HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam naar Holland Series

Foto: © Jan Kruijdenberg

L&D Amsterdam naar Holland Series

Na de onderbreking voor het Europees kampioenschap heeft L&D Amsterdam dit weekeinde alsnog de best-of-five in de Play-Offs naar zich toegetrokken. Met vijf spelers uit de selectie die vorige week Europees kampioen werd, werkte de Amsterdamse ploeg een 2-1 achterstand in de serie weg om zich als tweede ploeg te plaatsen voor de Holland Series. Met dat ticket voor de finale heeft L&D Amsterdam zich ook verzekerd van deelname aan de European Champions Cup. In de Onderste-4 poule verzekerde DSS/Kinheim zich deze week van lijfsbehoud in de hoofdklasse.

Voor de vijfde keer op rij staan Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam tegenover elkaar in de Holland Series. Curaçao Neptunus plaatste zich voor de start van het EK met drie keer winst tegen Twins Oosterhout al voor de Holland Series. Vanuit achterstand plaatste L&D Amsterdam zich dit weekeinde eveneens alsnog voor de finaleserie, waarmee de Amsterdamse ploeg de kans krijgt om zijn titel uit 2019 te verdedigen. Vorig jaar eindigde de Holland Series na twee Amsterdamse zeges onbeslist, nadat de competitie vroegtijdig werd afgebroken vanwege de coronamaatregelen.

De Holland Series gaan volgende week zondag van start. Dat is ook de dag waarop de competitie in de Onderste-4 poule wordt afgesloten. DSS/Kinheim pakte hierin deze week twee overwinningen in de serie tegen Silicon Storks. Daarmee is de Haarlemse ploeg in de Onderste-4 poule niet meer in te halen door Quick Amersfoort. Dat betekent dat de honkballers van DSS/Kinheim ook volgend jaar weer uitkomen in de hoofdklasse. In de laatste speelweek maken Hoofddorp Pioniers, Silicon Storks en Quick Amersfoort uit welk team wordt veroordeeld tot het spelen van wedstrijden om promotie en degradatie.

L&D Amsterdam – HCAW

Pitchers Shairon Martis (L&D Amsterdam) en Lars Huijer (HCAW) hielden het duel zaterdag in de Rob Hoffmann Vallei vier innings lang puntloos. Tot aan de vijfde inning kregen de Amsterdammers zelfs geen loper op het tweede honk. In de vijfde slagbeurt sloegen de bezoekers echter hard toe. Sicnarf Loopstok opende de rally met een tweehonkslag, waarna hits van Kenny Berkenbosch, Raydley Legito, Roelie Henrique en Sharlon Schoop de eerste vier punten op het scorebord brachten.

Kans om terug in de wedstrijd te komen kreeg HCAW op het pitchen van Martis (8-0-9-0) niet. De voormalig Major Leaguer had nog altijd zijn vorm van het Europees kampioenschap en stond in negen innings geen enkel punt toe. Na punten in de zesde en achtste inning liep L&D Amsterdam zodoende uit naar de 0-7 winst en forceerde de Amsterdamse ploeg een vijfde en beslissende wedstrijd in de best-of-five van deze Play-Offs.

Pitching maakte ook vandaag het verschil in de vijfde en beslissende wedstrijd. Voormalig profhonkballer Juan Carlos Sulbaran hield HCAW vier innings lang puntloos. Op dat moment moest HCAW al naar de bullpen. Want vier hits, waaronder een tweehonkslag van Kenny Berkenbosch hadden in de vierde inning het einde ingeluid van het heuveloptreden van Jim Ploeger.

Met Dennis Burgersdijk op de heuvel kreeg HCAW de kans om terug in de wedstrijd te komen. Dat deed de ploeg door punten van Bob van der Meer in de vijfde en Kevin Dirksen in de zevende inning. Het zorgde voor een spannende ontknoping van de Play-Offs, waarin HCAW titelverdediger L&D Amsterdam aan het wankelen kreeg en dichtbij zijn eerste Holland Series sinds 2005 was. Hits van Kalian Sams en Kenny Berkenbosch gaven de Amsterdammers in de zevende inning wat lucht: 4-2. Ondertussen hield HCAW hoop met een tweehonkslag van Arthur Bonvevacia in de achtste inning en een hit van Kevin Dirksen in de negende inning. Maar pitcher Kevin Geestman, die in de achtste inning Sulbaran had vervangen, hield in de laatste inning zijn hoofd koel en gooide drie keer drie slag op rij om zijn ploeg de finale in te loodsen.

DSS/Kinheim – Silicon Storks

DSS/Kinheim deed in de Onderste-4 poule deze week goede zaken door zich als eerste ploeg in deze competitie te verzekeren van een hoofdklasseplaats in 2022. In drie wedstrijden pakte de ploeg vier punten tegen Silicon Storks. Met twaalf strikeouts in zes innings leidde pitcher Tom Stuifbergen donderdagavond DSS/Kinheim naar een 8-1 overwinning. Na drie veldfouten nam de Haarlemse ploeg een 3-0 voorsprong in de derde inning en gaf die niet meer uit handen.

Pitcher Tom Stuifbergen.
Pitcher Tom Stuifbergen.
Foto: © Martine van Wely/MvW Fotografie

Zaterdag nam Silicon Storks in de eerste inning een 2-0 voorsprong, maar herstelde DSS/Kinheim vanaf de vierde inning de verhoudingen. Na driehonkslagen op rij van Jochem Koedijk en Jason Jakobus was de voorsprong voor de Haarlemse ploeg in de negende inning opgelopen tot 3-10. Dat verschil verkleinde Silicon Storks tot 5-10, maar met volle honken maakte Moreno Vork met twee strikeouts een einde aan het duel.

Een sweep werd het niet, want de winst op zondag ging naar Silicon Storks. Bij een 0-1 voorsprong en met lopers op het eerste en derde honk sloeg Joel Hernandez een inside-the-park homerun. In de zesde inning vergrootte Brendly Martina op een hit van Joran Berkhout de voorsprong tot 0-5. DSS/Kinheim had daar geen antwoord op. Onder meer doordat vier keer een Haarlemse honkloper strandde in een dubbelspel. Zo hielden pitchers Twan Naessen en Kevin van Veen negen innings lang de nul voor de 0-5 shut-out.

 • DSS/Kinheim – Silicon Storks: 8-1 | boxscore
 • Silicon Storks – DSS/Kinheim: 5-10 | boxscore
 • DSS/Kinheim – Silicon Storks: 0-5 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort

Hoofddorp Pioniers scoorde viermaal in de vierde inning en nog eens zes keer in de achtste inning om donderdagavond Quick Amersfoort met 10-3 opzij te schuiven. Reangelo Willems zorgde in de achtste inning voor het slotakkoord toen hij met volle honken de bal voor een grandslam-homerun over de omheining sloeg.

Raul Jacobs bracht Hoofddorp Pioniers zaterdag in de eerste inning op een 0-1 voorsprong, waarna Emeron Lourens met een solohomerun de wedstrijd in de vijfde inning weer in evenwicht bracht. Het bleven de enige punten in de reguliere speeltijd. De beslissing in de verlenging bleef uit, nadat de scheidsrechter na een opstootje tussen de spelers het duel stillegde.

Zondag haalde de twee teams wel de eindstreep en stapte Quick Amersfoort voor het eerst deze week als winnaar van het veld. De hekkensluiter pakte zijn eerste zege en blijft daarmee in de race voor lijfsbehoud. De Amersfoortse slagploeg sloeg zestien hits, maar hield het verschil na negen innings op slechts 5-7. Linksvelder Pascal Zegwaard (3 uit 4) zorgde voor drie van de zeven punten voor zijn ploeg.

 • Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 10-3 | boxscore
 • Quick Amersfoort – Hoofddorp Pioniers: gestaakt | boxscore
 • Hoofddorp Pioniers – Quick Amersfoort: 5-7 | boxscore

Klassement Onderste-4 poule

1. DSS/Kinheim    06-10
2. Hoofddorp Pioniers 05-06
3. Silicon Storks   06-04
4. Quick Amersfoort  05-02

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse