SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem en Olympia Haarlem naar Holland Series!

Nina Oomes wordt door Sanne van der Putten (Amsterdam Pirates) uitgeschakeld tijdens een steelpoging, maar desondanks wint Sparks Haarlem en bereikte als eerste ploeg de Holland Series. (Foto: Fred Versluis).

Sparks Haarlem en Olympia Haarlem naar Holland Series!

Voor het weekeinde namen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem al de eerste en tweede plaats in de Softbal Hoofdklasse in. Op zaterdag legden de twee Haarlemse ploegen definitief beslag op deze plekken en plaatsten zich voor de Holland Series. Dat betekent ook dat Roef! werd onttroond als landskampioen. In het weekeinde van 16 en 17 oktober strijden Sparks Haarlem en Olympia Haarlem in een best-of-three om de nationale softbaltitel. In de resterende drie speelrondes gaat het er nu om wie van de twee de reguliere competitie gaat afsluiten op de eerste plaats. De competitiewinnaar heeft namelijk het thuisvoordeel in de kampioensfinale. De strijd om de eerste plek kan over twee weken worden beslist wanneer Sparks Haarlem en Olympia Haarlem ook tegenover elkaar staan als beide teams komend weekeinde geen misstappen maken tegen respectievelijk Onze Gezellen en Quick Amersfoort. In de voorgaande vier onderlinge wedstrijden won Sparks driemaal van Olympia. Met plaatsing voor de Holland Series verzekerden de twee teams zich tevens van deelname aan een Europees bekertoernooi volgend jaar. De competitiewinnaar plaatst zich voor de Cup Winners Cup. Wanneer die ploeg ook landskampioen wordt zal worden deelgenomen aan de strijd om de Premiere Cup en gaat de verliezer naar de Cup Winners Cup.

Sparks Haarlem stelde op zaterdag haar plek in de Holland Series veilig na winst op eigen veld in het eerste duel tegen Amsterdam Pirates (7-0). Door deze overwinning werd Tex Town Tigers uitgeschakeld voor de eerste plaats. In Moergestel stonden Roef! en Tex Town Tigers tegenover elkaar. Beide teams hadden nog een kans op de tweede plaats, maar moesten daarvoor wel tweemaal tot winst komen. De double-header in het slotweekeinde tussen Roef! en Olympia Haarlem was dan mogelijk nog beslissend geweest. Echter, er volgde een puntendeling, zodat Roef! en TTT elkaar uitschakelden. TTT won het eerste duel (5-7), maar door de winst van Olympia werd de tweede plek onbereikbaar. Ondertussen bleef Olympia Haarlem Hoofddorp Pioniers tweemaal de baas (3-6 en 2-17). Na de tweede overwinning moest Olympia bijna twee uur wachten op het resultaat van het tweede duel tussen Roef! en Tex Town Tigers. Doordat die wedstrijd door Roef! in winst werd omgezet (7-3), was ook Olympia zeker van een plek in de Holland Series. Ondanks de winst betekende het voor Roef! eveneens dat de ploeg was uitgeschakeld en dus ook was onttroond.

Sparks Haarlem kwam in het tweede duel tegen Amsterdam Pirates wederom tot een shutout-winst (7-0). Onze Gezellen en Quick Amersfoort deelden de punten. Quick won de opener (6-9), OG won de tweede ontmoeting (6-4). Eerder in de week werd het vorig weekeinde gestaakte duel tussen Quick Amersfoort en Hoofddorp Pioniers uitgespeeld. Quick won met 16-1. Op zondag haalden Roef! en Sparks Haarlem hun vorig weekeinde afgelaste wedstrijd in. Sparks won met 4-7. In de Eerste Klasse werd de reguliere competitie op zaterdag afgesloten met het inhaalduel tussen Onze Gezellen-2 en Red Lions (9-1). Vanaf zaterdag 25 september speelt de top-vier om promotie naar de Hoofdklasse. Overigens komen slechts drie van de vier ploegen daarvoor in aanmerking (Neptunus, UVV, Euro Stars). Het vierde team (Onze Gezellen-2) niet, omdat het al een standaardteam in de hoogste afdeling heeft spelen.

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 36-63, Olympia Haarlem 36-56, Tex Town Tigers 36-43, Roef! 36-40, Quick Amersfoort 36-36, Onze Gezellen 36-28, Amsterdam Pirates 36-20, Hoofddorp Pioniers 36-0.
Eindstand Eerste Klasse: Neptunus 14-28, Onze Gezellen-2 14-20, UVV 14-18, Euro Stars 14-16, Twins Oosterhout 14-14, DSS 14-8, Red Lions 14-6, Orioles 14-2.

Sparks Haarlem vs. Amsterdam Pirates

Sparks Haarlem had in beide wedstrijden genoeg aan vijf innings om tot een mercy-rule overwinning te komen. Beide ontmoetingen eindigden met een 7-0 stand. Toch werd de thuisploeg aanvankelijk puntloos gehouden in de eerste drie innings door de Pirates-pitching. Maar in de vierde inning opende de koploper de score met drie punten. De honken raakten snel vol dankzij Suka Van Gurp (tweehonkslag), Maxime van Dalen (vier wijd) en Riangela Flanegin (honkslag). Zoe Hicks was eveneens succesvol en zorgde met een honkslag voor het eerste punt. Met twee uit verhoogde Tenley Boersma de stand naar 3-0 door eveneens een honkslag te slaan. Het verschil van zeven punten werd bereikt met één uit in de vijfde slagbeurt. Met één uit kregen Nina Oomes en Suka Van Gurp beiden vier wijd, waarna Maxime van Dalen haar league-leading zevende homerun van het seizoen sloeg om er een 6-0 stand van te maken. Sparks Haarlem kreeg vervolgens de honken vol en sloot Denice van Dijk het duel af met een walk-off single. Die klap zorgde niet alleen voor een 7-0 overwinning, maar ook plaatsing voor de Holland Series. Amsterdam Pirates sloeg slechts twee honkslagen op voormalig teamgenoot Rachel Henks. Met twee uit in de vierde inning moest de linkshandige Amerikaanse haar eerste honkslag toestaan na een klap van Jeske Meewisse. In de vijfde inning tekende Iris Hooijer voor de tweede Amsterdamse honkslag, maar een punt zat er niet in voor de hoofdstedelijke ploeg.

Ook in de tweede wedstrijd werd Pirates puntloos gehouden en kwam wederom niet verder dan twee honkslagen op Caressa Schoor, die het hele duel voor Sparks gooide. De thuisploeg besliste het resultaat dit keer gelijk in de eerste inning via een 6-run rally. Het eerste punt kwam als snel tot stand. Kimberly Jones opende met een honkslag en scoorde op een hiernavolgende driehonkslag van Suka Van Gurp, die op haar beurt scoorde op een grounder van Maxime van Dalen. Een tweehonkslag van Zoe Hicks en een grounder van Denice van Dijk voerden de stand op naar 4-0. Met twee uit en de honken vol sloeg Kimberly Jones in haar tweede slagbeurt in de openings-inning opnieuw een honkslag. Goed voor twee punten en een 6-0 stand. In de volgende drie slagbeurten kwam Sparks slechts eenmaal in scoringspositie, maar in de vijfde inning was er opnieuw een walk-off single. Met twee uit sloeg Denice van Dijk een tweehonkslag en kreeg Tammie Lijbers opzettelijk vier wijd. Nina Oomes volgde met een honkslag, die er een 7-0 stand van maakte en het duel afsloot. Resa ter Heegde tekende in de tweede inning voor de eerste Pirates-honkslag en bereikte ook als enige het honk in de eerste drie innings. Pirates kwam daarna alleen in de vierde inning in scoringspositie. Met één uit werd Stacy Groot geraakt door een worp en sloeg Rhowan Stuart een honkslag, maar twee grounders volgden.

Hoofddorp Pioniers vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem kwam tweemaal tot winst tegen de puntloze hekkesluiter Hoofddorp Pioniers. Maar de ploeg had in het eerste duel alle zeven innings duel. Hoewel Olympia tot twaalf honkslagen kwam werd slechts met 3-6 gewonnen, want de ploeg liet negen loopsters achter. De bezoekende ploeg opende de score met twee punten in de tweede inning. Rachel van Veen begon toen met een tweehonkslag en met één uit zorgden Quilen Dirksz (driehonkslag) en Machteld Rector (honkslag) voor de punten. Een inning later begon Michelle van der Meer met een driehonkslag en scoorde op een opofferingsslag van Lisa Hop. Pioniers bereikte regelmatig het honk, maar scoorde slechts tweemaal. Zo kreeg de ploeg in de tweede inning de honken vol zonder het slaan van een honkslag. Kelsey Huijzers en Amy-Lynn Felix bereikten het honk na een fout en met één uit kreeg Sophie van der Heide vier wijd, maar hierna sloot Olympia-pitcher Lisa Hop af met twee strikeouts. Maar met een 0-3 achterstand kwam Pioniers in de derde inning tot scoren op nieuwe pitcher Jessie van Aalst, die voor het eerst sinds 2016 weer op de werpplaat stond. Destijds gooide ze 14 1/3 inning in vier optredens als speelster van Terrasvogels. Hoewel de linkshander na een lead-off single van Julia Westhoek volgde met een strikeout moest ze duidelijk weer even wennen aan haar rol als werpster, want ze volgde met driemaal vier wijd. Dat leverde een punt op, net als een velderskeus-klap van Jade Rijgersberg. Dat maakte er een 2-3 stand van, maar hierna sloot Van Aalst af met haar tweede strikeout. Olympia nam meer afstand door weer te scoren in de laatste drie slagbeurten, dankzij respectievelijk Lisa Hop (honkslag), een wilde worp en Anna Prins (honkslag). Pioniers kwam daarna nog eenmaal tot scoren in de zevende inning via een driehonkslag van Julia Kwakernaak. Maar verder liet Jessie van Aalst het niet komen. Zij gooide vijf innings en was de winnende werpster. En dat was voor het eerst sinds 2013 toen ze in Hoofdklasse één van de vaste pitchers was voor Alcmaria Victrix met wie ze een jaar eerder landskampioen was geworden.

In de tweede wedstrijd ging het stuk makkelijker voor Olympia Haarlem. Dit keer werd in vier innings met 2-17 gewonnen op vijftien honkslagen, waaronder drie van Julia van der Meer, die ook driemaal scoorde. Alle tien speelsters die in dit duel voor Olympia in het slagperk verschenen sloegen minimaal één honkslag. Na driemaal te hebben gescoord in de eerste inning kwam Olympia tot een 5-run rally in zowel de tweede als de derde slagbeurt. Een RBI-triple van Yindi Beekveldt en een 2-run single van Jessie van Aalst vormden de hoogtepunten in de tweede inning. In de derde inning waren er back-to-back RBI-doubles van Brenda Beers en Quilen Dirksz. In de vierde inning zorgde Brenda Beers met een honkslag voor twee van de vier punten in deze slagbeurt. Pitchers Isis Kistemaker en Lisa Hop, die allebei twee innings gooiden, stonden slechts één honkslag toe. In de eerste drie innings kreeg Pioniers slechts één loopster in scoringspositie. Dat gebeurde met twee uit in de tweede inning toen Jade Rijgersberg vier wijd kreeg en het tweede honk bereikte nadat een grounder van Ilse Stoovelaar in een fout eindigde. Maar hierna sloot Lisa Hop af met een strikeout. Met een 0-17 achterstand scoorde Pioniers tweemaal in de vierde inning. Kelsey Huijzers opende met de enige Hoofddorpse honkslag in dit duel, waarna de ploeg de honken vol kreeg na vier wijd voor Jade Rijgersberg (met één uit) en een fout op een klap van Roos Witvliet (met twee uit). Een foute aangooi op een klap van Fleur Witvliet leverde twee punten op. Maar daar bleef het bij. Olympia Haarlem boekte hiermee de tweede zege van de dag en moest nu wachten op het resultaat van de tweede ontmoeting tussen Roef! en Tex Town Tigers. Met een overwinning zou TTT nog een kleine kans op de tweede plaats hebben gehad. Maar het was Roef! dat tot winst kwam en daarmee werd ook TTT uitgeschakeld en plaatste Olympia zich als tweede ploeg voor de Holland Series.

Roef! vs. Tex Town Tigers

Titelverdediger Roef! en Tex Town Tigers hadden allebei nog een theoretische kans op de tweede plaats maar moesten dan wel deze double-header in winst omzetten. Dat gebeurde niet, want er was een puntendeling en zodoende werden beide teams uitgeschakeld en raakte Roef! de titel kwijt. In het eerste duel bleven de eerste drie innings puntloos en stond er na zes innings een 2-2 stand op het scorebord. Hierna werden in de zevende slagbeurt acht punten gescoord, maar was het Roef! dat met lege handen stond. De ploeg had met dertien tegen zes meer honkslagen, maar een 5-run rally bezorgde Tex Town Tigers de winst. Roef!, dat drie loopsters achterliet in de tweede inning, opende de score met punten in de vierde en vijfde inning. Het eerste punt kwam tot stand na een foute aangooi in een double steal-situatie, een honkslag van Wies Ligtvoet zorgde voor het tweede punt. Tex Town Tigers wist in de eerste vijf innings niet in scoringspositie te komen op Marjolein Merkx, die tussen de eerste en vijfde inning twaalf slagvrouwen op rij uitschakelde. Maar in de zesde inning wiste TTT de achterstand uit en kwam langszij na een honkslag van Dinet Oosting. Vervolgens sloeg de Enschedese ploeg in de zevende inning toe met een 5-run rally. TTT kreeg de honken snel vol via Lindsey Meadows (tweehonkslag), Nadine Marinus (honkslag) en Aafje van Baal (vier wijd). Daniëlle ten Donkelaar volgde met een 2-run single en met één uit sloeg Annemiek Jansen een 3-run homerun. Roef! antwoordde met drie punten. Een honkslag van Kim Donkers zorgde voor het eerste punt en na een werpsterswissel leverden vier wijd met volle honken voor Onaisha Franka en een grounder van Lisa de Vries de volgende punten op. Maar een vangbal maakte een einde aan de wedstrijd.

Bekijk hier de samenvatting van de eerste wedstrijd tussen Roef! en Tex Town Tigers door SDTV

De tweede ontmoeting zorgde voor de volgende beslissing voor de twee kopposities. In Haarlem was Olympia Haarlem ook in de tweede wedstrijd te sterk voor Hoofddorp Pioniers. Dat betekende dat Olympia (en dus de tweede plaats) onbereikbaar was geworden voor Roef!, dat zodoende tijdens het eigen tweede duel tegen TTT werd uitgeschakeld en onttroond. Tex Town Tigers zou echter bij winst nog wel de tweede plek kunnen bereiken. Maar Roef! won met 7-3 en dat betekende dat ook TTT was uitgeschakeld en dat Olympia de tweede finalist was. De ploeg uit Moergestel kwam in dit duel tot elf honkslagen, waaronder drie van Wies Ligtvoet. Roef! nam een beslissende voorsprong via een 4-run rally in de tweede inning. Een opofferingsslag van Suzanne Poelgeest, honkslagen van Onaisha Franka en Wies Ligtvoet en een velderskeus-klap van Sophie Verdaasdonk zorgden voor de punten. Tex Town Tigers wist wel een beetje terug te komen, maar kon het duel niet meer omdraaien. In de derde inning werd gescoord na vier wijd met volle honken voor Lizzie Clarijs, maar bleven ook drie loopsters achter. Overigens lieten beide teams in dit duel tien loopsters achter. Roef!, dat zes fouten maakte, kwam weer tot scoren in de vierde inning. Hierna wist TTT de achterstand na twee fouten nog even terug te brengen naar 5-3, maar hier stonden weer twee Roef!-punten tegenover. Dat gebeurde in de zesde inning via een 2-run double van Elizabeth Snow. Dat stelde de winst voor Roef! veilig en zorgde ook voor de beslissing om de top-twee plaatsen.

Bekijk hier de recap van het tweede duel tussen Roef! en Tex Town Tigers door SDTV

Onze Gezellen vs. Quick Amersfoort

De vijfde plaats kan de inzet worden genoemd van de double-header tussen Onze Gezellen en Quick Amersfoort op zaterdagmiddag in Haarlem. Voor aanvang stond Quick op de vijfde plek, acht punten voor op OG en na afloop was de situatie hetzelfde. Bij een dubbele overwinning had OG dichter naar de vijfde plek kunnen klimmen en was het verschil vier punten geweest met nog zes wedstrijden op het programma.

In de openingswedstrijd leverden drie innings veel punten op en draaide het duel telkens om. Onze Gezellen scoorde het eerste punt in de tweede inning na een honkslag van Desiree Adriaansz. Quick Amersfoort reageerde met een 5-run rally in de derde slagbeurt op flink wat slagwerk. Door twee fouten waren de vijf punten allemaal onverdiend. Met loopsters op het tweede en derde honk en één uit werd de gelijkmaker gescoord na een honkslag van Richelle van Gennip. Een fout leverde een voorsprong op, waarna een grounder van Else-Fieke de Boer, een honkslag van Lizzy Uytendaal en een driehonkslag van Michelle Schuur voor een 1-5 voorsprong zorgden. Onze Gezellen antwoordde met een eigen 5-run rally met twee uit in de vierde inning. In deze rally waren vier punten onverdiend vanwege twee fouten. Met één uit sloegen Jessica Waasdorp en Kelsy Pieneman een honkslag, waarna een opofferingsslag van Masha Meloni de tweede nul en een punt opleverde. Een fout op een klap van Desiree Adriaansz zorgde voor het volgende punt en de honken raakten hierna vol na een honkslag van Ella Krommendijk en vier wijd voor Melissa de Greef. Babs de Jonge volgde met een 2-run single en toen daar ook nog een fout op volgde kon ook De Greef tot scoren komen en stond OG met 6-5 voor. Maar het bleek een onvoorspelbare wedstrijd. OG kwam niet meer tot scoren en Quick had nog een 4-run rally in petto in de zesde inning. Vier punten die werden gescoord voordat er een nul was gemaakt. Quick kreeg de honken snel vol via Lizzy Uytendaal (honkslag), Michelle Schuur (geraakt werpster) en Angelica Bomba (infield-hit). Laura Wissink en Franka van Dijk zorgden daarna met respectievelijk een 2-run double en een 2-run triple allebei voor twee punten en een definitieve voorsprong voor Quick.

In de tweede ontmoeting leek Quick ook op weg naar een overwinning, maar dit keer had Onze Gezellen de langste adem en sloeg laat in het duel toe. Met een 1-1 stand scoorde Quick eenmaal in de tweede, derde en vierde inning, dankzij honkslagen van Franka van Dijk, Michelle Schuur en Lizzy Uytendaal. Maar in de vijfde inning kwam Onze Gezellen, na drie puntloze slagbeurten, langszij. Een opofferingsslag van Karin Adriaansz-Tuk en een 2-run triple van Lisa Meyering maakten er een 4-4 stand van. Een inning later kwam de thuisploeg weer tweemaal tot scoren. Dit keer via een opofferingsslag van Ella Krommendijk en een tweehonkslag van Masha Meloni. OG-pitcher Roos-Marijn Kramer stond in de laatste drie innings geen punten meer toe.

Roef! vs. Sparks Haarlem

In het inhaalduel op zondag in Moergestel kwam Sparks Haarlem tot 18 honkslagen, maar scoorde ‘slechts’ zeven punten. De ploeg liet twaalf loopsters op de honken achter. Sparks wist alleen in de vijfde inning niet op het honk te komen. In de eerste vier innings bleven telkens twee loopsters achter, in de zevende slagbeurt strandden er drie. De 18 honkslagen waren de meeste in één wedstrijd dit seizoen voor Sparks en de meeste voor de ploeg sinds het er 19 liet noteren op 19 september vorig jaar tegen Quick Amersfoort. Vier van de honkslagen kwamen op naam van Maxime van Dalen, die ook viermaal scoorde. Sparks nam al snel de leiding via een punt in de eerste inning na een honkslag van Bobbi Scheurkogel. Een honkslag van Maxime van Dalen en een driehonkslag van Suka Van Gurp voerden de stand met twee punten op in de tweede inning. Roef! kwam terug met twee punten in de derde inning via een 2-run double van Elizabeth Snow, maar daar stonden weer vier Haarlemse punten tegenover. In de vierde inning via een honkslag van Riangela Flanegin, in de zesde inning op klappen van Bobbi Scheurkogel (honkslag) en Caressa Schoor (tweehonkslag, haar eerste hit van het seizoen) en in de zevende dankzij Suka Van Gurp (tweehonkslag). Met een 2-7 achterstand wist Roef! in de zevende slagbeurt nog tweemaal tot scoren te komen. In de voorgaande drie innings kreeg de ploeg slechts één loopster. Maar in de zevende beurt opende Maudy Bezems met vier wijd en dreunde Isa Los de bal over de omheining voor haar vierde homerun van het seizoen. Kim Donkers en Wies Ligtvoet volgden met honkslagen, maar meer punten zaten er niet meer in, want de volgende drie slagvrouwen werden uitgeschakeld.

Wies Ligtvoet sloeg dit weekeinde 7-uit-11 in drie wedstrijden, waardoor ze de koppositie in de categorie honkslagen overnam (53). Ook naderde ze de huidige beste slagvrouw Britt Vonk en staat nu slechts .004 achter op de speelster van Tex Town Tigers, die momenteel in Amerika uitkomt in de professionele Athletes Unlimited-competitie. Britt heeft een gemiddelde van .529, Wies staat nu op .525 en neemt ook de tweede plek in bij gestolen honken (19), gescoorde punten (46) en on-base percentage (.597). Hoewel de strijd om de bovenste plekken nu gestreden is blijven de resterende wedstrijden de komende drie weken nog bijzonder interessant, want er zijn momenteel verschillende speelsters die in aanmerking komen om na afloop van het seizoen te worden gekroond tot Meest Waaardevolle Speelster. Het blijft dus leuk in de Softbal Hoofdklasse!

En hier is de samenvatting van SDTV te zien van het duel tussen Roef! en Sparks Haarlem

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse