HB Hoofdklasse

RCH-Pinguins naar Promotie/Degradatie Series

RCH-Pinguins vierde zondag de plaatsing voor de Promotie/Degradatie Series.

RCH-Pinguins naar Promotie/Degradatie Series

RCH-Pinguins heeft zich geplaatst voor de Promotie/Degradatie Series. De ploeg uit Heemstede won zondagmiddag met 2-1 van Sparks Haarlem en werd daarmee het beste standaardteam in de Eerste klasse. Vanaf zaterdag speelt RCH-Pinguins nu voor een plek in de hoofdklasse van 2022 tegen Silicon Storks. In een beslissingswedstrijd om het kampioenschap in de Eerste klasse won Amsterdam Pirates 2 gisteravond met 10-7 van RCH-Pinguins.

RCH-Pinguins speelt al jaren mee in de top van de op één na hoogste klasse. In de seizoenen 2018 en 2019 eindigde de ploeg als tweede achter Kinheim, dat in 2020 de stap maakte naar de hoofdklasse. Na het vertrek uit de competitie van Kinheim, greep RCH-Pinguins zijn kans. Vorig jaar won de club in het verkorte coronaseizoen negentien van zijn 22 wedstrijden voor het eerste kampioenschap sinds 2006. Vanwege de coronamaatregelen was er echter geen strijd om promotie en degradatie. In de herkansing krijgt RCH-Pinguins nu wel die mogelijkheid. Voor het tweede jaar op rij werd de club het beste standaardteam (het team dat in aanmerking komt voor promotie naar de hoofdklasse) in de Eerste klasse. Nu mag de ploeg wel een best-of-three spelen om promotie naar de hoofdklasse.

Het kampioenschap ging echter naar Amsterdam Pirates 2. Deze ploeg bleef het hele seizoen in het spoor van de Heemsteedse club. In een laatste inhaalwedstrijd werd maandagavond de reguliere competitie afgesloten met 4-5 winst tegen Tridents uit Rotterdam. Daarmee kwamen zowel Amsterdam Pirates 2 als RCH-Pinguins op zeventien overwinningen in twintig wedstrijden en werd een beslissingswedstrijd om het kampioenschap nodig.

Voorsprong

Dat duel werd gisteravond op het Sportpark Van der Aart in Haarlem met 10-7 gewonnen door Amsterdam Pirates, RCH-Pinguins kwam in de eerste slagbeurt nog wel op een 0-4 voorsprong, maar zag met oud-international Maickel Rietel en Lars Werkman op de heuvel zijn voorsprong halverwege het duel verdwijnen. In de vierde inning kwamen de Amsterdammers, met onder meer hoofdklasse-rookies Mick Vos, Emilson Haswell en Luca Pastor, op een voorsprong, die ze niet meer uit handen gaven.

Daarmee legde Amsterdam Pirates 2 beslag op het kampioenschap in de Eerste klasse. Het is het eerste kampioenschap voor Amsterdam Pirates 2 op het op één na hoogste niveau sinds 2008. Toen was de Eerste klasse nog opgedeeld in een competitie voor standaardteams en voor reserveteams. Waarbij de reserveteams werden vertegenwoordigd door de clubs die ook een team hadden in de hoofdklasse. De Amsterdamse kampioensploeg staat onder leiding van oud-hoofdklassespeler Peter Kwakernaak. Hij had de beschikking over een groot aantal spelers die dit jaar eveneens ervaring opdeden in de hoofdmacht. Zoals Jair van Borkulo, Jelle van der Lelie, Dorian Lippens, Connor Prins, Luca van Gorkum en Thomas Kwakernaak.

Amsterdam Pirates 2 werd kampioen van de Eerste Klasse. Foto: René Vos.

Promotie

Doordat Amsterdam Pirates al een team in de hoofdklasse heeft, krijgt nu nummer twee RCH-Pinguins als beste standaardteam dit seizoen in de Eerste klasse het recht om te spelen om promotie naar de hoofdklasse.

Dit jaar liet RCH-Pinguins daarvoor onder meer concurrenten Euro Stars en UVV achter zich. RCH-Pinguins opende het seizoen met zeven overwinningen op rij, maar bleef hierna de hete adem in zijn nek voelen van concurrenten Euro Stars en UVV. Euro Stars pakte op 14 september een belangrijke winst tegen RCH-Pinguins, terwijl UVV de serie van zeven overwinningen van de Heemsteedse club in het slot van de competitie evenaarde. Daarmee bleef de strijd spannend tot het laatste speelweekeinde.

Verschil

Zowel RCH-Pinguins als Euro Stars gingen de voorlaatste speelronde in met slechts drie nederlagen. Terwijl de Heemsteedse ploeg een weekend vrij had, ging Euro Stars vorige in Utrecht met 13-2 hard onderuit tegen UVV. Op zondag werd er in Capelle aan den IJssel wel gewonnen, maar het verschil was gemaakt.

Zaterdag op het Noordersportpark (0-1) en zondag op het eigen sportpark (2-1) pakte RCH-Pinguins zelf tegen nummer negen Sparks Haarlem de volle buit. Daarmee was het ticket om weer te mogen spelen voor terugkeer naar de hoofdklasse een feit. Daarin is dan vanaf zaterdag Silicon Storks in een best-of-three de tegenstander. De Haagse ploeg werd in het slotweekeinde van de Onderste-4 poule in de hoofdklasse voorbijgegaan door Quick Amersfoort.

Coach van het Jaar

De club uit Heemstede promoveerde vijf keer eerder naar het hoogste niveau. Daar speelde RCH tussen 1938 en 2009 vijftien seizoenen. De langste serie haalde RCH tussen 1997 en 2002. De laatste keer dat RCH-Pinguins de hoofdklasse bereikte, was na het kampioenschap in de Eerste klasse in 2006. In dat jaar hoefde de club geen promotie- of degradatiewedstrijden te spelen.

Hoofdcoach Marlon Frolijk staat sinds 2016 aan het roer bij RCH-Pinguins en werd vorig jaar na het kampioenschap van zijn ploeg door de KNBSB uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Dit jaar heeft Frolijk de beschikking over een aantal oud-hoofdklasse spelers. Waaronder Jesse Aussems, Maickel Rietel, Rossini en Gianni Frolijk en Dion Steijl.

Programma Promotie/Degradatie Series

  • Zaterdag 16 oktober om 14.00 uur: RCH-Pinguins – Silicon Storks
  • Zondag 17 oktober om 14.00 uur: Silicon Storks – RCH-Pinguins
  • Woensdag 20 oktober om 19.30 uur: RCH-Pinguins – Silicon Storks

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse