HB Hoofdklasse

L&D Amsterdam prolongeert landstitel

Foto: Henk Seppen

L&D Amsterdam prolongeert landstitel

L&D Amsterdam heeft er ruim een jaar op moeten wachten, maar heeft vanmiddag zijn titel kunnen prolongeren. Kalian Sams sloeg met een verwoestende homerun drie punten binnen om zijn ploeg in de zevende wedstrijd uit de best-of-seven van de Holland Series naar een 2-4 overwinning te slaan. Pitcher Shairon Martis volbracht een unieke prestatie door zijn derde complete wedstrijd te gooien in deze Holland Series. Voor de Amsterdamse club is het de zesde landstitel in de clubhistorie.

Vorig jaar eindigde de jacht op titelprolongatie voor de Amsterdamse honkballers in een anti-climax toen hun 2-0 voorsprong in de best-of-seven tevergeefs bleek. De coronapandemie maakte een vroegtijdig einde aan de Holland Series en de strijd tegen rivaal Curaçao Neptunus bleef onbeslist.

Dat die 2-0 voorsprong toen nog niets beslissend was, bleek deze week wel. Want nadat L&D Amsterdam begin deze maand in de best-of-seven met groot machtsvertoon vanaf de heuvel door Shairon Martis en Juan Carlos Sulbaran opnieuw een 2-0 voorsprong had genomen, nam Curaçao Neptunus vanaf het derde duel het heft in eigen handen. Met uitblinkers Kevin Kelly, Roger Bernadina, Stijn van der Meer en Christian Diaz werkte de ploeg van manager Ronald Jaarsma niet alleen de achterstand weg, maar kwamen ze met vier zeges op rij zelfs in de finaleserie zelfs op voorsprong. Gistermiddag maakte L&D Amsterdam met homeruns van Kalian Sams en Denzel Richardson een zevende en beslissende wedstrijd in deze 33e Holland Series noodzakelijk.

Apotheose

De apotheose van het hoofdklasseseizoen bracht vanmiddag pitchers Kevin Kelly en Shairon Martis op de heuvel in een uitermate spannende wedstrijd van ontzettend hoog niveau. Het duel tussen Martis en Kelly was een herhaling van de onderlinge strijd in de derde wedstrijd uit de best-of-seven. Toen waren de pitches van Kelly spatzuiver en hield hij L&D Amsterdam op één honkslag om zijn ploeg terug in de race om het kampioenschap te brengen.

Vandaag gaf Kelly opnieuw weinig hits weg, maar worstelde de international een stuk meer met zijn vorm. Hij bleef lang zoeken naar de slagzone en gooide uiteindelijk zeven keer vier wijd. Met zijn zesde vrije loop, zelfs vier wijdballen op rij, gaf hij in de vijfde inning Raydley Legito toegang tot het eerste honk. Dat bleek cruciaal, want even later kwam Gilmer Lampe door met een uitstekende hit-and-run, nog maar de eerste Amsterdamse hit dit duel. Daarop kon Legito door naar het derde honk en kwam de defensie van Curaçao Neptunus voor het eerst serieus onder druk.

Dure gok

Foto: © Robert Bos

Voor Sharlon Schoop was het met zijn ervaring geen moeite om de bal hard en ver het buitenveld in te slaan, zodat op zijn vangbal Legito het eerste punt kon scoren. Met Lampe op het tweede honk besloot de Rotterdamse ploeg hierna de gevaarlijke Denzel Richardson opzettelijk vier wijd te geven. Met twee man uit was dat een dure gok, want na Richardson kwam de even zo gevaarlijke slagman Kalian Sams in het slagperk. En Sams liet op het juiste moment zijn knuppel spreken. Hij nam de pitch van Kevin Kelly vol op zijn knuppel en joeg de bal diep over de hekken in het linksveld om zijn ploeg op een 0-4 voorsprong te brengen. Het was zijn tweede homerun in twee dagen tijd.

Curaçao Neptunus deed in de zesde inning iets aan de achterstand met een punt van John Polonius. Diezelfde Polonius verkleinde het verschil in de achtste inning ook tot 2-4. Met een tweehonkslag ver over rechtsvelder Kalian Sams stelde hij Roger Bernadina (2 uit 4) in staat om vanaf het eerste honk het tweede Rotterdamse punt te scoren. Verder liet pitcher Shairon Martis het vandaag niet komen.

Unieke prestatie

Afgelopen dagen verbleef Martis nog vanwege familie-omstandigheden op Curaçao en keerde pas eerder vandaag terug in Nederland. Van een jetlag ondervond de voormalig Major Leaguer nauwelijks hinder. Hij stond vanmiddag in het Neptunus Familiestadion negen honkslagen en twee punten toe in zijn derde complete wedstrijd van deze Holland Series. Na negen innings en 109 pitches maakte hij met drie slag voor Shaldimar Daantji in stijl een einde aan de wedstrijd. Met deze unieke prestatie had Martis een belangrijk aandeel in de titelprolongatie van zijn ploeg. Het is nog maar voor het eerst dat L&D Amsterdam de landstitel heeft geprolongeerd. Voor de Amsterdamse club is het de zesde titel na kampioenschappen in 1987, 1990, 2008, 2011 en 2019 en de eerste onder leiding van manager Michael Duursma.

Met de zesde landstitel komt L&D Amsterdam nu op gelijke hoogte met OVVO, dat tussen 1949 en 1955 ook zesmaal landskampioen werd. Alleen Blauw-Wit (9), Sparta (9), Haarlem Nicols (12) en Neptunus (19) wonnen meer landstitels in hun clubhistorie. Curaçao Neptunus moet in ieder geval nog een jaar wachten op zijn twintigste landstitel. Dat moet de ploeg dan in ieder geval doen zonder oud-gedienden Shaldimar Daantji, Benjamin Dille en Berry van Driel, waarvan Neptunus eerder deze finaleserie al afscheid nam. Zij zetten na vandaag een punt achter hun spelersloopbaan. De 36-jarige Van Driel gooide vandaag na twintig hoofdklasseseizoenen zijn laatste ballen voor de hoofdmacht en deed dat op indrukwekkende wijze. Hij stond geen tegenstander toe op de honken en kwam tot twee keer drie slag.

          1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
L&D AMSTERDAM   0 0 0 0 4 0 0 0 0 4 4 2
CURAÇAO NEPTUNUS 0 0 0 0 0 1 0 1 0 2 9 1


Pitchers L&D Amsterdam
Shairon Martis (9): 2-0-9-2

Pitchers Curaçao Neptunus
Kevin Kelly (7): 5-7-4-1
Berry van Driel (2): 2-0-0-0

Uitslagen best-of-seven

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse