HB Hoofdklasse

RCH-Pinguins dwingt promotie af naar hoofdklasse

Foto: © Jan Kruijdenberg

RCH-Pinguins dwingt promotie af naar hoofdklasse

RCH-Pinguins mag volgend jaar uitkomen op het hoogste niveau. De honkballers uit Heemstede wonnen dit weekend tweemaal in een best-of-three tegen Silcion Storks, waardoor de club nu promotie heeft verdiend naar de hoofdklasse. De laatste keer dat RCH-Pinguins in de hoofdklasse speelde, was in 2009. Met maar liefst 33 honkslagen overklaste de ploeg uit Heemstede de hekkensluiter uit de hoofdklasse.

Voor Silicon Storks kunnen de dagen in de hoofdklasse zijn geteld. De Haagse ploeg werd in kampioen in de Overgangsklasse in 2017 en keerde daardoor voor het eerst in 39 jaar terug op het hoogste niveau. Een rol van betekenis kon Storks daarin niet spelen. Vorig jaar eindigde de Haagse ploeg al op de laatste plaats, maar ontliep Storks mogelijke degradatie doordat de competitie door de coronapandemie werd afgebroken.

Na drie zware seizoenen speelde de Haagse ploeg juist dit jaar zijn beste seizoen in de hoofdklasse. In de eerste drie seizoenen won Silicon Storks veertien wedstrijden in totaal in de reguliere competitie. Dit jaar stapte de Haagse ploeg twaalfmaal als winnaar van het veld. In de Onderste 4-poule won Silicon Storks afgelopen maand bovendien evenveel wedstrijden (3) als in de afgelopen drie jaar in totaal.

Sterke slagploeg

Maar juist dit sterkste seizoen was nu niet voldoende om deelname aan de Promotie/Degradatie Series af te wenden. En daarin bleek RCH-Pinguins, een te grote horde. Met zeer ervaren pitchers en een sterke slagploeg troefde de runner-up uit de Eerste klasse dit weekeinde de hekkensluiter uit de hoofdklasse op alle fronten af. De pitchers van RCH-Pinguins kwamen samen tot vijftien keer drie slag en zes keer vier wijd tegenover acht strikeouts en twintig keer vier wijd van de Haagse pitchers. En ook in het slagperk was de Heemsteedse ploeg een paar maten te groot.

Dat verschil in het slagperk werd al duidelijk in de eerste wedstrijd van de best-of-three. Silicon Storks scoorde zaterdag driemaal in de derde en vijfde inning, maar beet uiteindelijk volledig in het stof tegen een ontketende slagploeg van RCH-Pinguins. Darryl Willliams, Jesse Aussems, Brett Thompson en Donny Hamelink sloegen in de derde inning elk een tweehonkslag, terwijl Koen Werkman de bal zelfs voor twee punten over de hekken sloeg. De zes Heemsteedse punten deze slagbeurt waren een voorbode voor wat nog zou komen. Want in totaal sloeg RCH-Pinguins dit duel maar liefst 21 honkslagen.

Knock-out

Silicon Storks wist de eerste aanval nog knap te pareren en kwam in de vijfde inning weer op 6-6. Maar een nieuwe versnelling van RCH-Pinguins bleek teveel voor de pitchers van Silicon Storks. Bij een 7-6 voorsprong sloegen Teun van der Meer en Gianni Frolijk samen drie runs binnen in de zevende inning, voordat RCH-Pinguins in de achtste inning de knock-out toediende.

Koen Werkman sloeg in deze slagbeurt zijn tweede homerun van de dag, waarna de thuisploeg uitliep naar 16-6 via driehonkslagen van Jesse Aussems en Gianni Frolijk, een tweehonkslag van Joey Kuysten en een hit van Ties van der Beeke. Gianni Frolijk (4 uit 4) sloeg drie punten binnen, Koen Werkman (3 uit 4) had er zelfs vijf Terwijl Silicon Storks vijf pitchers moest gebruiken, hield voor RCH-Pinguins Dion Steijl het hele duel stand.

Promotie

De pitching maakte ook zondag het verschil. Oud-international Maickel Rietel (foto) gooide twaalf keer drie slag voor RCH-Pinguins en stond in acht innings maar drie punten toe. Bij het ingaan van de zesde inning had Silicon Storks nog wel een 3-2 voorsprong, maar hierna was de koek voor de Haagse ploeg op. Met twee man uit sloegen Brett Thompson en Gianni Frolijk (tweehonkslag) hun ploeg naar een beslissende voorsprong. RCH-Pinguins kwam met 3-6 aan de leiding en gaf die niet meer uit handen. Darryl Williams bracht in de achtste inning na een honkslag van Ferd van Stekelenburg de 3-7 eindstand op het scorebord.

Met de tweede winst in twee dagen tijd heeft RCH-Pinguins nu het recht om te promoveren naar de hoofdklasse. In dat geval valt het doek voor Silicon Storks en keert de ploeg na vier seizoenen in de hoofdklasse weer terug naar de Eerste klasse. De komende dagen moet duidelijk worden of RCH-Pinguins kan voldoen aan de licentie-eisen en daarmee de plek van Silicon Storks in de hoofdklasse kan innemen.

 • RCH-Pinguins – Silicon Storks: 16-6 (8 innings) | boxscore
 • Silicon Storks – RCH-Pinguins: 3-7 | boxscore

Eerste wedstrijd (zaterdag 16 oktober)

        1 2 3 4 5 6 7 8  R H E
SILICON STORKS 0 0 3 0 3 0 0 0  6 8 2
RCH-PINGUINS  0 0 6 0 1 0 3 6 16 21 4


Pitchers Silicon Storks
Twan Naesens (2+4 man): 1-2-5-0
Obed Hernandez (2/3+1 man): 2-0-3-0
Renaigel Martis (2/3+2 man): 0-3-2-0
Jiairo Samboe (2/3+2 man): 0-2-0-0
Kevin van Veen (3 2/3): 3-2-11-2

Pitchers RCH-Pinguins
Dion Steijl (8): 3-5-8-4

Tweede wedstrijd (zondag 17 oktober)

        1 2 3 4 5 6 7 8 9 R H E
RCH-PINGUINS  1 0 0 0 1 4 0 1 0 7 12 2
SILICON STORKS 0 0 0 2 1 0 0 0 0 3 12 0

Pitchers RCH-Pinguins
Maickel Rietel (8): 12-1-10-2
Brandon Lee (1): 0-0-2-0


Pitchers Silicon Storks
Darryl Jamoena (4 2/3+2 man): 0-8-6-0
Kelvin Knape (1+7 man): 0-4-3-0
Twan Nasessens (2 1/3): 2-2-3-0
Jiairo Samboe (1): 0-0-0-0

Foto: © Jan Kruijdenberg

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in HB Hoofdklasse