte. De dit jaar in Oranje teruggekeerde Meadows onderstreepte nog altijd één van de meest solide speelsters te zijn, want in de vijfde inning sloeg ze een baseclearing, 3-run double! Olympia pakte een punt terug in de eigen vijfde slagbeurt, waarna de ploeg toesloeg in de zesde inning. Dat gebeurde eveneens op slagwerk van internationals. Brenda Beers zorgde met een driehonkslag voor twee punten en een gelijke stand, waarna ze zelf scoorde op een hiernavolgende honkslag van Jessie van Aalst.

Quick Amersfoort vs. Hoofddorp Pioniers

Het openingsduel in Amersfoort was één van de beste wedstrijden die Hoofddorp Pioniers dit seizoen speelde. De ploeg stond slechts drie punten toe en voorkwam dat Quick Amersfoort verder kon uitlopen. Dat is in veel van de voorgaande wedstrijden wel eens anders geweest, want de jonge ploeg liep in veel wedstrijden een mercy-rule nederlaag op. Maar aanvallend kon Pioniers geen vuist maken op Richelle van Gennip, die een hoofdrol vervulde en bijna een Perfect Game gooide. Quick scoorde de drie punten allemaal in de eerste inning. Met twee uit scoorden Nicky Uytendaal (fout) en Lizzy Uytendaal (vier wijd) op een tweehonkslag van Puck van der Kolk, die op haar beurt scoorde op een honkslag van Else-Fieke de Boer. Quick-starter Richelle van Gennip was vanaf het begin onaantastbaar. Ze schakelde twintig slagvrouwen op rij uit en was zodoende één uit verwijderd van een Perfect Game. Maar met twee uit in de zevende inning sloeg Julia Kwakernaak de bal het linksveld in voor een tweehonkslag. Daarmee maakte ze een einde aan zowel de Perfect Game als de No-Hitter. Van Gennip volgde met vier wijd voor Kelsey Huijzers, maar ze hield de ShutOut intact, want een vangbal sloot het duel daarna af.

De tweede wedstrijd werd in de eerste inning gestaakt. Pioniers opende de score via een opofferingsslag van Amy-Lynn Felix. Quick antwoordde met drie punten in haar eerste slagbeurt via een fout, een wilde worp en een double steal-situatie. Met een 3-1 stand voor de thuisploeg werd het duel stilgelegd en vervolgens afgebroken nadat iemand op het speelveld onwel was geworden, maar gelukkig wel op eigen kracht het veld kon verlaten. Het duel wordt dinsdagavond uitgespeeld.

Amsterdam Pirates vs. Onze Gezellen

Onze Gezellen was op dreef in het eerste duel in Amsterdam. Halverwege de derde inning stond de Haarlemse ploeg al met 0-13 voor. Halverwege de vierde inning was dat een 2-15 stand, maar bijna werd het mercy-rule verschil ongedaan gemaakt, want Amsterdam Pirates kwam tot een 6-run rally in de tweede helft van de vierde inning. Maar het verschil bleef zeven punten, zodat het duel alsnog voortijdig na vijf innings kon worden afgesloten. Onze Gezellen kwam tot veertien honkslagen, waaronder drie van Katharina Szalay, die ook driemaal scoorde, net als Babs de Jonge. Noa Armirotto sloeg een homerun en had, net als Amy Udink drie RBI’s. Maar het aanvallende hoogtepunt werd genoteerd aan de kant van Pirates.

Het was de 2-run homerun van Noa Armirotto die de score in de eerste inning opende voor Onze Gezellen. Met een 0-4 voorsprong kwam OG tot een rally van negen punten in de derde inning. De eerste vier punten kwamen tot stand na drie vrije lopen met volle honken en een fout. De laatste vijf punten waren het resultaat van twee rake klappen, een 2-run single van Amy Udink en een baseclearing, 3-run double van Masha Meloni. Pirates pakte twee punten terug via twee wilde worpen, stond nog twee punten toe in de vierde inning, maar kwam vervolgens zelf tot een 6-run rally in de eigen vierde beurt. Eerst werd gescoord na een honkslag van Sanne van der Putten, maar met alle honken bezet dreunde Darby Pandolfo de bal diep het linksveld in voor een grand slam homerun! Met twee uit sloeg ook Sarah Cornell de bal het veld uit, maar daar bleef het bij voor de thuisploeg.

In de tweede wedstrijd stond de OG-pitching geen punten toe, maar kwam zelf ook pas laat tot scoren op weg naar de tweede overwinning in wat een pitchingduel was tussen Sarah Cornell (Pirates) en Roos-Marijn Kramer (OG). Na vijf puntloze innings scoorde OG het eerste punt op een fout. In de zevende inning zorgden een honkslag van Masha Meloni en een tweehonkslag van Katharina Szalay voor twee insurance runs.

Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

Op zondag waren Sparks Haarlem en Olympia Haarlem volledig aan elkaar gewaagd en deelden de punten. Wanneer deze twee teams daadwerkelijk de Holland Series bereiken kan er een boeiende finalereeks volgen. In de eerste wedstrijd waren de punten duur en was er een hoofdrol voor Rachel Henks, die het hele duel gooide voor Sparks Haarlem en slechts twee honkslagen toestond. Aan de kant van Olympia Haarlem waren Lisa Hop en Alyson Spinas-Valainis de pitchers. Olympia’s hoofdcoach Stanley Doney staat bekend om zijn vele wissels tijdens een wedstrijd en dat was ook dit keer het geval. Zo namen Hop en Spinas regelmatig de pitching van elkaar over, er waren zes werpsterswissels. Het wisselen pakte verschillende keren goed uit. In de tweede inning was er een wissel met loopsters op het eerste en tweede honk en twee uit, waarna Lisa Hop afsloot met een strikeout. In de derde inning begon Suka Van Gurp met een honkslag en bereikte Maxime van Dalen het honk via velderskeus. De twee schoven op na een grounder, waarna Van Gurp uitging op de plaat op een klap van Bobbi Scheurkogel. Met loopsters op het tweede en derde honk en twee uit was het dit keer Alyson Spinas die de pitching overnam en een vangbal kreeg. In de vierde inning was er wederom een wissel met twee uit. Maar in de vijfde slagbeurt kon niet worden voorkomen dat Sparks Haarlem tot scoren kwam. Suka Van Gurp begon met een honkslag, waarna Maxime van Dalen haar zesde homerun van het seizoen sloeg! En dat was genoeg voor de winst.

Het tweede duel was eveneens spannend en kreeg een spectaculair slot. Olympia Haarlem sloeg drie honkslagen meer dan Sparks Haarlem (13-10), maar maakte ook zes veldfouten. Desondanks was het de bezoekende ploeg die het duel winnend afsloot. Olympia stond halverwege de derde inning met 1-5 voor. Sparks nam de leiding daarna even over, maar Olympia kwam weer langszij in de vijfde inning. De beslissing en het aanvallende vuurwerk kwam daarna in de achtste inning.

Olympia opende de score snel met drie punten in de eerste inning via een honkslag van Jessie van Aalst en een 2-run homerun van Mariëlle Vleugels. Namens Sparks antwoordde Suka Van Gurp met een homerun, maar daar stonden weer twee Olympia-runs tegenover dankzij een tweehonkslag van Machteld Rector en een honkslag van Brenda Beers. Sparks bracht de achterstand in de derde inning terug naar 4-5 op slagwerk van Maxime van Dalen (2-run double) en Riangela Flanegin (opofferingsslag). De thuisploeg bracht de stand in de vierde inning in balans na een honkslag van Nina Oomes en nam de leiding over na een fout. Dit keer was het Olympia dat in de vijfde inning voor een gelijke stand zorgde via een honkslag van Quilen Dirksz. Met een 6-6 stand werd aan de achtste inning begonnen. Olympia kwam tot een 4-run rally en miste alleen de homerun om tot een team-cycle te komen in deze extra slagbeurt. Brenda Beers sloeg twee punten binnen met een driehonkslag, scoorde na een honkslag van Cindy van der Zanden, die op haar beurt de thuisplaat passeerde na een tweehonkslag van Jessie van Aalst. Bijna lukte het Sparks de 6-10 achterstand ongedaan te maken. Een fout op een klap van Nina Oomes en een tweehonkslag van Suka Van Gurp leverden twee punten op. Met loopsters op het tweede en derde honk en één uit kreeg Maxime van Dalen opzettelijk vier wijd. Een fout op een velderskeus-klap van Riangela Flanegin maakte er een 9-10 stand van. Maar met loopsters op het tweede en derde honk sloot Alyson Spinas het duel af met een strikeout.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse