HB Hoofdklasse

Diaz zet Curaçao Neptunus in Holland Series op voorsprong

Foto: © Jan Kruijdenberg

Diaz zet Curaçao Neptunus in Holland Series op voorsprong

Christian Diaz, die twee maanden geleden na vier jaar afwezigheid terugkeerde in de hoofdklasse, begon de eerste twee wedstrijden uit de Holland Series nog vanaf de bank. Maar inmiddels is de buitenvelder uitgegroeid tot de aanjager van de Rotterdamse slagploeg. Met drie hits, waaronder twee driehonkslagen, bracht hij zijn ploeg vanavond in het Neptunus Familiestadion voor het eerst op voorsprong in de best-of-seven van de Holland Series. Curaçao Neptunus won met 6-5 zijn derde wedstrijd in de finaleserie op rij en kan nu zaterdag in Amsterdam de landstitel heroveren.

Curaçao Neptunus begon vanavond slordig aan het duel. Terwijl de slagploeg van L&D Amsterdam goed vat leek te hebben op de pitches van starter Diegomar Markwell, lieten de Rotterdamse honkballers hun tegenstander door onder andere vier veldfouten tot tweemaal toe op voorsprong komen: 3-4.

L&D Amsterdam had daarbij alle kans om de wedstrijd in een vroeg stadium te beslissen. De eerste vier slagmannen in de tweede inning bereikten veilig de honken. Maar meer dan twee punten haalden de bezoekers niet uit deze kans, want zowel Mick Vos als Roelie Henrique sneuvelden op de thuisplaat.

Kunststukje

Onder leiding van Christian Diaz herpakte Curaçao Neptunus zich. Hij opende de vierde Rotterdamse slagbeurt met een honkslag en kon na een hit van Stijn van der Meer vanaf het tweede honk de gelijkmaker scoren. Twee innings later ramde diezelfde Diaz de bal voor een daverende driehonkslag diep het rechtsveld in om na een wilde worp zijn ploeg zelfs op voorsprong te brengen.

In de zevende inning herhaalde Diaz zijn kunststukje uit de zesde inning. Hij ramde opnieuw de bal hard over rechtsvelder Denzel Richardson voor zijn tweede driehonkslag van de wedstrijd. Op die klap bracht hij ditmaal Dashenko Ricardo (honkslag) over de thuisplaat voor het zesde Rotterdamse punt.

Zonder schade

Niet alleen de aanval begon steeds beter te lopen. Ook verdedigend leek ineens alles te lukken bij de Rotterdammers, Dat leverde een aantal uitstekende veldacties op. Zodoende hoefde Markwell na de vierde inning alleen nog een tweehonkslag toe te staan aan Sicnarf Loopstok in de zevende inning en een hit van Roelie Henrique in de achtste inning. En ook die bleven door goed verdedigend werk zonder schade. Dat zorgde ervoor dat Markwell met 115 pitches (waarvan zeventig slag) zijn ploeg de negende inning in kon loodsen.

In die negende inning drong L&D Amsterdam nog één keer aan. De bezoekers kregen de honken vol na een honkslag van Sharlon Schoop, vier wijd voor Denzel Richardson en een hit van Kalian Sams. Doordat Kalian Sams met één man uit een zeker dubbelspel opbrak, kon Sharlon Schoop vanaf het derde honk voor de 6-5 zorgen en zijn ploeg nog een laatste kans geven. Maar pitcher Kevin Kelly was niet van plan om zich in deze negende inning gek te laten maken. De twee Amsterdamse lopers bleven in deze negende inning achter op de honken en de winst ging naar de ploeg van manager Ronald Jaarsma. Daardoor staat Curaçao Neptunus niet alleen voor het eerst in deze Holland Series op voorsprong, maar kan de Rotterdamse ploeg de strijd om het landskampioenschap bovendien zaterdag in het Loek Loevendie Ballpark in Amsterdam beslissen. Dat zou dan de twintigste landstitel en de eerste sinds 2018 betekenen voor Curaçao Neptunus.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
L&D AMSTERDAM   0 2 0 2 0 0 0 0 1 5 12 1
CURAÇAO NEPTUNUS 1 2 0 1 0 1 1 0 X 6 11 4


Bekijk de volledige boxscore

Pitchers L&D Amsterdam
Juan Carlos Sulbaran (5 1/3+1 man): 6-3-9-1
Robyn Clara (1 2/3): 3-1-2-0
Mike Groen (1): 1-0-0-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (8): 1-3-10-4
Aaron de Groot (2 man): 0-1-1-0
Kevin Kelly (1): 1-0-1-0

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse