Profsoftbal

“Ik had Athletes Unlimited voor geen goud willen missen”

“Ik had Athletes Unlimited voor geen goud willen missen”

Britt Vonk, korte stop van Tex Town Tigers en Team Kingdom of the Netherlands, nam dit jaar deel aan Athletes Unlimited Softball, een bijzondere profcompetitie waarin de 60 beste softbalspeelsters van de wereld  tegen elkaar uitkomen – niet alleen als team, maar ook individueel. In een interview blikt zij terug op een ervaring die zij ‘voor geen goud zou willen missen’.

In de relatief nieuwe competitie namen vier teams het tegen elkaar op. Vonk speelde in de ploeg van Erika Piancastelli. In dit team was de Canadese toppitcher Sara Groenewegen één van haar teamgenoten.

Ons gesprek begint met het rechtzetten van een feitelijke onjuistheid. “In verschillende media heb ik berichten gezien over dat ik zou zijn geselecteerd door Erika Piancastelli, maar dat is niet zo. Voor mijn uiteindelijke deelname ben ik gevraagd door de PEC (Players Executive Community). Zij hadden mijn naam gekregen van Jazmyn Jackson, een collega-speelster en oud-lid van Team USA. Wij kennen elkaar uit mijn tijd in Berkeley (red. de school waar Vonk in Amerika college softball speelde).”

Athletes Unlimited en Tex Town Tigers

“Of de ambiance daar is te vergelijken met Nederland, en dan meer specifiek Enschede? Nee, totaal niet. Het is onvergelijkbaar. Zowel de voorzieningen, als de mate van professionaliteit zijn daar zó anders dan in Nederland. Het is niet eerlijk die situatie met onze speelomstandigheden in Enschede te vergelijken. Wij hebben onze zaakjes bij Tex Town Tigers goed voor elkaar, maar wel echt op een ander niveau.”

“Ik had Athletes Unlimited voor geen goud willen missen. Er komt volgend jaar een nieuwe editie, die gebaseerd wordt op een andere structuur. Ik heb de vraag al gekregen of ik als free agent in de Players Poule wil worden opgenomen. Daaruit worden de speelsters geselecteerd die echt gaan spelen. Wat denk je, graag natuurlijk! En als ik volgend jaar weer kan meedoen, dan hoef ik daar geen moment over na te denken. Ik doe het direct.”

Ten slotte: jouw deelname aan Athletes Unlimited viel samen met het slot van de reguliere competitie in Nederland. Is jouw tijdelijke afwezigheid van nadelige invloed geweest op de resultaten van Tex Town Tigers in de laatste weken van het seizoen?

“Dat vind ik niet. Wij zijn als team dit seizoen goed begonnen, maar de tweede helft van de competitie kende te veel hoge toppen en diepe dalen. Mooie overwinningen en – achteraf gezien – onverklaarbare nederlagen. Als team zaten we al in die fase, toen ik naar de Verenigde Staten vertrok. Mijn acht weken afwezigheid staat daar volledig los van.”

Tex Town Tigers in 2022

“Over het volgende seizoen kan ik nog weinig zeggen. Ik heb al een gesprek op de club gehad en daar een aantal voorwaarden op tafel gelegd. Als daaraan wordt voldaan, speel ik ook in 2022 weer graag voor Tex Town Tigers.”

Herman Hiemstra (1955) is freelance honkbaljournalist, eindredacteur en online tekstschrijver.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Profsoftbal