HB Hoofdklasse

DSS/Kinheim eerste, Quick Amersfoort nog in de race

Foto: © Jan Kruijdenberg

DSS/Kinheim eerste, Quick Amersfoort nog in de race

De strijd in de Onderste-4 poule kon vanavond op twee verschillende velden worden beslist. DSS/Kinheim en Hoofddorp Pioniers speelden om de eerste plaats, terwijl de laatste plaats op het spel stond in de strijd tussen Silicon Storks en Quick Amersfoort. Het Haarlemse DSS/Kinheim pakte in de verlenging met 6-7 de winst, maar een beslissing even verderop in Heemstede bleef uit.

DSS/Kinheim bekroonde zijn sterke seizoen vanavond in Hoofddorp met de eerste plaats in de Onderste-4 poule. De Haarlemse ploeg won zijn 22e wedstrijd van het seizoen en is daarmee voor het tweede jaar op rij winnaar geworden van de Onderste-4 poule.

In Heemstede had Silicon Storks voldoende aan winst om een vijfde seizoen in de hoofdklasse veilig te stellen. Maar voor de tweede keer in zes dagen tijd verslikte de Haagse ploeg zich in hekkensluiter Quick Amersfoort, dat nu weer helemaal terug is in de strijd om hoofdklassebehoud. Dat kunnen de Amersfoortse honkballers zaterdag bereiken als ze het restant uitspelen van de zaterdag 25 september gestaakte wedstrijd tegen Hoofddorp Pioniers. Dat duel werd bij een 1-1 tussenstand in de tiende inning gestaakt door wanordelijkheden. Het team dat in de Onderste 4-poule op de laatste plaats eindigt speelt een best-of-three om promotie/degradatie tegen de kampioen uit de Eerste klasse.

Silicon Storks – Quick Amersfoort

Quick Amersfoort draaide vanavond op het veld van RCH-Pinguins in Heemstede in de vierde inning een 3-1 achterstand om in een 3-5 voorsprong nadat Pascal Zegwaard (tweehonkslag) en Jorge Morantes Hernandez (honkslag) elk twee punten binnen hadden geslagen. Die voorsprong werd zelfs 3-7 na tweehonkslagen op rij in de zevende inning van Bryan Engelhardt en Taylor Clemensia.

Silicon Storks gaf echter geen moment op en antwoordde in de gelijkmakende zevende slagbeurt met drie runs, waarbij Kevin van Veen met een honkslag zowel Ibrahin Redan (tweehonkslag) als Sheadlon Jamanika (vier wijd) binnensloeg.

Bij het ingaan van die slagbeurt was bij Quick Amersfoort de Zweedse pitcher Jakob Syrén afgelost door Jan-Willem Geerts. Syrén had afgelopen zaterdag met een complete wedstrijd zijn ploeg al aan een overwinning tegen Silicon Storks geholpen en bleek vanavond andermaal belangrijk. Na vier slagmannen nam Stijn Bruins Slot het pitchen over. Hij gooide de wedstrijd vakkundig in het slot. Met onder meer vier strikeouts hield Bruins Slot in de laatste innings de voorsprong vast en bracht hij zijn ploeg naar de voorlopig derde plaats in het klassement van de Onderste-4 poule.

  • Silicon Storks – Quick Amersfoort: 6-7 | boxscore

Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim

In de eerste twee onderlinge wedstrijden hadden DSS/Kinheim en Hoofddorp Pioniers de afgelopen dagen de punten al gedeeld. En ook vanavond was het verschil klein. De twee teams hielden elkaar negen innings lang in balans. De Haarlemse ploeg nam dit duel drie keer de leiding, de laatste keer in de tiende inning toen definitief het verschil werd gemaakt.

DSS/Kinheim-speler Koen Halderman (vier wijd) forceerde een verlenging toen hij in de negende inning met volle honken kon scoren op een opofferingsslag van Matis Crouwel. In de tiende inning opende Milan Lammerts voor DSS/Kinheim de aanval met een honkslag. Na een stootslag en een wilde worp kon hij door naar het derde honk van waar Lammerts zijn ploeg op een doorgeschoten bal op voorsprong kon brengen. Koen Halderman maakte er met zijn tweehonkslag vervolgens 5-7 van.

Die achterstand leek Hoofddorp Pioniers in de gelijkmakende tiende inning snel weg te werken. Vier wijd voor Denzel Brooks, een tweehonkslag van Duncan Beljaards en een veldfout op een geslagen bal van Raul Jacobs verkleinden het verschil tot 6-7. Maar hierna werden tot grote onvrede van de Hoofddorpse ploeg zowel Beljaards als Jacobs uitgegeven bij een poging om de gelijkmaker te scoren. Daardoor hield de voorsprong voor DSS/Kinheim nu wel stand en verzekerde de Haarlemse ploeg zich met zijn zevende overwinning in de Onderste-4 poule van de eerste plaats in deze speelronde.

  • Hoofddorp Pioniers – DSS/Kinheim: 6-7 (10 innings) | boxscore

Klassement Onderste-4 poule

1. DSS/Kinheim        09-14
2. Hoofddorp Pioniers 08-08
3. Quick Amersfoort   08-06
4. Silicon Storks     09-06

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse