SB Hoofdklasse

Huldigingen, records en strijd om eerste plaats in Softbal Hoofdklasse

Mariëlle Vleugels (Olympia Haarlem), Lindsey Meadows en Dinet Oosting (beiden Tex Town Tigers) kregen het Bondsonderscheidingsteken van de KNBSB voor het spelen van 400 wedstrijden in de Hoofdklasse. (Foto's: Screenshot SDTV en TTT)

Huldigingen, records en strijd om eerste plaats in Softbal Hoofdklasse

De huidige top-vier in de Hoofdklasse stond op zaterdag tegenover de onderste-vier en deed wat het aan hun stand min of meer verplicht was: tweemaal winnen. Sparks Haarlem was te sterk voor Quick Amersfoort (4-8 en 1-18), Olympia Haarlem won van Onze Gezellen (tweemaal 6-2), Tex Town Tigers ondervond geen problemen tegen Hoofddorp Pioniers (12-2 en 7-0) en Roef! bleef Amsterdam Pirates de baas (2-7 en 4-9). Maar er was meer op deze softbal-zaterdag. Drie speelsters die al lang in de hoogste afdeling actief zijn werden gehuldigd, omdat zij een persoonlijke mijlpaal hebben bereikt. Lindsey Meadows, Dinet Oosting (beiden Tex Town Tigers) en Mariëlle Vleugels (Olympia Haarlem) werden in het zonnetje gezet, omdat zij onlangs in hun 400e competitiewedstrijd in de Hoofdklasse hebben gespeeld. Uiteraard een moment om bij stil te staan en om de speelsters niet alleen in de bloemen te zetten, maar ook te onderscheiden. Voor het bereiken van deze mijlpaal ontvingen de drie internationals het Bondsonderscheidingsteken. Met dit drietal komt de lijst van de ‘400-club’ op achttien speelsters. De lijst wordt met 622 wedstrijden aangevoerd door Renee van den Berg, die haar hele loopbaan uitkwam voor Terrasvogels.

Met nog twee speelrondes te gaan (elk team vier wedstrijden) zou een aantal all-time seizoenrecords zo maar kunnen worden gebroken in de komende twee weken. Maxime van Dalen (Sparks Haarlem) sloeg zaterdag twee homeruns en bracht daarmee haar seizoentotaal op negen en dat is er slechts één minder dan het all-time seizoenrecord van Karin Tuk. Annemiek Jansen (Tex Town Tigers) liet drie tweehonkslagen noteren, waarmee ze haar league-leading totaal op zeventien bracht. Het seizoenrecord staat sinds 2012 op naam van Virginie Anneveld en Nathalie Gosewehr, die er allebei toen negentien lieten noteren. Lizzie Clarijs (Tex Town Tigers) staat momenteel op acht driehonkslagen, twee minder dan het seizoenrecord van Monique Fris (1988) en Dinet Oosting (2013). En Jessie van Aalst (Olympia Haarlem) heeft na zaterdag 30 keer het eerste honk bereikt via vier wijd. Het record werd in 2012 gerealiseerd door Nathalie Gosewehr, die toen 34 walks kreeg.

De top-vier nam op zaterdag dus meer afstand en hoewel koplopers Sparks Haarlem en Olympia Haarlem zich vorige week verzekerden van een plek in de best-of-three Holland Series (16-17 oktober), is de strijd om de eerste plek nog open. Het op de tweede plaats staande Olympia heeft theoretisch nog kans beslag te leggen op de eerste plek, maar moet dan wel de resterende vier wedstrijden winnen, terwijl Sparks alles moet verliezen. Komende zaterdag staan de ploegen tegenover elkaar op het Noordersportpark en kan de strijd worden beslist. Sparks is bij een eerste overwinning competitiewinnaar. De inzet is het thuisvoordeel in de Holland Series, want de competitie-winnaar speelt tweemaal thuis. Voor de verdeling van de plaatsen in de Europese bekertoernooien heeft het geen gevolgen. Sparks en Olympia zijn immers beide al zeker van deelname en zullen in de finalereeks uitmaken wie volgend jaar waar naar toe gaat. De competitiewinnaar plaatst zich officiëel voor de Cup Winners Cup, maar wordt die ploeg landskampioen dan wordt deelgenomen aan de Premiere Cup en gaat de Holland Series-verliezer naar de CWC. Er kan komend weekeinde nog een laatste beslissing vallen. Roef! neemt nu de vierde plaats in, acht punten voor op Quick Amersfoort, de ploeg die zaterdag op bezoek komt in Moergestel. Hier is hetzelfde scenario als de top-twee, Quick zal alles moeten winnen en Roef! alles verliezen om tot een gedeelde vierde plaats te komen. In dat geval zal Quick op basis van het onderling resultaat vierde zijn. De Amersfoortse ploeg zette tot nu toe drie van de vier gespeelde wedstrijden tegen Roef! om in winst. Roef! zal bij een eerste overwinning de vierde plek opeisen.

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 38-67, Olympia Haarlem 38-60, Tex Town Tigers 38-47, Roef! 38-44, Quick Amersfoort 38-36, Onze Gezellen 38-28, Amsterdam Pirates 38-20, Hoofddorp Pioniers 38-0.

Quick Amersfoort vs. Sparks Haarlem

In het eerste duel in Amersfoort werd Sparks Haarlem door Quick Amersfoort met 10-8 outhit, maar stond na vier innings wel met 1-8 voor. Pas daarna wist de thuisploeg wat meer terug te doen en bracht de achterstand terug naar 4-8. Het was Maxime van Dalen die Sparks Haarlem in de eerste inning op sleeptouw nam. Kimberly Jones opende met vier wijd en met één uit dreunde de eerste honkvrouw de bal voor de achtste keer over de omheining voor een homerun. Daar bleef het overigens niet bij voor de international. Sparks nam meer afstand in de derde inning via honkslagen van Lorraine Kieft en Bobbi Scheurkogel die drie punten opleverden. Lizzy Uytendaal zorgde in de tweede helft van de derde inning met een honkslag voor het eerste Quick-punt, maar in de vierde slagbeurt nam Sparks meer afstand. Eerst werd gescoord na een tweehonkslag van Kimberly Jones en even later sloeg Maxime van Dalen opnieuw toe met een homerun! Sparks werd in het restant puntloos gehouden, maar Quick wist nog driemaal tot scoren te komen. In de vijfde inning gebeurde dat via opofferingsslagen van Angelica Bomba en Lizzy Uytendaal en in de zesde inning na een tweehonkslag van Laura Wissink.

In de tweede wedstrijd maakte Sparks Haarlem het karwei in vier innings af, kwam tot dertien honkslagen, had een 11-run rally en won overtuigend met 1-18. Acht speelsters kwamen tweemaal tot scoren. Sparks zette de toon gelijk in de eerste inning met een 5-run rally. Eerst werd gescoord na honkslagen van Riangela Flanegin en Bobbi Scheurkogel, waarna drie punten werden toegevoegd via een inside-the-park-homerun van Dervisa Mutic. Nadat tweemaal was gescoord in de tweede inning en nadat Quick eenmaal had gescoord in de derde slagbeurt, haalde Sparks in de vierde inning uit met een 11-run rally. Dat gebeurde op zeven honkslagen en vier vrije lopen. Hoogtepunten in de inning waren zowel een baseclearing, 3-run triple als een 2-run single van Riangela Flanegin (zij had zes binnengeslagen punten in dit duel).

Maxime van Dalen bracht haar homerun-totaal in het eerste duel op negen. Dat is er één minder dan het seizoenrecord dat Karin Tuk in 2013 realiseerde toen ze er tien sloeg, eveneens als speelster van Sparks Haarlem. In de double-header tegen Quick sloeg Van Dalen zes punten binnen, zodat ze nu ook de leiding heeft genomen in de categorie Binnengeslagen Punten met 41, het hoogste aantal in een seizoen sinds Areke Spel er 49 had in 2015.

Olympia Haarlem vs. Onze Gezellen

Voor aanvang van het eerste duel op het Nol Houtkamp Sportpark ontving Mariëlle Vleugels het Bondsonderscheidingsteken uit handen van bondsbestuurder Petra Arends (Nationale Teams en Talentontwikkeling Softbal). Na te zijn begonnen bij Ridderkerk Rowdies kwam Mariëlle via Sparta-Feyenoord en Schiedam terecht bij Euro Stars, met wie ze in 2007 in de hoogste afdeling debuteerde. Hierna kwam ze uit voor Terrasvogels, Gryphons en (sinds 2015) Olympia Haarlem.

Mariëlle Vleugels wordt voor aanvang gehuldigd (beelden: SDTV)

Olympia Haarlem nam een snelle voorsprong door te scoren in de eerste en tweede inning. Een honkslag van Lisa Hop zette de thuisploeg op een voorsprong, waarna een 3-run rally volgde in de tweede slagbeurt. Met één uit en een loopster op het honk sloegen Machteld Rector en Brenda Beers back-to-back doubles, gevolgd door een puntscorende honkslag van Cindy van der Zanden. En dat bracht de stand op 4-0. Brenda Beers scoorde haar 49e punt van het seizoen en kan de eerste speelster sinds 2015 worden met 50 gescoorde punten. Onze Gezellen kwam vanaf de derde inning terug in de wedstrijd. Eerst werd gescoord na een honkslag van Babs de Jonge, waarna een inning later een honkslag van Masha Meloni de achterstand halveerde naar 4-2. Daar bleef het bij wat OG betreft. Olympia voegde daarna twee insurance runs toe in de zesde inning. Met twee uit sloeg Mariëlle Vleugels een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Yindi Beekveldt, die op haar beurt scoorde na een wilde worp. Winnende werpster Alyson Spinas-Valainis gooide het hele duel en schakelde acht slagvrouwen met drie slag uit.

Ook in de tweede ontmoeting stond Olympia Haarlem al vroeg op voorsprong. De ploeg scoorde drie punten in zowel de tweede als de derde inning. Bondsridder Mariëlle Vleugels opende de tweede slagbeurt met een honkslag en Lisa Hop volgde met een stootslag-honkslag. De twee schoven op na een klap van Rachel van Veen en scoorden op een honkslag van Quilen Dirksz, die later scoorde na een fout. In de derde inning stonden Jessie van Aalst (stootslag-honkslag) en Lisa Hop (honkslag) op het honk met één uit, waarna een wilde worp een punt opleverde. Rachel van Veen zette hierna de volgende scoringspositie op via een honkslag, die voor loopsters op het eerste en derde honk zorgde. Quilen Dirksz volgde met een honkslag, die heel wat tot gevolg had. Hop scoorde en Van Veen schoof op naar het derde honk, terwijl Dirksz te ver doorliep en in een rundown terecht kwam. Zij werd uitgeschakeld, maar ondertussen wist ook Van Veen te scoren. Net als in het openingsduel scoorde Onze Gezellen maar tweemaal. Dit keer in de vijfde inning, tweemaal na een wilde worp. OG kwam niet verder dan drie honkslagen op pitchers Lisa Hop (10 strikeouts) en Jessie van Aalst.

Tex Town Tigers vs. Hoofddorp Pioniers

Ook in Enschede werden Bondsonderscheidingstekens uitgereikt. Dat werd gedaan door Erik Eilering (voorzitter Commissie van Toezicht van de KNBSB), die de onderscheidingen opspelde bij Lindsey Meadows en Dinet Oosting voor aanvang van het tweede duel op Sportpark ‘De Kroedkotten’. Lindsey Meadows kwam in 2005 vanuit Amerika de gelederen versterken van Tex Town Tigers en heeft sindsdien een voorname en waardevolle rol gespeeld bij deze vereniging, maar ook in het Nederlands team. In 2011 (Nuoro) en 2012 (Bollate) was er even een uitstapje naar Italië en in 2013 en 2014 speelde ze twee seizoenen voor Olympia Haarlem, maar sinds 2015 verdedigt ze weer de TTT-kleuren. Ze is de eerste Amerikaanse speelster die de mijlpaal van 400 wedstrijden bereikt. Dinet Oosting begon haar loopbaan bij The Blokes, speelde vervolgens bij Run ’71 en debuteerde in 2010 in de Hoofdklasse als speelster van Tex Town Tigers. Hierna volgden negen seizoenen bij Olympia Haarlem, maar vorig jaar keerde ze weer terug naar Tex Town Tigers, dat haar ook nog huldigde voor het spelen van haar honderdste wedstrijd voor de Enschedese vereniging.

Onderscheidingen voor Lindsey Meadows en Dinet Oosting (beelden: SDTV met dank aan Tex Town Tigers)

Tex Town Tigers won beide wedstrijden tegen Hoofddorp Pioniers via de mercy-rule. Dinet Oosting deelde in de eerste inning gelijk de eerste klap uit met een homerun. Hierna volgde een 5-run rally in de tweede inning, waarin Annemiek Jansen (1-run), Lisa Van Raemdonck (2-run) en Dinet Oosting (1-run) back-to-back-to-back doubles sloegen. In de vierde inning wist Pioniers hier twee punten tegenover te zetten dankzij honkslagen van Sophie van der Heide en Julia Westhoek. Daar bleef het bij voor de Hoofddorpse ploeg, want TTT antwoordde met een 6-run rally met twee uit. Nadat was gescoord op een grounder van Lindsey Meadows volgden zes opeenvolgende honkslagen, waarvan er vijf een punt opleverde. Daaronder een tweehonkslag van Nadine Marinus en een walk-off double van Annemiek Jansen, die er een 12-2 stand van maakte.

In de tweede wedstrijd was er een hoofdrol voor jubilaris Lindsey Meadows. De rechtshander schakelde veertien slagvrouwen met drie slag uit en stond slechts één honkslag toe. Haar No-Hitter eindigde in de zesde inning. In de voorgaande vijf slagbeurten had Pioniers een aantal loopsters gekregen via een fout en liet drie loopsters achter in scoringspositie. In de zesde inning opende Kelsey Huijzers voor Pioniers met vier wijd, waarna Julia Kwakernaak de bal het midveld in sloeg voor de eerste (en enige) Hoofddorpse honkslag. Meadows volgde met driemaal drie slag. In de eerste inning waren het de kersverse Bondsridders Dinet Oosting (tweehonkslag) en Lindsey Meadows (opofferingsslag) die voor de eerste twee TTT-punten zorgden. Na een sac-fly van Oosting in de derde inning werd het mercy-rule puntenverschil van zeven bereikt in de zesde inning. Dit keer opende Oosting met een honkslag, waarna Meadows een homerun sloeg. Met één uit was het de eveneens zeer ervaren Nadine Marinus die ook een homerun sloeg. Met de honken vol en twee uit zorgde een fout op een grounder van Lisa Van Raemdonck voor het zevende en laatste punt.

Amsterdam Pirates vs. Roef!

Het vorige week als landskampioen onttroonde Roef! had in het eerste duel tegen en bij Amsterdamse Pirates genoeg aan één inning. De ploeg kwam namelijk tot een rally van zes punten in de tweede slagbeurt. Lisa de Vries (3-uit-4) en Suzanne Poelgeest begonnen met honkslagen, waarna beiden scoorden na een honkslag met één uit van Isa Los. Hierna werd de stand opgevoerd na een honkslag van Wies Ligtvoet, een fout op een klap van Elizabeth Snow en een 2-run single van Sophie Verdaasdonk. Ligtvoet zorgde met een opofferingsslag in de derde inning voor het zevende punt. Ook Amsterdam Pirates wist alleen in de tweede en derde inning tot scoren te komen, maar de puntenproductie van de thuisploeg bleef beperkt tot twee punten. In de tweede inning werd gescoord na een tweehonkslag van Kelly Koeman, in de derde beurt na een wilde worp.

In de tweede wedstrijd werd Roef! eveneens vanaf de vierde inning puntloos gehouden. Maar de ploeg had toen al negen punten gescoord in de eerste drie slagbeurten. In de eerste helft van de eerste inning zorgde Roef! voor een zeldzame team-cycle, een éénhonkslag, tweehonkslag, driehonkslag en homerun in dezelfde slagbeurt. Isa Los opende met een honkslag, waarna ze met één uit scoorde op een driehonkslag van Wies Ligtvoet, die vervolgens de thuisplaat passeerde na een tweehonkslag van Elizabeth Snow. Hierna sloeg Sophie Verdaasdonk een 2-run homerun, was de team-cycle compleet en had Roef! een 0-4 voorsprong. Na twee punten in de tweede inning volgde een 3-run rally in de derde inning na een honkslag van Marjolein Merkx, een fout en een opofferingsslag van Maudy Bezems. Met een 0-9 achterstand wist Pirates wat terug te doen in de eigen derde inning door driemaal te scoren. De thuisploeg kwam terug dankzij een wilde worp en honkslagen van Sietske Drijvers en Rhowan Stuart. Hiermee werd niet alleen de mercy-rule achterstand ongedaan gemaakt, maar bovendien werd Roef! ook van verder van scoren afgehouden en waren alle zeven innings nodig. Pirates scoorde nog eenmaal in de vijfde inning op een velderskeus-klap.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse