Kenley Jansen is bezig aan zijn twaalfde seizoen in de Major League.

Honkbal

Spannende winter voor Jansen, Simmons en Minor League free agents


Foto: © Freek Bouw

Spannende winter voor Jansen, Simmons en Minor League free agents

Vlak na de laatste wedstrijd van de World Series werd elke speler in zowel Major als Minor League Baseball wiens contract afliep automatisch free agent. Dat gold ook voor een aantal spelers uit het Koninkrijk, waaronder closer Kenley Jansen en korte stop Andrelton Simmons. De free agents wacht een spannende winter, waarin hun zaakwaarnemers op zoek moeten naar een nieuw contract.

Jansen en Simmons gaan deze winter wel op hele verschillende manieren in. Waar Jansen een uitstekend seizoen kende, was Simmons een teleurstelling in Minnesota. Jansen is de beste beschikbare closer op de free agent markt, terwijl Simmons hevige concurrentie ondervindt bij de korte stops. Naast Simmons zijn namelijk ook Carlos Correa, Corey Seager, Trevor Story, Javier Baez en zelfs Marcus Semien, die dit jaar als tweede honkman speelde, maar ook als korte stop kan spelen, zijn ook free agents.

Jansen kende een aantal lastige seizoenen, maar herpakte zich volledig in 2021 – mede dankzij een nieuw en diverser arsenaal aan pitches. Jansen eindigde het seizoen met 38 saves en een 2.22 ERA en pakte met zijn laatste save van het seizoen de 350ste uit zijn loopbaan. Hij heeft dus zicht op de 400-save club, waar op dit moment slechts zes relievers deel van uitmaken.

Zijn postseason performance (7 shutout innings en 14 strikeouts) zullen hem bovendien moed geven na een aantal play-off runs waarin hij duidelijk aan het eind van zijn latijn was en een aantal keer hard geraakt werd. Als beste reliever op de markt is de verwachting dat Jansen snel een nieuw contract vindt, maar keert hij terug bij de Dodgers – waar hij zijn gehele profloopbaan speelde – of gaat hij een nieuwe uitdaging aan?

Simmons

Andrelton Simmons kende een minder goed seizoen bij de Twins, bij wie hij een eenjarig contract ter waarde van 10,5 miljoen dollar tekende. Hij raakte zijn basisplaats kwijt en er gingen geruchten dat hij slecht in de groep lag. De Twins zouden hem actief aangeboden hebben bij andere teams rondom de trade deadline en hoewel er wel interesse was van een aantal teams, kwam het niet tot een trade en zo sloot Simmons het seizoen af als bankspeler.

Wat heeft de toekomst in petto voor de 32-jarige korte stop, die in zijn laatste contractjaren bij de Angels al werd geteisterd door enkelblessures en daardoor zowel zijn aanvallende als verdedigende statistieken minder zag worden. Simmons staat nog altijd bekend als een zeer goede defensieve korte stop en de verwachting is dat hij genoegen zal moeten nemen met een eenjarig contract met flink wat minder waarde dan zijn laatste contract bij de Twins. Hij zal zich opnieuw in de kijker moeten spelen en moeten bewijzen dat hij nog niet klaar is.

Minor League free agents

In lijst met Minor League free agents komen we ook een aantal bekende namen tegen. Bij de Atlanta Braves zien we de naam van Kevin Josephina staan, die als 24-jarige .265 sloeg in High-A. Zijn teamgenoot Shean Michel, die dit jaar nog met Team Kingdom of the Netherlands U23 het WK U23 speelde, is eveneens free agent. Hij sloeg .205 in High-A.

Bij de Los Angeles Angels komen we international Ray-Patrick Didder tegen. Hij tekende een eenjarig contract bij de Angels en speelde dit jaar in Double-A, waar hij .240 sloeg met 5 homeruns. Ook hij heeft een teamgenoot die eveneens free agent werd: de in Sint Maarten geboren Isranel ‘Izzy’ Wilson sloeg .247 met 21 homeruns. Dat was voor de 23-jarige outfielder een ruime verdubbeling van zijn hoogste aantal homeruns in een profseizoen. Hij heeft dan ook goede papieren voor een nieuw contract.

Ook international Franklin van Gurp is free agent. Zijn eenjarige contract bij de Seattle Mariners is afgelopen. De reliever gooide in High-A, maar kende geen sterk seizoen. Hij ging 0-3 met een ERA van 6.33.

De komende maanden zullen uitwijzen welke free agents een nieuw contract krijgen en welke spelers op een ander niveau hun loopbaan moeten voortzetten. Je leest het uiteraard op Honkbalsoftbal.nl

Marketing manager van de KNBSB en Press Officer van Team Kingdom of the Netherlands

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal