Softbal

Negen landen naar eerste U18 wereldkampioenschap

Het WK wordt gespeeld op de softbalvelden van het Complejo Deportivo Villa Maria del Triunfo in Lima.

Negen landen naar eerste U18 wereldkampioenschap

Voor de start van het eerste U18 wereldkampioenschap softbal reizen negen nationale teams af naar de Peruaanse hoofdstad Lima. Dat zijn er minder dan de zestien teams die een uitnodiging voor dit mondiale toernooi hadden gehad. Het Nederlands Koninkrijksteam is van 6 tot en met 12 december één van de deelnemers aan dit toernooi.

Het Nederlands Koninkrijksteam wacht een zware opdracht. In zes dagen tijd spelen de negen deelnemende teams op het Zuid-Amerikaanse Complejo Deportivo Villa Maria del Triunfo onderling een halve competitie, waarbij elke ploeg dus in ieder geval acht wedstrijden speelt.

De nummers één en twee spelen vervolgens de finale om de allereerste U18 wereldtitel. De nummers drie en vier spelen om het brons. Deelnemende landen zijn naast Nederland verder de top 10-landen Verenigde Staten, Mexico, Puerto Rico en Chinese Taipei. Ook Tsjechië, Zuid-Afrika, gastland Peru en Colombia komen op het WK in actie. Dat laatste land ontving van de World Baseball Softball Confederation (WBSC) een wildcard.

Europese titel

Het U18 wereldkampioenschap werd in totaal drie keer uitgesteld, nadat het in eerste instantie in augustus 2020 zou worden gehouden. Nederland had zich voor het WK geplaatst met de Europese titel tijdens het U16 Europees kampioenschap in 2019 in Zagreb. Drie maanden geleden werd het Nederlands Koninkrijksteam achter Italië en Tsjechië derde op het U18 Europees kampioenschap. Oranje won zes van haar acht wedstrijden. En verloor alleen van Tsjechië (0-8) en Italië (3-2.)

Speelsters die in 2020 op basis van hun leeftijd speelgerechtigd waren om mee te doen aan het U18 wereldkampioenschap mogen ook in december nog meedoen aan het WK. Het mondiale toernooi in Lima vervangt het wereldkampioenschap softbal voor speelsters van negentien jaar en jonger. Dit U19 WK werd de afgelopen drie edities gewonnen door de Verenigde Staten. De Amerikaanse softbalsters zijn ook in december in de Peruaanse hoofdstad de grote favoriet.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Softbal