SB Hoofdklasse

Sparks Haarlem competitiewinnaar; No-Hitter Roos-Marijn Kramer; Neptunus promoveert naar SB Hoofdklasse

Kimberly Jones schakelt Yindi Beekveldt uit in het duel tussen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem. Home Plate Umpire Gerrit-Jan van der Hoeven staat er bovenop. (Foto: Fred Versluis)

Sparks Haarlem competitiewinnaar; No-Hitter Roos-Marijn Kramer; Neptunus promoveert naar SB Hoofdklasse

Op een zwaarbewolkte en regenachtige zaterdagmiddag draaide Sparks Haarlem op eigen veld een achterstand om in winst (7-5) tegen Olympia Haarlem om beslag te leggen op de eerste plaats in de reguliere competitie. Als competitiewinnaar verzekerde Sparks Haarlem zichzelf daarmee van het thuisvoordeel in de best-of-three Holland Series, die hierdoor op zaterdag 16 oktober zal beginnen met een double-header op het Noordersportpark. Wanneer een derde ontmoeting nodig is om het kampioenschap te beslissen dan volgt dat duel op zondag 17 oktober op het Nol Houtkamp Sportpark, het thuiscomplex van Olympia Haarlem, dat door de nederlaag op de tweede plaats eindigde. De tweede wedstrijd op zaterdagmiddag werd vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast en zal dinsdagavond worden ingehaald. Het als landskampioen onttroonde Roef! nestelde zich zaterdag definitief in de top-vier door op eigen veld tweemaal te winnen van Quick Amersfoort (8-5 en 2-1). Roef! staat nu één punt achter het op de derde plaats staande Tex Town Tigers, dat op weg was naar een dubbele winst tegen en bij Amsterdam Pirates. De ploeg won het eerste duel (1-7), maar de tweede ontmoeting werd met een 0-7 voorsprong in de eerste helft van de tweede inning gestaakt vanwege de regen. Een nieuwe speeldatum voor dit duel is nog niet bekend. Werd het speelveld op het Noordersportpark door de regen onbespeelbaar voor het tweede treffen tussen Sparks en Olympia, een paar kilometer verderop kon de double-header tussen Onze Gezellen en Hoofddorp Pioniers op het Van der Aart Sportpark wel gewoon worden afgewerkt, hoewel het ook daar regende. OG won tweemaal (10-0 en 12-3) via de mercy-regel. In het eerste duel gooide Roos-Marijn Kramer een No-Hitter. Dat was haar tweede van het seizoen, waardoor ze de eerste werpster werd met twee No-Hitters in hetzelfde seizoen sinds Dagmar Bloeming er als werpster van DSS drie gooide in 2017. Komend weekeinde wordt de reguliere Hoofdklasse-competitie van de editie 2021 afgesloten.

In de strijd om promotie naar de Hoofdklasse viel zaterdagmiddag de beslissing. Ondanks de soms hevige regen kwam Neptunus op eigen veld tot een dubbele overwinning (10-3 en 6-2) op het tweede team van Onze Gezellen. Hierdoor werd Neptunus onbereikbaar voor de overige teams in de Promotie-poule van de Eerste Klasse, veroverde de kampioenstitel en promoveerde naar de Hoofdklasse. Daarmee waren de softbalsters van de Rotterdamse vereniging succesvoller dan de Neptunus-honkballers die een paar meter verderop de Holland Series om het landskampioenschap begonnen met een 0-2 nederlaag tegen titelverdediger L&D Amsterdam Pirates. Vorig seizoen veroverden de Neptunus-softbalsters eveneens de kampioenstitel, maar toen waren de promotie/degradatie-reglementen niet van toepassing, vanwege de late competitiestart, het onregelmatige verloop, een onvolledig seizoen en een uiteindelijk abrupt einde naar aanleiding van de maatregelen tegen de bestrijding van het coronavirus. Maar dat is dit jaar anders en dus zal Neptunus volgend jaar in de hoogste afdeling debuteren en de plaats overnemen van Hoofddorp Pioniers, dat degradeerde. In de reguliere competitie bleef Neptunus ongeslagen, maar de ploeg moest vorige week in het openingsduel van de Promotie-poule een 6-5 nederlaag slikken tegen Euro Stars, de naaste concurrent voor de promotieplek. Na deze eerste nederlaag won Neptunus met 5-13, maar door de dubbele overwinning op zaterdag werd de ploeg onbereikbaar voor Euro Stars, dat tweemaal won van UVV (2-11 en 1-6). Neptunus begon deze poule namelijk met een flinke voorsprong, omdat de teams de winstpunten uit de onderling gespeelde wedstrijden in de reguliere competitie meenamen, waardoor UVV eigenlijk al was uitgeschakeld voordat aan het postseason werd begonnen en alleen een theoretische kans had de eerste plaats te bereiken. Onze Gezellen kon niet promoveren omdat het eerste team al in de hoogste afdeling speelt. Euro Stars had wat meer kansen, maar begon de Promotie-poule ook met een achterstand van zes punten op Neptunus. Juist om deze reden, om te voorkomen dat een ploeg eigenlijk al is uitgeschakeld voordat een speelronde begint, werd het ‘meenemen van punten’ naar de top-vier en onderste-vier poules in de honkbalcompetitie een paar jaar geleden geschrapt.

Neptunus viert het kampioenschap en promotie naar de Hoofdklasse. (Foto: Robert Bos)

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 39-69, Olympia Haarlem 39-60, Tex Town Tigers 39-49, Roef! 40-48, Quick Amersfoort 40-36, Onze Gezellen 40-32, Amsterdam Pirates 39-20, Hoofddorp Pioniers 40-0.
Stand Promotie-poule Eerste Klasse: Neptunus 4-18, Euro Stars 4-12, Onze Gezellen 2 4-6, UVV 4-4

Sparks Haarlem vs. Olympia Haarlem

Olympia Haarlem ging voortvarend van start, nam een snelle 0-4 voorsprong en stond halverwege de vierde inning met 3-5 voor. Tien minuten later bevestigde het scorebord in het linksveld dat de thuisploeg het duel had omgekeerd en met 6-5 de leiding had overgenomen. Het duel begon met een daverende klap van Lisa Hop in de eerste inning. Brenda Beers opende met een infield-hit, Cindy van der Zanden kreeg vier wijd en met één uit zorgde Mariëlle Vleugels met een honkslag voor volle honken. Hierna haalde Lisa Hop uit en sloeg een grand slam homerun! Dat gebeurde allemaal op startende pitcher Kirsten Scheele, die vorige week voor de vijftiende keer dit seizoen winnende werpster werd. Zij is daarmee de eerste 15-game winner sinds 2015. In dat seizoen was het ook Kirsten Scheele die de lijst aanvoerde, toen met zeventien overwinningen. Ondanks de vier verdiende punten in deze eerste inning blijft de rechtshander met 1.71 in het bezit van het beste ERA. In de tweede inning herstelde Scheele en gooide driemaal drie slag. Rebecca Soumeru nam de pitching in de derde inning over en werd de winnende werpster. De ruime voorsprong van Olympia werd al gelijk ongedaan gemaakt door Sparks Haarlem in de eigen eerste slagbeurt. Ook de thuisploeg kwam snel tot scoren. Kimberly Jones en Suka Van Gurp begonnen met honkslagen, waarna beiden scoorden doordat een hiernavolgende klap van Maxime van Dalen in een foute aangooi eindigde. Van Dalen schoof even later zelf op na een klap van Lorraine Kieft en scoorde na een wilde worp. Stand 4-3 en weer een geheel nieuwe wedstrijd.

Olympia kreeg een volgende scoringskans in de vierde slagbeurt en voegde een punt toe. Lisa Hop begon met een stootslag-honkslag, stal het tweede honk en schoof op na een opofferingsstootslag van Rachel van Veen. Met twee uit scoorde ze na een honkslag van Yindi Beekveldt. Hierna leverde Quilen Dirksz een honkslag af, maar dat eindigde ook in de uitschakeling van Beekveldt op het derde honk en het einde van de slagbeurt. In de tweede helft van de vierde inning draaide het duel om. Lisa Hop begon het duel voor Olympia als pitcher, waarna Jessie van Aalst haar taak overnam in de derde inning. Twee weken geleden keerde de linkshander voor het eerst sinds 2016 weer terug in de werpcirkel en wordt sindsdien weer regelmatig in die positie ingezet, maar moet wel weer even haar pitching-ritme terugvinden. Wist Van Aalst in de derde inning Maxime van Dalen en Bobbi Scheurkogel nog met drie slag uit te schakelen, een inning later ging het mis. Zeven slagvrouwen van Sparks Haarlem bereikten de honken, waaronder één via velderskeus, maar vijf via vier wijd. Openingsslagvrouw Dervisa Mutic begon met vier wijd, schoof op na een opofferingsstootslag van Denice van Dijk, bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde op een stootslag-honkslag/squeeze van Kimberly Jones. Even later kreeg Sparks de honken vol en kon de gelijkmaker laten aantekenen op een velderskeusklap van Maxime van Dalen. De honken raakten wederom vol na vier wijd voor Riangela Flanegin. Sparks nam vervolgens de leiding over toen Lorraine Kieft de vijfde vrije loop in deze inning kreeg. Met een 6-5 achterstand werd een nieuwe werpsterswissel toegepast en nam Alyson Spinas-Valainis het over. Zij kreeg een inning-afsluitende grounder, maar Sparks had de leiding overgenomen. Olympia wist in het restant van de wedstrijd niet meer tot scoren te komen. Voor Sparks leek Dervisa Mutic weer te gaan scoren in de vijfde inning. Met twee uit en nadat Jessie van Aalst de pitching weer had overgenomen bij Olympia probeerde Mutic te scoren na een doorgeschoten bal. Van Aalst nam de plaat over, kreeg de bal op tijd weer in bezit, tikte Mutic uit en moest ondertussen over de slidende loopster heen springen. In de zesde inning wist Sparks wel een insurance run toe te voegen via een opofferingsslag van Lorraine Kieft. Sparks won, werd competitiewinnaar en veroverde het thuisvoordeel in de Holland Series. Het tweede duel ging daarna vanwege de weersomstandigheden en de conditie van het speelveld niet van start.

Jessie van Aalst schakelt Dervisa Mutic uit bij een poging te scoren na een doorgeschoten bal. (Foto’s: Fred Versluis)

Roef! vs. Quick Amersfoort

In de strijd om de vierde plaats moest ook Roef! in het eerste duel een achterstand wegwerken tegen Quick Amersfoort, dat halverwege de vijfde inning een 2-5 voorsprong had. Roef! scoorde vervolgens driemaal in zowel de vijfde als de zesde inning om met 8-5 te winnen en beslag te leggen op de vierde plek. Nadat beide teams eenmaal hadden gescoord in de eerste inning nam Roef! voor het eerst de leiding in de derde beurt na een fout. In de vierde inning sloeg Quick toe met een 4-run rally. Vier punten die met twee uit werden gescoord. De gelijkmaker kwam tot stand op een opofferingsslag van Franka van Dijk. Met Angelica Bomba (honkslag) op het derde honk kreeg Quick de honken vol na vier wijd voor Laura Wissink en Nicky Uytendaal. Even later veegde Puck van der Kolk de honken leeg met een baseclearing, 3-run triple. Maar de voorsprong was niet genoeg. Roef! antwoordde met een 3-run rally in de vijfde slagbeurt om langszij te komen. Een grounder van Wies Ligtvoet leverde het eerste punt op, een honkslag van Sophie Verdaasdonk zorgde voor twee punten en een 5-5 stand. Een inning later volgde een nieuwe reeks van drie punten. Lisa de Vries opende met een tweehonkslag en schoof op via een opofferingsstootslag van Ilse van Kerkoerle, die in juni voor het eerst sinds het seizoen 2017 weer in de hoogste afdeling actief was. Even later zette De Vries haar ploeg op voorsprong na een geslaagde squeeze van Maudy Bezems. Daar bleef het niet bij, want Isa Los (vier wijd) en Kim Donkers (honkslag) kwamen hierna ook nog tot scoren. Los na een honkslag van Wies Ligtvoet, Donkers na een fout.

Bekijk hier de samenvatting van het eerste duel door SDTV

Het tweede duel eindigde met één punt verschil, maar dit keer stond Roef! het hele duel op voorsprong. Met één uit in de derde inning sloeg Isa Los een tweehonkslag en scoorde na een honkslag van Kim Donkers. De honken raakten vervolgens vol na een infield-hit van Wies Ligtvoet en vier wijd voor Elizabeth Snow. Nadat een gedwongen actie op de plaat voor de tweede uit had gezorgd was het vier wijd voor Eva Therou-van Knegsel dat het tweede punt opleverde. Roef! liet drie loopsters achter, maar de twee punten waren genoeg. Roef!-pitchers Jessica Tolmie en Marjolein Merkx stonden samen slechts drie honkslagen toe en kregen voldoende steun van hun verdediging, dat in de derde inning een dubbelspel maakte. Die steun was er ook in de zesde inning. Angelica Bomba opende toen voor Quick met een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Laura Wissink. Maar met de gelijkmaker op het derde honk werden de volgende drie slagvrouwen uitgeschakeld.

Hier is de samenvatting van de tweede wedstrijd te zien dankzij SDTV

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Tex Town Tigers besliste het eerste duel in Amsterdam pas in de vijfde inning met een 4-run rally. Op dat moment stond de Enschedese ploeg met 0-1 voor en nam dus meer afstand. TTT opende de score in de derde inning via een opofferingsslag van Dinet Oosting, maar er bleven ook drie loopsters achter. Het was op dat moment de enige slagbeurt waarin TTT scoringskansen kreeg. De volgende gelegenheid kwam in de vijfde inning en dit keer drukte de ploeg definitief door. Met één uit had TTT met Annemiek Jansen (honkslag), Lisa Van Raemdonck (vier wijd) en Dinet Oosting (vier wijd) drie loopsters op de honken en die kwamen allemaal tot scoren na een handeling van volgende slagvrouw Lindsey Meadows. Zij sloeg een honkslag, waardoor Jansen scoorde. Maar toen daar een outfield-fout op volgde konden ook Van Raemdonck en Oosting tot scoren komen en eindigde Meadows op het derde honk. En die scoorde vervolgens zelf op een 2-out double van Nadine Marinus. Amsterdam Pirates, dat in de derde en vijfde inning een loopster achterliet op het derde honk, wist alleen in zesde inning een punt te laten noteren via een double-steal/uitgemaakt-bij-stelen/velderskeus-situatie, waarin Sietske Drijvers de thuisplaat passeerde. TTT zette daar nog twee punten tegenover in de zevende inning via een driehonkslag van Lindsey Meadows en een tweehonkslag van Lizzie Clarijs.

In de druilerige regen ging vervolgens ook het tweede duel van start. Voor Tex Town Tigers leek een mercy-rule winst in de maak, want de ploeg kwam tot een 5-run rally in de eerste inning via ondermeer een 2-run double van Nadine Marinus. De ploeg liet drie loopsters achter, maar de toon was gezet. In de tweede inning werden nog eens twee punten toegevoegd en had TTT drie honken bezet toen regen verder spelen onmogelijk maakte. De umpires konden niets anders dan het duel te staken.

Onze Gezellen vs. Hoofdorp Pioniers

Ondanks de regenval konden de twee wedstrijden tussen Onze Gezellen en Hoofddorp Pioniers volledig worden gespeeld. In beide wedstrijden kwam het thuisspelende OG tot een mercy-rule winst. In het openingsduel had de Haarlemse ploeg genoeg aan vier innings om tot een 10-0 stand te komen. Werpster Roos-Marijn Kramer schakelde in vier innings vijf slagvrouwen met drie slag uit en stond geen honkslagen toe. Het was de derde No-Hitter in de loopbaan van de rechtshander en haar tweede dit seizoen. Op 7 augustus gooide ze een 3-inning Perfect Game, eveneens tegen Pioniers. Ook dit keer kwam ze dicht bij een Perfect Game, maar met twee uit in de eerste inning gooide ze vier wijd op Kelsey Huijzers, die daarmee de enige honkloopster was voor Pioniers. Onze Gezellen kwam in elk van hun vier slagbeurten minimaal twee keer tot scoren. De ploeg opende met drie punten in de eerste inning na honkslagen van Ella Krommendijk en Karin Adriaansz-Tuk (2-run). Hier werden twee punten aan toegevoegd in zowel de tweede als de derde inning. In de derde beurt kwam het eerste punt tot stand na een homerun van all-time recordhoudster Karin Adriaansz-Tuk, de 64e in haar loopbaan. In dit duel sloeg de ervaren speelster vier punten binnen. In de tweede helft van de vierde inning verkreeg OG het verschil van tien punten, dankzij een walk-off single van Desiree Adriaansz. En daarmee was ook de No-Hitter van Roos-Marijn Kramer een feit. De zesde die dit seizoen in de Hoofdklasse is gegooid.

In de tweede wedstrijd begon Roos-Marijn Kramer ook als pitcher voor Onze Gezellen, maar vlak voor het begin van de tweede inning moest ze vanwege een blessure uitvallen. Ze werd vervangen door de debuterende Lisa Pagan, die ook de winnende werpster werd. Halverwege de derde inning was de stand 2-2, maar toen sloeg Onze Gezellen toe met een 10-run rally. Pioniers had aanvankelijk een prima start. In de tweede inning had de ploeg met twee uit de honken vol dankzij Jade Rijgersberg (vier wijd), Sophie van der Heide (honkslag) en Julia Westhoek (honkslag), waarna vier wijd voor Merel de Groot het eerst punt opleverde. Maar hierna bleven drie loopsters achter. OG antwoordde met twee punten. Met één uit sloeg Kelsy Pieneman een tweehonkslag en schoof op toen een velderskeusklap van Masha Meloni geen uit opleverde. De twee scoorden vervolgens op een grounder van Desiree Adriaansz en een honkslag van Yarah Zuiver. In de derde inning kwam Pioniers langszij. Amy-Lynn Felix sloeg met één uit een honkslag, schoof op na een wilde worp, stal het derde honk en scoorde de gelijkmaker na een volgende wilde worp. Hierna kwam Onze Gezellen tot een 10-run rally met als hoogtepunten 2-run singles van Babs de Jonge en Kelsy Pieneman. Pioniers kon hier nog één punt tegenover zetten in de vierde inning. Ilse Stoovelaar opende met een honkslag en Julia Westhoek kreeg vier wijd. De eerste werd gedwongen uitgeschakeld op een klap van Merel de Groot, maar na een grounder van Kelsey Huijzers kreeg Pioniers loopsters op het tweede en derde honk. Een honkslag van Julia Kwakernaak stelde Westhoek in staat te scoren. Maar daar bleef het bij voor de jonge Hoofddorpse ploeg.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse