Honkbal

Krankzinnige walk-off zege voor Koninkrijksteam U23

Team Kingdom of the Netherlands U23 viert de walk-off overwinning (Foto: Bob Prins)

Krankzinnige walk-off zege voor Koninkrijksteam U23

Team Kingdom of the Netherlands U23 heeft op donderdagavond ook de tweede wedstrijd van de Placement Round van het WK U23 in Mexico gewonnen. Tsjechië werd in een knotsgekke eindfase met 9-8 verslagen via een krankzinnige walk-off. Diamond Silberie scoorde het winnende punt vlak nadat hij in dezelfde actie een opofferingsstootlsag neer wilde leggen. Hierover later meer!

De wedstrijd begon goed voor het Koninkrijksteam, want al in de eerste inning nam de ploeg van bondscoach Sidney de Jong een comfortabele voorsprong. Junior Martina sloeg een two-run homerun en Dave Janssen sloeg niet veel later een RBI-single voor een 3-0 voorsprong. Heel lang leek er geen vuiltje aan de lucht, want starter Jayden Gonesh gooide drie shutout innings en liep pas in de vierde inning averij op.

Met een 3-1 voorsprong in de vijfde inning ging het echter toch helemaal fout bij Oranje. Relievers Raf Cocu en Scott Prins kregen die inning elk twee runs tegen en een inning later werd het zelfs 6-3 voor de Tsjechen. Vooral Marek Chlup, die ook met het Tsjechische A-team het EK speelde, was een doorn in het oog met een solo homerun en een bases clearing triple.

Gelukkig toonde de slagploeg van het Koninkrijksteam veerkracht, want in de gelijkmakende zesde slagbeurt werd de stand weer gelijkgetrokken. Met twee uit scoorde het Koninkrijksteam het eerste punt van de inning zonder dat er ook maar een honkslag geslagen werd. Een hit by pitch (Janssen) en twee walks (Max Kops en Julian Rip) zorgden voor volle honken en op de vrije loop van Tyriq Kemp kon er gescoord worden. Delano Selassa kwam door met een clutch 2-run single om beide ploegen weer in evenwicht te brengen.

Omdat beide teams in de zevende inning niet wisten te scoren, viel de beslissing in de tie-break. De Tsjechen scoorden daarin op een wilde worp van closer Jiorgeny Casimiri en een sac fly met beide lopers die vanwege de tie break op het honk mochten beginnen. Het Koninkrijksteam moest dus minimaal twee keer scoren om gelijk te komen en logischerwijs kreeg openingsslagman Diamond Silberie de opdracht om te stoten.

Hij legde een goede bunt neer, die door de catcher over het eerste honk gegooid werd. Dat stelde Dave Janssen in staat om de 7-8 te scoren en omdat de rechtsvelder tegen de muur langs de foutlijn stond te grabbelen, scoorde Tommy van de Sanden de gelijkmaker. Vervolgens gooide de grabbelende outfielder, in een wanhoopspoging om van de Sanden nog uit te gooien, de bal langs de thuisplaat en zo kon Silberie, die net de stootslag neergelegd had, zelf het winnende punt scoren.

Een knotsgekke eindfase met een krankzinnige walk-off overwinning. De derde overwinning voor het Koninkrijksteam op dit WK, waarmee Oranje zich verzekerd heeft van de elfde plaats. Als Duitsland niet van Zuid-Korea wint, is ook de tiende plaats binnen. Als de Dominicaanse Republiek vannacht van Nicaragua verliest, kan er bij een overwinning morgen om 00.00 uur tegen de DR ook nog een negende plaats behaald worden. Ook een achtste plek behoort nog tot de mogelijkheden, maar dan moeten zowel Duitsland als Tsjechië van Zuid-Korea winnen.

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal