SB Hoofdklasse

Volle winst Sparks Haarlem & Olympia Haarlem in slotronde Hoofdklasse

Dervisa Mutic slaat een inside-the-park-homerun voor Sparks Haarlem tegen Hoofddorp Pioniers. (Foto copyright Fred Versluis)

Volle winst Sparks Haarlem & Olympia Haarlem in slotronde Hoofdklasse

Sparks Haarlem en Olympia Haarlem, die dit jaar de toonaangevende ploegen zijn geweest in de reguliere Hoofdklasse-competitie, hebben de laatste speelronde op zaterdag afgesloten met een dubbele overwinning. Dinsdagavond spelen de twee koplopers nog een laatste inhaalwedstrijd tegen elkaar en aanstaande zaterdag staan Sparks en Olympia wederom tegenover elkaar, maar dan in de best-of-three Holland Series. Op het Noordersportpark worden dan de eerste twee wedstrijden gespeeld. Indien nodig volgt een dag later de derde wedstrijd op het Nol Houtkamp Sportpark. In de slotronde van de competitie boekte Sparks Haarlem twee shutout mercy-rule overwinningen (0-15 en 0-8) tegen het gedegradeerde Hoofddorp Pioniers, dat hierdoor puntloos bleef, want de ploeg wist in 42 wedstrijden niet tot winst te komen. De laatste twee seizoenen waren zwaar voor Pioniers, dat vooral dit jaar uitkwam met een ploeg vol jonge (maar talentvolle) speelsters. Het was het tweede seizoen op rij, waarin Pioniers puntloos bleef. Sinds de laatste wedstrijd van het seizoen 2019 verloor Pioniers 66 opeenvolgende wedstrijden. Olympia Haarlem kwam tegen het als landskampioen onttroonde Roef! op eigen veld tweemaal tot winst (2-1 en 10-0). Quick Amersfoort en Tex Town Tigers boekten ook een dubbele overwinning op zaterdag. Quick won voor eigen publiek van Amsterdam Pirates (7-1 en 9-5), TTT won thuis van Onze Gezellen (8-2 en 7-0). Zondag haalde TTT succesvol in bij Amsterdam Pirates en won met 8-13. Neptunus, dat een week geleden promoveerde naar de hoogste afdeling, sloot de kampioenspoule in de Eerste Klasse af met twee overwinningen tegen UVV (10-3 en 7-3). In de degradatiepoule won DSS zondag de belangrijke double-header tegen Orioles (4-3 en 11-3) om zich te handhaven. Voor Orioles betekenden de nederlagen degradatie naar de Tweede Klasse. En zo nadert het seizoen 2021 de ontknoping. Komend weekeinde spelen Sparks Haarlem en Olympia Haarlem om de softbaltitel en strijden L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus om de honkbaltitel. Maar de eerste landskampioen zal maandagavond al worden gekroond in de Hoofdklasse van de mannensoftballers. In Alkmaar staan dan Alcmaria Victrix en Vennep Flyers tegenover elkaar op Sportpark ‘Egmonderhout’ in een wedstrijd die vanaf 20.00 uur rechtstreeks kan worden gevolgd via een livestream van SDTV. De winnaar is landskampioen!

Stand Hoofdklasse: Sparks Haarlem 41-73, Olympia Haarlem 41-64, Tex Town Tigers 42-55, Roef! 42-48, Quick Amersfoort 42-40, Onze Gezellen 42-32, Amsterdam Pirates 42-20, Hoofddorp Pioniers 42-0 (Sparks Haarlem en Olympia Haarlem naar Holland Series; Hoofddorp Pioniers degradeert naar Eerste Klasse).
Eindstand Promotie-poule Eerste Klasse: Neptunus 6-22, Euro Stars 6-14, Onze Gezellen 2 6-8, UVV 6-4 (Neptunus promoveert naar Hoofdklasse).
Eindstand Degradatie-poule Eerste Klasse: Twins Oosterhout 6-18, Red Lions 6-12, DSS 6-12, Orioles 6-6 (Orioles degradeert naar Tweede Klasse).

Hoofddorp Pioniers vs. Sparks Haarlem

Sparks Haarlem verscheen in Hoofddorp zonder Maxime van Dalen. De international, die dit seizoen negen homeruns sloeg (één minder dan het record), verbleef in Italië waar ze uitkwam voor MKF Bollate in de derde wedstrijd van de best-of-five om de kampioenstitel tegen Poderi dal Nespoli Forlì. Van Dalen was de eerste honkvrouw voor Bollate, sloeg 1-uit-1 en kreeg tweemaal vier wijd, maar de ploeg trok met 6-2 aan het kortste einde. Forlì won een week geleden ook al tweemaal (1-4 en 0-2), zodat met de winst van zaterdag de titel werd gepakt.

Sparks kwam in het eerste duel in Hoofddorp tot 19 honkslagen, waaronder drie van Zoe Hicks, Riangela Flanegin, Dervisa Mutic en Nina Oomes. Mutic miste alleen de tweehonkslag om for-the-cycle te slaan en had vier binnengeslagen punten. Pioniers keek na drie innings nog maar tegen een kleine 0-2 achterstand aan, maar in de vierde inning kwam Sparks tot een rally van zeven punten, gevolgd door een reeks van zes punten in de vijfde slagbeurt. Sparks Haarlem opende de score in de derde inning via een gestolen honk (Nina Oomes) en een driehonkslag (Riangela Flanegin). Hoogtepunten in de rally in de vierde inning waren een RBI-triple van Zoe Hicks en een 3-run inside-the-park-homerun van Dervis Mutic. Ook in de vijfde inning waren er forse extra-basehits, zoals tweehonkslagen van Zoe Hicks (one-run) en Lorraine Kieft (two-run) en een RBI-triple van Dervisa Mutic. Pioniers kwam alleen in de vijfde inning in scoringspositie. Starter Caressa Schoor kreeg met twee uit in de eerste inning een honkslag tegen van Kelsey Huijzers. Hierna werden tien slagvrouwen op rij uitgeschakeld. In de vijfde inning kreeg Rachel Henks een lead-off triple tegen van Amy-Lynn Felix, maar zij bleef achter op het derde honk. en zo bleef de shutout intact.

In het tweede duel had Sparks Haarlem ook genoeg aan vijf innings. Dit keer scoorde de ploeg gelijk vanaf de eerste inning en werd alleen in de vijfde slagbeurt puntloos gehouden. Sparks kwam in deze ontmoeting tot ‘slechts’ negen honkslagen, maar zag wel Lorraine Kieft vier punten binnenslaan. Twee daarvan kwamen tot stand via een tweehonkslag in de vierde inning. In de derde slagbeurt was er een bijzondere slagbeurt van Dervisa Mutic. Met Lorraine Kieft (RBI-single) op het eerste honk sloeg Mutic zeven van de acht pitches die Martine Zoetmulder op haar gooide fout. Met een 1-2 count waren de volgende drie pitches buiten de slagzone, zodat de elfde pitch dus een vrije loop opleverde. Even later scoorde Kieft na een opofferingsslag van Tenley Boersma, maar Mutic bleef achter op het derde honk. Overigens had Mutic in het eerste duel in de vijfde inning een slagbeurt met vier foutballen! Kirsten Scheele gooide de eerste drie innings, stond geen honkslagen toe, won haar zestiende wedstrijd en verlaagde haar league-leading ERA naar 1.61.

Olympia Haarlem vs. Roef!

In het eerste duel hielden de twee finalisten van 2019 elkaar keurig in balans. Beide teams kwamen tot zeven honkslagen en na zeven complete innings wees het scorebord een 1-1 stand aan. Ondanks de minimale stand was het zeker geen pitching-duel, want de twee ploegen kregen regelmatig honkloopsters. Dat zorgde in elk geval voor veel actie, maar gescoord werd er niet. Zo kwam Roef! voor het eerst in scoringspositie in de derde inning, maar liet twee loopsters achter. Even later kreeg Olympia Haarlem met twee uit de honken bezet op Marjolein Merkx. Met Machteld Rector (honkslag) op het tweede honk en twee uit kreeg Cindy van der Zanden vier wijd en bereikte Jessie van Aalst het honk via een infield-hit. Maar ook zij bleven achter. Roef! opende vervolgens de score in de vierde slagbeurt. Wies Ligtvoet sloeg een honkslag, stal het tweede honk, schoof op na een honkslag van Elizabeth Snow en scoorde op een double play-grounder van Sophie Verdaasdonk. Ook in de hiernavolgende innings strandden weer loopsters in scoringspositie. Olympia liet twee loopsters achter in de vierde inning, net zoals Roef! in de vijfde beurt. Hierna kregen beide teams alledrie de honken bezet. Eerst Olympia in de tweede helft van de vijfde inning, maar Marjolein Merkx volgde toen met twee strikeouts. Roef! kreeg zelfs de eerste drie slagvrouwen op het honk in de zesde inning, Wies Ligtvoet (honkslag), Elizabeth Snow (tweehonkslag) en Sophie Verdaasdonk (opzettelijk vier wijd). Alyson Spinas-Valainis, die de pitching bij Olympia in de vijfde inning had overgenomen, volgde met drie slag en kreeg daarna prima steun van haar verdediging. Eerst een gedwongen nul op de plaat en daarna een gedwongen nul op het tweede honk. Olympia was daarna succesvoller in haar zesde slagbeurt. Quilen Dirksz opende met een honkslag en Machteld Rector werd met één uit geraakt door een worp. Nadat Shomayra Franka de pitching had overgenomen volgde Brenda Beers met een RBI-double en kon Dirksz de gelijkmaker laten aantekenen. Maar twee vangballen volgden en dus bleven er loopsters achter op het tweede en derde honk. In de zevende inning lieten beide teams wederom twee loopsters achter, zodat een verlenging nodig was. Nadat Roef! in de achtste inning de tie-break loopster achterliet op het derde honk sloeg Olympia toe. Pinch-runner Yindi Beekveldt bereikte het derde honk na een doorgeschoten bal en scoorde het winnende punt op een walk-off wild pitch. Roef! liet in dit duel 11 loopsters achter, Olympia zelfs 15.

De samenvatting van het eerste duel tussen Olympia Haarlem en Roef! door SDTV

In de tweede wedstrijd kwam de overwinning een stuk makkelijker tot stand en had Olympia Haarlem genoeg aan 3 1/2 inning. Met een 1-0 voorsprong kwam de thuisploeg tot een rally van negen punten in de derde inning om tot een mercy-rule puntenverschil te komen. Er was genoeg te zien tijdens deze rally, zoals drie driehonkslagen. Het begon allemaal met een gemiste vangbal op een klap van lead-off hitter Brenda Beers, die hierdoor het derde honk kon bereiken. Even later scoorde ze op een opofferingsslag van Cindy van der Zanden. Hierna kreeg Jessie van Aalst voor de 31e keer dit seizoen vier wijd, schoof op naar het derde honk na een honkslag van Julia van der Meer en scoorde na een wilde worp. Vervolgens bereikte Lisa Hop het honk via velderskeus, waarna met twee uit het aanvallende vuurwerk begon. Dat begon rustig met een RBI-single van Quilen Dirksz. Maar na een werpsterswissel sloeg Rachel van Veen een puntscorende driehonkslag, kreeg Yindi Beekveldt vier wijd en volgden Brenda Beers (2-run) en Cindy van der Zanden (1-run) met back-to-back triples. Een fout leverde hierna het negende punt in de inning op. Roef! wist slechts tweemaal het honk te bereiken. In de tweede inning kreeg Lisa de Vries vier wijd, stal het tweede honk, maar strandde daar. En in de derde inning tekende Isa Los met twee uit voor de enige honkslag voor haar ploeg op Alyson Spinas.

De samenvatting van Game 2 tussen Olympia Haarlem en Roef! verzorgd door SDTV

Tex Town Tigers vs. Onze Gezellen

Tex Town Tigers ondervond niet al teveel problemen in de thuisdubbel tegen Onze Gezellen. TTT kon weer gebruik maken van Britt Vonk, die was teruggekeerd na in de voorbije vijf weken te zijn uitgekomen in de Amerikaanse professionele Athletes Unlimited. Een competitie, waarin wekelijks vier team-captains worden gekozen door de speelsters die dan vervolgens uit de deelnemende speelsters elke keer een nieuw team samenstellen, die dan tegen elkaar spelen. Ook krijgen de speelsters op basis van hun prestaties punten, zodat er ook een ‘individuele kampioen’ komt. Naast Britt Vonk kwam ook de Italiaanse international Erika Piancastelli uit in het tweede seizoen van deze bijzondere prof-league. In de dubbel tegen Onze Gezellen sloeg Britt Vonk 4-uit-5, waaronder drie tweehonkslagen. De record-international scoorde drie punten en sloeg er ook drie binnen.

Toch keek TTT in het eerste duel aanvankelijk tegen een 0-2 achterstand aan na een fout (eerste inning) en een tweehonkslag van Noa Armirotto (tweede inning). TTT kwam daarna langszij in de tweede inning na een fout en een RBI-double van Shaneequa Kock. Hierna was het Dinet Oosting die voor de winst zorgde. In de derde inning zette ze TTT met een honkslag op een 3-2 voorsprong, twee slagbeurten later sloeg de international een 2-run homerun. Een 3-run rally besliste het duel vervolgens in de zesde inning. Dat gebeurde via puntscorende tweehonkslagen van Shaneequa Kock (one-run) en Britt Vonk (two-run).

In de tweede wedstrijd gooide Lindsey Meadows een 2-hit shutout en won TTT met 7-0 in 4 1/2 inning. Meadows opende zelf ook de score met een opofferingsslag in de eerste inning, gevolgd door een 2-run single van Lizzie Clarijs. In de tweede inning werden RBI-doubles genoteerd voor Annemiek Jansen en Britt Vonk. Voor Jansen was dit haar 18e tweehonkslag van het seizoen. Maar ook haar laatste, zodat ze net tekort kwam om het seizoenrecord van negentien te evenaren. Twee wilde worpen zorgde in de vierde inning voor twee extra punten. Onze Gezellen wist niet in scoringspositie te komen, want de TTT-verdediging bleef op slot en maakte ondermeer twee dubbelspelen.

Quick Amersfoort vs. Amsterdam Pirates

Quick Amersfoort was in de slotdubbel van het seizoen tweemaal te sterk voor Amsterdam Pirates. In het eerste duel stond Richelle van Gennip slechts drie honkslagen toe en gooide het hele duel voor Quick. Daarmee sloot ze het seizoen af met 130 gegooide innings, goed voor de koppositie in deze categorie. Quick kwam tot twaalf honkslagen op twee pitchers. Vier van die hits kwamen op naam van Laura Wissink. Quick opende de score in de eerste inning na een ferme uithaal van de snelle Franka van Dijk. De door haar geslagen bal kwam terecht in diep midveld en ze wist hier een inside-the-park-homerun op te lopen. Een double play-grounder leverde even later het tweede punt op in de openingsbeurt. Pirates halveerde de 2-0 achterstand in de vierde inning via een opofferingsstootslag van Resa ter Heegde, maar daar bleef het bij voor de bezoekende ploeg. Quick voegde vervolgens een puntje toe in de vierde inning (RBI-single Lizzy Uytendaal), waarna meer afstand werd genomen met een 3-run rally in de vijfde inning. Dat gebeurde via honkslagen van Laura Wissink en Puck van der Kolk en vier wijd met volle honken voor Lizzy Uytendaal. Een honkslag van Nicky Uytendaal verhoogde de stand met nog een punt in de zesde beurt.

In de tweede wedstrijd moest Quick Amersfoort een 1-4 achterstand ongedaan maken. Dat gebeurde uiteindelijk pas in de zesde inning via een 7-run rally. Met een 1-1 stand scoorde Pirates driemaal in de tweede inning na twee fouten en een sac-bunt van Demi Brinks. Quick pakte een punt terug in de derde inning toen Laura Arp in een double steal-situatie scoorde. Na twee puntloze innings sloeg Quick in de zesde inning toe door zevenmaal te scoren met als hoogtepunt een 2-run double van Puck van der Kolk. Pirates wist hier nog één punt tegenover te stellen in de zevende inning dankzij een driehonkslag van Sietske Drijvers, die drie van de negen Amsterdamse honkslagen sloeg.

Amsterdam Pirates vs. Tex Town Tigers

Op zondagmiddag sloten Amsterdam Pirates en Tex Town Tigers hun seizoen tegen elkaar af met een inhaalduel op het Amsterdamse Loek Loevendie Ballpark, waar later op de dag het vierde duel werd gespeeld in de Holland Series honkbal tussen titelverdediger L&D Amsterdam Pirates en Curaçao Neptunus. Het werd een aantrekkelijk en puntrijk duel, dat pas in de zevende inning definitief werd beslist dankzij een 5-run rally van TTT. De Enschedese ploeg zag in het team van de Amsterdamse tegenstander een bekend gezicht. De midveldster bij Pirates was namelijk oud-international Merel Oosterveld. Zij kwam negen seizoenen uit voor Tex Town Tigers (2004-2012), speelde daarna drie jaar voor Olympia Haarlem (2013-2015), waarna ze aanvankelijk stopte. Maar in 2019 keerde ze terug bij TTT en speelde nog eens twee seizoenen. Vorig jaar speelde ze in alle 23 wedstrijden voor TTT in het ingekorte seizoen en nam vervolgens afscheid van het softbal op het hoogste niveau. Ze bleef echter wel softballen en doet dat in een lager team bij Amsterdam Pirates. Maar op zondag maakte ze toch weer even haar rentree in de hoogste afdeling en ze liet zien dat ze het nog altijd kan opnemen tegen Hoofdklasse-pitching. Merel Oosterveld sloeg 2-uit-2, scoorde eenmaal, sloeg een punt binnen en kreeg tweemaal vier wijd.

Tex Town Tigers kwam tot 18 honkslagen, waaronder vier van Lindsey Meadows en drie van Dinet Oosting, Nadine Marinus en Shaneequa Kock. Oosting scoorde viermaal en sloeg haar 45e punt van het seizoen, waarmee ze deze categorie aanvoert. Britt Vonk sloeg 1-uit-3 en dat bracht haar slaggemiddelde op .538, goed voor de eerste plek.

TTT stond comfortabel met 0-6 voor, maar dat werd teruggebracht naar 4-6. Na vier innings stond TTT met 6-8 voor en dat was ook de situatie na zes innings. Toen volgde de beslissende 5-run rally in de zevende slagbeurt. Honkslagen van Lizzie Clarijs en Nadine Marinus en een fout (eerste inning), een fout en een honkslag van Lindsey Meadows (tweede inning) zorgden voor een snelle 0-6 voorsprong. Een tweehonkslag van Sietske Drijvers en een double play-grounder (tweede inning), wederom een dubbelspel-klap en een tweehonkslag van Jeske Meewisse (derde inning) leverden vier Pirates-punten op. In de vierde inning scoorden beide teams tweemaal. TTT dankzij een tweehonkslag van Lindsey Meadows en een opofferingsslag van Aafje van Baal, Pirates na een honkslag van Rhowan Stuart. Tex Town Tigers drukte daarna definitief door in de zevende inning, want honkslagen van Annemiek Jansen, Lindsey Meadows, Nadine Marinus en Shaneequa Kock en tussendoor een driehonkslag van Dinet Oosting leverden vijf punten op. Pirates wist hier nog twee punten tegenover te zetten. Het eerste na een honkslag van Merel Oosterveld, die vervolgens zelfs scoorde na een fout op een klap van Jeske Meewisse.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse