Honkbal

Silver Slugger Awards voor Bogaerts en Albies

Silver Slugger Awards voor Bogaerts en Albies

Voor de tweede keer in de laatste drie seizoenen hebben Major Leaguers Xander Bogaerts en Ozzie Albies een Louisville Silver Slugger Award gewonnen. Bogaerts werd uitgeroepen tot beste aanvallende korte stop in de American League. Albies, die deze maand met zijn Atlanta Braves de World Series won, is de beste aanvallende tweede honkman geworden in de National League.

De 29-jarige Bogaerts onderstreepte dit jaar opnieuw zijn aanvullende kwaliteiten als korte stop. Voor de vierde keer in zijn carrière werd hij winnaar van de Silver Slugger Award. Deze prestigieuze onderscheiding gaat sinds 1980 elk jaar naar de beste offensieve spelers voor elke veldpositie in zowel de National als American League. De winnaars worden bepaald door de managers en coaches uit de Major League.

Bogaerts kwam dit seizoen in 144 wedstrijden tot een slaggemiddelde van .295 (156 uit 529) met 23 homeruns, 34 tweehonkslagen, negentig runs en 79 binnengeslagen punten. Met zijn vierde American League Silver Slugger Award troefde de Arubaan dit jaar onder meer de korte stoppen Carlos Correa (Houston Astros), Tim Anderson (Chicago White Sox) en Bo Bichette (Toronto Blue Jays) af.

Geen record

Eerder won Bogaerts deze onderscheiding als korte stop al in de seizoenen 2015, 2016 en 2019. De vier awards zijn nog geen record voor een korte stop. Barry Larkin won er in zijn carrière als korte stop negen. Ook Cal Ripken Jr. (8), Alex Rodriguez (7) en Derek Jeter (5) wonnen er meer. Bogaerts is de vierde speler van Boston Red Sox met minimaal vier Silver Slugger Awards. De anderen zijn David Ortiz (7), Wade Boggs (6), en Manny Ramirez (6).

Ozzie Albies werd de tweede speler uit het Nederlands Koninkrijk met deze onderscheiding. In 2019 kreeg hij al als eerste tweede honkman ooit van Atlanta Braves een Silver Slugger Award. Twee jaar later heeft hij nu voor de tweede maal deze prijs toegekend gekregen. De 24-jarige tweede honkman uit Curaçao was dit jaar goed voor 163 hits (.259) in 156 wedstrijden. Hij sloeg veertig tweehonkslagen en dertig homeruns. Ook had hij 106 binnengeslagen punten en twintig gestolen honken.

World Series-kampioen

Albies werd pas de vierde tweede honkman met minimaal dertig homeruns, twintig gestolen honken en honderd binnengeslagen punten in één seizoen. Eerder deden Ryne Sandberg (1990), Alfonso Soriano (2002 en 2005) en Javier Báez (2018) dat ook.

Albies is één van de vier spelers van World Series-kampioen Atlanta Braves dit jaar met een Silver Slugger Award. Alleen St. Louis Cardinals had in 1980 met vijf spelers meer winnaars in één seizoen. Vladimir Guerrero Jr. (1B Toronto Blue Jays) en Shohei Ohtani (DH Los Angeles Angels) wonnen dit jaar hun eerste Silver Slugger Award, terwijl Freddie Freeman (1B Atlanta Braves), Fernando Tatis Jr. (SS San Diego Padres) en Juan Soto (OF Washington Nationals) hun tweede onderscheiding op rij wonnen.

Rogier van Zon schrijft over het Nederlands honkbal en softbal sinds 1995. Hij zette in 2000 de Nederlandse honkbalsite op en schrijft als freelancer voor diverse andere media over honkbal en softbal. Reageren? Stuur een e-mail naar rogier(a)honkbalsite.com.

Advertentie SSK

Laatste honkbalnieuws

Laatste softbalnieuws

Meer in Honkbal