SB Hoofdklasse

Olympia Haarlem verovert titel na Hitchcockiaanse ontknoping!

Olympia Haarlem is voor de derde keer softbalkampioen. De ploeg veroverde de titel na een spannend derde duel in de Holland Series. (Foto: Coachie D Fotografie)

Olympia Haarlem verovert titel na Hitchcockiaanse ontknoping!

Olympia Haarlem is de nieuwe landskampioen softbal. In een come-from-behind, superspannende en beslissende derde wedstrijd van de best-of-three Holland Series tegen Sparks Haarlem werkte Olympia Haarlem een vroege 0-5 achterstand weg, keek halverwege de zesde slagbeurt tegen een 4-8 achterstand aan, maar kwam langszij, dwong een verlenging af en won in de achtste inning met 9-8! Een dag eerder begon Sparks Haarlem met een overtuigende 8-2 winst in de openingswedstrijd. Maar in het tweede duel maakte Olympia Haarlem eveneens een achterstand ongedaan en sloeg in de zevende inning toe om met 3-6 te winnen. Voor eigen publiek deed de ploeg op zondag hetzelfde. Olympia nam daarmee de titel over van Roef!, werd voor de derde keer landskampioen en zal volgend jaar deelnemen aan het toernooi om de Europese Premiere Cup. Sparks Haarlem komt dan uit in de strijd om de Cup Winners Cup.

Zondag 17 oktober 2021 gaat de boeken in als een bijzondere honkbal- en softbaldag. In Rotterdam prolongeerden de honkballers van L&D Amsterdam Pirates hun titel door in een spannend duel Curaçao Neptunus met 2-4 te verslaan in de beslissende zevende wedstrijd. Achttien minuten later sloeg Olympia Haarlem toe en werd softbal-kampioen. De Holland Series 2021 was zowel bij softbal als honkbal van begin tot eind een strijd tussen twee ploegen die geheel aan elkaar gewaagd waren. Bijzonder aantrekkelijke wedstrijden, vol spanning, spektakel en emoties. Wedstrijden ook die onvoorspelbaar waren en echt pas met de laatste bal beslist konden worden. Yogi Berra, de legendarische catcher van New York Yankees, zei het jaren geleden al en zijn uitspraak wordt nog jaarlijks zeer regelmatig gebruikt: ”It Ain’t Over Till It’s Over”! Dat werd door de softbalsters van Olympia Haarlem nog eens duidelijk onderstreept.

Hitchcockiaans

Als er in een verslag of een terugblik wordt geschreven over Hitchcockiaanse spanning, taferelen en ontknopingen, dan weet je als lezer eigenlijk al genoeg. Even voor diegenen die niet weten waar dit over gaat, een stukje (film)geschiedenis. De van oorsprong Britse regisseur Alfred Hitchcock (1899-1980) stond bekend om zijn bijzondere films. Tussen 1925 en 1976 regisseerde de beroemde Hitchcock 54 films, die altijd volzaten met spanning, mysterie en bijzondere en vooral onvoorspelbare ontknopingen. Films als The 39 Steps, The Lady Vanishes, Rear Window, Vertigo, North by Northwest, Psycho en The Birds leverden hem de bijnaam ‘The Master of Suspense’ op, de ‘meester van de spanning’. Bekijk ze maar eens. Allemaal spannend van begin tot eind! Zo was het op deze zondagmiddag in Haarlem ook.

De Holland Series was niet alleen een confrontatie tussen de twee beste teams van het seizoen, maar ook tussen twee teams die vol zitten met internationals. Vantevoren kon je er dus eigenlijk al een beetje vanuit gaan dat het prima wedstrijden moesten worden. En dat was ook zo, de speelsters zorgden voor schitterende momenten! Zo kon het gebeuren dat de beslissende wedstrijd een verlenging nodig had. De laatste keer dat het kampioenschap via een verlenging beslist werd was in 2016 toen Sparks Haarlem in acht innings met 1-0 van Terrasvogels won. Dat was toen slechts een best-of-one. Van die formule van maar één wedstrijd werd gelukkig na twee keer afgestapt, want een finalereeks bestaat natuurlijk niet uit maar één wedstrijd, maar uit meerdere wedstrijden. Sinds 2017 bestaat de finale weer uit maximaal drie wedstrijden. Tot en met 2014 was de Holland Series sinds 1990 een best-of-five. Misschien weer iets voor de toekomst, want denk nog maar eens terug aan de spectaculaire en spannende best-of-five uit 2013, waarin Terrasvogels toen met 3-2 won van Sparks Haarlem.

ontknoping

Olympia Haarlem werd eerder landskampioen in 2017 en 2018. In die jaren kwam de ploeg tot een sweep tegen softbal-grootmachten Sparks Haarlem en Terrasvogels. Dat gebeurde onder leiding van de Nieuw-Zeelandse coach Stanley Doney. Na afloop van het seizoen 2018 nam Doney afscheid en keerde terug naar Nieuw-Zeeland waar hij de voorbije twee seizoenen actief was in het nationale team-programma. In november vorig jaar maakte Olympia Haarlem bekend dat Doney dit seizoen terugkeerde. En in zijn eerste jaar terug in Haarlem is Doney opnieuw succesvol. Ook dit seizoen paste hij weer zeer regelmatig en op soms onverwachte momenten de ene na de andere wissel toe. De official scorers hebben er veel werk aan gehad, maar gelukkig hebben we een zeer ervaren scorers-corps. Zijn manier van coachen wierp wederom vruchten af! Tegenstander Sparks Haarlem stond vrijwel het gehele seizoen op de eerste plaats en stevende regelrecht op een plek in de Holland Series af. Peter van Dalen, al sinds 2015 hoofdcoach bij Sparks, boekte met zijn ploeg regelmatig grote overwinningen en leek in een prima positie te staan om de titel te pakken. Maar de ontknoping was anders. En dat maakt onze sporten nou zo mooi!

Nadat Sparks Haarlem op zaterdag in de zevende inning Game 2 verloor, leek de ploeg zich op zondag te herstellen, want er stond al snel een 0-5 voorsprong op het scorebord halverwege de tweede inning. Was er misschien zelfs een mercy-rule verschil in de maak? Zover liet Olympia Haarlem het niet komen, want uiteindelijk was het Sparks Haarlem dat met lege handen stond. In Game 3 liet Olympia Haarlem liefst 18 honkslagen op de scorekaarten noteren (vier van Mariëlle Vleugels). Een enorm aantal, dat niet vaak wordt gerealiseerd in een Holland Series-wedstrijd. Zo sloeg Sparks Haarlem veertien honkslagen in Game 3 in 2010 en was het Olympia Haarlem dat in Game 3 in 2018 tot 15 hits kwam.

ommekeer

In de eerste inning opende Kimberly Jones voor Sparks Haarlem met een honkslag en scoorde na een driehonkslag van Suka Van Gurp. Met één uit kreeg Riangela Flanegin vier wijd en met twee uit en het eerste honk open volgde opzettelijk vier wijd voor Zoe Hicks. Een vrije loop voor Bobbi Scheurkogel en een honkslag van Dervisa Mutic verhoogden de stand naar 0-3, maar er bleven ook drie loopsters achter. Een inning later voerde Lorraine Kieft de stand op naar 0-5 met een 2-run double.

Olympia Haarlem kwam terug in de tweede inning. Mariëlle Vleugels opende met een ferme homerun, Lisa Hop volgde met een honkslag en scoorde na een honkslag van Rachel van Veen. Het was het begin van de ommekeer, want de achterstand werd tot één punt teruggebracht in de derde inning. Brenda Beers en Cindy van der Zanden begonnen met honkslagen. Een double play-grounder van Jessie van Aalst en wederom een honkslag van Rachel van Veen leverden twee punten op (4-5).

Sparks nam meer afstand in de vierde en vijfde inning. In de vierde beurt begon Suka Van Gurp weer met een honkslag en scoorde na een tweehonkslag van Maxime van Dalen, die later de thuisplaat passeerde na een opofferingsslag van Bobbi Scheurkogel, maar opnieuw liet Sparks drie loopsters achter. Over achtergebleven loopsters gesproken, er was veel ‘verkeer’ op de honken in deze wedstrijd. Dat leverde veel loopsters op, maar er bleven er ook veel achter. Sparks liet er twaalf achter, Olympia dertien. Sparks kwam voor de achtste keer tot scoren in de vijfde inning, nadat Olympia-coach Stanley Doney weer een aantal van zijn fameuze wissels had toegepast. Maxime van Dalen leverde een RBI-double af, waarop Suka Van Gurp haar vierde punt in dit duel scoorde en zo stond Sparks na vijf innings met 4-8 voor. Negen nullen verwijderd van de titel. Maar voor Sparks stokte het punten scoren na de vijfde slagbeurt, waarna Olympia het duel omdraaide met prima slagwerk.

spanning

De spanning kwam in de zesde inning volledig terug toen Olympia driemaal tot scoren kwam. Yindi Beekveldt begon de rally met een lead-off homerun. Hierna volgde Brenda Beers met een driehonkslag en bereikte Cindy van der Zanden het honk na een fout. Jessie van Aalst leverde vervolgens een bijzonder belangrijke klap af, want beide loopsters kwamen op haar honkslag tot scoren en dat maakte er een 7-8 stand van! De spanning steeg en er waren veel klamme handen op het Nol Houtkamp Sportpark! Na een werpsterswissel kreeg Olympia Haarlem drie honken bezet, maar dit keer was het de thuisploeg die drie loopsters achterliet.

In de tweede helft van de zevende inning schakelde pitcher Kirsten Scheele de eerste twee Olympia-slagvrouwen uit. Volgende slagvrouw Cindy van der Zanden kwam op een 1-wijd-2-slag count. Sparks was één slagbal van de titel af. Maar Van der Zanden dreunde de bal het linksveld in voor een tweehonkslag en scoorde even later de gelijkmaker na een honkslag van Jessie van Aalst. Haar derde RBI op een cruciaal moment. Het leverde haar terecht de prijs voor de Meest Waardevolle Speelster van de Holland Series op. Twee loopsters bleven achter, maar de stand was 8-8 en dus volgde een verlenging.

In de achtste Sparks-beurt schoof tie-break loopster Riangela Flanegin op na een opofferingsstootslag van Lorraine Kieft, maar strandde op het derde honk. Voor Olympia was Lisa Hop de tie-break loopster. Eerst werd een foute pop-fly van Rachel van Veen gevangen, maar hierna sloeg Quilen Dirksz de bal het midveld in voor een walk-off, single. En die klap leverde Olympia Haarlem de winst (9-8) en de derde kampioenstitel op!

Geniet nogmaals van Game 3 via de fraaie samenvatting van SDTV

Het Hoofdklasse-seizoen 2021 staat in de boeken. Een bijzonder seizoen met een spectaculaire ontknoping!

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in SB Hoofdklasse